Баба Написано Мај 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Počinje Sabor SPC Izvor: B92 Beograd -- U Patrijaršiji u Beogradu počinje redovno prolećno zasedanje Sabora SPC. Glavne teme podela eparhija i izbor novih episkopa, ali i raščinjeni vladika Artemije. (Fonet, Arhiva) (Fonet, Arhiva) Pred Saborom Srpske pravoslavne crkve, koji danas počinje redovno prolećno zasedanje, naći će se nekoliko vrućih tema. Iako dnevni red još nije utvrđen, najviše crkveno telo verovatno će se baviti i slučajem bivšeg vladike Artemija, koji je i nakon raščinjenja, nastavio je da činodejstsvuje i da nosi vladičanska obeležja, a prati ga i grupa odmetnutih monaha. Sam patrijarh Irinjej je pre izvesnog vremena najavljivao da bi na ovom saboru mogla da bude doneta odluka o Artemijevom izopštenju iz crkve, ali prema saznanjima B92 to se ipak neće desiti. Njegovo ime biće pomenuto na saboru, ali u vrhu crkve i dalje postoji rasploženje da se "slučaj Artemije" reši kompromisom. Verski analitičar Živica Tucić kaže da i on ima informacije da 'e se slučaju Artemija pristupati oprezno na ovom saboru. "Jednostavno, stanje se nekako smirilo. Možda se želi izbeći nova polemika u episkopatu, tako da možda u ovom trenutku to pitanje neće imati onu dimenziju i onu polemiku kao oba prethodna sabora prošle godine", ocenjuje on. "Bivši vladika Artemije krenuo je svojim putem i on stvara svoju strukturu. Po crkvenim kanonima on bi mogao ili morao biti isključen iz crkve. To se može uraditi pre ili kasnije, da li na ovom Saboru ili nekom drugom. Zapravo, to i nije pitanje za Sabor. On je monah na teritoriji Beogradske eparhije, tako da je to pitanje samo za nadležnog episkopa", dodaje Tucić. Patrijarh je ranije najaviljivao da bi na Saboru moglo biti reči i o dolasku pape Benedikta XVI u Srbiju, na proslavu 1700. godišnjice donošenja Milanskog edikta. Tucić smatra da su pripreme zakasnele i sumnja da će papa doći u Srbiju. "U međuvremenu dogovoren je jedan susret verskih poglavara, gde će doći patrijarh carigradski, kao prvi u pravoslavlju, i papa rimski Benedikt, juna 2013, ali u Češkoj a ne ovde, povodom jubileja svete braće Kirila i Metodija. Meni je malo verovatno da bi se ovi poglavari u jako malom razmaku okupili po drugi put. Tako da, ono što govori moja analiza je da bi taj susret, koji bi bio u Beogradu ili Nišu, bio na nekom nižem nivou", smatra on. Izmene u unutrašnjoj organizaciji Unutrašnja organizacija crkve je ono čime će se najviše baviti SPC na prolećnom saboru, koji počinje danas i trajaće desetak dana. Nezvanično saznajemo da će Raško-prizrenska eparhija biti podeljena na dva dela - na Prizrensku, kojom će upravljati vladika Teodosije i Rašku, na čijem čelu će biti vladika zahumsko-hercegovački Grigorije. Izvesna je i podela Beogradsko-karlovačke eparhije, čijim bi novoosnovanim delom upravljao aktuelni vladika bački Irinej. Vladike će na saboru podneti redovne godišnje izveštaje o radu svojih eparhija. Prema pisanju beogradske štampe, među arhijerejima je sazrela svest da su potrebne teritorijalno manje eparhije. "Blic" piše da će i pored potreba da se bira 10 vladika, uspeh ovog zasedanja biti imenovanje makar trojice episkopa, i to u novoformiranoj Kruševačkoj eparhiji, upražnjenoj Američkoj i Niškoj, kojom administrira patrijarh. "Novosti" prenose saznanja da će Beogradsko-karlovačka arhiepiskopija biti reorganizovana tako što će iz nje biti izdvojene dve nove eparhije: Voždovačko-vinčanska i Novobeogradsko-zemunska. Arhijereji će, kako piše taj list, na Saboru doneti i odluku o obnovi Raške eparhije, koja će biti izdvojena iz sadašnje Raško-prizrenske, kojom upravlja vladika Teodosije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Светом Литургијом започео са радом Свети Архијерејски Сабор СПЦ 16. мај 2011 Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у београдској Саборној цркви чиме је започело редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве. http://www.spc.rs Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Znaci krenuo sabor. Duhovi su prizvani i guess greengrin greengrin greengrin greengrin Nego sta nas zasipate sa tekstovima iz novina. Ja sam ubedjen da foruim ima dovoljno insajdera sa sabora za nesto malo ekskluzivnije 0102_laugh 0102_laugh Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Znaci krenuo sabor. Duhovi su prizvani i guess 0102_laugh 0102_laugh :bla: Nego sta nas zasipate sa tekstovima iz novina. Ja sam ubedjen da foruim ima dovoljno insajdera sa sabora za nesto malo ekskluzivnije 0205_whistling bliss jeeee Е па то и ја чекам ал ники да се јави ... smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Grigorije kandidat za episkopa zemunskago, znaci Aksios 0212_rolleyes Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Grigorije kandidat za episkopa zemunskago, znaci Aksios 0212_rolleyes Опрости брале,али мој (и не само мој) пик је вл Порфирије! То би био аксиос на квадрат "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Ko te pita bre Zosima, mi u Zemunu znaci sami biramo vladiku! 0212_rolleyes Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gnurf Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Ko te pita bre Zosima, mi u Zemunu znaci sami biramo vladiku! tebra, vladika ce biti novobeogradsko-zemunski, dakle prvo en-bi-dži pa tek onda munze.. 0212_rolleyes a i vladičanski dvor će sigurno biti na Nbgdu, prema tome... tiću tko leti vrijedi tko vrijedi leti tko ne leti ne vrijedi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Оле, тако је бата Гнурфе,поз за 60-те блокове... Седиште Новобеоградско-земунске биће у цркви св Димитрија,која се налази поред општине Нбгд Мада,мени је свеједно,рођен сам у Земунској болници,а живим у блоковима... 0212_rolleyes "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Vas dvojica mozete samo znaci da sanjate; sediste vladike Zemunsko-novobeogradskago ce biti vladicanski dvori na Gardoshu, a letnja rezidencija eventualno na Lidu, :group111: Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Grigorije kandidat za episkopa zemunskago, znaci Aksios 1405_love Опрости брале,али мој (и не само мој) пик је вл Порфирије! То би био аксиос на квадрат 0110_hahaha Сине не дам Понтуфија, , ал мож се договоримо за неку другу опцију , а ? :group111: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 16, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Vas dvojica mozete samo znaci da sanjate; sediste vladike Zemunsko-novobeogradskago ce biti vladicanski dvori na Gardoshu, a letnja rezidencija eventualno na Lidu, 319.gif 0205_whistling prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 Grigorije kandidat za episkopa zemunskago, znaci Aksios prstgore Опрости брале,али мој (и не само мој) пик је вл Порфирије! То би био аксиос на квадрат 319.gif Сине не дам Понтуфија, , ал мож се договоримо за неку другу опцију , а ? 0205_whistling Ne znam koji ti je taj ali za Zemun je verovatno Anaksios do daljnjeg, elem, vec je spreman zemunski deciji hor "Kalibri" da peva na hirotoniji, za dzabaka! Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 16, 2011 Пријави Подели Написано Мај 16, 2011 гето епарх клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука