Jump to content
  • Guest
    Guest

    ПАНЕЛ О САРАЈЕВУ – Демонтирање лажних стереотипа о мултиетничком Сарајеву и елитног права на бол и Земљу

      Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије на панелу

      ПАНЕЛ О САРАЈЕВУ

      Демонтирање лажних стереотипа о мултиетничком Сарајеву и елитног права на бол и Земљу

    „Пружа нам се нова шанса да надиђемо гријехове прошлости, да се преобразимо и уздигнемо изнад њих. Да поченмо из почетка на добрим темељима“. То је порука коју је Његово преосвештенсво епископ-захумско херцеговачки и приморски господин Григорије упутио свим људима добре воље, учествујући у панел дискусији под називом „Сарајево двадесет година касније – од /између/ конфликта и сусрета.

    Да ли је тако нешто могуће у Сарајеву- не знам, али знам да треба покушати, рекао је владика Григорије.

    О томе колико је Сарајево спремно да се преобрази, убрзо се видјело из дискусјије поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића, који је рекао да се у БиХ „зна ко се коме треба извинити и тек онда могу доћи у БиХ и, ако желе, живјети овдје“. Церић је у свом излагању говорио о свом сну, о БиХ са једним предсједником, са једном владом, о Сарајеву као симболу мултиетничког града и заједнице свих вјера и религија, иако у њему данас живи свега 5 одсто хришћана.

    dsc_0197-custom.jpg

    „Реис сања и ја ћу сада да га пробудим. Приликом боравка у Вашингтону, на скупу организованом поводом 10. година од потписивања Дејтонског споразума, на којем смо заједно учествовали, чуо сам реиса Церића како Артуру Шнајеру, њујоршком рабину, у једном ресторану, на вечери, говори: Срби имају Србију, Хрвати Хрватску. Зашто нама не дате цјеловиту БиХ-. Након овог открића, реис Церић је викнуо: – Зашто лажете! – Владика Григорије је мирно одговорио да добро памти и наставак разговора из Вашингтона и Церићеву реченицу: – Нема јеврејства без Јевреја, ни ислама без исламске државе -

    А ја кажем нема Босне без Срба и Хрвата. Она се покушава направити без Срба и Хрвата а то тако не може. Ја сам овдје рођен и кардинал Пуљић је овдје рођен, ми хоћемо да живимо овдје и хоћемо да БиХ буде земља свих“, поручио је владика Григорије.

    Идеја коју је поглавар ИЗ ширио по свијету и која је откривена у центру Сарајева, које је хтио представити као мултиетничко, изазвала је његову неконтролисану и бурну рекацију, потпуно разоткривши намјере и стремљења унутар Исламске заједнице на чијем је челу.

    dsc_0303-custom.jpg

    „Бошњаци су незаштићени, немају државе. БиХ је њихова домовина, нема Босне без Бошњака. Питање Босне је питање Бошњака и овдје су сви добродошли“, рекао је Церић. Потом се обратио епископу Григорију и кардиналу Пуљићу рекавши им -Добро нам дошли! Добро нам дошли!- Поглавар Исламске заједнице тиме је недвосмислено поручио Цркавама, које су вијековима присутне у БиХ, ко треба бити домаћин у овој земљи и од кога зависи опстанак других у овој земљи.

    Од отварања Међународне конференције за мир у Сарајеву, поглавар Исламске заједнице Мустафа Церић, страним делегацијама и представницима цркава и вјерских заједница из цијелог свијета, режира представу о само једном „домаћину“, како у Сарајеву, тако и цијелој БиХ, додијељујући себи ту улогу. Без обзира на Церићев труд, наступ није наишао на одоборавање присутних.

    И Јевреји и римокатолици и сви људи добре воље, након дискусије о Сарајеву, која је била најпосјећенији панел током Међународне конференције за мир, били су задовољни што је, коначно, поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић показао своје право лице.

    Извор: Митрополија даборбосанска

    Канцеларија за односе са јавношћу




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    *********************************************************************

    Наш нобеловац каже да је страст за истином је најбољи израз животне снаге у човјеку и нарочит облик његовог поштовања самог себе.

    Толико је било ствари у животу којих смо се бојали. А није требало. Требало је живјети.

    Мир и спокојство, једина су добра и највеће достојанство скромних судбина и безимених људи.

    Ништа људе не везује тако као заједнички и срећно преживљена несрећа.

    ...

    У животу морамо заиста да будемо живи ходећи крст, живо ходеће јеванђеље. То је укратко живот хришћански(који није само духовни живот како данас често сугеришу и говоре), такви хришћани, ученици и синови Божији, дјеца Божија треба да буду. Зато је Господ дошао у овај свијет, да човјек избави од ђавола, смрти гријеха, тј. од самог човјека јер све то човјек тражи, све то је у човјековом отпадништву од Бога, у његовом одступању од циља и смисла његовог животног путовања, све то дакле долази кроз човјека и његово не идење за Богом.

    Али они који иду за Богом то је онда све другачије.

    Могли смо чути како је Владика,коме је иначе и ових дана и небо дало своју подршку и оно је клицало и сви свети и анђели,сами Господ је био уз њега и Мајка Божија,јер био је ово и историјски час,када се бранила вјера православна,суживот и заједништво у искреној љубави,а камо ли искрени обични народ,кога се највише и тичу све ове ставке и договори,сусрети,да тако кажемо,дакле када је како му доликује увијек будном архипастирском оку,када каже да није баш неки стручњак за енглески,али довољно зна,итд.,дакле све је тиме речено,или када каже смирено једно по једно,Ab Iove principium -

    Acta est fabula,Dixi et salvavi animam meam,а велика је бура унутра,види се по емоцијама,како и не би...док се други,као што је реис са толиким тоном,како не доликује једном академском човјеку,ваљда у недостатку конверзионог вокабулара и можда слабог и оскудног дара говорништва,јер видјели смо како само са тоном више говори енглески,као да га нико на свијету не говори,па ето...

    Наше је да урадимо онолико колико до нас стоји, а све остало ће Господ

    надомјестити, како је говорио наш блаженопочивши свети Патријарх

    Павле. Али наше није да мислимо о туђим гријеховима него о својим и да себе васпитавамо и узрастамо у Христоумљу-Христољубљу и братољубљу.

    То нам је увијек изнова призив Божији да се

    промијенимо, поправимо, исправимо, да будемо као цариник са његовом

    молитвом:"Боже, милостив буди мени грешноме!" и да тако приступамо

    Богу, свијету и човјеку-са смирењем, покајањем, понизношћу јер је то

    извор истинског живота за човјека који је сарадник Свете и Животворне

    Тројице, Бога нашег у Оцу и Сину и Духу Светоме јављеног и јављаног

    кроз сву вјечност. Бог нас позива да се вратимо свом истинском начину

    постојања, а то је живот у Христу-Светим Тајнама и Светим врлинама,

    јер је за вјечну радост, вјечну свјетлост, вјечно радовање створен

    човјек, а не за смрт, ништавило, гријех-оно што разара човјека,

    одвајајући га од Извора живота-Господа Бога.

    Тако, има свакојаких људи на свијету. Човјек који вјерује сваком

    човјеку, дарујући му своје срце и замјењујући Бога створеним

    човјеком-милион пута је преварен, изгубљен, промашио свој циљ

    живота-Царство Небеско.

    Зато, треба бити мудар као змија-вјежбати се у Закону Божијем, у том

    путоказу који нас чува да не скренемо са правог пута и тиме стицати

    истинску мудрост, чији је почетак страх Господњи, односно свакодневни

    смирени трептај душе пред Творцем,а опет безазлен као голуб-свет,

    незлобив, чист следујући Јагњету Божијем-Христу који је најкроткији,

    најсмиренији, најнезлобивији Човјек сједињен са личношћу Бога Логоса,

    у једној личности, а двије природе Христа Богочовјека.

    Данас је Црква присутна у свим сферама људске дјелатности и као таква она свједочи онај свети и велики завјет Христов који каже:Проповиједајте са кровова!Наш јеванђелски и црквени завјет и завјет који се увеликоме тиче свештенства и монаштва јесте да хришћани како мирјани тако и свештеници користе сва средства информисања која се данас појављују.

    «Ко се огријеши о часни крст, огријешио се о слободу, и обратно, ко се огријеши о слободу, огријешио се и о часни крст. Слобода је светиња, отуда и назив: света слобода.

    Кратковиди виде само овај живот, и говоре: ово је једини живот, и дјелима својим учинићемо га бесмртним међу људима. А ја им велим: ако је ваш почетак као ријека, онда мора имати свој извор; ако је као дрво, мора имати свој корјен; ако је као зрак свјетлости, мора долазити од неког сунца. И још им велим: међу смртнима ли заснивате своју бесмртност? Ложите огањ у води.“,каже Свети Владика Николај.

    Свети Ава Јустин је рекао: Наше молитвољубље појачавава Богољубље и наш дух увијек буде крепак на све оно што је искушење ,а да ради будемо вршити Закон Божији и радовати се свакој ријечи Божијој.Христос Господ,Спаситељ и Син Божији нам поручује:Ви сте свјетлост свијету!

    Бог је љубав ,поручује нам св.Јован Богослов.И свети Јован Богослов је многима био чудан и несхватљив јер је стално позивао на љубав.Стално је говорио својим ученицима на Патмосу:Дјецо,волите се!И они се тада побунише да он само једну заповијест Божију пропагира ,а друге он не признаје и он им рече:Љубав је пуноћа свега и она је изнад свих заповијести.И ко буде љубио Бога и свога ближњега –све је заповијести испунио.Управо је то граница коју данас треба да зна сав свијет и сав доминион(слободни човјек)и који треба да зна сва васиона ,а то је да без комуникације једних са другима и да без комуникације једних према другима не може бити истинске љубави и истинског јеванђелског живота.

    Ништа није вјечно осим Бога који нас чини вјечнима и непролазнима у

    радости заједнице са Њим! Господ дјелује у овоме свијету и преко људи, који су својим подвигом освештали и уздигли изнад свјетовног и приземног себе,а онда се и Господ непрестано прославља у њима и њима Бог даје велике дарове. Рецимо, да зраче свјетлошћу, топлином љубави и жртве и радошћу у Духу Светом. А како је говорио наш блаженопочивши Патијарх Павле,да је Црква лађа у којој се спасавамо, али ми не знамо да ли ће и када Бог за ту лађу привезати неки чамац да се и други спасавају. Живот у Христу је највећа благодат за сву творевину!

    Заиста, далеко ријеч човјекова стиже, а још даље и најдаље ако је то ријеч о Богу, ријеч Божија. Ријеч Божија има у себи логосност зато што је све Логос створио и све је њиме створено и Он говори кроз читаву историју, Предвјечни Бог коме се увијек радујемо и кога жизнерадосно ишчекујемо,тражећи га својим живљењем.

    Тамо гдје је Бог посијао Своје јеванђелско сјеме, својом чудесном Ријечју усадио и уписао Себе у сву творевину, нарочито кроз човјека, та творевина и човјек као домаћи Богу и сва остала човјеколика бићакоја теже ка човјеку призвани су да свједоче о слави Његовој и о божанству и сили Његовој у свим временима и на сваком мјесту. Поред свих свештенослужитеља, сваки хришћанин (лаик-припадник лаоса,народа Божијег), призван је да казује славу Божију и чудесна дјела Његова сваком земаљском покољењу.

    У сваком времену треба да се угледамо на свете Божије људе јер они су

    опрактиковано Јеванђеље, они су свијећњаци који све просвећују

    свјетлошћу Христовом и све испуњују вјечном љубављу Божијом и

    силним благословом Божијим. Њихова дјела треба читати, од њих се

    учити и онда ћемо непрекидно бити са Господом и у Господу и Њиме ћемо

    живјети и дисати и мирисати.

    Ево управо таквог имамо пред собом,Христа слиједећи,а ово је најдивнија репортажа која много душекорисног говори:

    Најважније је оно што носимо у себи, у својој души, у своме уму и срцу, а од свих дарова најбитнија је љубав Божија и љубав у Господу према свима. Тако ако будемо живјели и трудили се на том путу, Господ ће дати и све остало. Наше је да дамо све од себе и биће све!

    Најједноставнијим језиком речено - не можемо ништа без Бога. Aли не зато што је Бог то тако намјестио, него зато што је у наше биће уткано то да живимо у заједници,каже В.Григорије.

    ********************************************************

    Untitled-1.jpg

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...