grigorije22 Написано Март 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 18, 2011 Pa i tu postoje tehnikalije... meni je receno da su ateisti gresnici. To bi trebalo da znaci da mi idemo pravo u ad zajedno sa silovateljima i ubicama, bez obzira koliko smo pravedne zivote vodili? Pravedan je samo onaj ko ispunjava zapovesti Bozije. Sto se tice toga da ce ateisti da se nadjusa ubicama i silovateljima nece. Свети Јефрем Сирин Ако је Бог Праведни Судија, не само добрих, већ и порочних, Који даје свакоме по својим делима, онда један може бити достојан огња неугасивог, или слабијег, или огња који више пали, други – црва неумирућег, али опет или подношљивијег, или оног, који неиздрживо наноси бол, по заслузи свакога, а други – геене, у којој, без сумње, постоје различите врсте мучења, а други – таме најкрајње, где је један доведен до плача, а други, од појачаних мучења и до шкргута зуба. Сама тама најкрајња, без сумње, показује, да у њој има и нечег унутрашњег. И речено је у причама о дубини преисподње (Приче 9:18), и разумемо, да неки, иако у паклу, нису у дубини преисподње, да трпе лакша мучења. [3] Znaci postoji vise paklenih tamnica Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 ok... Ako ja zivim pravedan zivot kao ateista... sto bi mi bilo neophodno da zivim pravedan zivot kao pravoslavac? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 ok... Ako ja zivim pravedan zivot kao ateista... sto bi mi bilo neophodno da zivim pravedan zivot kao pravoslavac?Evharistija. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 Prilicno se slazem s tobom ali imam i par nedoumica... lepo kazes da je ovaj zivot nagrada i da je pun i istinit... ali u isto vreme vernici tvrde da je ovaj zivot ogrezao u zlu i ga je covek svojom slobodom do srzi iskvario... ne mogu oba da budu tacna...? mogu, ali moras to malo drugacije da posmatras, probacu da priblizim recima kolko budem uspeo (tesko je preko tastature). posmatraj to sve "u" i "iz" domena i koncepta Licnosti (kao Spasitelja). dakle sa jedne strane zivot i sve sto je u njemu jeste pun i istinit, i u tom smislu nagrada, ali zaista samo po nasoj slobodi da ucestvujemo u Punoci Istine i Licnosti, jednom recju Zivota. medjutim sloboda moze biti i da ne ucestvijes u tome (drugo je pitanje sto mi to uopste ne dozivljavamo kao neslobodu i ropstvo, da sad ne komplikujem), dakle po nasoj "slobodi" odjedanput ovaj svet jeste iskvaren i zao...itd. razumes? dakle ne svet po sebi, po svojoj sustini vec je to nas izbor da on navodno bude takav. da njegovo istinsko bice i lepotu zamenimo prividom i obmanom... a sva tvar ceka da se pojave Sinovi Boziji. e sad vezano za sve ovo receno i za sledeci citat koji cu navesti, odma da ti kazem da je "tezak prekrsaj" odnosno teska iluzija da je ovde rec o nekoj ideji ili principu zivota. naime takvo gledanje, dok to sam ne shvatis a to je nemoguce bez realnog ucestvovanja, jeste ustvari prikriveno apsolutizovanje sebe. cilj i poenta (a cini mi se da i ti to naslucujes) jeste u postizanju (mi hriscani to malo drugacije definisemo kao: pricescu) jedne potpune i kompletne nove Licnosti koja nosi Punocu i Zivot. vrlo je bitno da (ukoliko mozes) shvatis odnosno operises sa pojmom da je rec o STVARNOJ Licnosti koju zadobijamo NE o ideji ili principu kojeg se drzimo ili postujemo. Meni ideja boga kao irealan pojam ili sredstvo kojim postizemo unutrasnji spokoj nimalo nije strana... s druge strane, religija je ono u cemu je ne vidim nista osim obmane, lazi i zlouptrebe ljudske psihe. ajde prvo o "ideji boga" i to koliko je ona nemocna naspram Licnosti Boga (kojom se spasavamo). gledaj, ne znam sta volis: kola, zene, tehniku...itd, zamisli sad sledece: ti si slep, i ja ti postavim ferarija ispred tebe (necemo sad o zenama 0102_laugh) ti mozes da pipas i zadobices kakvu takvu predstavu tih kola, medjutim tek kad progledas i vidis tek onda vidis da je to jedan ferari sa svim svojim "nabildovanim" zezalicama. dakle jedno je imati ideju boga i ziveti i dalje u mraku ne znanja, medjutim sasvim je drugo videti Boga i zeveti u svetlu Njegovog Poznanja. stvar je u tome sto oko kroz koje u ovom slucaju "gledas" je vera, ali to ti niko ne moze objasniti to tek opitom sam vidis kao veeeeliku istinu. drugo