Grizzly Adams Написано Април 27, 2011 Пријави Подели Написано Април 27, 2011 Aranđelovac -- Samostalni sindikat u kompaniji "Knjaz Miloš" u Aranđelovcu neće dozvoliti otpuštanje 73 radnika, kako je najavio poslodavac. To nije u skladu sa pravilnikom o sistematizaciji, koji su pre dve godine potpisale obe strane, kaže predsednik sindikata Živorad Kolarević. On je istakao da rukovodstvo kompanije ne može jednostrano da odlučuje o sistematizaciji i tehnološkom višku. "Poslodavac po Zakonu o radu ima pravo da proglasi tehnološki višak, ali pošto je tabelarni deo, koji sadrži broj izvršilaca i koeficijente za radna mesta usvojen saglasnošću sindikata i poslodavca, onda se taj akt ne može menjati bez saglasnosti oba potpisnika", pojasnio je Kolarević. On je zbog toga najavio "borbu" svim mogućim pravnim i ostalim zakonskim sredstvima, jer, kako je istakao, "nisu radnici krivi što ni posle odlaska 900 zaposlenih i racionalizacije u poslovanju, ’Knjaz Miloš’ posluje s gubitkom još od privatizacije 2005. godine". I pre godinu dana, kada je najavljeno otpuštanje 106 radnika, zaposleni u "Knjazu" su stupili u generalni štrajk, koji je okončan posle nedelju dana obećanjem rukovodstva kompanije da neće biti otpuštanja, već da će biti organizovan program dobrovoljnog napuštanja firme, uz stimulativne otpremnine. "Dobrovoljni program nije uspeo, jer se prijavilo samo 16 radnika, a ostali nisu bili zadovoljni otpremninom od 320 evra po godini staža", objasnio je Kolarević. http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=04&dd=26&nav_id=508585 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Април 27, 2011 Пријави Подели Написано Април 27, 2011 Dokle ide, ne pristajte na otkaz. И онда једног дана у блиској будућности компанија банкротира и сви остану без посла. Такорећи - everyone wins. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Април 27, 2011 Пријави Подели Написано Април 27, 2011 :229229229: Кога би ти то тепао мацолом? Сиротињу која после отказа нема где да оде сем на улицу, или тајкуне којима је продата компанија буд зашто, а они не поштују ни минимум склопљеног договора са синдикатима? Схваташ ли да није исто отпустити радника у Европи или САД и у Србији? Овде не постоји никакво тржиште, па следствено томе ни тржиште радне снаге, те су радници приморани на све мере како би задржали тај једини посао који имају. А од комуниста смо, хвала Богу, наследили стање да је гро економије једне вароши сличне Аранђеловцу везано за неки "привредни гигант", који се кроз лоповску приватизацију тајкунизира, а радници прогласе технолошким вишком. А где да се запосле другде, када се мала и средња предузећа (која су или конкуренција увозним лобистима, или су добављачи тајкунским трговинским гигантима) систематски уништавају, наплате им доспевају тек после 6 месеци (закон намерно тако скројен), па им не преостаје ништа друго до опет отпуштања и минимизирања плата својих запослених, задуживања код банака по зеленашким каматама како би платили порез држави (истој оној која их систематски уништава), а кад балон пукне одлазе и она у стечај. Па опет у круг. Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 27, 2011 Није фер коментар. Не критикујем ја раднике који су у очајној ситуацији, него систем који је тако безумно направљен. Што се синдиката тиче они само учествују у одржавању истог тог система и суштински не помажу радницима. Шта ћемо са онима који немају посао? Како синдикат њима помаже осим што осигурава да га неће добити још наредних десет година? Најважније - док је оваквих ствари нема теорије да инвеститори улажу у Србију и отварају нова радна места. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 27, 2011 Пријави Подели Написано Април 27, 2011 Dokle ide, ne pristajte na otkaz. И онда једног дана у блиској будућности компанија банкротира и сви остану без посла. Такорећи - everyone wins. Pa ovaj kako je vodi bankrotirace sigurno. Nego ima u Italiji jedno krivicno delo, izazivanje bankrota u sopstvenoj firmi, ne znam ima li i kod nas. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 27, 2011 Пријави Подели Написано Април 27, 2011 Meni je postalo jasno šta to jest taj kapitalizmus kad sam tek došao u Češku. Tada sam stanovao u jednom dvanaestospratnom soliteru a jednog dana nas sve stanare prodali zajedno i s tim soliterom ko zecove u kištri ili ove pačiće u kutiji. I sa svim našim namještajem i stvarima, OMG! Od te dobi nikako više ne stanujem u tim takvim soliterima već samo u zgradama do maksimalno 5 spratova i koje su u vlasništvu opštine. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Април 27, 2011 Пријави Подели Написано Април 27, 2011 Meni je postalo jasno šta to jest taj kapitalizmus kad sam tek došao u Češku. Tada sam stanovao u jednom dvanaestospratnom soliteru a jednog dana nas sve stanare prodali zajedno i s tim soliterom ko zecove u kištri ili ove pačiće u kutiji. I sa svim našim namještajem i stvarima, OMG! Od te dobi nikako više ne stanujem u tim takvim soliterima već samo u zgradama do maksimalno 5 spratova i koje su u vlasništvu opštine. animal037 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 27, 2011 Пријави Подели Написано Април 27, 2011 Dobro, oni nisu prodali vas, nego vaše stanove u kojima ste stanovali (stanovi nisu bili vaše vlasništvo, vi ste iznajmljivali stanove) i ugovore u vezi tih stanova. Ovo je sasvim legalno. Sigurno da je nezgodno ako novi vlasnik onda kaže, pod uslovom da može po ugovoru (zavisi koji se ugovor ima): napolje sa vama! Ali to pravo ima, njegova je imovina. Jedino što treba da se ima, ukoliko tako nešto ne postoji, jeste jedan "zdrav" vremenski rok za iseljivanje, da stanar može na vreme da nađe novi stan i tako dalje.. Ovde u Austriji je, ako se ne varam, vremenski rok za iseljivanje tri meseca. Pošalješ preporučeno otkazno pismo, da adresar potpiše da je primio pismo i time otkaz, da se ne bi kasnije izgovarao da nije ništa znao, i posle tri meseca (za koje, dokle stanuje, i dalje plaća kiriju) ako se nije iselio i predao ključeve za stan ili kuću ili što šta, šalješ mu policiju. Jednostavno. Nema tu da se ja sa onim lično prepirem i rizikujem da me manijak možda još isekuje što se nedavno negde u Srbiji desilo.. Dakle, sve po ugovoru, na papir, potpis, zvanično! A ako ne uspe da nadje stan u tom roku? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 27, 2011 Пријави Подели Написано Април 27, 2011 Evo ovako sam se osjećao kad smo doznali da smo prodani, to nam rekli tek poslije, baš cool osjećaj: njamnjam animal037 algabacaju Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 27, 2011 Пријави Подели Написано Април 27, 2011 To je ono što govorim o socijalnoj mreži i da takva treba da postoji, jer svima nama može da se desi takav slučaj. Zato kad ulažemo u socijalnu mrežu, mi ne ulažemo samo u druge, nego i u same nas, jer svima nama, ne daj Bože, može da zatreba. facenew22222222 Dobro cini i dobru se nadaj. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука