Jump to content

Дилема око поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Када се налазимо на територији где је Црква Божија прихватила грегоријански календар (нови), и у тој Цркви (грчкој, румунској, цариградској, александријској, антиохијској,...) траје пост (а у српској, руској, јерусалимској и на Светој Гори није пост) да ли постимо или не? Стандардно - прво ви па онда ја.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 38
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Питање је стварно оригинално барем за мене али ево даћу одговор па шта буде :Ђомла мислим да не морамо да постимо, а ко хоће може да пости  srecan

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

Добро. Да чујемо даље...

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

ja sam čula odgovor pa ću sad mudro da ćutim, al moram da vam kažem da sam bila zatečena u svom ne znanju srecan

I posel mi neko kaže da ima bezveznih tema, nema bezveznih tema

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Verovatno bi treblo da postimo jer bi drugaciji odgovor bio krajnje jednostavan..  srecan Rado bih cula objasnjenje  0104_cheesy

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

E sad sam zbunjena...mislila sam uvek da je nas kalendar pravi jer je i priziv Duha Svetog u Jerusalimu po nasem kalendaru i jedino se tad javlja...ali to onda ostavlja pitanje da li je recimo Grcka Crkva u zabludi...daj nam brate bar neku natuknicu

0409_feel

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

А што би се ја држао грегоријанског календара, ако се моја црква држи јулијанског?

ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА!

1sms1.jpg

Подели на овим сајтовима

PD рече:

E sad sam zbunjena...mislila sam uvek da je nas kalendar pravi jer je i priziv Duha Svetog u Jerusalimu po nasem kalendaru i jedino se tad javlja...ali to onda ostavlja pitanje da li je recimo Grcka Crkva u zabludi...daj nam brate bar neku natuknicu

0409_feel

???? ???????? ??????? ???? ?? ????????? ???? ???????. ?? ???, ???????? ?? ???????? ???? ?????????? ????????, ? ?? ?? ?????????? ?????????? ????????????. ???? ?? ?????????? ?? ?? ?????? ????????? ????????? ? ?? ???? ????? ???? ?? ???????? ?????. ????? ???. ?????? ?? ?? ???? ?????????, ??? ?? ????? ??? ??? ??????? ???? ?? ?????????????? ???????. ?? ?????? ??? ?? ??? ???? ?? ?????? ????? ??????????? ?????? ????????.

?????? ?? ?? ?? ???? ????????? ???????? ??????? ?????????. ???? ??. ????? ? ??? ????? ????? ???????? ?? ???? ??? ?? ??? ???? ?????????. ?????? ?? ?? ?????? ????? ?? ?????? ???? ??? ???????? ? ????. ? ??? ????????? ?? ??? ?? ???????????? ?? ?? ?????? ???? ?? ???? ???? ? ???? ?? ??????? ?? ??? ?? ???????. ?????? ?? ?????, ? ??????? ??? ???????.

??? ??? ?? ?????. :smiley:

Подели на овим сајтовима

I ja sam misljenja da ne moramo da postimo jer se nasa Crkva drzi julijanskog kalendara.....Ali ako se vec pitanje ne tice kalendara...ne znam mozda zato sto smo se tu nasli treba da barem iz postovanja prema domacinu(narodu na toj teritoriji,Crkvi toj) postimo (u smislu onog kao kad i nama u posetu dodje neko u vreme posta u goste nikad ga ne nudimo mrsnim vec posnim,i lepo je kad taj gost ispostuje iz ljubavi taj nas post)...mislim da smo svi zbunjeni...nalazimo se u opstem zbunjenom stanju... 0104_cheesy

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

• Гости

То је најочигледнија аномалија брзоплетог увођења новог календара 1923. г. Замислите ситуацију мене као свештеника у посети неком грчком свештенику нпр. 29. децембра. Он мрси( Божић је био 25. децембра), ја би требало у послушности својој Помесној Цркви да постим. Лепо је то-његова и моја послушност Епископу који је у Сабору те и те ПЦ, али како то делује на практичном плану? Две трпезе за истим столом, један једе посни пасуљ, а други прасетину?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Djomla,majsor si da me motivises na dubokoumne aktivnosti. :( Nema glupih pitanja,samo glupih odgovora. :(

Zasto bih postila,osim ako bas nista drugo nema u toj kuci da se jede?Sta ako odem na letovanje u Grcku?Pa,otisla sam da se odmorim.To bi isto bilo da odem u posetu muslimanu i da jedem jagnjetinu iz pijeteta prema domacinu.Btw,jagnjetinu organski ne podnosim,tj.bukvalno mi se od nje povraca.Sve se bojim da bi on u mojoj kuci iz pijeteta prema meni jesti prasetinu. 0110_hahahaMada,poznajem neke od njih,koji opusteno jedu prasetinu i piju pivo,a ja jos opustenije sa njima. crvenilo

Ali,ako bih se,recimo,udala za Grka i preselila u Jeladu,prihvatila bih i postovala njegov kalendar.Jer bi on bio otac moje dece.I jar je tako Bog rekao Evi,kad ju je izgonio iz Raja. https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt=':(' />

Подели на овим сајтовима

• Гости

Alef,bravo! :( Pa,ti,brate mili,dovati prasetinu. crvenilo Ja sad u petak na Zlatiboru mrsila.Po povratku mi duhovnik prisao i blagoslovio me,ja mu odmah to "ispovedim",po principu ko priznaje,pola mu se prasta,a on,srce moje iz grudi,kaze:"Neka Bog oprosti!"Zar nije zlatan  :( ?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Када су својевремено у манастиру Ормилиа, који је метох светогорског манастира Симонопетра, требало да одлуче по ком ће календару служити, отац Емилијан игуман Симонопетритски је саветовао по новом, да их не би околни народ сматрао старокалендарцима, који су били у расколу са Црквом Грчке. А то је истовремено донело радост монахињама, јер је тако отац могао и са њима да прославља Божић. Али, није ми пало на памет да питам да ли је отац Емилијан и тада постио, јер на Светој Гори је и даље био пост.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...