oko "religije" da sad ne ulazim u to da religija i jeste obmana i laz, jer hriscanstvo je vera a ne religija. ako u religiji nema vere onda je zaista laz. vec da odgovorim na ono sto verovatno pod tim podrazumevas a to je pojavni oblik vere. ovako mozda bolje vezati za sledeci citat: Jer vernici boga nazivaju ljublavlju i to je savrseno... ali u isto vreme religija od tebe trazi da se ponasas u zadatim okvirima i uslovaljava te i namece neke stvari koje su poprilcno uvredljive za modernog coveka. Rituali, napevi, postovi, pravila, mantije, kape, sesiri, pomagala, svece, vodice, peskiri, ikone, brojanice... bez poznanja Istine verom, seti se primera sa pipanjem i gledanjem ferarija, covek ne moze da donese ispravan sud o raznim pojavnim oblicima koji prate veru. kada covek vidi i pozna Vecnu Istinu svojom verom, tek onda moze da ima ispravan odnos i prepozna tu istu Istinu u najrazlicitijim formama od obreda do Svetih Tajni (oduzelo bi previse vremena sad objasnjenje), medjutim ruku na srce mora se priznati da ima i mnogo odstupanja od Istine ili teznji ka nekom fetisizmu i manijama. moras da razumes da to pre svega 1) ne umanjuje i ne steti samoj Istini kao takvoj. steti tim ljudima koji tako lazno zive svoju veru ("i predade ih bog u nihve strasti"); 2) nismo svi savrseni, mi ljudi smo slaba bica, jednostavno na putu prema Spasiteljevoj Licnosti SVI MI mnogo padamo, dans je ovako vec si sutra... ko zna, "ludi burazeru ludo", ali to je nasa ljudska priroda. Sustina vere i onoga sto ona predstavlja je nesto oko cega bi ateisti i vernici mogli da se sloze da samo istu stvar nazivaju razlicitim imenima, ali instrument vere kod vernika iliti religija je zaista susvisna i izuzetno nekonzistentna i nedosledna... Znamda su vernici nasli resenje u "biblija se ne shvata bukvalno" ili "to je sve samo alegorija"... ali tako je napisana da ne vide svi vernici to! razmisljam sta je najbolje da napisem da bi ti izrazio misao, recimo ovako, kada bi ateisit i vernici poznali sustinu vere... ne bi vise bilo ateista. sve ostalo je izvedeno iz poznanja te sustine vere i "religija" kako ti kazes, a verovatno mislis na Crkvu, je tu bitna jer ona u svemu onome sto jeste nosi isitnu te vere, slazem se nekada manje nekada veoma jasno vidljivu. isto je i sa Biblijom (i uopse sa svim "razumevanjima" kaja su u vezi kada pricamo o veri). onome kome je dato da vidi i pozna Istinu dace mu se i jos mnogo vise i dublje te Istine, onome kome nije dato da vidi i pozna Istinu tome ce se uzeti i ono malo sto tinja i vapi u njemu da nadje kopno. ovo "kome je dato", to nije u vlasti Boga ili nekog treceg, to je u vlasti nase vere, po veri "bobijamo" ("po veri neka ti bude") Skoro me je vernik, moj drug, ubedjivao da je jedini nacin da se zivi pravedan zivot, taj da se zivi iskljucivo po 10 bozijih zapovesti. glupost, budi iskren i sve ce biti uredu ja sam onda morao da mu ukazem na to da je "mnogo vazno da se ne radi u nedelju" nego da se siluje zena ili zlostavlja dete, jer ju uslo u10 zapovesti... a ove druge dve stvari nisu izlgeda bile dovoljno "opake" da se tu nadju... Zaista... izvagajte... nedeljna rabota vs. silovanje... pleaseeeee e vidis, posto ti verovatno gledajuci b92, diskaverije, historije, i ostale instrumentalizovane lazovcine, koje nikad nisu uradili emisiju o veri u iskrenoj nameri da otkriju cemu ona uci, vec lazu kako ona navodno uci zlu i lazi, i posto ti verovatno zaista mislis da je meni zaista preca nedelja od silovanja ili zlostavljanja, onda ja zaista nemam nameru da objasnjavam da vernik nije monstrum. monstrumi su oni koji upravo i vrse ta dela u najvecem broju a to sigurno nisu verujuci u Hrista. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 O tome i ja pricam dragisa... cista metafora... Ali velika vecina vernika i dalje vrlo bezrezervno veruje u raj/pakao kao destincaiju nakon smrti... Citao sam ovde teme na forumu gde vernici tvrde da ne postoji pakao posle smrti... mnogo je tu verzija i varijanti... pogresnih shvatanja i misinterpretacija... zato ne volim religiju, izmedju ostalog 0102_laugh "Gresis ovaj, gresis silno sinko"...... Raj i pakao su i te kako stvarni, ne metafora, i to i sad i kasnije Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 18, 2011 ok... Ako ja zivim pravedan zivot kao ateista... sto bi mi bilo neophodno da zivim pravedan zivot kao pravoslavac? Због чега је неопходно крстити се, зар није довољно бити добар човек и чинити добра дела? Чини ми се да они који су пуни добрих дела а не маре за Бога, личе на леш мртваца који, мада прекрасно одевен н...