gloria west Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Čitajuci diskusije koje se vode na ovom forumu, učinilo mi se da je često osnov za neku diskusiju razlika u tumačenju religioznih odnosno teoloskih tekstova. Zbog toga otvaram ovu temu gde bi mogli da malo pročešljamo i ovu tematiku.. Ono što bi mene interesovalo jeste, da li postoji uopste neka metodika sa kojom se pristupa čitanju i tumačenju religioznih i teoloskih tekstova (počevši od Svetog pisma, preko dela Svetih Oca do Žitija a naravno i druga dela). Pri tom ne mislim na metodiku molitve koje se čitaju pre čitanja samog dela i slične stvari... Druga stvar koja mi se nametnula jeste: religiozni teksovi i istoriski kontekst. Naime iz istorije nam je poznato da se tekstovi da bi se svatili, moraju biti tumačeni u duhu vremenea u kome su nastalii. Posto u pravoslavlju vreme ima jednu drugu dimenziju pitam da li se ovaj princip uopste primenjuje i u kojim razmerama prilikom tumačenja tekstova... omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 тај предмет се зове ерминевтика 0205_whistling јесте да је полусекташки сајт, ал је добар текст. http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%95%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Мај 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 ok Medo, jesam li ja to pravilno razumela? Erminevtika se odnosi na tumačenje Svetog Pisma. A šta je sa metodologijom za tumačenje ostalih tekstova? omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 ok Medo, jesam li ja to pravilno razumela? Erminevtika se odnosi na tumačenje Svetog Pisma. A šta je sa metodologijom za tumačenje ostalih tekstova? исто је - не могу да се косе о Символ вере, Свето Писмо и остале верификоване текстове.зато и не могу постојати тумачења ''по мени'' и ''по теби'', већ се тачно зна шта јесте а шта није. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=14106.msg440814#msg440814 date=1305564438] ok Medo, jesam li ja to pravilno razumela? Erminevtika se odnosi na tumačenje Svetog Pisma. A šta je sa metodologijom za tumačenje ostalih tekstova? исто је - не могу да се косе о Символ вере, Свето Писмо и остале верификоване текстове.зато и не могу постојати тумачења ''по мени'' и ''по теби'', већ се тачно зна шта јесте а шта није. Pa sad...Prvi deo i stoji, a drugi deo bas i ne. Hermeneutika je, da kazem narodskim jezikom, nauka koja se bavi principima tumacenja tekstova, a egzegeza konkretne tehnike analiziranja. Principi i metode, naucne, su dosle iz sekularnih nauka i slicni su onima koje se koriste pri proucavanju svakog teksta, posebno starih tekstova, naravno teoloska hermeneutika i egzegeza imaju i tu dodatnu notu - tumacenje u svetlu vere. Otacki tekstovi, teološke definicije i Sveto pismo imaju zajedničku osnovu u primeni metodologija tumačenja/istraživanja - nikako istu jer se razlikuju i po načinu nastanka i značaju. Na kraju tumačenja teksova Svetog pisma nemaju dogmatski značaj, odnosno tumačenja nisu deo kanona, pa sa te strane nisu merodavna...nešto sam o tome pisao već ovde, već smerodavna. Tumačenje je jedno a iznošenje neke nauke uz podršku tekstova Pisma malko drugačija stvar. jedno je sigurno, Pismo se ne čita kako kome padne na pamet, a još manje se tako tumači. Postoje i te kako metode pristupa i tumačenja teksta i to brojne, u zavisnosti sa kog ugla se tekstu prilazi - a sve to jer Pismo nema kraja - ko god da mu pristupa, pristupa zdencu bez dna, ilikako je jedan crkveni otac rekao - Pismo je kao stub. Svako se penje i svako dostiže određenu visinu, ali niko ne može da se popne do vrha stuba. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Мај 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Super sad ste meni objasnili neke stvari... ali ja vas sada molim da postavite koji tekst koji bi nama laicima objasnio kako da pristupamo tekstovima... i kako sta da se shvati... Ne kako cemo da tumacimo nesto.... p.s. mogli bi onda i da navedete neke tipicne greske u tumacenju tekstova... p.s. drugi deo pitanja mi niste objasnili omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Super sad ste meni objasnili neke stvari... ali ja vas sada molim da postavite koji tekst koji bi nama laicima objasnio kako da pristupamo tekstovima... i kako sta da se shvati... Ne kako cemo da tumacimo nesto.... p.s. mogli bi onda i da navedete neke tipicne greske u tumacenju tekstova... p.s. drugi deo pitanja mi niste objasnili Za otačke i sve druge tekstove važe slični principi i tehnike kao što se i koriste prilikom analize svakog starog teksta. Stavio sam na forum link ka knjizi Celestina Tomića - pristup Bibliji. Malo je opširnije, ali pristupačno o svemu vezano za ovu temu. Ako uspem da nađem poruku staviću link. Što se tumačenja tiče...imam nekih tekstova, pa ću videti da ih eventualno postavim. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука