Jump to content

О ЗАБЛУДАМА ЛАТИНА(РИМОКАТОЛИКА) И УНИЈАТА – ГРКОКАТОЛИКА

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 216
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest ага пије млеко
  ?????? ????? рече:

??? ????, ??? ?? ?? ?? ????? ?????? "??????", ????? ?? ????? 2? ?????? ?? ???.

???? ?????????, ???????? ???? ??????? ????? ?? ????????????? ? ????????? ?? ?????? ????????.......????? ??????? ??? ?? ???? ?????? ????????.....????? ??????!   :drugarstvo:

????? ??, ? ????? ?????? ???????.   :)

Подели на овим сајтовима

Meni jedino nikako ne ide u glavu kako grko katolici ,krste se s tri prsta spojena a priznaju papu za vrhovnog poglavara.Ispravite me ako gresim ali koliko ja znam oni ispovedaju veru kao mi.Gde je onda Gospod u toj prici.Ako ti je Bog prvi u zivotu kako mozes priznati vlast nekog ko ga drugacije prestavlja.Grkokatolicanstvo je pokusaj da se pomesa ulje i voda a uvek ima jasna granica gde je ulje a gde voda.

Подели на овим сајтовима

???? ??? рече:
  ?????? ????? рече:

??? ????, ??? ?? ?? ?? ????? ?????? "??????", ????? ?? ????? 2? ?????? ?? ???.

???? ?????????, ???????? ???? ??????? ????? ?? ????????????? ? ????????? ?? ?????? ????????.......????? ??????? ??? ?? ???? ?????? ????????.....????? ??????!   :drugarstvo:

????? ??, ? ????? ?????? ???????.   joooj

?? ??? ?? ?? ?????? ??? ???????  :)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко
  DEJAN рече:

Meni jedino nikako ne ide u glavu kako grko katolici ,krste se s tri prsta spojena a priznaju papu za vrhovnog poglavara.Ispravite me ako gresim ali koliko ja znam oni ispovedaju veru kao mi.Gde je onda Gospod u toj prici.Ako ti je Bog prvi u zivotu kako mozes priznati vlast nekog ko ga drugacije prestavlja.Grkokatolicanstvo je pokusaj da se pomesa ulje i voda a uvek ima jasna granica gde je ulje a gde voda.

???? ????, ? ???? ?? ???? ???? ????? ???, ???? ?? ?? ????? ? ????????? ?? ????? ?????????? ??? ????????? ????? ???????? ? ??????? ?? ??? ??????????! ??? ????? ?? ? ???? ??? ?? ???? ?????? ???? ??????? ?? ??? ? ??????? ? ??? ????????? ???? ?? ????????? ??????????? ?? ????.... ????, ???? ?? ????? ?? ???? ??????? ?? ??? ?? ????? ?? ??? ????? ? ??????, ? ?? ?? ???????? ????? ????????? ????? ??? ?? ??????  ????? ??.????? ?? ?? ?? ???? ???????? ????? ????? ?? ????? ????? ???? ???????.....????? ???? ?? ?? ??? ????? ??????????-??????????????? ?????? ?? ???? ?? ??????????? ????????? ? ??????? ? ?????? ??? ?????.....
Подели на овим сајтовима

Гркокатолици или унијати по словенским земљама око Карпата и мало западније били су једноставно преварени. Лагали су људе а оне што нису могли завршавли су свој посао репресијом. Говорили су им да је Православље и римокатоличанство исто. Црква не може да постоји без народа, а они су мучки ударили на прост народ. Прво обмани народ па онда пошаљи своје свештенике, и ето ти нове "територије" (јер католици разумеју саборност географски). Овде по Пенсилавнији, западно од Филаделфије има много унијата који не верују да нису правослаавни. Веровали или не? Лично сам са њима разговарао, са тим бабушкама карпаторуског порекла и западно-укријинцима које увређено одбијају да кажу да су они католици.

А Бламанд је толико година иза нас у којем је Римокатоличка црква потписала документ осуђујући прозелитизам, а на срамоту он је најприсутнији у њој. Управо корз унијатство.

Све је у папи. Крсти се како хоћеш; облачи одежде које хоћеш; ма буди и жењен свештеник; одбацуј чистилиште и Филиокве; служи најправославније али само једно мораш: мораш да признаш Папу као надсвештеника.

Јер је за сада јерес у институцији папе а не чак ни у Филиокве, што показује и та толернација према гркокатолицима.  Папоцентризам прожет цезаризмом у замену за правосалвну епископоцентичност која и јесте то наше Свето Правосалавље.

Подели на овим сајтовима

• Гости
  DEJAN рече:

???????????? ?? ??????????? ? ???????? ???. ???? ?? ??????????, ? ??????? ? ???? ????? ?????????? ???? ?? ???????????-? ??? ?????????? ????? ?????????.

Подели на овим сајтовима

oLjuba рече:

??? ?? ?? ???? ????? ? ??????????? ???? ? ?? ??? ?? ? ????????, ??? ???????? ? ?? ??????????? ????? ??????????????.  ????????????? ?????? ?????????? ? ?????? ?? ??????????? ?????????????????? ???? ? ????? ?? ???? ????? ????????????.

?????? ??? ?????? ????? ?? ????? ?? ??? ??? ??????? ???? ??? ?????? ????????? "??????????? ??????". ??? ???? ???????????, ?????????, ????? ? ??????. ? ??? ???, ?? ??????, ??? ????? ???? ???? ?? ?? ????...

Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

Hidegkuti Nándor рече:
  oLjuba рече:

??? ?? ?? ???? ????? ? ??????????? ???? ? ?? ??? ?? ? ????????, ??? ???????? ? ?? ??????????? ????? ??????????????.  ????????????? ?????? ?????????? ? ?????? ?? ??????????? ?????????????????? ???? ? ????? ?? ???? ????? ????????????.

?????? ??? ?????? ????? ?? ????? ?? ??? ??? ??????? ???? ??? ?????? ????????? "??????????? ??????". ??? ???? ???????????, ?????????, ????? ? ??????. ? ??? ???, ?? ??????, ??? ????? ???? ???? ?? ?? ????...

dada

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Мада,настављам свој одговор, када се питамо то како католици примају у своје наручје  оне који не верују као они, корисно је сетити се да су и православни у првим вековима исто тако примали под своје окриље и оне који не исповедају тачно као ортодоксни али су јако близу по учењу. За то је увек диван пример св.Василије Велики и црква оног доба . Свети Василије је примао  у заједничарење и оне који нису били православни а којима је хвалило мало да то буду. То се у историји црквеих канона зове "икономија" (снисходљивост,попустљивосз). Ако некога више занима о икономији св.Василија Великог може прочитати у :

А.Јевтић,Заблуде расколника тзв"старокалендараца",Братсво св.Симеона Мироточивог, Требиње-Врњци 2004, стр.129-136 и

А.Јевтић, Патролигија,Богословски факултет СПЦ,Београд 1984, стр.91-93

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Насупрот "икономији" стоји "акривија" (срогост) у поступку према инославним заједницама, које су далеко, далеко одступиле од правоверја . Што преведеноно на наше верме би се односило на Јеховисте,Адвентисте, Баптисте, Мормоне......

Подели на овим сајтовима

Ако бисмо овако гледали, мени није јасно зар и католици нису предалеко одступили од правоверја... Ово што је наведено су релативни појмови, а католици, по мом мишљењу, са нама практично немају ништа заједничко одавно.

Кључна чињеница (која овде није оспорена) је да католици "примају у своје наручје оне који не верују као они" управо зато што им је пре свега битна политичка моћ и власт, а не само исповедање вере. У том је сва поента. И то се не може поредити са Св. Василијем Великим.

Но, било како му драго, морамо бити трезни и будни. Морамо пазити да се не доведемо у ситуацију да нам је битније да заједничаримо са што више њихових бискупа у нади да ћемо преволети Ватикан да се врати православној вери, а да занемаримо колико тиме губимо православних који одлазе код разних Акакија и сличних... Имали смо овде на форуму прилику да видимо двојицу таквих...

Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...