w.a.mozart Написано Август 5, 2009 Пријави Подели Написано Август 5, 2009 1. ,,Познање Бога не представља питање ума или чулâ, него је то практично и етичко питање, односно питање да ли ће човек чинити оно што је по Божијој вољи.'' 2. ,,Ако из Јеванђеља одстраните љубав према грешном човеку, у том случају руши се читава слобода љубави Божије. Јер, љубити онога који је праведан и који је добар, то је скоро неизбежно. Но, љубити онога који је грешан и умрети за грешника, као што то чини Христос, то је лудост, безумље, али и слобода.'' 3. „Тражимо оно што је у есхатону. Тај наш „град“, који нас је учинио грађанима, који нам даје идентитет, јесте „будући“ град. Није садашњи. Замислите, дакле, да сте грађани неког друштва које још није успоставило своју државу у историји. То је вера.“ 4. „Мислим да не треба да пребацујемо тежиште на чудотворна дела која колебљиву веру у присуство Божије претвара у принудну. Напросто, Бог жели да пружи знаке Свога присуства, а да при том, дакако, не укине нашу слободу.“ 5. „Може неко рећи: шта се нас тиче ако шуме страдају у пожару, или ако се мора загађују, јер ми се молимо, очишћујемо се од страсти итд? Али, здраво стање духа ће учинити да се молиш и за њих (за шуме и за мора) и да заплачеш када угине ова птица или она животиња.“ 6. „Без очишћења од страсти, немогуће је видети Бога (на пример, „који мрзи брата својега“, тај не може видети Бога; уп. 1 Јов.3,10).“ 7. „Не познајем истину онда кад рационално знам и кад коначно прихватам да је Бог Тројичан, него кад сам и сâм егзистенцијално сплетен са Тројичним постојањем Бога; а кроз тај сплет, целокупно постојање, и моје и целога света, задобија свој смисао.“ 8.„Где год да је присутан, Свети Дух остварује заједницу, а укида индивидуализам; ово је потребно добро запамтити.“ 9. „Догматика у основи има доживљајни, искуствени карактер, и не представља систем интелектуалног расуђивања и излагања рационалних судова. Наиме, она не представља пуко потврђивање и исповедање истина намењених уму и интелекту, већ доживљај и искуство одређеног односа човека према Богу и свету.“ 10. „Нико не може видети Бога сâм од себе и независно од осталих благодатних дарова. Дух Свети дејствује као заједница, а то значи: у телу Цркве.“ 11. „Циљ богопознања није у томе да сазнајемо о Богу – да сабирамо податке о Њему. Циљ није у томе да правимо досије са Његовим особинама, као што то Догматике понекад чине. За хришћанина садржај Божији је у томе што је Он Отац; у томе што се Бог поистовећује са Оцем, а то не можемо стећи изван синовског односа. Не можеш некога називати оцем, а да ниси његов син. Могуће је, наравно, на интелектуалном нивоу рећи да Бог јесте Отац Својему Сину. Може се рећи: „Познато ми је то“, или: „Знам то из Библије“, или: „Знам то из догматике“, али да бих то спознао на егзистенцијалан начин, да бих Га идентификовао као Оца, треба да будем Његов син. Другачије није могуће.“ 12. „Љубав је та која треба да остварује сплет тих односа (очинство-синовство), у којем се сви они који у Христу познају Бога као Оца, налазе у егзистенцијалној међусобној зависности. Према томе, треба да припадам заједници, то јест ономе телу које остварује тај однос. Не можеш познати Бога изван тога тела, односно изван оних који Га познају на начин на који Га познаје Син. То значи да се само у Цркви Бог може познати у потпуности. Само на тај начин.“ 13. „Бог сада дејствује као заједница Светога Духа. Према томе, Христос се јавља као та заједница која у себи садржи сабрање Цркве и све благодатне дарове које то сабрање обухвата.“ izvornik-djakon ljubiša kostić,solun Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Август 20, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2009 Ovi citati mi se veoma dopadaju.Mudri su,poucni i podsticu na razmisljanje.Bas pametan mitropolit! dobrodosli Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Август 20, 2009 Пријави Подели Написано Август 20, 2009 ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Август 20, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2009 Bosko,sta je autor posta hteo da kaze? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 20, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2009 verovatno ...džaba mu pouke kad se slikao s papom...ako nije to...boško demantuj ili se javi bilo kako.... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Август 20, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2009 srecan Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 20, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2009 sve je ok Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Август 20, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2009 Pa,sta ako se slikao?Pa i papa je pre svega covek!Ja imam slika sa svojim prijateljima,koji ispovedaju katolicanstvo,jer zato manje vredim? 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 http://digilander.libero.it/ortodossia/Zizioulas.htm ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чувар_истине Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 [quote author=Izida link=topic=1219.msg23774#msg23774 date=1250781988 Bosko,sta je autor posta hteo da kaze? ]тјео је да укаже на јеретика овох крајњег десно који крши 45 апостолсло правило:Епископ или свештеник или ђакон који се буде са јеретиком само и молио, нека се свргне. А ако њима (јеретицима) допусти да служе као клирици, нека се свргне.То је претпостављам хтјео да поручи прешло се са теоријског на практични екуменизам!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чувар_истине Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Pa,sta ako se slikao?Pa i papa je pre svega covek!Ja imam slika sa svojim prijateljima,koji ispovedaju katolicanstvo,jer zato manje vredim? klapklap???? ???? ?????? ?? ?? ???? ??????? ?? ?? ??? ?????? ?? 1870 ?????? ?? ???? ????????????,??? ?? ???? ??????????,?? ???? ???? ??? ???? ? ??? ???? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чувар_истине Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Ипак ми је дража шравославна догматика аве Јустина Поповића,коју су ѕаблудјели грешници под налетом Папољубља је уклонили са Богословског факултета и замијенили је овом увозном!,али добро то је у даншњем духу латинствујућих и евромислећих тако да и није лудно! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 33. правило Светог помесног Лаодикијког сабора гласи:"Са јеретицима или расколницима не треба се молити" ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Август 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 31, 2009 ???? ?? ?? ????? ??????????? ????????? ??? ??????? ????????,???? ?? ?????????? ???????? ??? ??????? ????????? ?? ???????? ?? ???????????? ????????? ? ?????????? ?? ???? ???????!,??? ????? ?? ?? ? ??????? ???? ?????????????? ? ???????????? ???? ?? ? ???? ?????!????? ????, ????? ??. ? ?? ?????? ????? ??? ?? ????. ????????? ???? ??????? ???? ???????? ?? ???????????? ?????????, ??? ?? ????? ?? ?????? ? ??????????. ????????? ???? ???? ???? ???? ??????? ??? ?? ????? ???? ??? ?? ????, ??? ???????????? ????? ??? ???? ????? ?????????. ??????? ?? ??????????, ??? ????????? ? ????????? ? ?????? ???????????? ?? ???? ??????????. ????????, ????? ??? ?????? ?????????? ??????? ? ?????, ???? ? ??? ?????? ????? ????? ?? ???? ?????? ????. ??? ??? ?????? ?? ???? ????????, ???? ?? ??????? ?????? ????????????? ????????, ???????, ???????????, ???????... ???? ?? ????? ??? ???. ?? ?? ?? ?? ?????? ??? ???????, ??? ?????????? ? ??????? ?? ????, ?? ???? ???? ??? ????? ???? ??? ? ???????, ?? ??????? ??? ??? ?? ??????, ??? ????? ?? ??????? ? ????? ? ??? ? ????????? ???? ???? ??? ??????? ? ?????????, ???? ?? ????? ????? ????????? ??????? ????, ?? ??????? ????? ??? ? ?? ????????, ? ??? ??, ??? ????? ?????? (??? ????? ?? ??????? ?? ????????? ?? ?????, ??? ??? ?? ????? ?????? ?????? ?????? ?? ???????, ??? ??? ?? ?????? ????????? ??????? ??????, ????? ? ????????), ????????? ??? ? ????? ?????? ???????? ?????, ??? ?? ????? ? ??????? ?????? ??????????, ??????? ???... ??????? ?? ??? ????? ???? ????? ?? ?????, ??? ????? ?? ?? ??????? ? ?? ??? ???????? ???? ??? ???????. ?? ??, ????? ???, ???? ??????, ??? ??????? ?? ???? ????? ?? ?????? ? ?? ?????? ????? ???????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука