Jump to content

Питање за познаваоце

Оцени ову тему

Препоручена порука

Занима ме да ли књига мора нужно да има лектора и рецезента... и шта све још.

Да ли неко зна такве случајеве да је писац или песник објавио књигу потпуно сам.

По мени је тако и најоригиналније, јер је то прави израз писца. Чак и ако није исправан у књижевном погледу.

Да ли ће издавач уопште узети да штампа такву књигу.

Да ли наставник страног језика може да буде лектор, или рецезент, да ли то може да буде и неки свештеник.

Знате ли нешто о свему томе.

Подели на овим сајтовима

naravno, mozes i sam da stampas ako oces tj imas uslova, napravis ih ako nemas leteti

svaka roba ako je dobra moze da se proda, pa cak i ako nije- sto je problem danasnjice

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Занима ме да ли књига мора нужно да има лектора и рецезента... и шта све још.

Да ли неко зна такве случајеве да је писац или песник објавио књигу потпуно сам.

По мени је тако и најоригиналније, јер је то прави израз писца. Чак и ако није исправан у књижевном погледу.

Да ли ће издавач уопште узети да штампа такву књигу.

Да ли наставник страног језика може да буде лектор, или рецезент, да ли то може да буде и неки свештеник.

Знате ли нешто о свему томе.

Eво понешто...

Прво, издавачке куће, у последње време, захтевају да им текст буде достављен у електронском облику. 0705_read

Коректор исправља граматичке и стилске грешке у тексту. 0705_read

Лектор исправља грешке и нетачности у тексту са становишта стручности, обавештености и уопште знања из области о којој текст говори како се не би десило на се објаве нетачности да не кажем будалаштине и глупости и сл. или да се објави нешто што је већ објављено. 4chsmu1

Рецензент треба да прочита текст и да га препоручи бираним речима и да стане иза аутора својим угледом и ауторитетом. 0203_cool

И тако...ето, док се не јаве они који знају... idea not_i greengrin

Донт вори би хепи  t4431

О опреми књиге као што су слог и графичка опрема не знам баш ништа. nesiguran 0705_read

Подели на овим сајтовима

Али где је ту оригиналност када га ,,филтрирају ,, сви ти лектори , колектори, и остали мајстори  4chsmu1

Slusaj, brate Flinte, to vazi za ozbiljne knjige o bezveznim  0110_hahaha 0102_laugh smej.gifstvarima.

A, ustvari, svi ti eksperti menjaju u tekstu samo nuzno, neophodno. pravilaa 0706_read 0707_read hastalavista

Evo, na primer, ja svaki treci put kad pisem '' ustvari'' ne znam da li treba odvojeno ili zajedno...  .mislise. stadaradim7896634

Korektor i lektor rade u izdavackoj kuci ili u stampariji, a za recenzenta, dobar decko ako mislis da ti treba, moras da se snadjes sam.  :drugarstvo:

eheeeej,

ovde ima ''jezicara'' , Moci na primer, pa ce ti reci kad im bude dosadilo da citaju sta ja baljezgam ... staniiiiiii 1414_feel prst ka dole :nene:Just_Cuz_19

1000000001010

E, a ako ko ovde zna o tome to je Miljan David Tanic. мајкл not_i

On, kad bude video, nece moci da odoli, a da ti ne kaze... prst ka dole 1405_love algabacaju

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Eво понешто...

Прво, издавачке куће, у последње време, захтевају да им текст буде достављен у електронском облику. Just_Cuz_19

Коректор исправља граматичке и стилске грешке у тексту. мајкл

Лектор исправља грешке и нетачности у тексту са становишта стручности, обавештености и уопште знања из области о којој текст говори како се не би десило на се објаве нетачности да не кажем будалаштине и глупости и сл. или да се објави нешто што је већ објављено. 1127_battle

Рецензент треба да прочита текст и да га препоручи бираним речима и да стане иза аутора својим угледом и ауторитетом. 0203_cool

И тако...ето, док се не јаве они који знају... thank_you777 not_i girl_jumping

Донт вори би хепи t4431

О опреми књиге као што су слог и графичка опрема не знам баш ништа. nesiguran .mislise.

Управо тако и исто важи за друго објашњење. Што се тиче опреме, поједини издавачи инсистирају на неким својим правилима (одређена врста фонта, величина итд.). Аутор књиге одређује ко ће урадити идејно решење корица, одабира илустрација, уколико се са издавачем другачије не договори. И наравно, све се плаћа.

@flint

То ти је слично као када би лекар акушер давао анестезију пацијенту кога је оперисао. Свако своје најбоље зна.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...