Barbara Написано Август 1, 2009 Пријави Подели Написано Август 1, 2009 Bogu hvala na svemu sto nam je dao,a svako prema svojoj savesti zna sta mu je ciniti,sve se moze zloupotrebiti,svako vreme ima svoje inovacije koje plase ljude,netreba mozda toliko paznje svemu tome toliko poklanjati dada ''Skloni Boze od zlih ociju dusu moju,kada radja mudrost tvoju'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
stamenko Написано Август 1, 2009 Пријави Подели Написано Август 1, 2009 Za "бошкојуговић" . Pomaže Bog brate , znaš lijepo ti je rekao tvoj duhovni otac ,ali gdje ti je poslušnost prema njemu kad stigneš vidim na dosta foruma voditi rasprave. Ipak je poslušnost duhovnom ocu, odsjecanje svoje volje , važnija nego lične želje . Svako dobro od Gospoda brate stamenko Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Август 1, 2009 Пријави Подели Написано Август 1, 2009 мој духовник зна све шта радим. ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Август 1, 2009 Пријави Подели Написано Август 1, 2009 tema je Otac Gavrilo Molim članove da ne skreću mnogo sa teme moderator Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 1, 2009 Пријави Подели Написано Август 1, 2009 ????????? ???? ????????? рече: stamenko рече: Pomaže Bog bra?o i sestre . Na ovom forumu želim jedno objašnjenje od sveštenika koji je odgovoran za rad sajta Sveti Jakov. Pošto sajt ima ili bar tako piše blagoslov Episkopa šumadijskog G. Jovana da mi odgopvori kako je dozvoljeno u?estvovati na forumu pod nikovima umjestu sa KRŠTENIM imenom . Zašto sveštenik ne koristi KRŠTENO ime umjesto nikova i sa ?ijim to blagoslovom radi ? Nikovi i slike izida , naumzn , Alefshin , Meda itd... sa slikama sfingi su u najmanju ruku smiješni da ne kažem da nikakve veze sa pravoslavljem nemaju. Svako dobro od Gospoda vam želim u nadi da ?e se na?i i neko da pro?ita ili bar da razmisli. Stamenko ??? ?? ??????? ????? ????????. ??? ????, ??????? ?????? ?????? ??? ????? ???? ?? ???? ??? ???? ???? ? ????????? ?? ??????????? ?? ?????? ????? ???? ?????? (??? ????? ??????), ??? ???? ????? ?? ???????????? ?????????, ? ???? ?????? ?? ??? ? ??????????, ? ???? ???? ???? ? ???????????? ????. ???? ?????, ???? ?? ????? ?? ??? ????? ?????? ??????????. ?????, ?? ??? ??????? ???? ???? ??? ? ???????, ??? ? ????? ????????? ? ???? ????????, ??? ?? ???? ????? ???? ? ???????. ???? ????? (???????) ?? ????? ???? ?? ?? ???? ?????? ?????????? ???? ?? 7 ?????? ? ??? ????? ?? ?? ?? (?????? ?? ??????? ? ???? ? ???? ?? ??????, ????? ????? ??? ???? ???? ? ????? ????? ????????? ??????). ?????, ? ?????????? ???? ????? ? ??? ????? ?? ?? ?? ? ???? ?? ???? (?? ?????? ?? ??????? ???? ?? ??????????) ? ??????? ?? ?? ?????? ?? ?????? ?????? ???? ???? ??????. ?? ??????? ???? ?? ??????? ?? ???? ????? ??? ???? ? ???? ?? ???????? ? ???? ????, ?????? ?? ??? ??? ???? ?????????? ? ???????? ?????????, ?? ?????? ????? ... ??? ??? ??????? ? ???? ???? ?? ???? ? ????????? ?? - ??????????? ?? ?? ???? ????? http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,68.0.html, ??? ???? ???? ??? 21 ???????? ???????????? ? ??????????. ?????? ????? ?????? ? ?? ????? ?? ?? ???????? ????? ????????? ?? ?? ????? ????????? ???? ... ?? ??? ?? ????????? ?????? ????? ????? ??? ???? ???? ?? ?? ?????? ?? ??? EPISKOPI O PRI?EŠ?IVANJU MIRJANA NA VASKRS http://manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/detaljnije/episkopi_o_prieivanju_mirjana_na_vaskrs/ ? PRAVOSLAVCI I KATOLICI-HILJADU GODINA RAZLIKOVANJA http://www.manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/detaljnije/pravoslavci_i_katolici_hiljadu_godina_razlikovanja/ ?????? ?????? ????? ?? ???????????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Barbara Написано Август 1, 2009 Пријави Подели Написано Август 1, 2009 Otac Gavrilo,koga sam upoznala putem interneta od prvog trenutka ostavio je jak utisak na mene,na vrlo jednostavan nacin,kratkim i sazetim duhovnim razgovorima,na svoj svojstven nacin otklonio je neke moje nedoumice,pomogao da shvatim Isusovu molitvu onako kako je ranije nisam razumela i shvatala i jos mnogo stvari.Priblizio mi je Svetu Goru,Karulju i zivot monaha tamo,njihovu istinsku veru i ljubav,stoga mi u srcu bude tesko kada protiv njega procitam neku otrovnu strelicu,ne vidim ni jedan dobar razlog za to,da Arhimandrit misionari putem interneta,i radice to jos dugo vodjen Bozjom promislju da svoje zalutale ovce izvede na pravi put. ''Skloni Boze od zlih ociju dusu moju,kada radja mudrost tvoju'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Август 1, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 1, 2009 Јесте незгодно кад се неком повреде осећања, јер воли свог духовника, а други га нападну. Тако је исто незгодно и кад оца Симеона из Рукумије нападну неки, а и кад наше Владике и духовнике нападну неки други. Мислим да би сви требали да испоштују туђа осећања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Barbara Написано Август 1, 2009 Пријави Подели Написано Август 1, 2009 Neznam da napadam,cemu to sluzi,zasto nekom bol naneti,a mozda i osecanja poljuljati ''Skloni Boze od zlih ociju dusu moju,kada radja mudrost tvoju'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Steva Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 Znacaj misionarsakog rada oca Gavrila putem modernih medija je u prilicnom iskustvu na ovom polju, koje je bitno za Crkvu.To je i poenta ove price. Nije slucajno da je je on na duhovnoj tribini zahtevao da se ljudi predstavljaju licnim imenima, pa i ako su nekrsteni...jer s drugacijom odgovornoscu prema iskazanoj reci nastupa neko ko se predstavlja licnim imenom, a drugacije neko ko se krije iza pseudonima, pa moze sebi da dozvoli svakakve izjave. Nije slucajno da je rekao da ce se sigurno iskustva tribine proucavati. To je bila i crkvena i ujedno misionarska tribina i jedan vid foruma, a pomalo i istrazivacki poduhvat. Zato ne razumem kriticke tonove kada se radi o proverenom i plodotvornom iskustvu. Bilo bi korisno na osnovu ovog iskustva ustrojavati i neke druge slicne poduhvate, a ne da svako iznova prolazi kroz istu sumu neodumica. Ti misionarski poduhvati daleko da su bili sablonirani, ali se nije ni do te mere snishodilo da se pojavi opasnost gubitka bilo kakvog respekta prema crkvenom poretku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Barbara Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 Slazem se potpuno ''Skloni Boze od zlih ociju dusu moju,kada radja mudrost tvoju'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anastasija2 Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 Pomaze Bog draga braco i sestre u Hristu. Svako od nas ima svoj put ka Bogu i razlicito ga pronalazi a u tome i jeste lepota neponovljivosti covekove licnosti.Poput zvezda smo na nebu, sve su razlicite ali jednako sijaju.I sve je to Gospod svojom premudroscu stvorio.A nama ljudima, koji itekako znamo biti nezahvalni na svemu sto nam je Bog podario, ostavio je u ovom zemaljskom zivotu zvezde vodilje da nam osvetle put ka Bogu i da nas usmere poput jednog duhovnog kompasa.Jedna takva zvezda je i Otac Gavrilo.I neka mi Gospod oprosti ako sam previsa slobodna u svom poredjenju ali pisem samo ono sto mi srce i dusa govore.I mislim da svako ko je bio u prilici da se susretne sa Ocem Gavrilom deli moje misljenje. Ne mozemo a da se nakon susreta sa Ocem ne zamislimo nad svojim zivotom, koliko smo zaista u veri i da li je to samo plivanje po povrsini vode.A zatim koliko smo posveceni svom pozivu, posebno oni koji rade u zdravstvenom sektoru ali se to odnosi i na druga zanimanja.Da li samo lenstvujemo i ususkani smo u svakodnevnicu ili se trudimo da ucinimo nesto korisno i za druge.I onda svojim delima pokazujemo koliko sebe zaista mozemo nazvati Hriscanima. Otac Gavrilo nam svojim primerom pokazuje kakvi treba da budemo.I hvala dragom Gospodu sto nam je darovao takve zvezde. Neka Gospod podari Ocu Gavrilu mnoga ljeta. Sretan i blagosloven danasnji praznik Sv Proroka