ити то осећа нити му то користи. (Свети Игњатије Брјанчанинов) Ако је неко и добар по делима, а није запећачен водом и Духом, неће ући у Царство Небеско. (Свети Кирил Јерусалимски) 2) Могуће је трудити се живети по заповести, то јест часно и поштено, а без вере у Бога. Душа се може супростављати греху, но не може без Бога победити и искоренити зло. (Преподобни Макарије Велики) 3) Ја верујем да постоји виши разум, који не мора обавезно бити Бог, трудим се да живим по природним законима и надам се спасењу своје душе и без вере у Христа. Спасава се само онај који има главу Христа, а има главу Христа само онај који се налази у његовом телу, које је Црква. (Блажени Августин) Они који верују у могућност спасења без вере у Христа, одричу се Христа, и може бити да не знају, падају у тежак грех богохулства. (Свети Игњатије Брјанчанинов) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 Ateisti obicno misle da je dovoljno da ne krades, ne ubijas da nisi kao Hitler i to je to ti si dobar. To bi moglo da se prihvati pod uslovom da Boga nema. Medjutim, ako Boga ima to onda nije dovoljno iz prostog razloga sto posle telesne smrti postoje dva mesta na koje ljudi idu raj ili pakao. Da bi covek usao u raj nesme da postoji nijedna mrlja na njemu jer Hristos kaze Nista necisto nece ucu u Carstvo nebesko. Sto se tice posta i molitve oni nisu cilj sam po sebi vec sredstvo da bi se covek obozio i pripremio za zivot buduceg veka gde nema ni pijenja ni jedenja ni zenidbe. Ljudi ce da budu kao andjeli. vidis ja bi rekao da odlazak u Raj ili pakao ustvari nema veze sa smrcu. u Raj ili pakao ulazis vec ovde i to ne kao "da, samo ces to shvatiti kad umres" nego u bukvalnom smislu. ako ovde ne kusas Raj a to je sam Spasitelj Hristos onda.... onda si u paklu. i sad i u vecnosti. Naravno samo to ne znaci da raj i pakao tacnije ad ne postoje. Ja govorim o onome sto se desavanakon smrti. A desava se to da duse pravednika odlaze u raj i tamo cekaju vaskrsenje, a gresnici su zatoceni u adu onda se slazemo u svemu, ti govoris o posle smrti (ako ona uopste nesto smisleno i znaci) a ja i o posle i opre smrti (jer upravo ona i ne postoji kao nekakav krucijalni okidac onoga "kada ulazimo u Raj ili pakao) Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 Kako mogu biti spaseni oni koji su ceo život proveli, a da nisu čuli za pravoslavlje? "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 Прочитај "Чудно еванђеље о стршном Исусовом суду"..ту имаш како ће бити суд,одвојени су људи.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 Kako mogu biti spaseni oni koji su ceo život proveli, a da nisu čuli za pravoslavlje?Ne znamo. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 Pa i tu postoje tehnikalije... meni je receno da su ateisti gresnici. To bi trebalo da znaci da mi idemo pravo u ad zajedno sa silovateljima i ubicama, bez obzira koliko smo pravedne zivote vodili? pravedne zivote voditi = poznati istinu pravedne zivote voditi ≠ moral Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 Kako mogu biti spaseni oni koji su ceo život proveli, a da nisu čuli za pravoslavlje? Па пише у Светом писму,ко је имао заповести судиће му се по њима,ко је живео без заповестију њему ће се судити по његовом срцу. Ако хоћеш могу да нађем цитате dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 Kako se to odnosi na rimokatolike? "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 Kako se to odnosi na rimokatolike?Isto mislim da je odgovor da ne znamo.S jedne strane,mi priznajemo njihovo krstenje,ali s druge smo ipak u raskolu.To ostavljamo Bogu. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 18, 2011 Пријави Подели Написано Март 18, 2011 ok... Ako ja zivim pravedan zivot kao ateista... sto bi mi bilo neophodno da zivim pravedan zivot kao pravoslavac? dada iskrena vera u Boga a savest ce te onda nauciti svemu Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука