Jump to content

Ecumenism & Theology, Catholic-Orthodox Ecumenical Church-Unity Internet Center

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ecumenism & Theology

Catholic-Orthodox Ecumenical Church-Unity Internet Center:

http://www.catholic-church.org/church-unity/ecu_th_e.htm

Ecumenism:

http://reference.findtarget.com/search/Ecumenism/

Постављена слика

Photo: Pope Benedict presents a book at the Greek Orthodox Patriarchate, 15 May 2009/Pool.

Постављена слика

Photo: Pope in Church of Holy Sepulchre, 15 May 2009/Yannis Behrakis

Постављена слика

Thousands Meet For 2nd Ecumenical Kirchentag

MUNICH, GERMANY - MAY 13: (L-R) Catholic archbishop Reinhard Marx, Protestant bishop Johannes Friedrich and Greek-orthodox metropolit Vasilios celebrate the central ecumenical mass of the 2nd Ecumenical Church Day (2. Oekumenischer Kirchentag) at Odeonsplatz square on May 13, 2010 in Munich, Germany. Thousands will travel to the southern German city to take part in the Church Day events been held from May 12 to May 16, 2010.

Постављена слика

'Te Deum' in the Brussels Roman-Catholic Cathedral - Nov. 15, 2010

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

What Separates Catholicism and Orthodoxy?

Тај видео је доста лош из мноштва разлога...

Ах, шта очекиват од петоминутног видеа, није уствари толико ни битан, битнији је као повод да се ико тко га види само мало замисли над тим својом главом и за јединство Цркве и хришћанства бар некад помоли, то може свако и без не знам какве теологије!

Подели на овим сајтовима

Ево једне католичке иконе, за коју заиста не знам шта значи, мада имам неколико идеја...

JPII.jpg

На икони је бивши Папа Војтила, земаљска кугла је симболем његовог понтификата и он их изгледа на икони приноси Христу као жртву на дар и поклоњење све те своје цесте и путовања јер је он провео може се рећи више на путавњима и цестама по цијелом свијету него све папе у историји до сада заједно - дакле био је таквим путујућим Папом, путујућим и ширећим Јеванђеље по цијелом свијету, евангелизирајућим. Исто као његов претходник апостол свети Петар који је читав живот уствари провео тада путујући од једне до друге хришћанске општине учвршћујући браћу у вјери. Мислим и да сам чак његово име видио и прочитао у Гинисовој књизи рекорда али не сјећам сад тачно у којем смислу, вјероватно као Папа који има највише пропутовано на свијету до сада, значи ваљда рекордер међу Папама што сигурно и јесте. На тој икони је и његово гесло Totus tuus - Сав твој, маријанско гесло предања у Богородичину заштиту и његов папински грб. Одакле имаш ту икону, гдје си је нашао ако се сјећаш. Може бит да је то нека гркокатоличка, украјинска или русинска највјероватније.

Папа Јован Павле II

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%B0%D0%BF%D0%B0_%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5_II

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Pavao_II.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pope_John_Paul_II

Подели на овим сајтовима

Photo: Pope in Church of Holy Sepulchre, 15 May 2009/Yannis Behrakis

Јако лепа слика. 0705_read

ја сам имао прилику да упознам Баварце као људе из близа, та језична баријера је за неког тако велика на први поглед да му је заиста тешко схватити какви су то људи, како размишљају и како се понашају. Уствари су то таквима њемачким "балканцима", једини од свих Њемаца који су нам стварно најближи по менталитету и темпераменту а то не само нама већ чак још више Чесима. А није случајно што су се сви Југовићи набили у ту баварску и Минхен и тамо нас има више него у свим осталим лендерима њемачким заједно. А што се тиче Папе Рацингера, ја већ дуго пратим и познајем његов живот и могу вам рећи да ћете врло тешко смернијег, понизнијег, покорнијег и оданијег Христу хришћана наћи. Човјек је то не само мудар, али врло покоран и са страшно великим респектом к Богородици, хришћанским светињама, традицијама и хришћанским старинама. Заиста ако се ви православци не стигнете с њим на нечем договорит онда ја не знам с ким другим би још боље могли, то је човјек који си страшно много уважава и цијени духа Православља и источно хришћанство, оце и богослове истока, патрологију, бизантинску литургију, историју и културу.

Подели на овим сајтовима

А што се тиче Папе Рацингера, ја већ дуго пратим и познајем његов живот и могу вам рећи да ћете врло тешко смернијег, понизнијег, покорнијег и оданијег Христу хришћана наћи. Човјек је то не само мудар, али врло покоран и са страшно великим респектом к Богородици, хришћанским светињама, традицијама и хришћанским старинама. Заиста ако се ви православци не стигнете с њим на нечем договорит онда ја не знам с ким другим би још боље могли, то је човјек који си страшно много уважава и цијени духа Православља и источно хришћанство, оце и богослове истока, патрологију, бизантинску литургију, историју и културу.

Да, знам. Прошле године сам на ПБФ-у одбранио мастер рад са темом: "Савремено евхаристијско богословље Источне и Зпадане Цркве- Александар Шмеман и Јозеф Рацингер". И могу одговорно да тврдим да је папа Рацингер православан у погледу евхаристијско богословља 100%. Ја сам истраживао тај аспект, за остало не могу да тврдим, мада сам скоро све прочитао од њега и сматрам да је он тренутно највећи богослов Запада.

Ускоро ћу, надам се, кренути студиозно и на остале аспекте његове теологије, па ће можда испасти и цела књига. Видећемо.

П.С.

Део мастер рада биће објављен у наредном броју часописа "Отачник" који је у прирпеми, и носи наслов "Евхаристијско богословље Јозефа Рацингера". Препоручујем да прочитате.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...