Jump to content

Свети Оци vs. Старци

Оцени ову тему

Препоручена порука

Данас се може видето јасан култ поштовања савремених стараца/старац Пајсије,Порфирије нарочито),а код нас у СПЦ старац Тадеј док сам ретко виђао да неко чита источне оце типа Добротољубље.Ко је вама дражи и радије читате?(ако може кратко образложење уз одговор)Мој глас иде светим оцима јер имају дубину и из корена могу да образложе духовну борбу и њена "правила".

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Meni su svi oni grane jednog stabla... savremeni Oci (starci je malo bzvz ime) su produzetak loze drevnih Otaca, u njima (svima) nema nikakvih temeljnih protivurecnosti...

Inace, uvek sam bio protiv ovakvih navijackih pitanja - tome jednostavno nema mesta u Crkvi...

A ako pitas prosto za stil pisanja/ucenja - to jeste donekle stvar ukusa, ali to ne znaci da neko manje voli jedne ili druge Oce...

Ja, recimo, izmedju ostalog, rado citam i proucavam sv. Jovana Kronstatskog, dok su nekim mojim prijateljima njegovi dnevnici i beleske suvise nategnuti i teski - pokusali su da citaju, i odustali su...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ne bi dao nikome glas oni svi ispovedaju jednog istog Hrista u razlicitim vremenima.

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Ја сам мислио да кажете да ли вам више одговара читати нпр. старца Порфирија или преподобног Исихија Јерусалимског.Што је рекао оби-ван може да чита св.Јована а други не.Наравно да су исти али њихови различити приступи проблему су битни у овој теми.Иначе тему сам поставио из жеље да и форумаши са мање богословског образовања учествују. facenew22222222 facenew22222222

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ја сам мислио да кажете да ли вам више одговара читати нпр. старца Порфирија или преподобног Исихија Јерусалимског.Што је рекао оби-ван може да чита св.Јована а други не.Наравно да су исти али њихови различити приступи проблему су битни у овој теми.Иначе тему сам поставио из жеље да и форумаши са мање богословског образовања учествују. facenew22222222 facenew22222222

Na početku mi je bilo jakše da svarim St.Porfirija al sad mi je sve jedno ...

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

мани испало најлакше да читам основе изнова и изнова и изнова.

одатле ми најлакше да скапирам здраво, не морам да лутам шта јесте а шта није.

ако икад будем напредовао, можда будем и читао нешто за интелигентске људе  facenew22222222

наравно, најлакше ми је да питам  facenew22222222

пс. мерило ми онај Аца, он је човек мозак за теологију  :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...