Владан Написано Март 28, 2011 Пријави Подели Написано Март 28, 2011 КИЈЕВ - За поглавара Украјинске грко-католичке цркве (УГКЦ) изабран досадашњи викарни епископ за Буенос Аирес Свјатослав Шевчук. Ову одлуку треба још да потврди Ватикан. Како и након дванаест кругова гласања 40 архијереја, ниједан од кандидата није добио двотрећинску већину, избор је обављен између двојице који су имали највише гласова, јавља Верска информативна агенција (ВИА). Једини услов кандидатима је био десет година свештенства, па су у обзир долазили, поред епископа, архиепископа и митрополита, и јеромонаси, архимандрити, ректори богословских школа, викарни епископи. У Украјини, која има 46 милиона становника, гркокатолика има 5,5 милиона, а 1,5 милиона их живи по свету. Они имају бројне епархије по Европи, северној и јужној Америци. Део православаца у западним пределима данашње Украјине приступио је Брест-Литовском унијом 1595. у јединство са Римом, задржавши право да очува источни, византијски обред. Седиште ове цркве је пре пет година премештено из Лавова у Кијев. УГКЦ је највећа гркокатоличка црква у свету. Гркокатолици у Србији су Русини и они имају свој егзархат у Бачкој. Шевчук је рођен 1970. у лавовској области. Студирао је на папском универзитету светог Томе Аквинског, докторирао на теми "Богословска антропологија као основа моралног богословља византијске богословске традиције". Био је ректор духовне семинарије у Лавову, потом лични секретар првојерарха. Од прошле године је викарни епископ у Аргентини. РТВ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 28, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2011 Иначе Шевчуци су ми род, берем ови наши домицилни... Украјинци . crvenilo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Март 28, 2011 Пријави Подели Написано Март 28, 2011 Иначе Шевчуци су ми род, берем ови наши домицилни... Украјинци . Ovaj je Poljak - Świętosław Szewczuk. Uglavnom su to Poljaci, Lwow je bila prestonica Poljskog vojvodstva Lwowskog sve do 1939. godine. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 29, 2011 Иначе Шевчуци су ми род, берем ови наши домицилни... Украјинци . kriminalac Ovaj je Poljak - Świętosław Szewczuk. Uglavnom su to Poljaci, Lwow je bila prestonica Poljskog vojvodstva Lwowskog sve do 1939. godine. а баш неки дан био на кафи код укр.гркокатоличког свештеника, баш ми је спомињао да се бира нови патријарх... што је мене зачудило јер сам мислио да грк. немају патријарха већ само епископосво на челу са папом... не знам ови моји Шевчуци кажу да су украјинци facenew22222222 па под утицајем Пољске су и постали "унијати", није ли тако? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Март 29, 2011 Пријави Подели Написано Март 29, 2011 а баш неки дан био на кафи код укр.гркокатоличког свештеника, баш ми је спомињао да се бира нови патријарх... што је мене зачудило јер сам мислио да грк. немају патријарха већ само епископосво на челу са папом... није ли тако? Točno je da na čelu Ukrajinske grkokatoličke crkve nije patrijarh nego veliki arhiepiskop. Možda ga popularno nazivaju patrijarhom, ali službeni naziv je veliki arhiepiskop Kijeva. I među pravoslavnima neke crkve imaju na čelu patrijarha, a neke nemaju. Vidi: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,13.msg300685.html#msg300685 Nije točno da u Katoličkoj Crkvi nema crkava na čelu s patrijarsima. Vidi: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9474.0.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Март 31, 2011 Пријави Подели Написано Март 31, 2011 Evo malo statističkih podataka (iz prošle godine) ... Ukrajinska grkokatolička Crkva ima: 44 episkopa 3221 svećenika 105 stalnih đakona 939 monaha 1526 monahinja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 31, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2011 Evo malo statističkih podataka (iz prošle godine) ... Ukrajinska grkokatolička Crkva ima: 44 episkopa 3221 svećenika 105 stalnih đakona 939 monaha 1526 monahinja А вјерујућних? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 31, 2011 Пријави Подели Написано Март 31, 2011 Evo malo statističkih podataka (iz prošle godine) ... Ukrajinska grkokatolička Crkva ima: 44 episkopa 3221 svećenika 105 stalnih đakona 939 monaha 1526 monahinja А вјерујућних? 4,223,425 Ukrainian Greek Catholic Church http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Greek_Catholic_Church Mislim da je tamo najnoviji podatak na Wikipediji, tamo uvijek daju taj važeći, najaktuelniji. posljednji. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 31, 2011 Пријави Подели Написано Март 31, 2011 Intronizatsija_vl_Svjatoslava-1.mp4 o18MYpZegpw Перша частина запису відео-трансляції Інтронізація і проповідь Глави УГКЦ Опис файлу: Інтронізація і проповідь Глави УГКЦ Святослава Шевчука (2011) У храмі Святого Воскресіння в Києві, 27 березня відбулася церемонія інтронізації нового глави Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука. 25 березня Папа Римський Бенедикт XVI затвердив прохання про підтвердження вибору, спрямовану владикою Святославом Шевчуком, якого 23 березня Синод єпископів обрав Верховним архієпископом Києво-Галицьким. Якість: ТVRip Тривалість: 00:28:44 Формат: MPEG-4 Відео: AVC at 590 Кбіт/сек, 480 x 360 (1.250) at 25.000 fps Аудіо: AAC at 110 Кбіт/сек, 2 канал(-и,-ів), 44.1 кГц Мова: українська Розмiр: 143,6 Mb Intronizatsija_vl_Svjatoslava-2.mp4 Xdt0LaNByI0 Друга частина запису відео-трансляції Інтронізація і проповідь Глави УГКЦ Опис файлу: Інтронізація і проповідь Глави УГКЦ Святослава Шевчука (2011) У храмі Святого Воскресіння в Києві, 27 березня відбулася церемонія інтронізації нового глави Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука. 25 березня Папа Римський Бенедикт XVI затвердив прохання про підтвердження вибору, спрямовану владикою Святославом Шевчуком, якого 23 березня Синод єпископів обрав Верховним архієпископом Києво-Галицьким. Якість: ТVRip Тривалість: 00:28:44 Формат: MPEG-4 Відео: AVC at 590 Кбіт/сек, 480 x 360 (1.250) at 25.000 fps Аудіо: AAC at 110 Кбіт/сек, 2 канал(-и,-ів), 44.1 кГц Мова: українська Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mudrov Написано Март 31, 2011 Пријави Подели Написано Март 31, 2011 Daleko im lepa kuca. Ovo su izgleda obrazci kako neki misle da nas grkokatolizuju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 31, 2011 Пријави Подели Написано Март 31, 2011 Daleko im lepa kuca. Ovo su izgleda obrazci kako neki misle da nas grkokatolizuju. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 31, 2011 Пријави Подели Написано Март 31, 2011 Daleko im lepa kuca. Ovo su izgleda obrazci kako neki misle da nas grkokatolizuju. Dragi Mudrove, mi imamo po katoličkim Forumima gomilu pravoslavnih videa i nikom ne pada na pamet misliti ili tvrditi da su tamo glavno zato kako bi nas katolike ta videa opravoslavila. To je samo popratna video informacija koja nekom na Forumu može biti zanimljiva isto kao što je meni bila zanimljiva video informacija o intronizaciji Patrijarha Srbskog +Irineja ali niko mi je nije ovako pripremio na gotovo već sam je morao tražiti po You Tube sam. Osim toga s tom prvobitnom informacijom nije došao niko od katolika već Vuk koji je mislim pravoslavac a zato sam i pretpostavio da bi njega i još neke to moglo zanimati takva video informacija a tako sam je samo pridodao. Uostalom nisam ga čak ni tražio na You Tube već mi je došao sasvim slučajno u ponudi videa pa kad sam već na njega tako naišao onda sam ga tu i dao jer sam se sjetio da takvu temu o tom već imate otvorenu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 U srijedu je novog velikog arhiepiskopa primio papa: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VladanSimić Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Далеко им лепа кућа. 1414_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука