Jump to content

филм- нови језик Цркве

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 81
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ima li neko na ovoj temi a i forumu a da nije moderator,ha ha šalim se  brokoli

??? ???? ???? ?? ??????? ? ?????????? ? ???? ??? ??? ?? ???? ?????????? 0202_238

??? ??? ?? ??? ???? ?????????? ???? ????,?? ??? ???????  0202_238 klapklap 0409_feel
Подели на овим сајтовима

Па, деда,

прошири мало дискусију у неком правцу...

овако стојимо у месту и само спамирамо :-)))

е да вам испричам нешто... еххе.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Ево, да напишем и ја своје мишљење у вези ове теме...

Христос је ученицима говорио у причама, ако бих био смео да то кажем, није ли и то један вид уметности био ?

Ово је сјајна тема.

На почетку треба знати да је реч „филм“ широк појам. Рецимо, филм је „Андреј Рубљов“ од Тарковског, а исто тако и „Жикина династија“. Филм дакле има велике распоне. Исто тако филм може и треба да буде коришћен у мисионарске сврхе из једноставног разлога што лако заокупља пажњу човековог ума, увлачи се у њега, а не изискује много времена и труда. Дакле, савршено се уклапа у ритам убрзаног потрошачког друштва...

Мислим да филм као и сваки други вид уметности треба да буде пут ка правој вери, Цркви, Богу... али до одређене границе, да се не би после претворио у прелест и фантазију. Јер у том случају би се црква саображавала времену, а не преображавала време. Филм и све друго има своју мисију до одређене границе а не преко тога, јер човек што више тежи ка Суштини он бива растерећенији и једностванији. Филм и јесте потребан људима који више животу приступају интелектуално, умом... Литургија је центар и срж догађаја Цркве, до ње тек треба доћи правилним поимањем вере и живота. Не можемо путем филма или неке друге уметности схватити и доћи до Литургије, нити требамо, мислим да су сва та достигнућа само пут до спознања праве вере и Цркве и преиспитивања човека, али да не можемо доћи до суштине до које се најпре треба очистити и посветити подвижничким животом у Цркви.

Медији су данас најмоћније средство манипулације људима, ми треба да га прерадимо да постане средство нашега мисионарења, али не у виду у каквом је данас где су медијске куће купљене, корумпиране, вођене од сумњивих људи, сумњивог порекла. У неким тренуцима, чини ми се да је боље црква да се повуче из медија, јер се њене речи често пута ваде из контекста, употребљавају против ње саме или се на медије пуштају само неадекватни говорници Цркве, да кажем некада на срамоту и – и не образовани. За црквене емисије се дају лоши временски термини, води се лоша пропаганда, једноствано црква се још увек приказује бирократском, заосталом... Црква у том случају треба да сачува своје достојанство и да се посвети живом мисионарењу међу људима.

Са друге стране,интернет је моћно, још увек независно средство.

Ако и уметност не доведе човека до Цркве и Литургије, она може да му живот и односе учини квалитетнијима, да му подигне ниво културе, што данас нама итекако недостаје. Као што балежнопочивши патријарх Павле  каже „Будимо људи“, јер бити хришанин је још увек појам за нас. Најпре треба да смо људи.

Човек може филм да користи да би се образовао. Да поменем неке редитеље попут Тарковског, Бергмана, Михалкова... Њихови филмови су дубоки, егзистенцијални, баве се свевековним људским манама и проблемима, доводе нас до стања да се размислимо над собом, да се успоримо, посветимо себи, преиспитамо себе... Па чак и наш живот у цркви (навео сам на мом блогу пример филма „Зимско светло“). Ти филмови можда нису модерни данас, нису одрађени чудесним ефектима, у њима можда нису толико лепе глумице или глумци, али они уче... До правих ствари доћи, то изискује вид одрицања, труда. Али и у мору продукције каква је рецимо Холивудска, може се наћи много добрих и поучних филмова. И неки „тешки“ редитељи изненаде филмском лепотом, да поменем Дејвида Линча и његова два филма „Стрејтова прича“ и „Човек слон“ (за које ћу једном приликом исто одрадити рецензије на блогу)

Друго питање које се поставља у вези филма и музике и медија уопште је однос православних, литургијских хришћана и свих тих ствари.

Када су нам оне неопходне ? Када живимо у овоме свету, ми и да хоћемо не можемо бити ван њега. Морамо се некада опустити, није лако држати лук стално затегнут у мору изазова и искушења... Али оно што користимо не треба да нам буде пандан вери, јер често пута нашу страст према филму или музици желимо да оправдамо и помиримо са вером. Не треба мешати бабе и жабе, треба разликовати предворје и светињу над светињама. Апостол Павле је рекао „Све ми је дозвољено, али ми није све на корист. Све ми је дозвољено али не дозвољавам да ишта овлада мноме.“ И кад се предајемо уметности, нека оне не овлада над нама, усхићењем, одушевљењем, колико је то могуће... нека нам не замагли, а још мање замени веру у Бога. Треба да будемо искрени и да тако поставимо ствари.

Ово је моје мишљење. Не замерите ако се не слажемо.

П.с.

Нисам стигао да прочитам све странице теме, само сам ову прву, тако да не буде забуне, ако сам ја само поновио нешто што је већ написано.

"Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински)

Подели на овим сајтовима

?? ?????? ????? ????? ??? ???? ????? ????????? ???????? ? ???? ?? ?????????, ???? ???????, ?????? ?? ?? ??? ?? ?????????? ???? ??? ?? ???????? ????? ???? ? ????? ? ????????????? ??????, ??? ?? ?? ?????? ???? ?? ??????? ?? ???? ?? ?????? ????? ???????? ? ????????? ???????????? ??????? ? ?????.

