Гости Guest - . . .- Написано Март 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Заиста сам свашта чуо. Многи не поштују ову недељу као сиропусну, тј. као недељу када се не једе месо, већ само тзв. "бели мрс". Изговори су разни: и онако ћемо да постимо 7 недеља, то није правило- може како хоћеш, то је само у манастирима... Не бих баш рекао. Ова протекла недеља је благословена као "трапава"- недеља када се мрси, али без меса. Дакле, сутра на покладној вечери не треба да буде месо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Ja sam jeo meso,ali nemam izgovor. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Многи не поштују ову недељу као месопусну, тј. као недељу када се не једе месо, већ само тзв. "бели мрс". Не бих баш рекао. Ова протекла недеља је благословена као "трапава"- недеља када се мрси, али без меса. Дакле, сутра на покладној вечери не треба да буде месо. eh tako ti je to kod nas,je li nedelja početak ili kraj sedmice "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Поредак недеља је следећи: О царинику и фарисеју, О блудном сину, Месопусна, Сиропусна (Руси је зову Сирна), Прва поста, Друга поста итд. Допустите, оче Иване, лично сматрам да не треба инсистирати на "отпуштености" (неједењу) меса у сирну седмицу. Као што Грци не посте цео период од Пасхе до Педесетнице, као што Руси углавном слабо практикују пост на води, тако исто и ми имамо помесну особеност, неку врсту колективне слабости, да не поштујемо сиропусну недељу онако како типик вели. "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Сиропусна седмица води порекло из времена када се недеље нису постиле у току Великог поста. Зато је ова седмица пре почетка Великог поста била надокнада за те недеље. Очигледно, сиропусна седмица данас и нема неког смисла (зашто се не једе месо?). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Ова недеља је сиропусна "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Што се лично мене тиче, ја немам ништа против- нека једе ко шта жели. Говорим онако како је препоручено у нашој Цркви. Иначе, направио сам грешку у наслову па је исправих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Ми изгледа имамо збир свих помесних слабости. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Ми изгледа имамо збир свих помесних слабости. Тако му некако дође. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Не секирајте се. Од понедељка, ако Бог да, почињемо ударнички (семенке, кикирики, али без кокица јер су на уљу :cheesy:). Имамо доста времена да се наподвизавамо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Не секирајте се. Од понедељка, ако Бог да, почињемо ударнички (семенке, кикирики, али без кокица јер су на уљу :cheesy:). Имамо доста времена да се наподвизавамо. Мени је некако баш лепо да у пост уђем тако што ћу недељу дана пре поста да не једем месо (мада га и овако не једем нешто...). Свакако, има поста- доста 1405_love Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Бо'ме кикирики само печени, јер пржени је на уљу, а семнеке морају на уљу, тако да нема опција на води. Немој да се неко пређе па да узме орахе, јер имају млеко! :cheesy: Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Овај господин проводи педесет дана поста једући семенке. Хм...а неки причају да хули на аскетизам. :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Не секирајте се. Од понедељка, ако Бог да, почињемо ударнички (семенке, кикирики, али без кокица јер су на уљу :cheesy:). Имамо доста времена да се наподвизавамо. Мени је некако баш лепо да у пост уђем тако што ћу недељу дана пре поста да не једем месо (мада га и овако не једем нешто...). Свакако, има поста- доста 1405_love То и јесте врста постепене припреме за дуге недеље поста који долазе. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Не секирајте се. Од понедељка, ако Бог да, почињемо ударнички (семенке, кикирики, али без кокица јер су на уљу 1405_love). Имамо доста времена да се наподвизавамо. Мени је некако баш лепо да у пост уђем тако што ћу недељу дана пре поста да не једем месо (мада га и овако не једем нешто...). Свакако, има поста- доста :cheesy: Ви морате оче да не једете месо (и у овој недељи и иначе), јер како бисте се онда причешћивали сваке недеље? :cheesy: Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука