Jump to content

Основи руског језика

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

• Гости

Драги моји  :smiley:

Има ли заинтересованих који ни мало не знају руски, а хтели би мало да науче или да сазнају нешто.

То би ишло  кроз неки наш дијалог. Па ако неко, жели оног ко лепо објашњава, врло је пријатан  0110_hahaha  crvenilo, ту сам. Наравно да бисмо све то учили кроз разне занимљивости, које бисте проналазили по избору. Није ми ни на крај памети да вас давим правилима  0102_laugh да не бисте  0110_hahaha.  :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 60
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Веома добар приједлог Оља! srcee Лијепо од тебе што желиш своје знање пренијети и на друге. 0205_whistlingЈа сам учила у школи Руски језик и драг ми је.Вољела би се подсјетити и проширити знање. Поздрав!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Здравствуй!

Посебан поздрав теби  0104_cheesy, Моја намера је да сваком приступим индивидуално, према знању и интересовањима. Часови неће имати термин, него дијалог, кад је ко ту. Волела бих да прегледаш мало тему Русија, даш неке предлоге и сама учествујеш.

Видиш моја прва учитељица руског, била је, морам је споменути, предивна млада жена , Бисерка Фјодоравна (ОШ "Свети Сава", Београд) и од првог дана, рекла нам је на руском да она не зна српски. Тако смо са њом све време комуницирали на руском, исправно, она је била рођена у Русији. Мислим да је то исправан принцип, наравно да је знала српски  0104_cheesy. Има ту предивну руску духовност у себи. Касније на студијама, срела сам предивног човека, Проф. Андреја Тарасјева, мог великог пријатеља тада, човека са великом руском душом. Иначе је брат оца Виталија из Руске Цркве у Београду. (Црква Свете Тројице).

Опрости на овој дигресији, али сам просто морала да их споменем, целу ту руску емиграцију, која је дала печат српском друштву.

За почетак реци ми нешто о твом досадашњем образовању, понешто о себи, колико желиш и које теме те интересују. Привет, Оля  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Лијепо излагање.Учили сте од најбољих!Свака част! :drugarstvo:Сад немам довољно времена па ћу кратко само да понешто кажем о себи. :smiley:Ја имам само средње образовање.Руски језик сам учила само у основној школи.Знала сам веома добро и да читам и пишем али вријеме учини своје.Другом приликом кад будем имала више времена учимо Руски! 0705_read  Дасвиданија... 0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

zdravo!!!evo ja nimalo ali nimalo ne znam ruski(nadam se da se uklapam u trazeni profil :smiley:) i volela bih da naucim bas najosnovnije,da brojim(posto mi je to sad nesto bas interesantno,naucila sam cak i na egipatskom i turskom!),i te neke osnove u sporazumevanju kao kad bih bila na letovanju, i nesto tipa onih malih recnika sa najucestalijim recenicama koje se koriste u hotelu,kaficu,prodavnici,upoznavanje sa ljudima,koliko je sati...i u tom smislu nesto....za sad a mozda nekad u zivotu resim i da se ozbiljnije uhvatim u kostac sa tim lepim jezikom...Volela bih da u skorije vreme posetim neke manastire u ukrajini i rusiji pa eto ovo ce mi puno znaciti...i cim sam videla shvatila sam da je ovo jedinstvena prilika...sobzirom da spremam neke ispite a opet nadjem vremena za internet zasto da to vreme ne iskoristim za nesto ovako zanimljivo...

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

• Гости

Добродошла, драга (Привет) - значи поздрав 0409_feel

Потпуно се уклапаш у профил и веруј ми, научићеш. Осмислићу за тебе нешто специјално лепо. Прво , треба да схватиш да руски није никаква верзија српског, и да углавном речи које се исто изговарају и код нас и код њих имају различито значење. Приступи му као и било ком страном језику.Док не осмислим лепе часове за тебе, можеш оно што радимо писати на папиру као и изговор (изговор слободно пиши на српском  :smiley:), то је за тај ниво довољно.  За сутра ћу ти драга припремити да погледаш мало руску азбуку (алфавит), нагласак је на и о бјаснити нека руска слова.

Твоя подруга Оля (Тваја падруга Оља) Твоја пријатељица Оља

Ово подебљано су ти акценти  0503_music

Подели на овим сајтовима

razumem do slova koje lici ne nase lj samo nema levu liniju  :smiley:,posle nisam sigurna sta je sve pesmica,jer mozete alfavit da iskucate sa izgovorom,jer se njihova slova citaju kao kod nas(kako kaze stari dobri Vuk!)?mislim jer se u recima svako slovo bas izgovori i cuje jasno ili ima izuzetaka?

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• Гости

Наравно. Ова песмица је шале ради. Покушаћу да ти ојасним најважнију разлику између наших и руских слова. Сугласници у руском језику (сем к, г, х) могу бити и тврди и меки, зависи шта стоји иза њих. Нпр. ако иза сугласника стоји слово и, имаћемо мек сугласник, а ако стоји ы, имаћемо тврд сугласник, значи сугласници могу бити меки и тврди. Такође слова ю , я умекшавају сугласник. Изузетак су слова ч, које је увек меко, слично нашем ћ, и щ (чита се као дуго меко ш- никако шћ, то је највећа грешка). ь умекшава сугласник, а ъ раздваја (ојаснићемо касније). Е сад тврди суглсници се изговарају као наши, а меки умекшано. Уосталом, поставићу табелу произношения (изговора сваког гласа).

Покушаћу да нађем аудио снимак. Знам да је сад конфузно, али  почећемо са лаким речима и прво научити изговор. Увек је пожељно поставити питање.  0120_angryy

А да, Вук је и направио реформу због ове компликованости, акод нас је био у употреби тзв. црквенословенски, сличан руском.

Подели на овим сајтовима

uh dobro je (sto se tice pesmice!)taman sam pomislila da nema nade za mene,dakle jedva cekam da krenemo iz samih osnova,razumela sam poentu mekog i tvrdog samo moram da se naviknem na ova specijalna slova,mesam ih,i sva me podsecaju na lj  :cheesy2: ali dacu sve od sebe da ih savladam!

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...