andrej Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 На страну псевдозилоти и њихово секташко лудило, али не видим због чега би "прЕдвечност" Цркве (не знам зашто и у наслову теме и у неким постовима стоји прАдвечност - мислио сам да је грешка, али видим понавља се bliss jeeee) била проблематичан концепт, са становишта православне духовности? Овде смо о овим питањима имали занимљиву тему: Православна еклисиологија и дијалог са разним "ревнитељима" Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Od kada, u stvari, postoji Crkva? Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Od kada, u stvari, postoji Crkva? На једном нивоу, Божанска Тријада је свакако архетип Цркве - Заједница Љубави. На другом нивоу, у односу Адама и Еве с Богом - пре пада. На трећем нивоу код Ноја, Авраама, Исака, Јакова и Мојсеја - па до светог Јована Крститеља - у Заветној заједници обећаног спасења. На четвртом нивоу - на Тајној Вечери: архетипу новозаветне евхаристије, где је сам Господ исус Христос Предстојатељ и Првосвештеник. Коначно, на петом и коначном нивоу: на Педесетници, када апостоли преузимају благодат Светог Духа и свету тајну свештенства, која ће се, кроз апостолско прејемство, у Христовој Цркви сачувати до Другог Доласка. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука