Владан Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 Извештај Унмика који је Имон Смит 30. октобра 2003. предао хашком истражитељу. Текст сачињен од исказа очевидаца вађења органа, припадника ОВК ОД првог пара Срба извадили су само два бубрега. Онда су их убили, јер им је план био само да се пробију на тржиште. Касније су то радили већ много боље, па су добијали и по 45 хиљада долара по човеку. Ово сведочење припадника озлоглашене ОВК, учесника у трговини органима Срба који су отети на КиМ, забележио је и предао Хашком трибуналу Имон Смит, први човек Унмика за Приштину и Скопље. Извештај, који "Новости" ексклузивно преносе, чини неколико сведочења очевидаца злочина. Смит га је предао 30. октобра, 2003. године шефу хашких истражитеља Патрику Лопезу Терезу. - Највећа испорука је била када су "одрадили" петоро Срба истовремено и одвезли их право на аеродром - рекао је сведок Смиту. - Зарадили су читаво богатство. У осталим случајевима је обично било по двоје или троје Срба. Један од очевидаца "покајника" открио је да су органи превожени на аеродром "Ринас", а одатле "обично комерцијалним летовима, понедељком и средом", раном зором за Истанбул. На писти је унапред све било припремљено. Трговина је ишла преко тачно одређених службеника који су добијали нешто новца како би зажмурили кад треба. Исти сценарио понављао се и при слетању у Турску. НАВЕЛИ ИМЕНА УБИЈЕНИХ ВЕЋИНА локација до којих су сведоци путовали прецртана је тамним маркером. Исто је урађено и са подацима жртава за које се сумња да су жртве трговине органима. Ипак, Смит је оставио само њихова имена. Сви су одведени у Албанију крајем 1999. године. То су: Властимир и Драган за које се не зна где су одведени, као и Златко, Синиша, Младен, Драгољуб, Милета и Пера који су одведену "у притвор близу Тропоје", као и Слађана у Пешкопе. Један од сведока испричао је како га је у његовом граду ангажовао клан који је "био опасан и добро познат по убијању Срба". Речено му је да ће возити камион (локације су затамњене у извештају, прим. аут.), да држи уста затворена ("заборави оно што си урадио, како би могао да живиш и дочекаш дубоку старост"). - Прешли смо границу код... Саобраћај је био густ и нико нас није зауставио. Избеглице су се враћале и било је камиона у оба правца - испричао је. - Испоручио сам Србе и онда сам се одвезао назад. После тога, исти пут, исти камион. Овог пута сам видео лешеве умотане у сиву, војну ђебад. Осетио сам мирис крви и знао да су свежи. Била су оба пола, али већина су били мушкарци. Натоварили су их у камион. ПИСАНИ ТРАГ ОВАЈ извештај засада је први писани траг о злочинима у "жутој кући". Написан је 30. октобра 2003. године, четири месеца пре него што су истражитељи Унмика и Хашког трибунала отишли на место злочина, 4. марта, 2004. После неког времена, када се камион зауставио, почео је истовар лешева. Мушкарци који су носили рукавице бацали су их у већ ископане јаме. У свакој су бачена по два леша. После сат и по, "посао" је завршен. - Место је било баш удаљено и личило је на Авганистан. Само је било више дрвећа - рекао је сведок. Према истом рецепту, возач је постао и други сведок. Њему су команданти рекли да не сме да разговара са заробљеницима и да мора добро да се понаша према њима. То је, како је рекао, тада "чуо први пут", зато што му је раније увек наређивано да "туче Србе, и ломи им ноге и руке". Следећег дана, пре него што су кренули ка месту Фуше Крује, у коме се, према досадашњим подацима, налазио логор, лекар је дао црну торбу са папирима једном од војника ОВК. - Сваког наредног пута када сам возио заробљенике, добијали смо торбу или фасциклу са папирима које би предавали доктору заједно са заробљеницима - рекао је сведок. - Једне ноћи, у логору нас је чекало неколико људи и лекар Албанац. Питао је да ли су заробљеници тучени и прегледао их. Током 1999. године, сведок је возио камион са женама које је оставио у Бурељу, где је "преузео" "младе мушкарце у доброј кондицији". После двадесетак минута избио је на "прашњав пут" који је пратио реку. Зауставио се испред светло жуте куће. - Била је стара и трошна - забележио је Смит. - У њој је било неколико мушкараца и лекара. Један је био Арабљанин, а други Албанац. Срби су били врло нервозни. Изведени су из комбија и одведени у зграду иза главне куће. Следећи пут, 2000. године, поново сам отишао у Бурељ. Возио сам младе Србе који су били ван себе. У једном тренутку, један од њих је затражио да их одмах убијемо: "Не желимо да нас исечете на парчиће", рекао нам је. После ове "испоруке", сведок је чуо од осталих сабораца, да се заробљеници тестирају, односно да им се по доласку у логор узима крв на анализу. То га је, како је и сам рекао - збунило. Јер, мислио је да ће бити убијени. - Али, знао сам да се нешто друго догађа - испричао је. - Ушао сам једном у прву собу у кући. Била је чиста, а мирис лекова је био веома јак. Подсетила ме је на болницу, знате, оутжно сладак мирис, и онда ми се смучило. Хтео сам да изађем одатле. Размишљао сам о томе како је ово била једина кућа у коју сам доводио људе, а никога нисам враћао назад. То је било у периоду када сам чуо како остали људи причају о органима, бубрезима, и вожњи од куће до аеродрома. МИНИСТАР РАСИМ ЉАЈИЋ О ТРГОВИНИ ОРГАНИМА ЖМУРИЛИ НА ОБА ОКА БЕОГРАД - Министар рада и социјалне политике Расим Љајић изјавио је у четвртак да су УН знале за трговину људским органима на Косову, као и представници свих значајних институција које су тада биле присутне на том простору. - Познато је да је Унмик вршио суштинску власт у периоду када се догађала трговина људским органима на Косову, да су челни људи имали сва сазнања, али да је политика међународне заједнице била стабилност пре правде - рекао је Љајић у Влади Србије. Према његовим речима, по цену очувања политичке стабилности представници међународне заједнице су "жмурили на оба ока и држали ту тему забрањеном док није објављен извештај Дика Мартија". Љајић је рекао да Србија тражи да цео поступак буде пренет на терен права и правде и да јој није у интересу да се та тема политизује нити да буде препрека за отпочињање политичког дијалога Београда и Приштине. извор: вечерње новости Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 aj nemoj ovakve teme Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 Вуче,зар си толико паметан да мислиш да ово неког занима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Фебруар 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 Браћо који је назив овог подфорума, јесам ли спамовао нешто, да нисам случајно изоставио извор, изволите се обратити Вечерњим новостима за све што вам не одговара у самом тексту или наслову. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Браћо који је назив овог подфорума, јесам ли спамовао нешто, да нисам случајно изоставио извор, изволите се обратити Вечерњим новостима за све што вам не одговара у самом тексту или наслову. crutches Ја нисам написао пост у том контексту..него да овде никог не занима шта су нам радили..па ти је и труд узалудан greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука