Jump to content

филм- нови језик Цркве

Оцени ову тему

Препоручена порука

Филм. Седма уметност. Следеће године филм слави 115 година постојања. Све је почело са пројекцијом Уласка воза у станицу браће Лимијер. Какво запрепашћење, каква бурна реакција. На платну видимо кадар- камера је статична, а воз се приближава њој. Узбуђење у публици расте, како се воз све више и више приближава камери. Кад је воз већ дошао до саме камере, људи у публици су почели панично да беже из биоскопа мислећи да ће воз кренути на њих. Невиђено до тад.

Црква постоји већ 2000 година. Није од света али живи у свету. Њена светост не зависи од грешности њених чланова. Црква живи у простору и времену, у реалном. Не у фиктивном, имагинарном него историјском, реалном. У додиру је стално са разним културама, цивилизацијама, религијама. Црква- хришћанство није нова религија која је, ето, дошла него начин живота. Црква је радосно окупљање чланова њене заједнице око Хлеба који се свима раздељује. То је факат. Али, Христос је свима нама који чинимо Цркву, заповедио да идемо и научимо све народе да верују у Бога, у Св. Тројицу. Христос нам јасно, недвосмилено задаје задатак. Али, на који начин? Којим путем? Како неког привући Христу, Хлебу Живота, Леку Бесмртности? За почетак, прво питање је да ли ми то желимо. Да ли смо свесни одговорности које носимо самим тим што идемо у Цркву и себе зовемо хришћанима? Да ли схватамо значај свега тога? Да ли наш одлазак у Цркву схватамо као само испуњавање једне наше потребе, у овом случају религиозне, или не? Ако наш одлазак у Цркву доживљавамо као упражњавање наше религиозне индивидуалне потребе, ја не видим разлику између упражњавања сексуалног односа (тотално промискуитетног) и одласка у Цркву. Јесте, човек има разних потреба. Одавно су многи о томе писали. Али, Црква није наше задовољавање индивидуално, где "пунимо батерије" за још један дан, или период у животу. Црква је начин живота. Јесмо ли ми свесни тога? Дакле, на почетку морамо кренути од себе, од нас самих и да раскрстимо са неким погрешним ставовима, предрасудама.

Мисионарење. Ширење Христове науке, хришћанства. Не нове религије, пропагирање нове идеје, новог правца у уметности, нове школе у философији, него ширење јединог, истинског и правог начина живота. Ако смо свесно и одговорно схватили значај називати се хришћанином, онда неминовно морамо ширити оно што нам је Христос оставио. Христос нам није рекао на који начин да радимо. Само је јасно рекао "идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Св. Духа, сада, и увек и у све векове. Амин." Дакле, на нама је да одаберемо начин на који ћемо извршавати ову "заповест" (не волим баш ту реч али ајд).

Кроз историју хришћанства и мисионарства, можемо јасно увидети да је хришћансто тј да су хришћани разним средствима ширили једину своју веру. И код овог ступња (мисионарења) морамо поћи од себе. На првом месту смо опет ми, као појединци. Само свесно одговорни задатка, можемо озбиљно, чисте савести и чистог срца ширити Реч Живота. Морамо кренути од себе и нашег срца како бисмо задобили и друго.

21. век. Савремено доба. Свет брзо путује. Негде. Сви јуре негде, сви су заузети разним састанцима, пословима. Све око нас је инстант. На сваком ћошку видимо брзу храну, мењачнице, банке, трафике. Дакле, само да свратиш, узмеш шта ти треба и продужиш своје путовање. Да ли знамо где путујемо? Технологија се све више и више усавршава. Можеш седети у Србији у фотељи и без проблема имати неку врсту коминикације са неким кога никад ниси видео уживо који исто тако седи у фотељи на другом крају света.

Медији. Масовна комуникација. Никад више средстава комуницирања а никад мање разумевања међу људима. Парадокс, зар не? Телевизија је одавно ушла у домове. Интернет влада светом. Фејсбук, мајспејс, форуми, четови, месенџери... људи се удаљују једни од других. Телевизија и интернет служе да преносе информације из света. Ми верујемо. Јер смо управо то прочитали на нету, или видели на дневнику. Али...

Поред невероватно брзог, инстант начина живота око нас, јесмо ли у стању да останемо нормални, здрави? Сваки дан ничу нове партије, па и нове религије се јављају, нове секте, нова удружења која само нешто пропагирају, неки нови начин живота. Неко од њих и спомене Христа као моралног узора али...

У целом том хаосу, јесмо ли у стању ми, који себе називамо хришћанима, да било шта променимо? Јесмо ли свесни опасности? Пинк је телевизија која само пуста свој програм који је одредила управа телевизије и толико. Да ли ћемо све аминовати, зажмурети, заборавити или ... хоћемо ли све прихватити као нешто што ето, дешава се и шта имам ја са тим? Свој бунт ћемо изразити тако што ето нећемо гледати интернет, нећемо гледати пинк, телевизију уопште. Али, шта ћемо урадити? Да ли ћемо тако мисионарити што ћемо пинк само прескочити и правити се да ништа није било? Да је то све део свакодневнице? Сваки пут када кажемо да је то део наше свакодневнице и ми немамо ништа са тим, аутоматски учествујемо у целој прљавој причи. Где се изгубио бунт у човеку? Револт? Зачуђење? Јесмо ли сви утонули у неки сан или нас неко успавао можда?

Хоћемо ли ћутати заувек? Или ћемо се свесно, одлучно побунити против таквог начина живота који само води у пропаст, свакакве врсте. У пропаст емоционални, физички, психички, духовни, интелектуални. Сматрам да као хришћани, морамо одбацити лажне вредности и сведочити о правим и истинским. Сведочити на начин на који ми најбоље умемо. Да ли писањем, сликањем, певањем, предавањима, а понекад и само добром речју, речју утехе, љубави.

Црква мора прихватити нове начине комуникације са људима. Поред проповедања са амвона и трона, црква је дужна да проповеда и кроз све друге видове комуникације. Радио, телевизија, интернет. Кроз масовне медије комуникације. Морамо бити свесни значаја ових медија. Треба се само сетити какву "револуцију" су изазвали телевизори и ширење првих тв станица.

Филм је нови језик Цркве. Дуго година је погрешно схватан, нажалост. Опет, из предрасуде и ограниченог уверења. Погрешно је схватан јер су га многи злоупотребљавали. Ништа није лоше само по себи, већ може да буде искориштено на добар или лош начин, дакле у зависности од примене. Нас, хришћане, интересују неискориштени потенцијали и недосегнути домети филма, седме уметности. Француска филмска теоретичарка, Жермен Дилак је рекла да је суштина филма- вечност. Тарковски је успео да расветли спор са глумцем и скине анатему са глумца. Сетимо се, хришћанство је дуго било против глуме, позоришта, маски, костима. "Хришћани не могу друкчије него да и у глумчевом мимесису или подражавању нечијих покрета и понашања спољних и унутрашњих не виде друго до потребу за сједињењем и поистовећењем са другим бићем, са његовом врлином и подобијем. Према томе и филмска слика ће тежити иконизацији и освећењу, као и тотална филмска илузија на крају крајева светој ЛИтургији и светим Тајнама" (проф. о. Давид Перовић, Цивилизација слике).

Основно у филмском језику јесте покрет, динамика. Управо први филм- Улазак воза у станицу јесте један покрет. Шта је Литургија него наш двиг, наше кретање ка Царству будућем, наше стално преобраћање и устајање из греха и ходање за Христом, за вечним животом. Уметност је прочишћавање. Гледањем филма, гледаоц се укључује у процес прочишћавања, преображавања, промене. Наше лично учествовање у драми која се одиграва пред нама. На Литургији, верник је активни учесник литургијске драме, не неко ко ту само стоји и себично задовољава своју религиозну потребу него неко ко у заједници и љубави активно учествује у ходу ка Престолу Славе, Сунцу Правде.

Има ли хришћанин право да тумачи једно уметничко дело? Ја сматрам да му је то дужност. Бити свестан речи христијанизација, инкултурација. Да ли неко уметничко дело одвраћа од Бога? Пре бих рекао да сви путеви воде ка Богу (речи Св. Николаја Велимировића). Бергман не открива пуно значење својих филмова. Као ни многи уметници. Пикасо је такође јавно одбио да протумачи своју слику и рекао да то треба да уради сваки гледаоц. Управо то, активно учестовање у оним што се дешава пред нама и давање личног печата томе. Лично. Да, лично. Сви смо ми јединствени и непоновљиви и морамо схватати лично ствари како бисмо им дали лични печат (управо из тог разлога Мајкл Корлеоне доживљава обрт и промену у животу. кад је схватио лично).

Дакле, нема средине. Слобода или ништа. Или је црно или бело. Не постоји грешна љубав. Или је грех или љубав. Или смо хришћани или нисмо. Ако јесмо, онда знамо своје "дужности" и свесни смо своје одговорности и крста који носимо самим тим што смо хришћани.

п.с. У филму Турнеја, Горан Марковић на уметнички начин покушава да се издигне изнад људски подела. То чини помоћу једне глумачке трупе која је на турнеји по ратишту Југославије. У једном тренутку, када се учесници препуцавају ко је за кога, ко кога подржава, један учесник (глумац Гордан Кичић) гласно узвикује "Ја нисам Србин. Ја сам глумац!!". То је био његов уметнички успон. Али, човек је човек, грешне природе (убрзо затим тај глумац се определио да је Србин), склон паду. Ја бих додао речи "Ја сам хришћанин!!".

Човеку и хришћанину је задато да се преображава и да преображава свет око себе.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 81
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

jako zanimljivo!prave reci na pravom mestu....(tako je to kad se zavrsava teoloski fakultet... :cheesy2:)...Ne saobrazavajte se ovome veku, nego se preobrazavajte obnovljenjem uma svoga...

Da,slazem se da smo duzni da svedocimo Hrista,uvek i svuda,i da se borimo za prave istine a ne da zmurimo i cutimo!(ne zato sto je Bogu potrebno da ga neko brani i cuva(jer da je ovo do nas - odavno bi propalo,vec je to nama potrebno,time se dokazujemo kao licnosti!),dakle treba da svedocimo Hrista....preko filma zasto da ne?Film Ostrvo je izuzetan i treba nam jos takvih...televizija?emisija Duhovnici - prelepo i treba nam jos takvih......Internet?Sajtovi tipa Molitvenik,Otac Milic crkva sv.Marka,naravno ovaj forum...i treba nam jos takvih!!!

Zasto da se plasimo da pariramo svetu koristeci njegova orudja?iskoristimo ih na dobro,ako su sada mladi vise okrenuti tv-u i internetu zasto to ne bi bio izvor dusekorisnih reci i pouka?Treba da damo do znanja da nasa mila crkva nije zaostala tamo negde u kamelotu....Vec je ona aktivni i zivi clan koja zivi sada i ovde,i ne libi se da upotrebi dostignuca savremenice(koja su nam opet od Boga otkrivena i dana!)kako bi savremenicu prosvetlila i usmerila.....

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

jel ovo ti hoces da snuimas film?

treba li neki statista hehe  :drugarstvo:

???????? ?? ???? ???????  0104_cheesy

???? ??????? ???? ????? ?? ??????????? ? ???????? ?????? ??????? ????????? ? ?????????. ???? ?? ?? ??????? ?????, ??? ?? ???????, ?? ?? ????? ??????? ???? ????????? ???????.

Подели на овим сајтовима

Стварно лепо срочено, још само корак до микрофона  crvenilo  1405_love  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/aplauz.gif

Мислим да не претерујеш,

наравно да се хришћанство може и треба да шири на све начине.

Таланте треба умножити!

А некад не умемо ни да их искористимо довољно...

Е сад, не схватам потпуно шта си хтео од нас,

просто не видим зашто би неко оповргавао то твоје размишљање.  crvenilo

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

Покушавам да спојим суштину филма са суштином одласка на Св. Литургију. Да филм приближим Цркви како у теоријском тако и у практичном смислу. Мој професор и ментор, о. Давид Перовић прави паралелу између одласка монаха у пустињу и одласка гледаоца у биоскоп да гледа филм. Дакле, један процес преображавања. Ни за један филм мислим да не можемо рећи да је не-православан јер сваки филм је мишљење и став одређеног аутора који може да се посматра са православног-хришћанског гледишта. И сваки филм је нека лична борба аутора са разним сумњама, дилемама и аутор заправо тражи одговор у свом филму, кроз свој сценарио и своје глумце.

Подели на овим сајтовима

ako imas dara i ljubavi prema sedmoj umetnosti,volje i nacina, sta drugo da kazem nego snimaj! i siri po celom svetu i okolini... kojim god sredstvom  dada dada spavanje2  da bude  spavanje2 0203_cool spavanje2

film je, primetio si, sredstvo propagiranja, ali su uglavnom oni koji prpagiraju GLUMCI i statisti. i tako je nastala predrasuda, jelte oni samo podrazavaju stvarnost pritom nemajuci nikakve veze sa njom, ne poznajuci je cak ni minimalno. i tako vecina ljudi u tom filmu vidi laz, vidi GLUMU ilaznu stvarnost, nema zive reci ni vecne stvarnosti.

fotografija recimo cesto prikazuje stvarnost(1), sem ako nije obradjena u fotosopu, recimo ja tebe uslikam. na toj fotografiji si samo ti, jelte,vrlo stvaran i istinit. nije na njoj neki glumac koji glumi tebe. TO si TI. freska recimo...

(1)ali.... ti se obuces u kostim svetog save i slikamo te. sta ce na toj slici biti?

isto je i sa filmom

dakle fil ne sme biti dobro i donekle zanimljivo sredstvo za uspesno gubljenje vremena kao oni holivudski rambo i slicno. film mora prikazati stvarnost i istinu koliko god to moze, film treba da bude sredstvo objavljivanja istine (kao sto si vec rekao).

spavanje2

махматма ганди је рекао:

свако се срце може истопити на ватри љубави,ако пак не успемо, то значи да ватра није била довољно јака!

Подели на овим сајтовима

film je, primetio si, sredstvo propagiranja

fotografija recimo cesto prikazuje stvarnost

dakle film ne sme biti dobro i donekle zanimljivo sredstvo za uspesno gubljenje vremena kao oni holivudski rambo i slicno. film mora prikazati stvarnost i istinu koliko god to moze, film treba da bude sredstvo objavljivanja istine (kao sto si vec rekao).

???? ?? ????????. ????????. ????? ??????. ?? ???? ?? ???? ?????? ?????? ??? ????. ????????, ????? ?? ????? ???? ?????? ? ?????? ?????. ?????? ?????? ???? ???????????? ? ???? ?????... ????? ????.. ???????... ???? ?? ?? ?? ??? ????? ???? ?????. ? ?? ???????? ??? ??????? ??, ??? ????? ?????, ???? ???? ???? ???? ? ????? ?? ????? ????? ???, ??? ????? ?? ?? ????. ???? ??? ???? ???? ?? ??? ?? ????? ???????.

?? ???? ???? ?? ???? ????? ? ????? ?? ?????, ?????? ????????, ???? ?????? ? ????? ???? ? ????? ??? ?????? ??? ?? ? ???? ?? ??????. ???? ????? ?? ??????? ??? ????. ???? ?? ?????? ?? ?? ?????. ????? ?????? ???? ?? ??????? ??????? ?? ????? ??? ?????? ??????? ? ???? ????. ???? ?? ????? ?????? ?????????? ????? ??????, ????????. ????? ?????? ?? ???????? ?????????, ????? ????? ?? ????. ????? ?? ?? ???????? ? ????? ?????????? ???? ?????, ??????, ????... ???, ???? ??? ????????? ????? ?????????? ? ?? ?????? ??????? ?????? ????... ???? ?????? ?? ???? ????? ????? ?????? ????....

?????? ?? ???? ????? ?? ?? ?? ??????? ?????? ?????, ?????????, ????????, ???????... ? ?????? ????? ?????? ?????? ?????? ?????. ???????? ?? ?????, ??? ????? ????? ?? ????? ?????, ?? ?????? ?????????, ??????????, ????????? ???????? ??????. ??, ??? ?? ??????? ??? ?? ??? ??? ??? ??? ? ? ???, ???????. ?? ?????? ?????????? ?????? ??. ????? "???????, ????? ??? ?? ???? ????." ?, ???????, ?????? ? ?? ?????????? ??? ???????? ???? ? ????, ?? ??? ???????? ???? ????????.

????? ?? ?? ????? ??????? ??????? ???????? ???? ???? ???????? ???? ???????? ???? ????? ?? ?? ???????? ? ?????? ?????? ?? ?? ?????????. ????, ????? ???? ???? ?????????????????.

?????? ????????? ?? ???? ???? ? ????????? ????? "????, ?? ???? ?? ?? ??? ???? ????? ???? ??? ???? ?????????." ???? ??? ???? ?????????, ???? ??? ???? ??????, ?? ??? ???? ?????. ??? ???? ?? ???? ????, ? ?? ??????, ????, ?? ?? ??????? ?? ?? ????. ?? ?????????? ?? ?? ?????? ? ????? (?????? ???? "???? ??????" ???????? ???????) ? ?? ??????? ?? ?????? ???????????.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...