Jump to content

Шта је то личност?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

хммм... у механици да би се одредила брзина кретања и правац неког тела (а и да би се доказало да се неко тело уопште и креће) потребно је и неко друго тело.

Подели на овим сајтовима

Šta bi ste mi rekli ako bi vam sada reko da li?nost i ne postoji? a da ako postoji, ne može se saznati? a da ako bi se ?ak i saznala ne bi mogla da se objasni? vrlo zanimljiva pitanja, na prvi pogled i sama daju odgovore na sebe. Upravo sa ovakvim tvrdnjama su izasli sofisti u anti?koj Gr?koj, unose?i nihilizam u tadašnje kosmološke poglede, i pot?injavaju?i sve relativizaciji, ali pored toga oni su i odredili jednu aksiomu, a to je da je ontologija gotovo nužno (aaaaaaaaaaaa, "nužno", koliko gadna re?, ja ina?e u nju ne verujem, neeeego ) povezana sa gnoseologijom, postojanje i svest o postojanju. Veleo  bi da malo pbratimo pažnju da dedin post

??????? ???? ?? ??????? ???? ? ?????????. ????? ??????? ?? ??????? ???????. ????? ???? ?????? ????????? ????. ????? ???? ??. ??????? ?? ???. ?? ???? ???? ???????? ????? ????. ?? ???? ???, ?? ?? ???? ?? ????. ????? ???????? ?????? ?? ?????? ?? ??????. ??????? ?? ??? ?????, ??????? ? ???? ???? ?? ??? ? ?? ????? ?????? ?? ?? ?????? (???, ???? ???? ?????? ????? ??????????? ???????? ??? ???? ???? ???? ????? ??? ?????? ?? ??, ? ?? ???, ??? ?? ??? ?????? ?? ?? ????? ????? ??????? ?????).??, ???? ????? ? ????? ?????? ??? ??? ??????? ??? ????? ????????, ?? ?????? ?? ?????? ??????? (????? ?????? ? ?? ????????? ?? ??? ???? ?? ????). ??? ?? ?? ???????  ?????????, ?????, ???????, ?????????, ????????.

"???, ???? ???? ?????? ????? ??????????? ???????? ??? ???? ???? ???? ????? ??? ?????? ?? ??, ? ?? ???, ??? ?? ??? ?????? ?? ?? ????? ????? ??????? ?????"Onaj ?ijeg postojanja nismo svesni gotovo da ne postojiuzmite primer nekog aboridžina, ne zante gde živi kako izgleda, ko je, ?ak nemate ni najmanju ideju o ideji o njemu, a opet da li on postoji? i ako postoji kako je to? ako recimo živi na pustom ostrvu, sam... vi nemate svest o njemu, ali nema ni bilo ko drugi...takva pitanja su se pojavljivala dugo kroz istoriju, posebno na zapadu, i sad bi hteo da se osvrenem na jede stihove jednog rimokatoli?kog teologa Ronalda Noksa, koji ih je izrekao žele?i da kroz njih objasni Berklijev egzistencijalizamBeše ?ovek jedan mlad koji re?e mudro:"Bog mora da misli da je krajnje ?udnokad vidi da ovo drvoi dalje postoji, a u dvorištu škole niko ne stoji"OdgovorGospodine dragi,Vaše ?u?enje zaista ne stoji,JA SAM taj koji u dvorištu škole uvek postojii zato ?e vaše drvo postojati i dalje dugo,upravo stog,što gleda ga uvek,Iskreno Vaš,BOGHteo sam samo da na kratko se dotaknemo nekih preduslova postojanja, nadam se da je pesma svima jasna, pa ako nemate ništa protiv da krenem dalje sa svojim idejama... Ti šta kažeš? pitam ih da li imaju nešto protiv da krenem dalje. A, ok

život je sladak, život je lep, ja hoću hoću, da uđem u pubertet

Подели на овим сајтовима

"???, ???? ???? ?????? ????? ??????????? ???????? ??? ???? ???? ???? ????? ??? ?????? ?? ??, ? ?? ???, ??? ?? ??? ?????? ?? ?? ????? ????? ??????? ?????"Onaj ?ijeg postojanja nismo svesni gotovo da ne postojiuzmite primer nekog aboridžina, ne zante gde živi kako izgleda, ko je, ?ak nemate ni najmanju ideju o ideji o njemu, a opet da li on postoji? i ako postoji kako je to? ako recimo živi na pustom ostrvu, sam... vi nemate svest o njemu, ali nema ni bilo ko drugi...takva pitanja su se pojavljivala dugo kroz istoriju, posebno na zapadu, i sad bi hteo da se osvrenem na jede stihove jednog rimokatoli?kog teologa Ronalda Noksa, koji ih je izrekao žele?i da kroz njih objasni Berklijev egzistencijalizam

ako mogu da dodam ...to mi je i zazvucalo prvi put kao solipsizam ... uglavnom materijalisticka teorija koju je Berkli ispitivao, da postoji samo osoba i njeno iskustvo. znanje i iskustvo su time skoro nepovezane, jer znanje postoji unutar same licnosti, a iskustvo ili obavestenje o necem "spoljasnjem" je most nepremostiv brokoli) inace, teorija se bas primila medju sektom sanjaca brokoli ...ako bih to protumacio (lose?) iz onog odozgo, ispalo bi na kraju da smo mi pipci vise sile koja kroz mehanotrone podeljenom svescu opaza samu sebe ... toink?! (iskocio feder)ili na kraju ostaje pitanje: definisi zivot?ako se to definise, onda ce biti obuhvacena i svest ...izvinjavam se nisam bas strpljiv, idem malo pred rudu, mozete ignorisati, ne bih zeleo da prekinem nit .. teraj vidis da kocim brokoli
Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

stani, nadam se da sam pogresno razumeo, ali ti to oćeš da donosiš sud nad onim što ja budem napisao? hm... pitao sam te nešto malopre i nisi mi odgovorio? ne znam šta u vezi Berklija nije jasno?

Подели на овим сајтовима

- izvini molim te O:), mozda je zvucalo pretenciozno i nadobudno da ja delim "pouke" zbog slovne greske ...

"iz citata u mojoj poRuci" je trebalo da pise ...

tek sam sad procitao sta sam otkucao ...

- ne, stvarno mi nije takva namera, nego zelim da cujem ostatak, jer sam ocigledno prekinuo nit tamo gde nije trebalo, a zeleo bih da cujem odnosno procitam da vidim kuda to vodi ...

- inace berkli mi je potpuno nerazumljiv, neshvatljiv, nepojmiljiv sa svojim stavom, onako kako sam ja to skapirao i njegov solipsizam ...

to mi je kao da postoji drvo, ali on nema nikog da zove ili sam se uveri da je ono zaista tamo jer nema koga da kontaktira.

posto je sam na svetu, jedini nacin je da se sam uveri, ali uvek ostaje pitanje da li je ono tamo kad on nije prisutan ili je samo produkt njegovog prisustva ...

mislim da taj solipsizam ne podrazumeva Boga ... tako sam ja otprilike shvatio taj solipsizam ...

Подели на овим сајтовима

- inace berkli mi je potpuno nerazumljiv, neshvatljiv, nepojmiljiv sa svojim stavom, onako kako sam ja to skapirao i njegov solipsizam ... to mi je kao da postoji drvo, ali on nema nikog da zove ili sam se uveri da je ono zaista tamo jer nema koga da kontaktira.posto je sam na svetu, jedini nacin je da se sam uveri, ali uvek ostaje pitanje da li je ono tamo kad on nije prisutan ili je samo produkt njegovog prisustva ... mislim da taj solipsizam ne podrazumeva Boga ... tako sam ja otprilike shvatio taj solipsizam ...

Hm, Berkli je ina?e bio rimokatoli?ki biskup, tako baš ne znam da li je  svoje stavove mogao da temelji van postojanja Boga, ali ko zna, možda si ti u pravu, ali fora je što to i nije srž teme, samo sam hteo malo da ilustrujem da bez Boga nema ni postojanja, i da to bude nekao po?etna ta?ka u raspravi o li?nosti, i da time donekle zadovoljim ontološku i gnoseološku kategoriju, ništa više, izvinjavam se ko sam uradio nešto loše

Подели на овим сајтовима

- inace berkli mi je potpuno nerazumljiv, neshvatljiv, nepojmiljiv sa svojim stavom, onako kako sam ja to skapirao i njegov solipsizam ... to mi je kao da postoji drvo, ali on nema nikog da zove ili sam se uveri da je ono zaista tamo jer nema koga da kontaktira.posto je sam na svetu, jedini nacin je da se sam uveri, ali uvek ostaje pitanje da li je ono tamo kad on nije prisutan ili je samo produkt njegovog prisustva ... mislim da taj solipsizam ne podrazumeva Boga ... tako sam ja otprilike shvatio taj solipsizam ...

Hm, Berkli je ina?e bio rimokatoli?ki biskup, tako baš ne znam da li je  svoje stavove mogao da temelji van postojanja Boga, ali ko zna, možda si ti u pravu, ali fora je što to i nije srž teme, samo sam hteo malo da ilustrujem da bez Boga nema ni postojanja, i da to bude nekao po?etna ta?ka u raspravi o li?nosti, i da time donekle zadovoljim ontološku i gnoseološku kategoriju, ništa više, izvinjavam se ko sam uradio nešto loše
nisam to znao da je bio biskup ... tek mi sad u tom dodatnom svetlu nije jasno kako je takvu nakaznu teoriju napravio ... no, dobro, svakom danu svojega zla dosta ...nisam ja ni hteo drugacije da preispitujem, zato i htedoh da nastavis, da ne kocim ovako tri-cetiri posta ...nisi, nisi, samo sam ja prenaglio i odveo ovo sve postrance ... nego mi upalo u oko, da ono za sta se oni neskretni sanjaci vezuju najvise , da neko navodi kao jedan od primeramogucih ispitivanja licnosti... sad shvatam da je to bila samo usputna stanica ka sirem znacenju, ka Bogu.izvinjavam se jos jednom svima, vidim da sam potpuno rasclanio temu, ali ako je ikako moguce nastavi molim te ;)
Подели на овим сајтовима

izvinjavam se svima, imam doređenih problema sa netom, neću moći da se lоgujem do sledećeg petka

Da na pravim kratki rezime, početna tačka je da je Bog je uzrok postojanja i da bez Božijeg prisustva nema ni postojanja. Sada se javlja jedna zanimljiva tema, Bog je nadpromenljiv, a čovek je totalno promenljiv, Bog je nadvremen, čovek je podložan vremenu, a opet između Boga i čoveka postoje stalne relacije, i kako čovek ostvaruje Ličnost ako je podložan stalnoj promeni, da se sada ne pozivam na Berđajevo gledište o "ja" koje je u isto vreme objekat promene i sama promena, nego uzeću prostiju stvar, navodne Heraklitove reči da se ne može dva puta stati u situ vodu...

Da li neko ima neku ideju ili razmišljanje na tu temu?

Подели на овим сајтовима

upravo je poenta u promeni-to neki zovu i sazrevanje-ti si promenom svoje licnosti dosao do ovih zakljucaka-inace,(neki drznici) : ) to zovu i "obozenje" ili "uzrastanje u meru punoce Hristove" : )

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...