Aristotel Написано Април 7, 2011 Пријави Подели Написано Април 7, 2011 Eve jedne od pjesama koje su nastale povodom papinog dolaska u Hrvatsku u junu ove godine: A kako je pjesma nastala "s obje strane Dunava" imate ovdje: Pjesma povodom Papinog dolaska u Hrvatsku , Mreža ribara Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Април 7, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 7, 2011 Dopada li vam se pjesma? Autorica se za inspiraciju pjesme poziva na jedan drugi citat iz papine knjige, ali vrijedi spomenuti i ovaj: Sveti Bernard iz Clairvauxa je u 12. stoljeću na molbu pape Eugena III. napisao ispit savjesti naslovljen "Što papa mora promisliti". [...] Možete li ova "promišljanja" u međuvremenu razumjeti i iz vlastitoga iskustva? Razmatranje svetog Bernarda je, dakako, obvezno štivo svakoga pape. Tu nalazimo velike stvari, kao primjerice: "Sjeti se da nisi nasljednik cara Konstantina, nego nasljednik jednog ribara." [benedikt XVI., Svjetlo svijeta, Razgovor s Peterom Seewaldom, Split, Verbum, 2010. str. 91.] Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 7, 2011 Пријави Подели Написано Април 7, 2011 Песма ми се допада, као песма која говори о одлуци, гледајући у Светлост будућности, са икономијом "мреже рибара". Али чему онда потенцирање у споту Крста, на коме је датум и место које стоје? Чему то и докле више? Ако ја који сам држављанин Србије, српске националности, православне вероисповести, трудим се својим оскудним знањем али искреним и Христом протканим срцем, да на сваком месту и у сваком окружењу Христа стављам и као почетак и као крај, зашто и остали хришћани тако не наступе? Зашто се не успротиве више, мрачном дејству прошлости, и уместо тог извуку, аман више једном, поуке???? klapklap klapklap 1000000001010 0442_feel klapklap "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Април 7, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 7, 2011 Ja bih stavio ruku u vatru da nikomu tko je radio ovaj spot nije ni na kraj pameti bila ikakva provokacija. A čvrsto sam uvjeren da križ (krst) ne može biti provokacije (doslovno) nikomu, a posebno ne hrišćanima. U srpskom jeziku, za razliku od mnogih drugih (pa i hrvatskoga "križ"), riječ "krst" lijepo i direktno upućuje na Krista (Hrista). Svjetlo koje se spominje u pjesmi nije "Светлост будућности" nego je Onaj koji je za sebe rekao: "Ја сам свјетлост свијету; ко иде за мном неће ходити у тами, него ће имати свјетлост живота." (Iv 8,12) A "mreža ribara" upućuje na papu (jer prvi papa je bio ribar: sveti Petar Apostol), ali i na poziv koji je Isus uputio apostolima (uključujući i Petra) i svim kršćanima: "Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!" (Mt 4,19) To je poziv koji upućuje i nama danas. I ovi momci i djevojke pjesmom odgovaraju da se ne boje odgovoriti prihvaćanjem na taj Kristov poziv. Ако ја који сам држављанин Србије, српске националности, православне вероисповести, трудим се својим оскудним знањем али искреним и Христом протканим срцем, да на сваком месту и у сваком окружењу Христа стављам и као почетак и као крај, зашто и остали хришћани тако не наступе? Brate moj, pravi hrišćani tako i nastupaju, razmišljaju, osjećaju, postupaju! I bez obzira na nacionalnost i državljanstvo, to je u vječnom životu ionako irelevantno... Pa zar je sveti Pavao (Pavle) uzalud napisao: "Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један (човјек) у Христу Исусу." (Gal 3,28) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Април 7, 2011 Пријави Подели Написано Април 7, 2011 Док њима не отпевате покајну песму,ви свјетлост видети нећете ! http://www.jasenovac-info.com/cd/galerija/djecakozare/1/index_l.html "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Док њима не отпевате покајну песму,ви свјетлост видети нећете ! http://www.jasenovac-info.com/cd/galerija/djecakozare/1/index_l.html Nema potrebe na ovako grub način pisati.U svakom slučaju ako papa bude posetio Vukovar kao simbol Hrvatskog stradanja mogao bi onda i da dođe u Jasenovac. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Ja bih stavio ruku u vatru da nikomu tko je radio ovaj spot nije ni na kraj pameti bila ikakva provokacija. ............ Што се Вас лично тиче, пратећи све што сте до сад писали, сасвим сам сигуран да би сте до детаља прегледали фрејм по фрејм, и да Вам се овакав пропуст никад не би догодио. Лично, никад нисам био малициозан, тако и по овом питању, нисам ставио примедбу из разлога малициозности, већ из разлога небриге људи за оног другог. Кад почнемо да размишљамо о свему што изговарамо, пишемо или на други начин се изражавамо, из разлога да саговорника не повредимо, да Христа у њему не растужимо, не само читав свет, већ и ужаси прошлости добиће Другачију Димензију. Иреалност тако нечега јесте у бити Реалност, само је питање колико свако од нас има воље да истраје у доказивању Реалности, пре свега собом. Остали део Вашег коментара, заслужује дискусију по другачијим основама, која се иначе већ води на другим темама. Још једном, сигуран сам у Вашу потпуну искреност и хришћанску добронамерност, и свако добро у Господу Вам желим 0442_feel 0442_feel "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Док њима не отпевате покајну песму,ви свјетлост видети нећете ! http://www.jasenovac-info.com/cd/galerija/djecakozare/1/index_l.html Nema potrebe na ovako grub način pisati.U svakom slučaju ako papa bude posetio Vukovar kao simbol Hrvatskog stradanja mogao bi onda i da dođe u Jasenovac. О чему ти пријатељу,причаш?! Упоређивати Вуковаре,Дубровнике и осталу хрватско-гебелсовску пропоганду наводног страдања, и то изједначавати са Јасеновцем и уопште ,целом хрватско-усташком политиком и идеологијом према Србима,која се води још од Краљевине Југ,до данашњих дана,је блаћење и подметање! Овде нису битни ни папа ни ова дечурлија што пева, већ један тотални губитак реалности , хришћанске самосвести и покајања,о страдању једног народа ,само зато што су Срби православне вероисповести! И управо ,то јесте њихов циљ, изједначити и пребацити сав терет и осуду на Србе, и на најгнуснији и подмуклији начин,од жртве направити џелате. Што се мене тиче,далеко им лепа кућа! "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 А где си ти то видео да ја било шта упоређујем? Ти исто сад претерујеш. Такође је ван духа православбног хришћанства рећи наводна страдања . И у Хрвтаској су невини људи страдали . Можемо ми причати о кривици узроцима и сличним стварима али невини увек награбусе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 8, 2011 Гости Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Дефинитивно највећи проблем у успостављању било каквог вишег дијалога је Јасеновац. Ако је Папа заиста добронамеран и ако заиста има жељу и тежњу ка Истини, обавезно треба да учини тај корак: ДА СЕ ЈАВНО ИЗВИНИ У ИМЕ ЦРКВЕ КОЈУ ВОЗГЛАВЉУЈЕ ЗА СВЕ ЗЛОЧИНЕ КОЈИ СУ ИЗВРШЕНИ У ИМЕ РКЦ И СА ЊЕНИМ ПОСРЕДНИМ И НЕПОСРЕДНИМ БЛАГОСЛОВОМ. Треба и да све те невине жртве прогласи мученицима као што је то учинила Православна Црква. Нажалост, ово певање Томпсона за дочек Папе води на сасвим супротну страну и не верујем да ће ту бити икаквог помака. Ако се већ извињавао за педофилију у Немачкој ово треба да уреди тим пре. Износим своје мишљење. Могуће да размишљам погрешно али је тако. Једино тако можемо говорити о љубави и правом икуменизму који води заједништву у Истини и љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Antusa Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 Човече...колико мојих рођака...преко 10-оро се удостоји мученичког венца у Јасеновцу...нисам ни знала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Април 8, 2011 Пријави Подели Написано Април 8, 2011 pjesma divna,sta se prepirete oko toga ,vidjece se kad bude drzao govor sta ce reci u tome kraju i kakve poruke ce im ostaviti ,kako ce se za zrtve ,zatvorenike pomoliti , za neke samo ili za sve ,koja mjesta ce posjetiti od njega zavisi mnogo cega sa tom posjetom i rijecima gestima koje bude ostavio Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука