Jump to content

ZRU forumasi iz dijaspore

Оцени ову тему

Препоручена порука

sad sve pobunio,odaklesi ti  ili slucajno znas ovaj govor ,nikako da ukapiram sada

Odtud sam, iz tog grada što je na videima, žvim u Češkoj već 20 godina!

Pa objašnjavao sam ti to, Suzo, ti valjda zaboravila. Inače sam iz BiH.

klapklap

Подели на овим сајтовима

• Одговори 130
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Zalazak Sunca, playa Asia, Lima

dscn0752mg.jpg

dscn0749b.jpg

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

sad sve pobunio,odaklesi ti  ili slucajno znas ovaj govor ,nikako da ukapiram sada

Odtud sam, iz tog grada što je na videima, žvim u Češkoj već 20 godina!

Pa objašnjavao sam ti to, Suzo, ti valjda zaboravila. Inače sam iz BiH.

greengrin

oje dalsi stvarno vec jednom pisao ,nista neobicno ako sam zaboravila heheehhe
Подели на овим сајтовима

prstgore

Objasni nam molim te ima li kakve razlike između tih domorodih srednjo/južnoamerićkih indijanaca i u čemu je?

Mnogim neslovenima na primjer Kinezima su recimo Sloveni svi isti i jedan narod, sva ta muzika im zvuči isto itd.

Kako sami ti indijanci sebe doživljavaju i čime se smatraju,

kao jednim narodom s mnogo nacija kao Sloveni ili nekako drugačije?

Naravno da se mnogo toga može pročitati u knjigama i na internetu ali zanima me kako to izgleda u stvarnosti i na terenu.

Na primjer vi mnogo toga možete pročitati o Češkoj i Slovačkoj ili Poljskoj i to što ste pročitali iz knjiga i s interneta nije

tako ni netačno ili ne znam kako pogrešno, jednostavnoi je malo i nedovoljno, da bi se nešto poznavalo treba tamo živjet.

Ti tamo živiš pa bi mogao ukratko u pet-šest rečenica da nam to objasniš. Na primjer Bolivijci, Peruanci, Venecuelanci itd.

ja kad slušam Bolivijsku muziku ona mi izgleda ista ko ta peruanska a kako to ustvari doživljavaju oni i vi koji tamo živite?

Na kraju ovdje imaš link na jedan video,

češka grupa Vivaldiana napravila vrlo uspješan

muzički perfomans s jednim Bolivijskim muzičarem.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5418.msg407662.html#msg407662

Hvala na odgovoru!

stadaradim

Подели на овим сајтовима

0205_whistling

Objasni nam molim te ima li kakve razlike između tih domorodih srednjo/južnoamerićkih indijanaca i u čemu je?

Mnogim neslovenima na primjer Kinezima su recimo Sloveni svi isti i jedan narod, sva ta muzika im zvuči isto itd.

Kako sami ti indijanci sebe doživljavaju i čime se smatraju,

kao jednim narodom s mnogo nacija kao Sloveni ili nekako drugačije?

Naravno da se mnogo toga može pročitati u knjigama i na internetu ali zanima me kako to izgleda u stvarnosti i na terenu.

Na primjer vi mnogo toga možete pročitati o Češkoj i Slovačkoj ili Poljskoj i to što ste pročitali iz knjiga i s interneta nije

tako ni netačno ili ne znam kako pogrešno, jednostavnoi je malo i nedovoljno, da bi se nešto poznavalo treba tamo živjet.

Ti tamo živiš pa bi mogao ukratko u pet-šest rečenica da nam to objasniš. Na primjer Bolivijci, Peruanci, Venecuelanci itd.

ja kad slušam Bolivijsku muziku ona mi izgleda ista ko ta peruanska a kako to ustvari doživljavaju oni i vi koji tamo živite?

Na kraju ovdje imaš link na jedan video,

češka grupa Vivaldiana napravila vrlo uspješan

muzički perfomans s jednim Bolivijskim muzičarem.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5418.msg407662.html#msg407662

Hvala na odgovoru!

:229229229:

Koliko ja znam i koliko sam slusao ovde, severnoamericki Indijanci su dosli sa sevenog pola trazeci hranu i verujuci da postoje topliji krajevi i krajevi u kojima postoje bolji uslovi za zivot.

Juznoamericki Indijanci konkretno nemaju neku predstavu odakle su, ali teorija i nauka kaze da su oni dosli sa Juznog pola i iz istih razloga kao severnoamericki Indijanci.

S'toga, oni kao sto mozes i sam da pretpostavis nisu istog porekla. Razlikuje im se sve (nama su isti, kao sto su nam svi azijati isti), od boje koze, pa do muzickih instrumenata recimo.

Severnoamericki Indijanci su vise crvenokozci (kako ih u zargonu i zovemo) dok su juznoamericki vise...hm...kako bih rekao...crno-zuti.

Te razlike zavise i od toga gde zive ti Indijanci, npr. Inke a severa Perua se dosta razlikuju po izgledu, ali ne i po nacinu zivota. Ne pricaju ni istim jezikom...

Evo malo opsirnije kako su Inke nastale i kako je nastala imperija Inka.

Pre Inki na teritoriji Juzne Amerike su zivele razne kolonije domorodaca. Inke po dolasku na tle J. Amerike formiraju svoju imperiju u sadasnjoj provinciji Perua po imenu  Cusco (to je i ime glavnog grada te provincije) gde se i nalazi cuveni Machu Picchu. Medjutim, Inke se nezadovoljavaju teritorijom koju poseduju i pocinju da napadaju kolonije domorodaca i da ih sa uspehom osvajaju. Inke su uspele da osvoje cetvrtinu tla J. Amerike, ali ne i jug tog kontinenta gde su svoju malu imeriju imali Mapuchi. Inke su uspele da zauzmu teritorije danasnjeg Perua, Bolivije, Ekuadora, deo Kolumbije, veliki deo Chile-a i deo Argentine.

inca_mapa_expansion.jpg

Treba dodati da Inke nikada nisu napale Indijanska plemena koja su zivela na teritorijama Paragvaja, Urugvaja, Venecuele i domorodacke kolonije u dzunglama Amazona (njih je bilo ne moguce naci i ne moguce pobediti).

Inke su govorile jezikom koji se zove Kechua i koji je i danas aktuelan medju stanovnistvom Perua, cak se po negde uci i u skolama. Kechua jezikom govore stanovnici Cusca i ljudikoji zive u blizini jezera Titi Kaka u provinciji Puno.

Na zalost, Inke danas vise ne postoje (100% Inka krvi). Spanski osvajaci su pobili sto su uspeli da uhvate, a sa zenama su sklapali bracne zajednice. Najcistokrvniji danasnji potomci Inki su upravo u gradu Cusco gde je i Machu Picchu. Oni se trude da odrze tradiciju svojih potomaka, kulturno i istorijsko nasledje.

Indijanci u dzungli i dalje postoje, bas onakvi kakvi su bili i pre nekoliko hiljada godina...

Sto se religije tice Inke veruju da je Sunce Bog, Zemlja majka.

Evo malo slika stanovnika Cusco-a.

p157003-Cusco-Cuscos_Friendly_People.jpg

chambi.jpg

qoyllority.jpg

Indijanci naseljeni u dzunglama Amazona:

277626621_b324f4d8c8.jpg

0611kayapo.jpg

amazon2.jpg

Подели на овим сајтовима

Hvala, prekrasne slike i objašnjenje!

:229229229:

Tu smo, nasi smo. Nema na cemu  0205_whistling

Подели на овим сајтовима

dscn0752mg.jpg

dscn0749b.jpg

tisi  pravi fotograf  ,lijepe slike

Hvala Suzo. Nisam fotograf, samo volim fotografiju. Kada se dokopam bolje opreme mozda i postanem fotograf, do tada, mobilni telefon i neki glupavi sony aparat.  0205_whistling

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

bas se smuci sve,nikako za povjerovati da toliko njih  bilo sto su isli druge da niste ,al jos kako narod  ih pozdrava

Замолио бих мог Драгог брата да прокоментарише стање српског језика у дијаспори а

за друге "доприносе" да и не причамо. Елем, кад смо већ код оне теме о томе каква је

улога дијаспоре и да ли има кредибилитет да критикује догађаје у матици. Отоич смо

причали Драги мој брате.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...