Jump to content
  • marko_13
    marko_13

    Саопштење за јавност

      С обзиром на учестала питања новинарâ, заснована на тексту дневног листа Danas од 9. новембра, као и на веома раширену медијску праксу да се од вести, често непроверене, прави читава скандалозна прича или бар произвољна шпекулација, саопштавамо јавности следеће: Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Василије званично је затражио од Светог Синода Српске Православне Цркве да буде ослобођен активне службе, односно управљања повереном му Епархијом, и то због озбиљних здравствених тешкоћа.

    Свети Синод је примио и начелно прихватио оставку Преосвећеног владике Василија, али га је уједно умолио да, упркос тешкоћама, руководи животом Епархије зворничко-тузланске до редовног заседања Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у мају 2013. године, и то из два разлога: први је тај да је коначно разрешење од управљања Епархијом у надлежности Сабора, а не Синода; други пак јесте чињеница да је Свети Синод истовремено умолио Преосвећеног епископа Василија да заврши започете градитељске и друге важне пројекте у повереној му Епархији.

    Све ван ових чињеница спада у област субјективних претпоставки и конструкција. Ниједан епископ не бива „приморан” на овакав корак него, кад осети да више нема довољно снаге за пуно служење Богу и Цркви, тада по диктату сопствене савести и осећања одговорности тражи од Цркве решење насталог проблема.

    Најзад, ни долепотписани ни други одговорни људи у Цркви не могу бити доступни новинарима док им трају службене обавезе, а посебно не на велике празнике у току богослужења и за време одсуства из службених просторија. Стрпљење се исплати сваком, па и медијским посленицима.

    Епископ бачки Иринеј,

    портпарол Српске Православне Цркве

    http://spc.rs/sr/sao...je_za_javnost_4




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Лијепо је чуди да неки владика самовољно хоће да оде у пензију... Знам да је своју епархију средио тип-топ, зна се сваки ред, све живо је обновљено и сређено, и сада мирне главе може да одмара од многих обавеза и ужива у старачким данима који су му преостали... Камо среће да овако оду и они који имају веће здравствене проблеме, којима нажалост због старости мозак и разум више не функционишу како треба, па тако је и управљање епархијом немогуће обављати...

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Помаже Бог,драга браћо и сестре!

    Господе Исусе Христе Сине Божији, удостој и нас свјетлости и милости Твоје!

    "Пролиј крв да би примио Духа Светога!"- поручују светогорски оци.

    Зато човјек мора да пази и да се труди у подвигу-да би примио Духа Светога.

    Прави хришћански начин-љубављу и

    отвореношћу за свакога(синхорисон-опрости; Деспота, синхорисон тас

    аномиас имин- Владико, опрости безакоња наша; ова грчка ријеч значи

    оставити простор за некога у свом срцу, син хоро-са простором;то је

    прави смисао хришћанског праштања).

    Читајући коментаре на вијест и на форуму и на сајту pouke.org.видим да је много разноликости у мишљењима,као и у осталом све у великој,свебогатој,сверодној Башти Божојој,свако има право на своје мишљење,став итд.,али мислим,не знам да ли сам у праву,нека каже главни администратор Отац Иван или неко од наших теолога,који уређују овај сајт и постављају и дивне,душекорисне теме из којих се човјек првенствено учи о свему из ХРИШЋАНСКОГ ЖИВОТА,дакле није добро да ми хришћани осуђујемо,тражимо брвно у око брата свога,а своје не видећи,знате за мноштво јеванђељских прича,поука,светоотачких мисли,дјела,да није добро да осуђујемо,јесте хришћански да укажемо,али са великом пажњом,љубављу и дозом за све и свакога.Јасно се каже у саопштењу из Синода,гдје сједе паметни и мудри људи,чије очи Бога виде,мисли Њему допиру,наше је да волимо и поштујемо,јер знамо сви који смо у цркви шта носе и колико дар Духа Светога на себи наши свештенослужитељи,било којег реда.

    Мислимо о својим животима,у којим заиста имамо пуно обавеза,око себе и душе своје,о земљским стварима,које нијесу мале,како каже наш Митрополит др Амфилохије или како каже наш геније,духовни горостас Владика др Атанасије, тврдошки цвијет,да све не износимо на пијацу из наше душе,а знам кад ми рече,да га је увијек пратила велика мисао и порука тадашњег Патријарха Германа који му је рекао када је кренуо на школовање да је пуно зла у овом свијету,да ће све то видјети,али најважније је да то зло не овладама нама,дакле мислимо много више о свом спасењу,а највећи гријех је осуђивање.Има једна светоотачка прича о једном монаху,који је био у свему непослушан,али никада у животу ни једног човјека није осудио,то је била већа врлина од свега.Каже Свети Јован Златоусти да никад не заборавимо када васпитавамо себе и своје ближње,да увијек загосподаримо својим прохтјевима,то су велике и дубоке мисли.

    Моја браћо и сестре у Христу,ја годинама читам са овог сајта и веома је душекористан,има предивне текстове,видео и аудио прилоге,погледајте само Свето Писмо са упоредним преводима,па ко то има,видите колики је ту труд уложен,а ми ето на јефтине ствари се бацамо,на неке нижераздне приче,будимо аристократи духом,будимо у свему Дјеца Божија,владајамо се како човјеку доликује,оставимо приче,погледајмо у око орла,како вели Отац Јустин да видимо васиону,а не бавимо се владикама,свештеницима,монасима,пустимо нешто и Богу,ми људи у својој грешној души зачас полетимо да осудимо.То је веома погубно.

    Можемо ми вољети и овог или оног владику,свештеника,игумана,монахе итд.али морамо знати једно,да само својим позитивним ставом имамо мир у себи,који је најважнији,а тако ће се и хиљаде око нас спасити,а знајмо да својим осуђивањем и негативом невјернима дајемо простора,како вели наш Владика Јован који је и дао благослов за овај сајт,који треба да нам буде мјесто братског,пријатељског дружења,наравно буде и разлике у мишљењима,али не треба да буде мјесто борбе,ружних мисли и ријечи.

    Ево како на шаљив и увијек добронамјеран начин наш Жељко на форуму каже,или брат Миљан Танић који каже разочарао се у ово или оно,али није у себе,вратио се себи и Богу,зар то није браћо само небо којим тежимо.Шта је љепше од добра,када човјек тако живи и све том димензијом види.

    Оставимо се прича,свако биће за свој живот ће Богу дати одговора,а те приче оне трују и онако нашу прашњаву душу,коју морамо сваки дан чистити,прошетајмо епархијом и посјетите малу Русију на нашим просторима,уживајте у љепоти и молите се пред величанственим иконама и троновима,послушајте нашег најбољег појца цркве,човјека пар екселанс господина,од сваког реда и поретка,у свему врх укуса за све,цркве,манастире видите,итд.,то је хришћански,а не тражимо и отварајмо непотребне расправе,које вјерујте само нама штету доносе,а прошлост оставимо,поштујмо је,мислим на протекли рат,жртве и све које је погубно било и гледајмо у будуће дане,а како вели наш академик Матија Бећковић да историју пишу побједници,а најгоре је кад нема ни историје ни побједника.

    Знам да се многима можда неће овај мој став свидјети,мање важно је,шта ћу ,ја добрим очима гледам на све,тако живим,васпитавам и своје,зато и долазим у цркву,не да се бавим нечим што нисмо ни чим позвани,јер сјетите се Владике Рада када каже :“Твар је Творца човјек одабрана“ ,сваки човјек је грешан,али има и талананат,како вели наш Митрополит др Амфилохије нема човјека без дара и бића на земљи тек онако,послушајте дивно предавање које је велика дубина живота "Мали принц"Егзиперија,дакле нема га који није ослобођен бола,гријеха и патње у овом животу и смрти која није крај за наш хришћане.Слушајмо добре ствари у животу,учимо се сваким даном Животу по Јеванђељу,томе дајмо простора у својим животима,а има доста тога душекорисног на интернету,треба да читамо и себе изгађујемо,да се молимо за све,кајемо итд.да слушамо Радио Благовести,Радио Светигору,Радио Слово Љубве итд.,а не да нам жута штампа плави и заробљава душе и срца наша.

    Знате како каже Свети Отац Јустин да сваком човјеку прилазимо полако као на голубијим ножицама,а наш Владика Григорије,човјек увијек будна ока и мудре дубоке мисли каже да црква није дата,већ задата категорија,треба те задате категорије да пронађемо драга браћо и сестре.

    То је наш хришћански пут.

    Најважније је оно што носимо у себи, у својој души, у своме уму и срцу, а од свих дарова најбитнија је љубав Божија и љубав у Господу према свима. Тако ако будемо живјели и трудили се на том путу, Господ ће дати и све остало. Наше је да дамо све од себе и биће све!

    Светитељу Василије Тврдошки и Острошки Чудотворче, моли Бога за нас

    грешне и даруј нам да радосни и благословени будемо вјечно у свјетлости,

    благослову и радости Светог Христовог Васкрсења, правог и истинског

    Прољећа које даје смисао сваком прољећу и љету и јесени и зими и,

    што је најважније, даје смисао нашем постојању.

    Нека Свјетлост Христовог Васкрсења,које је и треба да буде украс сваког хришћанског живота,да вјечно обасјава срца и душе људске!

    Ако Бог да, да нам све буде свето, честито и миломе Богу приступачно и дивно.

    Пресвета Богородице спаси и сачувај нас од свакога зла и уведи нас све

    у Царство Сина Твога и Бога нашег, тамо гдје је вјечна радост, вјечна

    свјетлост и вјечни благослов од Оца кроз Сина у Духу Светоме, у Светој

    и Животворној Тројици, Богу нашему, коме слава и хвала у

    вијекове.

    Да будемо сви ми мали у највећем Господу велики и дивни.

    Амин!

    Опростите мени грешној,а све вас воли и поздравља,свака подршка овом дивном сајту,труду,а ријетко шта напишем,али ево,онако скромно и истински од срца за све у љубави за све и са свима,велики поздрав и поштовање за Оца Ивана,господина имењака Александра Милојкова,господина Миљана Танића и све редом,а ево завршавам једном дивном мисли која каже да се мудрост се не стиче само годинама, него, како предивно Митрополит наш Амфилохије каже, Св.Јован Богослов упијао је мудрост Божанској и учио се њој управо са њедара, са груди Господњи, са срца Господњег јер је он главу своју наслонио на њедра Господња и питао на Тајној Вечери, Да нисам ја тај Господе који ћу те издати? Не, Господ га је научио ријечима и дјелима вјечнога живота и вјечне радости која сија и просијава и обасјава сву творевину са лица и њедара Господњих, са Лика Његовог, "најљепшег међу синовима људским".

    У Христу Богу,

    из Тузле,

    раб Божији,

    Александра.

    168_sv_trojica_v.jpg

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Искрено, на мене овај тзв. вјероучитељ и ђакон није оставио утисак вјеродостојности... Доста је ту празнина у причи... Звао сам неке другаре који живе тамо, људи уопште не познају овог човјека, појма немају да је владика имао неког ђакона осим двојице који раде у епархији...

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Guest berđajev's on the road again

    Написано

    Ko god imalo prati dešavanje u SPC u posljednje vrijeme sasvim će mu jasno biti u kojem grmu ovdje leži zec. Pogledajmo malo hronologiju dešavanja: Pojavljuju se prvo tekstovi u žutim novinama o navodnom penzionisanju vladike Vasilije, nakon toga pojavljuje se nezamjenljivi portparol SPC koji tobože prekorjeva žute novine što uopšte iznose bilo kakve informacije, a ne pitaju njega i onda piše srcedrapateljno saopštenje u kome , o gluposti neviđene, spominje bolesne vladikine noge, i tobožnju odluku vladike da se zarad proširenih vena što prije, gotovo naprečac penzioniše. Pri tome vladika bolesnik šuti, ne oglašava se tim povodom ni na zvaničnom sajtu svoje eparhije, ni na kojem drugom mjestu. Prosto čovjeka nema kako da je u zemlju propao, a o njegovom penzionisanju se govori. Već sljedećeg dana kreće haranga preko glavnih glasila pomenutog portparola, nazovi novina Blica i nazovi novinske agencije Tanjug, citira se sve u 16 sarajevski Dnevni Avaz, iznose se tako skaradne optužbe (za pokušaj silovanja i ubistva) na opštu sablazan cjelokupnoj Crkvi. Razapinje se vladika bez Suda, bez dokaza, na bazi rekla kazala priča (omiljeni metod pomenutog portparola) i priprema se teren da se vidi ko je ko u Srpskoj Crkvi. Očigledno je iz harange da vladika Vasilije nema namjeru da se penzioniše i da je potreban dodatni pritisak.S obzirom da vrani gavranovi pod vođstvom portparola nisu uspjeli u svojim rabotama ranije (Sabor faktički ne funkcioniše još od prije dvije godine), krenuli su u konačni obračun jer vremena više nemaju. "Bosanski" lobi moraće im se podložiti milom ili silom, Blicom ili Presom, nazovi Saopštenjem ili"bratskim" pismom. Mozak cijele operacije, protparol, isti onaj koji je onomad podržavao Tomislava Nikolića u "hrišćanskom" štrajku glađu, onaj koji je uz pomoć Tadića, Kfora i bejlosvjetske bulumente protjerao kanonskog vladiku Artemija sa njegove eparhije, onaj koji je svakoj čorbi mirođija, glavni spletkaroš i upropastitelj Srpske Crkve odlučio je da njegovoj apsolutnoj vlasti u SPC ne smije biti nikakvih smetnji. Snaga bosanskog lobija nije bila u njihovoj moralnoj ispravnosti, već u tome što su jedni drugima čuvali leđa. Njihova glavna slabost je sijaset stvari kojima portparol može da ih ucjenjuje. Sačuvaj Bože i Sveti Savo Srpsku Crkvu i od Portparola i od bosanskog lobija. Spasi Srpsku Crkvu i vjerni narod od ovih grabežljivih ptica. Sveti Avo Justine pokaži svakome đe mu je mjesto ko što si onomad pokazao Portaprolu u svetim Ćelijama. Amin.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...