Jump to content

Житије светог Валерија Гафенцу , новог исповедника

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

E,Marti,napokon si našao žitije Sv.Valerija novog ispovednika.Žitije je prelepo,mada sam ga ja čitala na engleskom,a sad je pravo uživanje čitati na srpskom.Predivno je i čitala sam nekoliko puta.Slava i hvala Bogu  0110_hahaha greengrin Sećam se kako si se radovao kad ga je Moci,čini mi se pronašao na netu. spavanje1

greengrin
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

СВЕТИ ВАЛЕРИЈЕ МОЛИ БОГА ЗА НАС !

AMIN!AMIN!AMIN!
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • 1 year later...
  • Гости

ДВА ПИСМА НОВОМУЧЕНИКА ВАЛЕРИУ ГАФЕНЦУ СВОЈОЈ ФАМИЛИЈИ

A+ A-

7g51.jpg

Прво писмо које је Валериу посало својој фамилији (29 Јануар 1946)

"Живот није оно што људи мисле. Човек није оно што човек мисли да јесте. Истина је нешто друго од онога што људски ум замишља. Желим да будем отворен и срдачан, до најдубљих фибера моје душе. Од првог тренутка како сам доспео у затвор чудио сам се зашто сам затворен. У друштвеном животу, увек сам био неко много добар, пример моралног понашања. Ако сам и улазио у конфликт са неким било је само ради Истине. После много борбе и немира, после много бола, када је чаша страдање постала пуна, дошао је Празник, Јуна 1943, када сам пао на земљу, на колена, мојим челом до пода, сломљеног срца, лијући сузе молио сам Бога да ми да светлост. Тог дана сам изгубио сво поуздање у Човека. Схватајући да сам у Истини, зашто сам онда страдао? У мојој души која је била пуна духовног самопоуздања остала је само љубав. Нико ме није разумео.

Док сам дуго плакао, почео сам да чиним метаније. И одједном - О, Господе! Колика је Твоја величина, о Господе! Видео сам моју целу душу испуњену греховима. Нашао сам у себи корен свог зла. О колико грехова, а очи моје душе заслепљене гордошћу то нису виделе! Колико је велик Бог! Када сам видео све моје грехе осетио сам потребу да их гласно исповедим, да их избацим из себе. И тада је дубок мир и велики талас светлости и љубави ушао у моје срце. Чим су се врата отворила, напустио сам затворску келију и отишао код оних који су ме највише волели и код оних који су ме мрзели и који су ми нанели зла. Пред свима њима сам отворено рекао:"Ја сам најгрешнији човек. Не заслужујем поверење ни најгорег човека. Ја сам благословен!" Сви су били зачуђени. Неки су ме оштро гледали, неке није било брига, а неки су ме гледали са љубављу коју ни сами нису могли да објасне. Само ми је једна особа рекла, "Заслужујеш да те пољубимо!" Али ја сам брзо побегао у своју затворску келију, заронио лице у јастук и наставио да плачем захваљујући и славећи Бога.

Тога дана сам започео пажљиву борбу са грехом. Када би само знали колико је тешка борба са грехом! Желим да знате да сам се борио са грехом не само овде већ и када сам био слободан. (Овде додаје, да иако је био искушаван физички није пао и остао је чист.) У затвору сам преиспитао своју душу и схватио да иако нисам сагрешио на делу сагрешио сам речју, а поготово мислима. После дубоке анализе савести, отишао сам код свештеника на исповест. Исповест ме је растоварила. Али наставио сам борбу без престанка. Борба не престаје смрћу. Без покајања нико не може да направи ни један корак напред. Свако ко бежи од стварности своје душе је лажов. Шта је живот? Дар Божји који нам је дат да би очистили наше душе и да припремимо себе, кроз Христа, да би добили вечни живот. Шта је човек? Биће које је Бог својом безграничном љубављу створио и коме је Бог дао слободу да бира између светости и смрти. Будите пажљиви! У друштву, људи не суде о другима по ономе шта су они у суштини, него како они изгледају по форми. Немојте да имате илузије о Човеку -свако ко то ради ће пропатити љуто- Човека треба волети. Само је један савршен, само је један добар, само је један чист: Христос-Бог! Шта је истина? Истина је Христос, Реч Божја. Тражите да се приближите Христу искрено и оставите свет и његов грех у миру!"

Из књиге "Светац Затвора"
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...