Jump to content

Sveti Jovan Šangajski, Estonska Pravoslavna Crkva, Američka Pravoslavna Crkva

Оцени ову тему

Препоручена порука

Imam nekoliko nejasnoća, nadam se da će mi neko od Vas pomoći...

1.Kako to da Vaseljensaka patrijaršija ne smatra Svetog Jovana Šangajskog za svetoga? Ta činjenica me zbunjuje. Kako je on za jedan dio Pravoslavne Crkve svet, a za drugio dio nije?

2.Američku Pravoslavnu Crkvu priznaje Ruska, ali ne i Vaseljenska patrijaršija. Također, Estonsku Pravoslavnu Crkvu priznaje Carigradska Patrijaršija, dok Ruska ne. Kakav je stav Srpse Pravoslavne crkve po pitanju Estonske i Američke Pravoslavne Crkve? Da li ih Srpska crkva uvažava kao autokefalne?

Hvala Vam unarijed na odgovorima.

Подели на овим сајтовима

Dobrodosao nam..... 0102_laugh

Ja stvarno ne znam mnogo ali zar nije tu bilo nekih izmirenja????

Nažalost nije. Nikako mi nije jasno za svetog Jovana Šangajskog. Kako jedan dio Pravoslavne Crkve ga smatra za Božijeg ugodnika i moli mu se, a za drugi dio Pravoslavne Crkve on nije svetitelj. Ovo mi unosi veliku nejasnoću i smutnju.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Dobro došao još jednom , osećaj se kao kod svoje kuće...

Što se tiče ovih tvojih pitanja , odgovoriču ti ono što meni poznato a verujem da će ti neko još bolje odgovoriti!

1. Moguće da je ranije nije priznavala sv.Jovana dok se nije vratila u krilu RPC ali koliko mi sada poznato - mislim , da Vaseljenska patrijaršija priznala sv,Jovana kao što i Atinska arhiepiskopija.

To je ono što je meni poznato...

2. Oko Američke Crkve , to je malo komplikovano - Ruska je priznaje zato što je od nje dobila autikefaliju ,

Carigradska je zvanično nije priznala ali je u evharisijskom opšenju jeste,

sam primer je sahrana + p.Pavla , tada je bio predstavnik AmeručkePC Vladika Melhisedek i svi su sasluživali sa njim , što znači da je Vaseljenska patrijaršija 99% priznaje , ostaje samo onaj 1% da je i zvanično prizna.

SPC isto tako - priznaje...

Za Estoniju , SPC - mislim da nema zvanizan stav , da nebi bila u lošim odnosima sa RuskomPC ali čim je Estonija u sastavu Vaseljenskog patrijarha - faktički  priznaje I SPC...

To je ono što je meni poznato a sada ako ima još neko da doda - neka ti napiše , baš bih voleo da još ponešto saznam.

Eto tako  0102_laugh

Подели на овим сајтовима

@Leontijev: Dragi Leontijev, u pravoslavlju Svetim se smatra svako ko je u Raju...

Shvatam ja to potupuno, ali mi nije jasno kako može i na trenutak da neko bude svet za jedan dio Pravoslavne Crkve, a za drugi ne. Ako je jedna Crkva , jeste jedan, kako je to moguće?

Kako je moguće da Estonsku Crkvu priznaje Carigradska patrijaršija, a Ruska Pravoslavn Crkva ne?

Crkva je tijelo Isusovo.

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал confused1 link=topic=13970.msg445088#msg445088 date=1305919015]

Potpuno je nebitno šta misli carigradska patrijaršija.

хајде да се не фрљамо оваквим изјавама  confused1

Živi bili pa vidili...

Car. patr. lovi u mutnom pošto je skoro prestala biti crkva.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Potpuno je nebitno šta misli carigradska patrijaršija.

хајде да се не фрљамо оваквим изјавама  :drugarstvo:

Živi bili pa vidili...

Car. patr. lovi u mutnom pošto je skoro prestala biti crkva.

молим?
Подели на овим сајтовима

Zadnjih 400 godina je pokušavala da povrati Carigrad od Turaka, zadnjih 100 godina (budući da je definitivno ostala bez pastve i uticaja), pokušava da se nametne kao pravoslavna verzija papinstva.

Prosto, rade ono što ne bi smeli, ne bi smeli da imaju bilo kakvu jurisdikciju van Carigrada, ali onda se svode na relikt prošlosti, na jedno za srpske prilike oveće selo, oko 4000 vernika. Ovo kod nas bi bila bolja parohija, a ne patrijaršija...

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Zadnjih 400 godina je pokušavala da povrati Carigrad od Turaka, zadnjih 100 godina (budući da je definitivno ostala bez pastve i uticaja), pokušava da se nametne kao pravoslavna verzija papinstva.

Prosto, rade ono što ne bi smeli, ne bi smeli da imaju bilo kakvu jurisdikciju van Carigrada, ali onda se svode na relikt prošlosti, na jedno za srpske prilike oveće selo, oko 4000 vernika. Ovo kod nas bi bila bolja parohija, a ne patrijaršija...

и како тиме објашњаваш своју изјаву да је престала бити Црква? facenew22222222
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...