...

????? ???? ???? ?? ??????? ?? ?? ?? ?????????. ?? ??????? ???? ???????? ????? ??????????, ????????, ?????????... ?????? ??????? ?? ??????, ???????????????, ???? ?? ??????????? ??????? ?????? ? ??????????, ?????? ??? ?? ????? ?? ?? ?????????? ??? ?????, ?? ?? ????????, ????????? ????, ??????????? ????... ?? ??? ? ??? ????? ? ????? (????? ??? ?? ??? ????? ?????? ????? „?????? ??????“). ?? ??????? ????? ???? ??????? ?????, ???? ???????? ???????? ????????, ? ???? ????? ???? ?????? ???? ??????? ??? ??????, ??? ??? ???... ?? ?????? ?????? ????, ?? ???????? ??? ????????, ?????.

?? ??? ?????? ?????? ??, ???????, ???? ????? ? ???? ????? ????? (??? ?????????) ?? ???? ?? ?????????, ?? ???? ??????, ?? ??????. ??? ??? ???? ?? ??? ?????, ????????, ????? ???????. ?? ?? ? ???????? ?????????? ? ???? ? ???????????? ?????. ????????? ?? ??????????, ???????. ?????????? ??? ????? ????????? ? ????? ???????? ???????? ? ???????. ?????? ??? ??? ????? ???? ?? ??? ???????? ?? ???????? ?? ?? ????????? ????????, ?? ???? ??????? ??? ??????? ?????. ??????? ?? ???? ??????? ????? ????? ??????, ?? ????? ????? ?? ??????, ?? ?? ?????????? ?????????, ??? ?? ??????? ???? ? ??????? ????? ???? ?? ?? ???? ????????? ????????. ???? ?? ??. ?? ?? ???? ???? ??? ??????, ? ?? ??? ????????. ???? ???? ??????, ??? ?????, ??? ????????. ???? ??????? ?????? ????????? ???????? ???????? ?? ???? ???????????????????? ?????? ????, ??????, ????... ???? ?? ??????? ?????? ?????? ?????? ?? ?? ? ?? ? ????? ????? ???????? ??? ??? ?????????, ?? ?? ?? ?? ???? ??????, ??? ?????????. ???, ? ????? "? ???? ??????" ???????? ???? ?????, ?????? ?????? (?????? ?????????) ???? ????? ???? ?? ?? ???? ????????? ??????. ????? ?? ??? ???? ????? ?? ??????. ??????? ??????, ???????????....?????.... ??????? ?? ????? ??????? ???? ?? ?????? ??? ???? "? ?? ?? ?? ?? ?? ??????..."

Подели на овим сајтовима

Да, вероватно си у праву. Али такав редитељ тек треба можда да се роди, да буде зрео у духовности, да пренесе енергију у виду доброг кадра, фотографије, на једноставан начин, а опет дубокo, да потресе тихо нечију душу, нагна на размишљање, на долазак на прву Литургију....

Ја најпре волим уметнички филм, али да не будемо неразумљиви користећи појам "уметнички", јер многи под тим подразумевају филмски надреализам и слично (наравно Буњуела исто волим, али мислим да га многи не би схватили на прави начин, исто важи и за последњи Линчов "Унутрашње краљевство").

Нисам гледао тај са Дензелом,хвала ти, потражићу да га скинем и да га сачувам у колекцији.

Иначе, за годину и по дана колико имам ADSL сакупио сам колекцију од око 1500 квалитетних страних филмова (сви су са преводом) и сматрам то великим богатством...

Јуче сам на велику радост на нету пронашао последњи Ханекенов филм за који је добио Златну палму ове године "Бела трака", планирам вечерас да га одлгедам. Иначе линкове ћете наћи на rapidserbia.com тамо сам га поставио: http://rapidserbia.com/viewtopic.php?f=14&t=108845&p=518537#p518537

"Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински)

Подели на овим сајтовима

"Придел ангела" је нови руски филм који је чак добио награду на неком православном фестивалу.

"Андреј Рубљов" од Тарковског.

Киштоф Зануси, пољски редитељ се исто бавио хришћанском тематиком.

Погледај серијал филмова од Кишловског под називом "Десет Божијих заповести"

Прелистај овај форум, на њему ћеш наћи доста ствари (хвала сестри Валентини што ме је упутила на њега  :smiley:): http://www.pravtor.spb.ru/index.php

У глобалу, има пуно филмова који се на практичан начин, а не чисто формалан баве питањима вере, жртве,љубави... све такве филмове можемо назвати православним, јер носе такву поуку, поуку о правоживљу. Не постоји стриктна подела "ово је Православни филм" Ја не знам шта то значи. Треба схватити да су Руси и Срби били под комузмом, да је слобода говора и исповедања била забрањена. Нису могли да се развијају православни редитељи, можда у завијеној форми попут Тарковског. Што се тиче наших, благи ужас... прво чега су се домогли је копистика италијанских и шпанских редитеља...узмите Кустурицу и његов филм Подземље, није ли то мешавина Фелинија и Буњуела. Срамота је да немамо правога редитеља, нисмо зрели за то. Руси данас имају, рецимо Михалкова, ми немамо таквог. Ниво културе нам је на нули за сада се срозава још више уз помоћ Брата и Фарме.Џорџ Орвел се прославио код Срба данас...

Надам се да сам успео бар мало да помогнем

Подели на овим сајтовима

? ????, ???? ???? ??? ???????????? ???????.. ?????, ?????.. ????? ?? ????? ??.. ??? ???? ????.. ??? ?? ????????  0205_whistling

???? ???????????? ?? ????? ?????:

??????? (????? 55 ???.)

Постављена слика

http://www.bdenie.ru/node/1229

Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...