Deni72 Написано Мај 1, 2011 Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 Занима ме како би се десило Васкрсење Христово да Јуда није издао Христа? А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hellblazer Написано Мај 12, 2011 Пријави Подели Написано Мај 12, 2011 A kako mi to mozemo znati?I da li uospte ima smisla da razmisljamo o tome? “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.” Yoda Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 12, 2011 Пријави Подели Написано Мај 12, 2011 Занима ме како би се десило Васкрсење Христово да Јуда није издао Христа? Да ли си упознат са термином Тајна Христова? У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 12, 2011 Пријави Подели Написано Мај 12, 2011 Занима ме како би се десило Васкрсење Христово да Јуда није издао Христа? mene zanima kako bi ova tema izgledala da je nisi započeo... a da... kaže se Hristos a ne Hrist Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 12, 2011 Пријави Подели Написано Мај 12, 2011 Занима ме како би се десило Васкрсење Христово да Јуда није издао Христа? Занимљиво питање, Дени. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 Занима ме како би се десило Васкрсење Христово да Јуда није издао Христа? Господ се оваплотио у телу да буде издан а не да се шета около и прича нешто без поенте Васкрсења. моје мишљење је да се Јуда сам пријавио да Га изда, имао је слободну вољу да то не уради. то само значи да би то неко други онда учинио. само један Апостол Га није издао у последњи час mocart ал Бог је Бог: Он зна. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deni72 Написано Мај 13, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 link=topic=13673.msg437882#msg437882 date=1305240476] Занима ме како би се десило Васкрсење Христово да Јуда није издао Христа? mene zanima kako bi ova tema izgledala da je nisi započeo... a da... kaže se Hristos a ne Hrist Oprosti,zivim na Zapadu,dobro da znam uopste i da pisem srpski Занима ме како би се десило Васкрсење Христово да Јуда није издао Христа? Господ се оваплотио у телу да буде издан а не да се шета около и прича нешто без поенте Васкрсења. моје мишљење је да се Јуда сам пријавио да Га изда, имао је слободну вољу да то не уради. то само значи да би то неко други онда учинио. само један Апостол Га није издао у последњи час ал Бог је Бог: Он зна. Znaci,psto je Bogu sve poznato,onda je Bog znao da ce Juda da izda Hrista ili se varam...ako je tako,onda je Judi prakticno dodeljena uloga...a kad ti je dodeljena uloga,znaci da nisi kriv!?Da li ono sto Hristos kaze Judi "Ono sto treba da ucinis,ucini sto pre" MOZDA ZNACI da su i Hristos i Juda znali za sve to,kao da su se dogovorili ranije i tajno? А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=13673.msg437927#msg437927 date=1305244972] Занима ме како би се десило Васкрсење Христово да Јуда није издао Христа? Господ се оваплотио у телу да буде издан а не да се шета около и прича нешто без поенте Васкрсења. моје мишљење је да се Јуда сам пријавио да Га изда, имао је слободну вољу да то не уради. то само значи да би то неко други онда учинио. само један Апостол Га није издао у последњи час ал Бог је Бог: Он зна. Znaci,psto je Bogu sve poznato,onda je Bog znao da ce Juda da izda Hrista ili se varam...ako je tako,onda je Judi prakticno dodeljena uloga...a kad ti je dodeljena uloga,znaci da nisi kriv!?Da li ono sto Hristos kaze Judi "Ono sto treba da ucinis,ucini sto pre" MOZDA ZNACI da su i Hristos i Juda znali za sve to,kao da su se dogovorili ranije i tajno? па по цитату видиш да Му је познато најскривеније и да је тиме упозорио Јуду, али и нагрдио за такав избор. Јуда је ковао заверу дуже време, пристао да Га изда и причешћивао се недостојно, али га је Бог трпео и волео, засигурно чекао и да се покаје. то све не значи да му је додељена улога коју ће да одигра, јер му није узета слободна воља да не одабере такав пут за себе. засигурно је Јуда не пристао, већ одабрао за себе, самим тим и за Господа Исуса Христа и цело Православље, ту судбину која се одиграла. ето колики утицај има један човек са великом благодаћу и влашћу на судбину света, не само на своју. дакле, пошто нема улоге нема и самим тим ни одсуства кривице, тиме и Бог није онај која погубљује (или спасава) људе по свом ''злом'', ''уображеном'' и ''сујетном'' нахођењу, Промисли, већ људи кују сами своју судбину, последицу и крај коју кусају и спроводе и бивају самоосуђени за своја злодела. на крају крајева, зар није Бог Јуди дао благодат и дар да буде Апостол, а Јуда је одбацио све то и постао издајник и самоубица? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 Deni da li je ova tema inicirana dokumentarcom sa BBC-ja ili ipak ne? Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deni72 Написано Мај 13, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 Deni da li je ova tema inicirana dokumentarcom sa BBC-ja ili ipak ne? :bla: Ne,to su neka moja razmisljanja А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
звечанац Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 Васкрсење Господа Исуса, које је најпре било логичка неопходност Његове Богочовечанске Личности, постало је у потребном тренутку историјска стварност. Јер по сили Своје Богочовечанске Личности Господ Исус није могао не васкрснути. Иако стварно мртав телом, Спаситељ се показао јачи од смрти, јер Његово Божанство је и даље било у Његовом телу, те Га смрт није могла задржати у своме царству као свој плен. Христос је васкрсао, јер смрти није било могуће да Га држи у својој власти. А што Га је држала три дана, држала Га је по допуштењу Самог Господа Христа. Нема догађаја, не само у Еванђељу, већ и у историји рода људског, који је тако силно, тако неодољиво, тако непоречено посведочен као васкрсење Христово. Јер тек у светлости васкрсења Христовог постаје чаробно јасан и лик Христов и дело Његово. Без васкрсења - све је сабласт, све привиђење; и Христос, и сва дела Његова, и целокупно учење Његово. Зато је Сам Спаситељ још за живота на Земљи указивао на Своје васкрсење као на догађај који ће објаснити и Личност Његову и дело Његово. Тек је васкрсењем Својим из мртвих Господ Христос непорочно и свеубедљиво посведочен за Сина Божијег. До васкрсења свог Он је учио о вечном животу, али је васкрсењем показао да је Он учио о васкрсењу из мртвих, али је васкрсењем показао да је Он заиста васкрсење из мртвих. Да Господ Исус није васкрсао, и као такав ученике Своје испунио свеживотном силом и чудотворном мудрошћу, ко би њих, плашљивце и бегунце, скупио и дао им смелости, силе и мудрости, да онако неустрашиво, силно и мудро проповедају и исповедају васкрслог Господа, и онако радосно иду на смрт за Њега? А да васкрсли Спаситељ није њих испунио Божанском силом и мудрошћу, како би они запалили свет неугасивим пожаром новозаветне вере, они - људи прости, некњижевни, неуки, сиромашни? Једном речју: да није васкрсења Христоваог, Хришћанства не би ни било, Христос би био први и последњи Хришћанин, који је издахнуо на Крсту, а са Њим и издахнуло и умрло и дело Његово и учење Његово. Стога је васкрсење Христово алфа и омега Хришћанства. Истинитост, стварност васкрсења Христовог, је најкритичније проверена од стране самих очевидаца, ученика Христових. Они нису олако поверовали и васкрсење, напротив, проверили су га немилосрдним критицизмом. Може се смело тврдити; Апостоли су се насумњали у васкрсење Христово не само за себе, него и за све људе свих времена, за сву пророду људску уопште. На вест Марије Магдалене да је видела васкрслог Христа, они не вероваше (Мк.16,11), ни двојици ученика којима се васкрсли Христос јавио на путу за Емаус они не вероваше (Мк.16,12-13). Врхунац апостолског немилосрдног критицизма у проверавању стварности и истинитости васкрсења Христовог представља случај апостола Томе, који није поверовао својим друговима да је Христос васкрсао све док није ставио руке своје на Његове крсне ране (Јн.20,25;26-28). Васкрсењем Господа Христа из мртвих завршен је и довршен Богочовечански подвиг искупљења и спасења рода људског. Јер је њиме Спаситељ коначно победио смрт, ту најстрашнију и најпроклетију последицу греха, а са њом и само царство смрти - ад, и његовог цара - ђавола. Одбацивање Христовог васкрсења равно је одбацивању Самог Христа. Без вере у васкрсење Христово немогућа је вера у Христа као Спаситеља. Једном речју: немогуће је Хришћанство, немогуће је бити Хришћанин. Зато Богомудри апостол Павле одлучно и јасно изјављује: Ако Христос не устаде (из мртвих), онда је узалуд проповед наша, узалуд и вера ваша (1.Кор.15,14;17) Васкрснувши из мртвих, Господ Исус је васкрсење из мртвих учинио обавезним за све људе: и добре и зле, које ће се догодити у последњи дан људске историје. Значи, васкрсење је обавезно за све, али вечно блаженство у рају или вечно мучење у паклу зависиће од тога да ли је човек своју вољу утврдио у добру или у злу, да ли је своју личност изградио Богом или ђаволом. Бескрајна је истина, бескрајна и сила Христовог васкрсења. Оне се могу до краја осетити и схватити само вером и животом по вери. У васкрсењу Христовом је, вели свети Златоуст, показан неки нови тип васкрсења, јер су многи мртви васкрсавали и пре Христа, али тако као Он - није васкрсао ниједан. Сви други васкрснути опет су се враћали у земљу, и ослободивши се господарства смрти на извесно време, они су јој се поново потчињавали. Но, тело Господње по васкрсењу није се вратило у земљу, већ се узнело на Небеса, разорило сву власт ђаволову, васкрсло собом сву васељену, и сада седи на Царском престолу. Васкрсење Христово је једина истинска радост на овом тужном острву смрти што се Земља зове. Јер нема веће, нема истинскије радости за ојађено биће људско од победе над смрћу. Кроз многобројне Божанске дарове, које нам је Господ Исус подарио Својим васкрсењем, Он је у природу људску излио бесмртну Небеску радост. Због тога је Васкрс постао изузетан дан међу свим данима. Он је цар и господар дана, празник на празницима - дан који заиста створи Господ. :bla: Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетног Оца Свог, рекао си Твојим пречистим устима: "Без Мене не можете ништа чинити". Господе мој, Господе, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој. Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 Deni da stvari stoje tako kako ih ti postavljaš, moje mišljenje je da bi onda svako imao pravo da opravda svoj grijeh nečim. Kad je Juda imao opravdanje za takav grijeh, šta sprečava bilo koga da sebi izmisli opravdanje? Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 Deni da stvari stoje tako kako ih ti postavljaš, moje mišljenje je da bi onda svako imao pravo da opravda svoj grijeh nečim. Kad je Juda imao opravdanje za takav grijeh, šta sprečava bilo koga da sebi izmisli opravdanje? па и Адама да се оправда Евом, коју Бог створи ? наравно, свако одговара за своје и не може наћи оправдање у другом. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 Васкрсење Господа Исуса, које је најпре било логичка неопходност Његове Богочовечанске Личности, постало је у потребном тренутку историјска стварност. Јер по сили Своје Богочовечанске Личности Господ Исус није могао не васкрснути. Иако стварно мртав телом, Спаситељ се показао јачи од смрти, јер Његово Божанство је и даље било у Његовом телу, те Га смрт није могла задржати у своме царству као свој плен. Христос је васкрсао, јер смрти није било могуће да Га држи у својој власти. А што Га је држала три дана, држала Га је по допуштењу Самог Господа Христа. Нема догађаја, не само у Еванђељу, већ и у историји рода људског, који је тако силно, тако неодољиво, тако непоречено посведочен као васкрсење Христово. Јер тек у светлости васкрсења Христовог постаје чаробно јасан и лик Христов и дело Његово. Без васкрсења - све је сабласт, све привиђење; и Христос, и сва дела Његова, и целокупно учење Његово. Зато је Сам Спаситељ још за живота на Земљи указивао на Своје васкрсење као на догађај који ће објаснити и Личност Његову и дело Његово. Тек је васкрсењем Својим из мртвих Господ Христос непорочно и свеубедљиво посведочен за Сина Божијег. До васкрсења свог Он је учио о вечном животу, али је васкрсењем показао да је Он учио о васкрсењу из мртвих, али је васкрсењем показао да је Он заиста васкрсење из мртвих. Да Господ Исус није васкрсао, и као такав ученике Своје испунио свеживотном силом и чудотворном мудрошћу, ко би њих, плашљивце и бегунце, скупио и дао им смелости, силе и мудрости, да онако неустрашиво, силно и мудро проповедају и исповедају васкрслог Господа, и онако радосно иду на смрт за Њега? А да васкрсли Спаситељ није њих испунио Божанском силом и мудрошћу, како би они запалили свет неугасивим пожаром новозаветне вере, они - људи прости, некњижевни, неуки, сиромашни? Једном речју: да није васкрсења Христоваог, Хришћанства не би ни било, Христос би био први и последњи Хришћанин, који је издахнуо на Крсту, а са Њим и издахнуло и умрло и дело Његово и учење Његово. Стога је васкрсење Христово алфа и омега Хришћанства. Истинитост, стварност васкрсења Христовог, је најкритичније проверена од стране самих очевидаца, ученика Христових. Они нису олако поверовали и васкрсење, напротив, проверили су га немилосрдним критицизмом. Може се смело тврдити; Апостоли су се насумњали у васкрсење Христово не само за себе, него и за све људе свих времена, за сву пророду људску уопште. На вест Марије Магдалене да је видела васкрслог Христа, они не вероваше (Мк.16,11), ни двојици ученика којима се васкрсли Христос јавио на путу за Емаус они не вероваше (Мк.16,12-13). Врхунац апостолског немилосрдног критицизма у проверавању стварности и истинитости васкрсења Христовог представља случај апостола Томе, који није поверовао својим друговима да је Христос васкрсао све док није ставио руке своје на Његове крсне ране (Јн.20,25;26-28). Васкрсењем Господа Христа из мртвих завршен је и довршен Богочовечански подвиг искупљења и спасења рода људског. Јер је њиме Спаситељ коначно победио смрт, ту најстрашнију и најпроклетију последицу греха, а са њом и само царство смрти - ад, и његовог цара - ђавола. Одбацивање Христовог васкрсења равно је одбацивању Самог Христа. Без вере у васкрсење Христово немогућа је вера у Христа као Спаситеља. Једном речју: немогуће је Хришћанство, немогуће је бити Хришћанин. Зато Богомудри апостол Павле одлучно и јасно изјављује: Ако Христос не устаде (из мртвих), онда је узалуд проповед наша, узалуд и вера ваша (1.Кор.15,14;17) Васкрснувши из мртвих, Господ Исус је васкрсење из мртвих учинио обавезним за све људе: и добре и зле, које ће се догодити у последњи дан људске историје. Значи, васкрсење је обавезно за све, али вечно блаженство у рају или вечно мучење у паклу зависиће од тога да ли је човек своју вољу утврдио у добру или у злу, да ли је своју личност изградио Богом или ђаволом. Бескрајна је истина, бескрајна и сила Христовог васкрсења. Оне се могу до краја осетити и схватити само вером и животом по вери. У васкрсењу Христовом је, вели свети Златоуст, показан неки нови тип васкрсења, јер су многи мртви васкрсавали и пре Христа, али тако као Он - није васкрсао ниједан. Сви други васкрснути опет су се враћали у земљу, и ослободивши се господарства смрти на извесно време, они су јој се поново потчињавали. Но, тело Господње по васкрсењу није се вратило у земљу, већ се узнело на Небеса, разорило сву власт ђаволову, васкрсло собом сву васељену, и сада седи на Царском престолу. Васкрсење Христово је једина истинска радост на овом тужном острву смрти што се Земља зове. Јер нема веће, нема истинскије радости за ојађено биће људско од победе над смрћу. Кроз многобројне Божанске дарове, које нам је Господ Исус подарио Својим васкрсењем, Он је у природу људску излио бесмртну Небеску радост. Због тога је Васкрс постао изузетан дан међу свим данима. Он је цар и господар дана, празник на празницима - дан који заиста створи Господ. 4chsmu1 јел си ово ти написао? ако ниси, стави линк одакле је. :bla: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
звечанац Написано Мај 13, 2011 Пријави Подели Написано Мај 13, 2011 Јесам, мој рукопис... ''Православни катихизис'' СРБСКА ПРАВОСЛАВНА ЗАЈЕДНИЦА ШИД Приредио за штампу: Мирко И. Нанић Шид, 2006. Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетног Оца Свог, рекао си Твојим пречистим устима: "Без Мене не можете ништа чинити". Господе мој, Господе, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој. Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука