Jump to content
  • Баба
    Баба

    Изјаве за штампу Путина и Николића

      Одговори на питања новинара након руско-српских преговора

    В.ПУТИН: Добро вече, поштоване даме и господо!

    Управо су завршени наши преговори с председником Републике Србије господином Николићем. Још ћемо имати могућности да разговарамо у ширем саставу: с министрима, с представницима наших великих компанија, али насамо, у четири ока, смо разговарали прилично детаљно.

    Срећемо се већ други пут и одмах бих желео да истакнем врло пријатељску атмосферу поверења. Руско-српски односи се данас развијају поступно, чувајући верност историјској традицији, пријатељству два братска народа. Ми их градимо имајући у виду савремене реалије, разуме се, и расположени смо да заједно радимо на продубљивању сарадње у свим правцима. Наравно, у перспективи планирамо да односе подигнемо на ниво стратешког партнерства.

    Централна тема наших преговора, разуме се, данас су биле трговинско-економске везе. У 2011. години ниво нашег трговинског обрта је врло битно порастао – за 42 процента, одмах је достигао преко 2 милијарде долара. Добро се радило у области инвестиционе сарадње. Руске компаније су одлично заступљене у кључним областима српске економије. Имам у виду и енергетику у којој код нас активно раде компаније „Гаспром нефт“ и „ЛУКОЈЛ“. Реализују се обострано корисни пројекти у области металургије обојених метала, машиноградње, у туризму, у банкарству. Притом постоје све могућности за даље интензивирање ових веза.

    Перспективе у енергетској сфери не повезујемо само с испоруком руских енергената, већ и с остваривањем великих заједничких општеевропских пројеката, као што је, на пример, „Јужни ток“. Наше компаније су спремне да наступе као партнери и у модернизацији ТЕК Србије. Успешне примере већ имамо: имам у виду реконструкцију подземног спремишта за гас „Банатски Двор“.

    Такође, занимљиви су пројекти у сфери инфраструктуре. Између осталог, радимо на плановима заједничког развоја српских железница. МВС Русије активно ради са својим српским колегама.

    pr4.jpg

    У Нишу је отворен јединствен хуманитарни центар који ради и у зимским неповољним условима, помаже људима, такође пружа помоћ и лети за време пожаре, између осталог, уз примену авијације. Наша авијација је преко овог центра радила и у суседним земљама на Балкану. У току последњих година обављен је посао великих размера на чишћењу српске територије од мина. У току 2011-2012. године очишћена је територија површине од преко милион квадратних метара.

    Говорили смо о препороду интересовања за руски језик у Србији. Овде велики посао обавља фонд „Руски свет“. Наравно, за нас је, по нашем мишљењу, врло важан (можда није тако велик, али је важан с хуманитарне тачке гледишта) рад на подржавању православља у Србији и на Косову. Ради се по пружању помоћи за одржавање православних светиња у достојном стању и њиховој рестаурацији.

    Што се тиче Косова, разуме се, говорили смо и овом проблему. Овде намеравамо да се чврсто придржавамо принципа безусловне и главне улоге Организације Уједињених Нација. Сматрамо да решење проблема треба тражити у преговорима, пре свега на основу резолуције Савета безбедности УН 1244.

    У закључку бих желео да се захвалим господину Николићу и свим нашим српским колегама на врло занимљивом, садржајном и отвореном разговору.

    Т.НИКОЛИЋ (како је преведено): Даме и господо новинари, за мене је данас била част, задовољство и одговорност да предводим делегацију Републике Србије у првој званичној посети Руске Федерације у својству председника Републике Србије.

    Односи између Руске Федерације и Републике Србије су увек зависили од руководства, а никад од грађана. Да је неко питао грађане кроз историју, они би увек били за најтеснију сарадњу између два народа.

    Сигуран сам да смо отворили апсолутно нову страницу у односима између Русије и Србије – односима који се не заснивају само на заједничкој историји, вероисповести, традицијама, култури и сличном језику, већ се оснивају и на обостраној економској користи.

    Разговарали смо о великим пројектима, у којима може учествовати руски капитал, како приватни, тако и државни, о заједничком изласку на трећа тржишта, наравно – и о политичким односима. Србија покушава да испуни све услове како би постала пуноправан члан Европске уније, а Руска Федерације у томе не види било какве сметње за сарадњу.

    Разговарали смо и о обиму сарадње, о застоју у сарадњи почетком ове године, о интензивирању сарадње и о томе како можемо достићи ниво сарадње који заслужују наши добри, братски и пријатељски односи.

    Надам се да ћемо већ до краја године отворити радове на траси (гасовода „Јужни ток“) дужине од скоро 400 километара кроз Србију. И надам се да ћемо имати част да председник Руске Федерације присуствује отварању радова на гасоводу.

    Отворили смо нову страницу и у војно-техничкој сарадњи. Међутим, пре свега треба да се захвалимо Руској Федерацији због учествовања њених авиона који су лоцирани у Нишу, у гашењу пожара у Србији. Очекујем да такву захвалност с нама деле и суседне земље које су такође добиле помоћ такве врсте.

    Нашем међувладином комитету предстоји велики посао: да све своје жеље оваплотимо у велике пројекте. Очекујемо посету председника Владимира Владимировича Србији у најскорије време.

    ПИТАЊЕ (како је преведено): Питање за председника Николића. Председник Путин је управо рекао да сте разговарали и о питању Косова. Можете ли поделити с нама извесне детаље, да ли сте разговарали о ситуацији у региону?

    Т.НИКОЛИЋ (како је преведено): Србија се срела с укидањем такозване контролисане независности Косова. То је била манифестација којој су присуствовали и представници Европске уније. Ушли смо у преговоре с привременом администрацијом, с привременим институцијама на Косову, у Приштини, желећи да наши грађани тамо живе боље и безбедније. Али, не можемо да учествујемо у преговорима који јачају независност Косова. Србија не може да дозволи било какву промену статуса применом силе, зато што смо се силе одрекли још 1999. године. Србија је захвална Руској Федерацији и другим земљама – чланицама Савета безбедности које се не слажу са самопроглашеном независношћу Косова. А ја Вам као човек кажем да у Србији никад неће моћи да победи онај ко би се сложио с независношћу Косова. Ништа нећемо чинити на силу – све ћемо радити у оквиру ОУН.

    ПИТАЊЕ: Владимире, Владимировичу, већ сте рекли нешто у вези с енергетском сарадњом. Зна се какве „Гаспром“ тренутно има проблеме у Европи, чак не ни проблеме, већ више жалбе у вези с којима се сад води истрага. Желели бисмо да сазнамо каква је у будућности сарадња могућа са Србијом у енергетској сфери осим „Јужног тока“?

    И још једно питање, које нема везе с данашњом тематиком. Недавно сте у интервјуу за телевизијски канал “Russia Today” прокоментарисали изјаву Мита Ромнија: он још увек Русију сматра непријатељем број један. Да ли су његови изгледи за победу велики? Како можете да прокоментаришете ситуацију уколико ипак будете морали с њим да радите?

    В.ПУТИН: Што се тиче енергетске сарадње: пре свега, већ сам говори о томе, али желим да поновим – желели бисмо да сва питања која остају нејасна за наше партнере у Европској комисији буду што је могуће брже разјашњена и да можемо заједно да радимо. Надам се да ће тако и бити. Имам у виду да реализујемо велике инфраструктурне пројекте као што је „Северни ток“. Већ завршавамо рад на другом краку „Северног тока“ и у најскорије време треба да буде забележено да је други дао посла обављен. За 8. октобар смо планирали свечане манифестације поводом пуштања другог крака гасовода. Као што је познато, главни потрошачи су у Западној Европи.

    И већ сам помињао други пројекат – „Јужни ток“ у којем Србија такође треба да учествује. Велики инфраструктурни пројекат је у интересу целе Европе. Разуме се, треба да учинимо све како не бисмо имали никаквих компликација, како се не би појављивали било какви проблеми с нашим европским партнерима. И тежићемо ка томе у току преговарачког процеса. Разуме се, тражићемо могућности за пласман наших производа на другим тржиштима. Тек сам сад у Владивостоку с многим азијским лидерима говорио о томе. Русију тамо чекају с нашим енергентима. Бавићемо се компримовањем гаса у убрзаном поретку, нудићемо своје енергенте на светским тржиштима.

    У вези с тим Србија као врло згодно лоцирана европска транзитна држава може да одигра своју врло добру, позитивну улогу, не само за саму себе, већ и за партнере: и руске, и западноевропске. Наше велике енергетске компаније су највећи порески обвезници у Србији. Они су и највећи инвеститори, и највећи порески обвезници. Надам се да ће јачати ове своје позиције и у будуће.

    Већ сам поменуо спремиште гаса „Банатски Двор“. Надам се да се на томе неће стати. Тамо активно ради не само наш „ЛУКОЈЛ“, већ и „Гаспром нефт“, друге компаније траже могућности за заједнички рад. Притом смо спремни не само да радимо са српским партнерима, већ и с европским на српском тржишту уколико нам се таква могућност укаже. У принципу, такве варијанте су могуће. То је оно што се тиче енергетике.

    Други део питања. Заиста сам у интервјуу (за телевизијски канал) “Russia Today”рекао да без обзира на то што господин Ромни Русију сматра непријатељем број један, уколико он буде изабран за председника Сједињених држава, сви ми, наравно, укључујући и мене, радићемо с њим као с изабраним шефом америчке државе.

    Свака ситуација увек има плусеве и минусе. То што нас господин Ромни сматра непријатељем број један (очигледно, лоше се односи према нама) јесте минус. Али то што он то говори – директно, отворено и јасно, говори о томе да је то директан и отворен човек и то је плус. И ми ћемо се оријентисати на плусеве, а не на минусе.

    Веома сам захвалан господину Ромнију на томе што тако јасно и слободно формулише своју позицију. Зато што је још једном потврдио исправност нашег приступа проблемима противракетне одбране, не само да је нас убедио у то, већ мислим и међународну заједницу, и наше европске партнере. Он је учврстио наше преговарачке позиције у вези с овим осетљивим и врло важним питањем, ојачао је позицију Руске Федерације у преговорима.

    Уколико буде изабран – шта да се ради, не можемо да утичемо на тај процес и не намеравамо да утичемо. Уверен сам, већ сам то говорио, да је то у знатној мери повезано с предизборном реториком. Оно што је главно за нас састоји се у томе да чак и ако господин Ромни не победи на овим изборима, за четири године он или човек сличних погледа може доћи на власт у Сједињеним Државама. И ми то треба да имамо у виду решавајући питања осигурања безбедности Руске Федерације у дугорочној историјској перспективи.

    Хвала.

    Извор: Русија.рс




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Нема коментара за приказ.



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...