Jump to content
  • Поуке.орг - инфо
    Поуке.орг - инфо

    Састанак војних свештеника у тимочкој Епархији

    33.jpg
     
    По први пут од када је изабран за Владику војног, Његово преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион (Голубовић) окупио је војне свештенике Војске Србије на братском састанку одржаном у суботу 20. октобра у касарни „Никола Пашић“ у Зајечару. 
     
     
    60.jpg
     

    Тема састанка је било лично упознавање Епископа војног са војним свештеницима, њиховим дужностима и досадашњим радом. Заједнички састанак је започео молитвеним призивањем Светога Духа, а настављен је обраћањем главног војног свештеника мајора Слађана Влајића, који је изнео реферат о досадашњем раду Верске службе у Војсци Србије. Отац Слађан је упознао Епископа војног да у Војсци Србије постоји 34 богослужбена просора у различитим јединицама и установама. Да тренутно Војска у свом саставу има 17 православних свештеника, а да је предвиђена попуна још 9 свештеника на упражњеним формацијским местима. Епископ војни је упознат и са одређеним проблемима и нејасноћама које прате рад Верске службе, а који могу бити решени уз подршку Министарства одбране и Српске Православне Цркве. Главни војни свештеник је посебно истакао да у Војном епископу види пре свега пастира и оца који ће сабирати и духовно крепити поверене му војне свештенике. Након излагања оца Слађана Влајића уследила су појединачна излагања свих војних свештеника у којима је Епископ војни упознат са специфичностима живота и рада свештеника наше Војске. Војни свештеници су Епископу изнели и конкретне дилеме које прате њихов рад, а давали су и предлоге могућих решења. Епископ војни је помно пратио излагање сваког свештеника, коментарисао је изнете предлоге и изразио је спремност да помогне у решавању свих постојећих нејасноћа и проблема. Посебно је истакао је да ће се трудити да што више буде присутан у свим важним активностима Верске службе у нашој Војсци. Састанак је завршен заједничком трпезом љубави у војничком ресторану касарне „Никола Пашић.“
     
    Општина Неготин је у недељу 21. октобра, Светом Архијерејском Литургијом, парастосом, полагањем венаца на Споменик ослободиоцима, изложбом у галерији Дома културе и свечаном академијом обележила свој велики јубилеј – сто година од ослобођења Неготина у Првом светском рату. Његово преосвештенство, Епископ тимочки и војни господин Иларион служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Тројице уз саслуживање свештеника Архијерејског намесништва неготинског и војних свештеника Војске Србије. Епископ Иларио је у надахнутој беседи истакао важност повратка војних свештеника у Војску Србије, што у односу на нека претходна времена заиста представља право Божије чудо које данас имамо прилике да видимо. Након Свете Литургије у централном градском парку испред спомен обележја Ослободиоцима Неготина служен је парастос за све пострадале јунаке и народ у Великом рату. Делегације локалне самоуправе, Министарства одбране, Историјског архива и Музеја Крајине, неготинског СУБНОР-а, организација Резервних војних старешина и Цивилних ратних војних инвалида положиле су цвеће и венце на Споменик ослободиоцима. Након парастоса у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ у организацији Музеја Крајине и Историјског архива отворена је Изложба под називом „Стогодишњица ослобођења Неготина у Великом рату“, коју је посетио и Епископ Иларион у пратњи свештенства.
     
    Војни свештеници су са својим Епископом присуствовали и свечаној академији посвећеној  21. октобру, Дану ослобођења Неготина у Првом светском рату, која је одржана у сали Дома културе. Након извођења химне „Боже правде“, честитајући свим присутним празник и велики јубилеј, господин Владимир Величковић, председник Општине Неготин поручио је да велику захвалност дугујемо нашим прецима који су дали своје животе да бисмо ми живели слободно. На важне историјске тренутке и страдања које је доживео наш народ у Великом рату подсетио је господин Ненад Војиновић, директор Историјског архива Неготин преневши утиске које је у свом дневнику забележио мајор у санитету француске војске др Мије приликом уласка у Неготин.  Након уводних обраћања уследио је музичко сценски програма у коме су наступили рецитатори Неготинске Гимназије, етно група „Мариника“, вокална група „Ајдуци“ и  квартет „Мокрањац“ и инструменталисти Давид Сурдановић, Никола Болановић, Лука Николић и Хор СМШ Уметничке школе „Стеван Мокрањац“. За све присутне посебно надахњујућа је била глумачка интерпретација херојине Великога рата Милунке Савић.
     
    Након свечане академије и трпезе љубави, Епископ Иларион је у пратњи војних свештеника посетио Стару Цркву у Неготину, посвећену „Рођењу Пресвете Богородице“. Ту су војни свештеници имали прилику да се поклоне гробним сенима великог јунака Првог српског устанка, хајдук Вељка Петровића. Ова велика празнична радост је уприличена и посетом најзначајнијој светињи Тимочког краја манастиру „Буково“, у коме су војни свештеници били срдачно дочекани од тамошњег братства.
     
    војни свештеник
    потпоручник Владан Вуковић
     
     



    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Нема коментара за приказ.



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...