Таша Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Svu ovu papazjaniju smisljaju jehovini svedoci. Samo prave guzvu u kojoj se posle dobro snalaze i varaju nesrecnike. Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
badnjak Написано Фебруар 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 а да те питам пошто видим да се ко нешто волиш бавити паганштином.. ја сам у лову убио два јастреба једном приликом и једног орла Зато нам као нацији лоше иде јер убијамо своје тотемске животиње. Хајке на вукове су се уобичајиле, а ево сад се хвалишеш да си упуцао орла. greengrin-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='greengrin' /> Пре 60 година змија се није смела убити (сматрала се чуваркућом Срба) већ се истеривала димом! Ја нисам неки експерт за паганизам јер не постоје извори, тако да не знам како ће се Перун понашати у твом случају. Али ето на пример, можеш се присетити примера једног новијег државника из наше историје који се хвалисао изручењем Срба Хагу на Видовдан. (а Бог Вид и Бог Перун су јако сличног темперамента) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 kakav te Pernati bog spopao?! greengrin vidis li ti momche na kom si forumu? greengrin al slazem se sa tobom da ne treba kokati zivuljke bez veze nego vidis li ti kolko je taj tvoj Ogre shaban namlatio zmija? greengrin Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Какав душеван пад треба да се догоди и каква страшна пустош у души да настане, па да човек уместо живог Бога почне да обожава курјаке и свиње и да се клања громобранима? Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 jednostavnije receno: traze hleba preko pogace algabacaju Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Како се васпитавају млади Руси! (у цртаном филму који је финансирала руска држава) http-~~-//www.youtube.com/watch?v=hNZY1TcTcfA http-~~-//www.youtube.com/watch?v=KeP-yGsCsGg Па овај цртани је управо ХРИШЋАНСКИ!!!!Управо се бори против паганизма!!! algabacaju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Што је Свети Сава за Србе то је Свети кнез Владимир за Русе! Цртани који си поставио је много поучан и леп и хвалатаи на њему нешто више научих! Священнослужители о святом князе Владимире Святитель Николай Сербский Святитель Николай Сербский (Велимирович) Кто-то, рассуждая о Промысле Божием, может в недоумении спросить: отчего Господь избрал крестителем, духовно переродившим русский народ, именно такого человека, который в начале своей жизни, кажется, превзошел во зле всех своих языческих предков и современников? Как будто Обративший Савла в Павла, в Апостола веры Христовой, выбирая такого закоренелого язычника для важнейшей миссии, не знал, каков был Владимир. Действительно, нелегко бывает рассмотреть все нити в тончайшей ткани Божественного Промысла, но эту нить проследить нетрудно. Было необходимо показать всем последующим русским поколениям раскаявшегося грешника, поставить у истоков новой России просветившегося язычника, чтобы стоял он, подобно змию медному, и наставлял, укреплял и исцелял оступившихся и маловерных, всех русских христиан во все грядущие времена. Лучшее свидетельство действенности любого лекарства — исцелившийся больной. Необходимо было исцеленного князя Киевского показать тем, кто был еще болен, для того чтобы они с радостью приняли то же лекарство. Из всех чудес, что творит вера Христова, самое душеполезное — обращение грешника в праведника. И вот как свидетельство такого чуда — личного преображения — стоит святой Владимир при вратах христианской Руси и словно взывает к каждому русскому: «Я был ночь и превратися в день! Кем был ты? Кем стал ты?» «Владимир Красно Солнышко» — так зовет русский народ своего духовного родоначальника. Этими словами благодарный и мудрый народ наиболее точно выразил свое отношение к личности князя-крестителя. Темная плоть превратилась в Красно Солнышко. Вот что произошло с Владимиром. И оставался он Красным Солнышком на протяжении всей русской истории, в течение всех этих девяти столетий. А столетия эти изобиловали святыми, праведниками, чудотворцами; среди них и два сына князя Владимира — святые страстотерпцы — князья Борис и Глеб. По молитвам к ним исцелялись больные, освобождались бесноватые, воскресали мертвые. Но все они в долгу перед святым Владимиром. Им было легче стяжать святость, нежели самому Владимиру, князю, богачу, сквозь игольное ушко прошедшему в Царство Небесное, следуя неизведанным, непроторенным путем. Следовательно, Владимир — человек необыкновенный и среди других великих людей, и среди святых. Он — основоположник святительства и святости в русском народе, первооткрыватель величия этих понятий, создавший на их основании государственную программу, необычность которой в том, что ее невозможно претворить в жизнь, пока каждый гражданин не воплотит ее, по примеру святого Владимира, в самом себе! С этого святителя-державника начинается новая Русь, новый народ, новый дух, новый путь, новая культура. Крестив русский народ в христианскую веру, святой Владимир долгую русскую ночь обратил в светлый русский день. Если бы кто-нибудь вывел из-под земли подземную реку, прорыл ей новое русло под солнцем, сделал ее прозрачной, чистой, полезной всем, он совершил бы подобное тому, что совершил Владимир с русским народом. Темная языческая масса, приняв Крещение, с течением времени сделалась «красным солнышком» среди народов. И можем мы воскликнуть: «Народ русский — красно солнышко!» http://www.pravmir.ru/svyatoj-knyaz-vladimir-zhitie-ikony-molitvy/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
badnjak Написано Фебруар 28, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2011 У филму "књаз Владимир" приказан је уравнотежен однос старе и нове религије. Пагански свештеник (овај седи декица) је чист позитивац, мудар, праведан, бори се за руску ствар, помоћу светог дрвета спашава Русе од кише непријатељских стрела.... При томе, Руси нису сачували ни приближно толико паганских обичаја као Срби, али им то не смета да кроз уметност имају објективнији однос према старој вери. Као што нагласих, не проповедам никакву нову веру. (иначе би тема била на религијским подфорумима) Дакле, ја се борим за националну ствар. Као националиста природно је да више волим аутентичну националну духовност. Такође, природно би било да сви они који не воле ту стару веру да је бар поштују. (поштовање старе српске вере није исто што и исповедање вере) Али колико видим овде се углавном окупљају они који очекују да црква спашава њихову властиту... душу, и они који се брину само за себе и своје духовно здравље, а национално здравље им је последња рупа на свирали. Па лепо, и то је некакав систем вредности. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
badnjak Написано Фебруар 28, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2011 И зашто ми је ПРЕПРАВЉЕН наслов теме? Мој оригиналан наслов гласио је: "Бадњак - идеолошки пројекат утемељен на српским митовима" Да би админ то преправио у: "Бадњак - на чему је утемељен?" Када видим интервенцију цензора губим вољу за даљом дискусијом. На мом форуму се такве ствари никада не догађају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Фебруар 28, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2011 Постоји тумачење по коме бадњак представља древног словенског врховног идола Перуна (као и словенски Пантеон уопште), а паљење бадњака (углавном испред Цркве) симболизује управо одрицање од истог. И заиста, зар није ретко да се нешто што је "свето" спаљује, него напротив, спаљивање у огромној већини случајева значи одбацивање, презир, одрицање? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 28, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2011 И зашто ми је ПРЕПРАВЉЕН наслов теме? Мој оригиналан наслов гласио је: "Бадњак - идеолошки пројекат утемељен на српским митовима" Да би админ то преправио у: "Бадњак - на чему је утемељен?" greengrin Када видим интервенцију цензора губим вољу за даљом дискусијом. На мом форуму се такве ствари никада не догађају. Да, ја сам исправио јер наслов теме наводи да већ имамо одговор на постављено питање који, наравно, дајеш Ти. Но, има ту идругачијих мишљења, па је наслов преправљен јер ово је православни форум а не форум неопаганизма. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
badnjak Написано Март 2, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2011 Ако ја кажем да се мој сајт бави српском митологијом, и ако се то лако може проверити увидом у садржај сајта, не видим на основу чега си мислио да треба да преправљаш наслов. Постоје разна мишљења о свему и свачему, али мислити и цвеће брати није исто. http-~~-//www.youtube.com/watch?v=t7_uBnjM83c Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 2, 2011 Пријави Подели Написано Март 2, 2011 Е, видиш као што ти људе који мрзе ту твоју паганштину називаш цр(к)веним кмерима, тако ни ми немамо боље мишљење о вама. С тим што ми вас не мрзимо, већ се молимо да се уразумите. Разлика је та што ти трипујеш да ћете казнити "бог" када грми, а којег си мртвог извукао из читанке и ставио на реанимацијски сто надајући се да ће га тај његов гром оживети. Међутим, човече заблудели, боље се окрени живом Богу у којег су веровали и коме су се молили ови које ти безочно искоришћаваш у видео снимку (српски војници), а којима је тај Бог подарио победу над врагом. Када смо се окренули идолопоклонству кренула је декаденција и порази српског народа, који ти у овом безнађу, покушаваш да наведеш на још црње идолопоклонство од оног црвеног. Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
badnjak Написано Март 2, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2011 Зашто би људи мрзели веру својих предака? Има ли и један разлог за мржњу? Зар није хришћанство вера љубави? (нпр. Бог је Љубав и слично) Ја уопште немам лоше мишљење о хришћанским верницима који се понашају нормално у складу са својом вером, дакле: не мрзе, а ово Црквени Кмери је надимак који сам смислио за НВО (а од скоро и странку) Српски Сабор Двери, (Кмери=Двери) баш због њиховог верског фундаментализма. Дакле, разликуј верника од верског фундаменталисте. Што се тиче мојих верских убеђења, пре свега интересује ме национална духовност. Али моја духовност се не ограничава само на религију. Елем, српски војници из Првог светског рата су били 1000 пута "сујевернији" од мене. Прочитај: Сујеверје у српској војсци током Првог светског рата Такође, интересантно је и запажање Арчибалда Рајса: ' Претворили сте своју религију у народну цркву, боље рећи у народну традицију. Међутим, ви нисте религиозни. Нисте могли да прихватите Бога какав је у Библији, претворили сте га у вечног и свемоћног главара свог народа. Ако бих могао да у овој области употребим тривијалан израз, радо бих рекао да ваш Бог носи оклоп и браду Краљевића Марка, шајкачу вашег ратника са Цера и Јадра, Кајмакчалана и Доброг поља ' Арчибалд Рајс „Чујте Срби” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 2, 2011 Пријави Подели Написано Март 2, 2011 Као што рекох вас нико не мрзи већ се за вас моли. Толико о томе. Што се тиче српских војника они су гинули за Крст часни и слободу златну, а са вером у Бога за краља и отаџбину. Пред сваку битку су се причешћивали и имали су редовна богослужења. Мислим да је жалосно позивати се на Рајса када оцењује побожност Срба. Поготово што он то посматра из свог, западног, политички инструментализованог хришћанства. Ово што си болдовао је нонсенс. Колика год, а огромна је, била заслуга Рајса за нашу државу и народ узимати га као аршин по питањима у којима није ни близу компетентан је жалосно. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука