Jump to content

Бадњак - на чему је утемељен?

Оцени ову тему

badnjak

Препоручена порука

Поздрав свима!

Како вам се чини?

http://www.badnjak.com/

http://forum.badnjak.com

Немојте ме штедети у критикама. :drugarstvo:

Пројекат "Бадњак" има за главне циљеве: промовисање аутентичне српске културе и оживљавање словенског слободарског духа у народу. Бадњак, млади храст, који се ритуално сече пре изласка Сунца, а затим дарује, представља директну везу Срба са својом старом, претхришћанском религијом. И други српски празници, попут Видовдана, или попут крсне славе и многих других, пореклом су из старе (неки би рекли: паганске) националне религије. Растко Немањић, Свети Сава, у народним легендама је остао упамћен као господар вукова, наследивши особине старих Богова. Све то нам говори да су нама Србима страни и верски догматизам и верски фундаментализам. Зато ће наш сајт бити усмерен против било којих врста фундаментализма, догматизма или тоталитаризма, било да је у питању амерички агресивни глобализам или про-љотићевски агресивни клерикализам, јер и једни и други желе да из Србинове душе избаце виле и змајеве, тј. да нас демитологизују, обесхрабре и поробе.

Подели на овим сајтовима

Опет ти , прво си на видовдану пропагирао ту паганштину а сад и овде , па куку си га теби човјече , што си запо толико за ту паганштину, лепо сам ти реко , то да је ваљало то би опстало.

Зар ти Немањићи ништа не значе ?

Подели на овим сајтовима

А зар није опстало кроз народно православље?

Ово је написао један наш владика кога највише ценим као духовника, цитат:

„Обилићу змају огњевити,

Ко те гледа блијеште му очи,

Свагда ће те светковат јунаци. ”

Петар II Петровић Његош

Горски вијенац

Подели на овим сајтовима

Јоооој! Па да је та паганштина вредела опстала би и не би била спаљена Христом, јединим новим под небом!

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Али стварно нас има разних... 319.gif Није увреда, само кажем... 0442_feel

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

А зар није опстало кроз народно православље?

Ово је написао један наш владика кога највише ценим као духовника, цитат:

„Обилићу змају огњевити,

Ко те гледа блијеште му очи,

Свагда ће те светковат јунаци. ”

Петар II Петровић Његош

Горски вијенац

Да , то је вама доказ да је стара српска митологија опстала кроз православље, знам ту причу то је прича по којој Обилић заправо није ни постојао него је то преузето из старе митологије народне.Али братац имаш у турским извештајима сведочење о Обилићу. Цела та ваша паганска прича није ништа друго до немачка пропаганда , немачке обавештајне службе, на коју сте ви насели зато што сте атеисти и агностици, па као такви не можете да примите православље а с друге стране оћете да останете патриоте, па вам онда ту нешто шкрипи јер су Срби патриоте само кад су православни Хришћани , а ви би са будете једно а да не будете друго и онда кућемо шта ћемо ајмо у пагане.

А знам поуздано знам да ни ви сами не верујете у паганску веру, него је само истичете као неку културну баштину са којом би се сад ми требали идентификовати као нација. Човјече па то је срозавање идентитета, зар поред толико живих православних всетиња Српских толико сведочанстава осведочених светитеља српских и свега другог ми садд треба да се тога одрекнемо зарад неке бледуњаве слике из прошлости, треба да се одрекнемо конкретних величина и дубина зарад неких змајева и вила, које не одбацујем, али које не могу имати тај утицај на нацију какав има рецимо св.владика Николај, или св.Сава кога су ти твоји немци хтели још ономад представити као пастира вукова јербо знају која је наша идентификација са св. Савом те да га маргинализују онда оплети. То ти брате код нас никад проћи неће, нисмо ми Немци и није нама Вагнер фаца, а ни Итлер а ни паганизам ни кукасти крст, ми имамо свој крст и св.Саву и јесмо народ који има богату прошлост али Хришћанску прошлост и врло мало онога из паганизма , којег се не одричемо , али као крштени људи немамо шта тамо да се врћемо , јер се одрастао човек не враћа у пелене, него иде напред.

Подели на овим сајтовима

Што ми подмећеш тврдњу да Обилић није постојао?

Прочитај мој текст: "Како се улази у мит?"

http://www.badnjak.com/junastvom_u_mit.html

По мом мишљењу митови су ИСТИНА у поетској форми.

Такође не знам зашто Србин мора да буде догматски хришћанин.

Наши преци (бабе, прабабе, чукунбабе) врло мало су знали библијских прича.

Али су знали мноштво српских митова.

По мом мишљењу Србин може бити и Хришћанин и Атеиста и Православни Атеиста и Православни Рокер и Православни Паган... итд.,  све могуће комбинације су допуштене јер сваки човек, као индивидуалац има специфичне духовне потребе.

Ако дефинишеш Србина као 100% верујућег хришћанина тиме ћеш од ових Срба колико нас има одбацити бар 3/4 популације. А зашто? Зарад интернационалних верских догми.

Нек оно што је наше увек буде на првом месту.

Подели на овим сајтовима

Што ми подмећеш тврдњу да Обилић није постојао?

Прочитај мој текст: "Како се улази у мит?"

http://www.badnjak.com/junastvom_u_mit.html

По мом мишљењу митови су ИСТИНА у поетској форми.

Такође не знам зашто Србин мора да буде догматски хришћанин.

Наши преци (бабе, прабабе, чукунбабе) врло мало су знали библијских прича.

Али су знали мноштво српских митова.

По мом мишљењу Србин може бити и Хришћанин и Атеиста и Православни Атеиста и Православни Рокер и Православни Паган... итд.,  све могуће комбинације су допуштене јер сваки човек, као индивидуалац има специфичне духовне потребе.

Ако дефинишеш Србина као 100% верујућег хришћанина тиме ћеш од ових Срба колико нас има одбацити бар 3/4 популације. А зашто? Зарад интернационалних верских догми.

Нек оно што је наше увек буде на првом месту.

Проблем је што је вера и однос са Богом важнија ствака у животу свакога човека него припадност одређеном народу. Национална припадност и верска уверења немају додирних тачака, нити би требало да су међусобно условљена.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Свако за себе нека одлучи шта му је важније.

Ја само промовишем српску митологију, али никоме не намећем свој поглед.

Све док људи не почну да агресивно нападају туђе виђење Бога - све је у реду.

Е сад, историјски гледано ниси у праву.

Словенски народи су сматрали да су они синови врховних Богова. (Сварог, Перун, Вид).

На пример, погледај овај руски филм:

(могу да се укључе српски титлови, на јутуб прозору дугме: цц)

У дијалогу из филма испољава се рођачки однос према националном Богу.

Vičeš na Svaroga. Zar se ne plašiš?

On je otac svih nas.

A rođaci se posvađaju po nekad.

:drugarstvo:.jpg' alt='Постављена слика' class='bbc_img' />

Подели на овим сајтовима

Брате наши преци су знали више о Боблији и библијским причама него што ти можеш да наслутиш. Кнежева вечера - Тајна вечера, Марко Краљевић - Сампсон, Милош Обилић - Аод... И тако у недоглед. Генијалност Светосавља је што је свему паганском, што није било шкодљиво, као што су неки безазлени обичаји, дало хришћански карактер. Ми смо христијанизовали оно паганско и дали му наш печат.

Подели на овим сајтовима

Глупости! Ја сам прво хришћанин, па онда Србин. Мени је ближи православни Арапин, него Србин паганин. Нема више Грка нити Јеврејина, сви смо ми народ Божији. Нас у једно тело и један народ уједињује Христос, а не српство.

Подели на овим сајтовима

obrati paznju samo na zvucnost reci Svarog, pa zvuci kao Balrog zru

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Мени је ближи православни Арапин, него Србин паганин.

Не верујем. Намерно претерујеш или озбиљно мислиш?

Такво схватање не постоји чак ни у фундаменталистичком Ирану.

И тамо је предисламска вера - зороастријанизам - присутна у друштвеном животу.

Сваком Иранцу ближе је срцу Персијско царство од арапских заједница које су им донеле ислам.

Подели на овим сајтовима

Мени је ближи православни Арапин, него Србин паганин.

Не верујем. Намерно претерујеш или озбиљно мислиш?

Такво схватање не постоји чак ни у фундаменталистичком Ирану.

И тамо је предисламска вера - зороастријанизам - присутна у друштвеном животу.

Сваком Иранцу ближе је срцу Персијско царство од арапских заједница које су им донеле ислам.

Иранцу можда јесте, али хришћанину није. Мени између тебе и милитантног комунисте стоји знак једнакости, с тим што је комуниста искренији. Он отворено мрзи Цркву и нескривено је напада, а пагани Срби покушавају на дволичан начин да преваре незнавене и направе некакав синкретизам. Мада би сваки Иранац пре погинуо за Алаха него за Заратустру.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...