Jump to content

Шта је то личност?

Оцени ову тему

Препоручена порука

upravo je poenta u promeni-to neki zovu i sazrevanje-ti si promenom svoje licnosti dosao do ovih zakljucaka-inace,(neki drznici) : ) to zovu i "obozenje" ili "uzrastanje u meru punoce Hristove" : )

samo trenutak, ta promena o kojoj govorim ne mora nuzn da bude dobra, covek moze i da se degenerise, nazaduje...

život je sladak, život je lep, ja hoću hoću, da uđem u pubertet

Подели на овим сајтовима

a recimo ovi Dučićevi stihovi?

Jedino ti si što je proturečno -

Kad si u srcu da nisi u svesti...

Na kom se mostu ikad mogu sresti

Svemoć i nemoć, prolazno i večno!

da li nkom pada na pamet nešto?

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Izvinite, drugari ,braco  ja sam laik , uzgred hteo bih da postavim  jedno pitanje , na sta se misli kada se kaze "CISTO SRCE"?  Razlog je moje depresivno stanje .Trebam pomoc!!!  I izvinite jos jednom sto upadam ovako da skrecem sa teme  citao sam vasa izlaganja i dopala su mi se i to je jedan od razloga.

Подели на овим сајтовима

Izvinite, drugari ,braco  ja sam laik , uzgred hteo bih da postavim  jedno pitanje , na sta se misli kada se kaze "CISTO SRCE"?  Razlog je moje depresivno stanje .Trebam pomoc!!!  I izvinite jos jednom sto upadam ovako da skrecem sa teme  citao sam vasa izlaganja i dopala su mi se i to je jedan od razloga.

Nikola ni?ije srce nije ?isto :drugarstvo:zavisi ko ti ej rekao i u kom kontekstu ti je rekao, to ti je isto kao za kamen...ko je bezgrešan neka se sagne i baci akmen...e ?ik da vidim ko ?e prvi ad se sagne

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Nikola ni?ije srce nije ?isto :drugarstvo:zavisi ko ti ej rekao i u kom kontekstu ti je rekao, to ti je isto kao za kamen...ko je bezgrešan neka se sagne i baci akmen...e ?ik da vidim ko ?e prvi ad se sagne
mislim ovo je za po?etak da ti niko ne nabija ose?aj krivice, manje vrednosti itd.  :cheesy1:što bi se reklo urgent odgovor u skra?enoj verziji a sad ?e em sin ubiti ako mu ne dam ra?unar  :D

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Nikola,

Srce je srediste covekova zivota i iz njega izlazi sve dobro i sve zlo sto mi cinimo u ovom svetu. Imati cisto srce znaci ziveti po Bozijim zapovestima. Savrseno/cisto srce ili dusa je bezgresno tj. savrseno i to ima jedino Gospod nas Isus Hristos.

:)

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Nikola, da bi se došlo do srži tvog problema treba da imaš osnovna znanja iz anatomije, najpre... Srce se sastoji od komora, predkomora, i zaliska, e vidiš ukoliko unosiš neumereno msano?e i nikotin, na zidovima se može uhvatiti teštetne materije, i onda ti je srce ne?isto...

a ima još jedno srce... nego skriveno duboko u centru duše, ono za koga apostol kaže da ?ovek  može videti ambis kada se zagleda u njega, i ono u koje se useljava Predve?ni...

Šta je ?isto srce? pitanje da li ti iko ovde može dati odgovor na to, na to ti može dati odgovor samo tvoj život i iskustvo, pritom ne mislim na empiriju u filozofiji, ve? iskustvo koje ?e biti prožeto blagoda?u Božjom, blagoda?u Majke Presvete i blagoda?u Svetih. To je jedna intima, ?esto skrivena i od nas samih, ali vremenom ?e ti biti jasno ako budeš išao u pravcu kojem je potrebno, al za po?etak,  niti je srce ?oveku punom mržnje mnogo ?isto, niti je srce ?oveku punom ljubavi mnogo prljavo, treba samo da budeš iskren prema sebi, dovoljno...

Подели на овим сајтовима

izgleda da niko do sada nije pomenuo sv.maksima ispovednika i njegove "glave o ljubavi"tamo pise:

"ljubav je savrsen oblik odnosa 2 slobodne i razumne licnosti...." oblik odnosa a ne emocija,daklem..... :-[

Постављена слика

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Епископ херцеговачки Атанасије

ХРИСТОС као Син Божији, дакле као посебна Божанска Личност, открива нам истину да је хришћански Бог Света Тројица — вечна заједница трију Лица. Тим се открива начин на који постоји и јесте Бог: као Отац који вечно има Сина и тиме су Личност и Отац и Син, тј. вечно јесу у личном односу један према другоме, имају биће које је живот у заједништву. Дакле, прва карактеристика Бога није даје Он "биће", "суштина", божанска природа или есенција, него је Бог Личност у заједништву. Овим персоналним откривењем хришћанска онтологија показује да превазилази уобичајену философску онтологију, јер Бог као Личност — а личност је могућа само у заједници са другим личностима — превазилази биће (; бу по ПЛАТОНУ и свим метафизичарима). Хришћански Бог као Тројица, као Три Личности, превазилази и сопствено биће, есенцију, божанску "природу" не толико и не првенствено својом "надсуштаственошћу", "духовношћу" или "натприродношћу", него пре свега својом Личношћу. Личност Божија јесте у самопревазилажењу сопствене природе, сопственог "Божанства". Бог као Личност није ограничен ни детерминисан својом природом, ј ер његова природа не претходи његовоме постојању као Тројици Личности, него се Божије постојање поклапа са тројичним (триипостасним) личним постојањем. Тајна Једнога Бога у Три Личности искључује есенцијалистичко (онтичко) схватање, по којем Једно или Биће (суштина, природа) претходе, било временски или логички, мноштву, то јест, Личностима. Персонални, тројични (триличностни) начин постојања Бога садржи у себи истовремено "једно" и "мноштво", а то значи да, философски речено, треба дати онтолошко првенство личности над природом (Ј. ЗИЗИУЛАС).

Из оваквог схватања, које је резултат Божијег откривања у ХРИСТУ и ДУХУ СВЕГОМЕ, када се Бог показао ко и какав јесте и како јесте ("начин постојања" — тропос ипарксеос; по Св. ВАСИЛИЈУ Великом, О Духу Светом, гл. 18, и Св. МАКСИМУ ИСПОВЕДНИКУ, АМБИГВА 1,9), произилази да је Бог као личност слобода и љубав, јер је слободан и наспрам нужности сопствене природе и јер вечно као љубав има и воли Сина и Духа Светога. Не треба никада заборавити да истина хришћанске вере: "Бог је Љубав" (1 Јн. 4,8 и 16) није само морална него и основна онтолошка истина Хришћанства. Божија Личност, тачније: заједница Трију Личности, јесте изнад његове природе, јер апсолутна личност је и апсолутно слободна од било какве нужности, па и од нужности сопствене природе. Или, ако хоћемо можемо и тако да кажемо: Божија "природа" (тачније: Божија егзистенција) и јесте у слободном и љубавном постојању Трију Личности у вечном односу и заједништву. Овим је онтологија личности изражена као релациона онтологија, онтологија која открива прву и последњу Истину као живот и заједницу, Битије као Живљење у Заједници.

Божија слобода као Личности, слобода и наспрам сопствене природе и њене нужности, показала се у ХРИСТУ, Сину Божијем који је лично постао човек, оваплотио се и очовечио, дакле стварно могао постати и постао човек а да се при том не лиши својег божанства нити да се природом (дакле: нужно) претвори у човека, него да истински, слободно из љубави постане прави човек остајући и истински Бог. Ова истина хришћанског Откривења изражена је у православној Христологији речима да су у Једноме ХРИСТУ, Богочовеку, сједињене две природе, божанска и човечанска, несливено и непроменљиво, али и нераздвојно и нераздељиво (Халкидонски сабор 451. године, текст Христолошког ороса у Акта Концилиорум). Ово, такође, има велико значење још и тиме што је у ХРИСТУ показано да Бог као Личност не само да не представља опасност за човека као слободну личност, него, напротив, омогућује слободан и стварни развој и раст људске личности кроз заједништво у слободи и љубави.

Наиме, Бог као слободна личност пројавио се као такав и у слободном и неизнуђеном (непринудном) стварању света и човека, јер није био ничим принуђен да ствара, ни унутрашњом нужношћу сопствене природе, ни спољашњом нужношћу неког нужног постојања света. Одавде произилазиv закључак да је свет дело Божије слободе, те да је Бог слободан наспрам света и историје, али и то даје слобода човека у свету и историји стварна слобода, јер је човек као личност боголик управо слободом, дакле слободан је у стваралаштву и слободан наспрам света и историје. Човекова слобода, истина, није апсолутна као Божија, алије потенцијално апсолутна и егзистенцијално реална и то управо личним начином постојања човека, о чему ћемо надаље још говорити.

Према томе, Бог као Личност није просто изведен "из бића" или "из природе", макар се радило и о божанском бићу или божанској природи, јер у том случају и он би био неслободан и потчињен нужности, а један вид те нужности је и нужно стварање света. Хришћански Бог, дакле, као Личност не објашњава се својом божанском, духовном природом или суштином, него начином свога личног постојања — као Тројица Лица (Св. ЈОВАН ДАМАСКИН, 0 прав. вери 1,1 10). Онтолошко извориште ове тајне личног начина бића откривеног Бога јесте Личност Бога Оца (то је позната богословска тема о персоналној "Монархији" Оца), који се налази у вечној заједници са својим Сином и својим Духом Светим, који су такође вечне Личности, а њихова заједничка божанска суштина или природа није нека надлична или безлична "есенција" Божанства (неки "Ур-Грунд!" Божанства, као код неких мистика), него кинониа, по речима Апостола ПАВЛА (2 Кор. 13,13) и Св.

Подели на овим сајтовима

?????? ???,????? ????? ? ??????,?? ?? ??????????? ? ????? ????????,?????? ??? ? ???? ?????? ???????? ?? ???????? ???????????.?? ?? ????? ?????????? ???????,? ???? ???? ???????? ? ?? ???? ???? ?????,?? ?? ?????? ??????? ?? ???????? ? ???????? ??????.??????? ??? ???????? ?????? ??? ????? ???? ??? ??????????? ?????????.??????? ??? ?? ?? ? ?????.?? ?? ??? ???? ???????,? ????? ?? ??? ??? ????? ??? ?? ??????? ???????? ???? ???????????,?? ???? ? ??????????? ???? ???????????? ????????,???? ??? ????? ???????,????????????? ???..?? ?? ??? ??? ???? ?????????,??????? ??????? ? ????????? ?? ???? ?? ??????? ?????? ? ??????? ????? ?? ?????.???? ????? ?????????? ?????????? ??? ???????????? ????????,?? ???? ???????? ??? ????????? ???????.?????????????? ??????? ?? ??? ???? ?? ? ???????? ?? ?????? ,??? ?? ?????? ??? ???????? ?? ?????? ?????.??? ????? ??????? ???? ??? ?? ??? ???????? ? ??????????? ,??? ????? ?? ?????????? ?????? ??????? ???????? ?? ???????? ???? ? ?????,? ??? ????? ???????? ????????.????? ,????? ????? ? ??????,???????? ????? ???? ????????????? ???? ?? ?????????? ??? ??????? ? ?? ?? ???? ??? ???.???? ??????? ?????? ????? ??????? ??????!?????? ??????????!

?????? ???,????? ????? ? ??????,?? ?? ??????????? ? ????? ????????,?????? ??? ? ???? ?????? ???????? ?? ???????? ???????????.?? ?? ????? ?????????? ???????,? ???? ???? ???????? ? ?? ???? ???? ?????,?? ?? ?????? ??????? ?? ???????? ? ???????? ??????.??????? ??? ???????? ?????? ??? ????? ???? ??? ??????????? ?????????.??????? ??? ?? ?? ? ?????.?? ?? ??? ???? ???????,? ????? ?? ??? ??? ????? ??? ?? ??????? ???????? ???? ???????????,?? ???? ? ??????????? ???? ???????????? ????????,???? ??? ????? ???????,????????????? ???..?? ?? ??? ??? ???? ?????????,??????? ??????? ? ????????? ?? ???? ?? ??????? ?????? ? ??????? ????? ?? ?????.???? ????? ?????????? ?????????? ??? ???????????? ????????,?? ???? ???????? ??? ????????? ???????.?????????????? ??????? ?? ??? ???? ?? ? ???????? ?? ?????? ,??? ?? ?????? ??? ???????? ?? ?????? ?????.??? ????? ??????? ???? ??? ?? ??? ???????? ? ??????????? ,??? ????? ?? ?????????? ?????? ??????? ???????? ?? ???????? ???? ? ?????,? ??? ????? ???????? ????????.????? ,????? ????? ? ??????,???????? ????? ???? ????????????? ???? ?? ?????????? ??? ??????? ? ?? ?? ???? ??? ???.???? ??????? ?????? ????? ??????? ??????!?????? ??????????!

hm, draga sestro, odakle tebi ovakve ideja, da li si sama to smislisa ili se zasnivas na odre?enom u?enju, i ako se zasnivaš, voleo bi da znam na kome, jer koliko vidim ve? smo otišli u dogmatiku, a neke veoma opipljive teme,

zanima me kako ti mislis da je um dar Duha Svetoga, a razum oblast koja se izgra?uje iskustvom? sad ve? upadamo u dualizam...

Подели на овим сајтовима

Nikola, da bi se došlo do srži tvog problema treba da imaš osnovna znanja iz anatomije, najpre... Srce se sastoji od komora, predkomora, i zaliska, e vidiš ukoliko unosiš neumereno msano?e i nikotin, na zidovima se može uhvatiti teštetne materije, i onda ti je srce ne?isto...

a ima još jedno srce... nego skriveno duboko u centru duše, ono za koga apostol kaže da ?ovek  može videti ambis kada se zagleda u njega, i ono u koje se useljava Predve?ni...

Šta je ?isto srce? pitanje da li ti iko ovde može dati odgovor na to, na to ti može dati odgovor samo tvoj život i iskustvo, pritom ne mislim na empiriju u filozofiji, ve? iskustvo koje ?e biti prožeto blagoda?u Božjom, blagoda?u Majke Presvete i blagoda?u Svetih. To je jedna intima, ?esto skrivena i od nas samih, ali vremenom ?e ti biti jasno ako budeš išao u pravcu kojem je potrebno, al za po?etak,  niti je srce ?oveku punom mržnje mnogo ?isto, niti je srce ?oveku punom ljubavi mnogo prljavo, treba samo da budeš iskren prema sebi, dovoljno...

To je tako lepo receno, hvala vam puno. Vasa u Hristu sestra Elizabeta

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

????? ??? ?? ????? ???? ?????????? ?? ??????: ??? ?? ?? ????????

Li?nost moraš sam da otkriješ, nije to nešto što se može saopštiti kao odgovor na postavljeno pitanje.Ko sam Ja.

Ja nisam oko a nisam ni vi?enje,nisam sluh a nisam ni slušanje,jesam li pet ?ula sa njihovim utiscima-nisam, a nisam ni um ni razum. ko je to ko ima iskustvo sa stvartnoš?u?Kada prestane poistove?ivanje sa onim što nisam otkriva se  li?nost.Li?nost koja jeste je svesna izvora svoje egzistencuje koja je u Bogu.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...