Jump to content

Да ли су теолози интелектуалци?

Препоручена порука

Ево овако.

Пре неки дан седим са неким пријатељима и пијем кафу у једном кафићу. Међу њима је и један млади универзитетски професор филозофије. Ћаскамо тако о свему и свачему (жене, генетски модификована храна, итд.) и, у једном тренутку, ја, знајући да ће на локалном филозофском факултету у току месеца бити одржан један округли сто на тему сексуалности, обавестим професора (пошто је и он један од организатора) да сам предложио једном његовом колеги, да на скуп позову и неког православног теолога.

И ту онда почне начелно слагање са конкретним примедбама. Једна од примедба је да многи теолози говоре са позиција монопола на истину, друга да немају осећај за правила равноправног јавног дијалога, да би на крају стигли до тога да је уопште и питање - ако знамо да је интелектуалац онај који је пре свега критичан према стварности и предмету мисли - да ли су теолози, који су прихватили веру као Божију објаву о којој нема потребе дискутовати као таквој, уопште интелектуалци у овом смислу (критичности).

Касније се развила прича у другом правцу али ми је остао непријатан утисак. Има ли ''мира'' између аутономије мишљења и вере? Поготову што се често говори о хришћанском наслеђу Европе, везаности Срба са Црквом као идеалу и циљу. Шта мислите?       

Подели на овим сајтовима

Mislim da danas treba razlikovati TEOLOGA i RELIGIONISTU, prije su postojali samo TEOLOZI a danas postoje i RELIGIONISTI. Dakle, religionisti sasvim pojednostavljeno rečeno nisu dužni vjerovati u ništa od toga što je predmetom njihovih naučnih istraživanja, mogu čak biti dokonce i ateistima. Ali vjerovati također i mogu ali ni tako ne moraju biti vezani ni za kakvu određenu vjeru institucionalno. Mogu biti i vjerujućim ili nevjerujućim nezavisnim religionistima, stručnjacima za pitanje vjera, sekti i vjerskih naučavanja. A teolozi u naprostoj većini slučajeva su u ono što proučavaju dužni i vjerovati, onda tako i vjeruju a najčešće obnašaju istovremeno i vrlo visoke crkvene funkcije. Mislim da su i jedni i drugi intelektualci, isto kao i biolozi, filozofi, književnici, pjesnici, dirigenti, muzičari, operski pjevači, baletani-koreografi, režiseri, pozorišni i filmski glumci, hemičari, istoričari, mašinski inžinjeri, profesori vojnih akademija i pedagozi po školama ili ekonomisti i politolozi itd.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...