Jump to content

Препоручена порука

Dusho,sta nije jasno? 0442_feel

TO mi ni[ta nije jasno 7896634 0442_feel confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' />

Otkud to na pravoslavnim ikonama...? .mislise. 0442_feel confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' />

Zasto to,...? .mislise. nesiguran

Samo kazu: jeste, ima...ali nece da kazu otkud i zasto... 7896634joooj

El, sam ja  :mad:?

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Као што је речено, поштовање иконе се преноси на њен прволик. Када приступамо икони то не треба да буде ритуално-церемонијално (,,ред је да прво целивамо ову икону на овај начин, па ову икону овако..." итд), већ да нас приступање и поглед на икону подстакне на молитвени ,,узлет" ка Царству Небеском и том Светом (или Господу или Пресветој Богородици) чији је лик изображен. Дакле, приступамо јој (икони) и целивамо је онако како бисмо приступили и целивали сами прволик... Ја себе никад не бих сматрао достојним да Господа, Богородицу или било ког Светог целивам у лице. Исто тако сам сигуран да када бих ја или било ко ипак тако нешто са љубављу учинио ,,уживо" (сад би могла да се отвори цела полемика  шта то значи-са љубављу) нико од поменутих се не би наљутио  0442_feel, јер такав образац понашања Светих није у ,,опису" Есхатона.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

а како би реаговао кад би тебе Пресвета Богородица или Господ пољубили у образ онако по српски трипут кад би те видели?  prstgore

чек да преформулишем: како је отац дочекао блудног сина?

ја нешто не капирам Господа (и све свете у Њему) као престолонаследника око кога има протокола да не смеш да га потапшеш, додирнеш, загрлиш, ... зар такав хладан однос имамо према другим људима?

јел смо сад сви јуде што целивамо свето лице?

свима који су Му грлили ноге је рекао да устану.

Подели на овим сајтовима

Malo o odnosu Rusa prema ikonama: ''At the beginning of the

18th century the Danish ambassador J. Juel observed this zealous contact

with the icon. Finding himself (while on some business connected with

Peter the Great) right inside a church, he noted that when worshippers

touched the images of saints and Apostles, ‘the Russians kiss them right on

the lips and faces, while on images of the Mother of God and the Saviour

they kissed only hands and feet’.62, Icon and Devotion

Sacred Spaces in Imperial Russia, Oleg Tarasov, 62 str.

Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen

Подели на овим сајтовима

знаш, причао мени један фини оцо једну лепу причу:

руски свештеник кад дође пред приуготовљени престо у олтару он човек начини велико метаније и целива ногару.

српски свештеник дође и целива горњу плочу.

а грчки кад дође прекрсти се и окачи кишобран о њега.

а у свој тројици иста љубав и вера и не замерају један другоме.

Подели на овим сајтовима

а како би реаговао кад би тебе Пресвета Богородица или Господ пољубили у образ онако по српски трипут кад би те видели?  algabacaju

чек да преформулишем: како је отац дочекао блудног сина?

ја нешто не капирам Господа (и све свете у Њему) као престолонаследника око кога има протокола да не смеш да га потапшеш, додирнеш, загрлиш, ... зар такав хладан однос имамо према другим људима?

јел смо сад сви јуде што целивамо свето лице?

свима који су Му грлили ноге је рекао да устану.

Наравно да бих био срећнији од Закхеја када га је Господ позвао да сиђе са дрвета јер му треба обедовати у дому његовом, ма мојој срећи не би било краја, пало би и оно чувено ,,медвеђе" тапшање по леђима док се грлимо  0442_feel... dance67890

Али примети да иницијативу за такво опхођење има Он (или отац у причи о блудном сину), није крвоточива жена кренула да га љуби по лицу, нити је она жена изливала миро по његовој глави, већ по ногама, ако Јован каже да није достојан одрешити ремена на његовој обући зар сам ја већи од њега? Па и када дође наш владика код нас, ја му прво целивам руку и тражим благослов, не полетим да се изљубим к`о са братом, иако он и сваког од нас најмањих удостоји братског целива. Просто, за мене је то ред, који не захтевам и не очекујем од других већ само и искључиво од себе:drugarstvo: Било би ми више него незгодно да сретнем Господа и кренем да га целивам право у образ а он пред свима каж- НЕ ПОЗНАЈЕМ ТЕ! Јес` да идем на сваку Литургију, , и трудим се за певницом и на послу у мери својих моћи, и често се причешћујем-али:

21.  Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство небеско; но који твори вољу Оца мојега који је на небесима.

22.  Многи ће ми рећи у онај дан: Господе, Господе, нисмо ли у име твоје пророковали, и твојим именом демоне изгонили, и твојим именом чудеса многа творили?

23.  И тада ћу им јавно казати: Никад вас нисам знао; идите од мене ви који чините безакоње.(Мт. 7,21-23)

А ја сам грешан човек, не могу рећи да све творим по вољи Оца...свака част ко може...не замерам никоме, немој ни ти мени замерити на мом (личном) ставу.

Подели на овим сајтовима

јој, што си човек екстрема  dance67890 algabacaju

па ко је причао о осионости или испуњавању? 0442_feel

btw, ко да неко може иједну реч да испуни  :drugarstvo:

иначе, некако не видим да основа животу треба бити страх.

љубав је давање, па не чекам на одобрење.

Подели на овим сајтовима

Шта ћу, такав сам по дефиницији-мислим да су и црногорски гени умешали прсте, тј хромозоме, али се трудим да их победим  0205_whistling

А за мене је дефиниција страха који осећам - страх да не повредим својим поступцима Онога који ме највише воли, безграничном, свагдапраштајућом љубављу. А повредим га често, па се кајем, па ми мило што се тако осећајно кајем, па се почнем гордити кол`ко се лепо кајем, па се растужим што сам се погордио, па се опет кајем... 4chsmu1

Уф, ал сам тежак чо`ек... :(

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...