Ilije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adlershof Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 DUHOVNA TRIBINA je imala svoj bonton. Pravilnik. Ucesnici su se prijavljivali pod svojim imenom. Diskusije su bile na zadatu duhovnu temu. Temu je birao uvijek otac Gavrilo. Obicno je svaki dan postavljana nova tema tj. tekst za proucavanje. O tekstu se potom diskutovalo. Vrijedjanja nisu bila dozvoljena. Teme su mijenjane i postavljane u skladu sa svetogorskim tajmingom prateci liturgijsku nit. Liturgijski tok se nikad ne prekida. Prepoznavao se godisnji bogosluzbeni ciklus kroz izbor tema. Otac Gavrilo je bio ukljucen s racunarom na tribini skoro stalno, mada se samo povremeno ukljucivao u diskusiju, najvise kada je popustala duhovna skoncentrisanost diskutanata. Predstava da je otac Gavrilo prisutan ili da ce citati sve sto se pisalo predstavljala je dodatni kontrolni mehanizam da se ucesnici bave pravoslavljem, a ne praznoslovljem. Ucesnici bi poceli ponekad, po rijecima oca Gavrila, da "filozofiraju". Privatne price, pozdravi i slicno nisu bili pozeljni. Vecina ucesnika su se vremenom upoznali licno i upoznali su se sa osnovama pravoslavne vjere i pravoslavnim obrascom ponasanja. Najaktivniji clanovi su ulazili dublje u duhovnu pricu. To su oni koji su svakodnevno ucestvovali. Svako po mjeri svog truda i dobre volje mogao je da se duhovno disciplinuje. To se po pravilu vrlo brzo ocitovalo u svakodnevnom zivotu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anastasija rimljanka Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 Pomaze Bog braco i sestre i danasnji praznik! Upravo citam knjigu “DUHOVNI RAZGOVORI” Arhimandrita Gavrila (Vuckovica); naseg i vaseg Oca Gavrila…Oca svih onih koji mu se obracaju sa poverenjem, verom, nadom i ljubvlju. Zelela sam da sa vama podelim jedan deo predgovora koji je napisan od strane Mitropolita Zagrebacko –Ljubljanskog Gospodina Jovana. Odlucila sam se na prepisku jer smatram da ce ovaj tekst odgovoriti na mnoga pitanja…sto se tice rada Radija Blagovesti i Ocevog misionarenje virtualnim putem. Svako dobro od Izvora Dobra! S' ljubavlju u Hristu vasa sestra “…Ko je upoznat sa sadrzajem na sajtu Manastira Lepavine, ko slusa Radio Blagovesti Manastira Lepavine i Akatist Presvetoj Bogorodici koji cita arhimandrit Gavrilo (od 22 do 23 sata), nije mu potrebno objasnjavati kakva se duhovna vrednost dozivljava u tom izuzetnom zajednistvu. Ko je citao casopis Manastira Lepavine “Put, Istina i Zivot” imao je prilike da nadje zlato kojim se nebo kupuje. Bog je molitva Presvete Bogorodice dao cudesnu moc da je iz Manastira Lepavine potekao izvor vode zive, koji vodi u zivot vjecni. Molitvama presvete Bogorodice, Bog je blagoslovio monaske podvige arhimandrita Gavrila i njegove bratije, jerodjakona Vasilija, monaha Teofana, i monaha Marka, te mnogo i mnogo pomagaca na Martinom gostoljublju. Mnogo truda je ulozeno u obnovu Manastira Lepavine posle razaranja u Drugom svetskom ratu. Jedva se prezivljavalo. Postepenom obnovom porusenog bila je velika zelja da se bar dobije telefon za manastirsku kancelariju. Kompjutere su tada koristli retko bogati ljudi, siromasni su mogli samo da pozele tako nesto. Kada su se stvorile mogucnosti da nabavimo tu cudesnu opremu,trebalo je savladati osnovno rukovanje sa racunarom i ukljuciti se u sasvim novi svet, cemu se tada nije bas mnogo pridavalo vaznosti. Sada je sasvim jasno da se moramo opismenjavati na savremeni nacin i iskoristiti sva moderna sredstva za uspesno misionarenje I duhovno obnavljanje svoje pastirske duznosti. Otvorite sajt Manastira Lepavine ili procitajte sta vam govori i porucuje arhimandrit Gavrilo u svojoj knjizi ( objasnjenje: knjiga je zbirka razgovora koje je Otac vodio putem Skype programa, a te ragovore takodje mozete citati na sajtu Manastira Lepavine: http://www.manastir-lepavina.org/duhovnik/ ...koja vam je u rukama, pa sami ocenite koliko ima tog duhovnog blaga koje moze i vama biti za dusu korisno. S blagoslovom Bozjim Mitropolit zagrebacko-ljubljanski J O V A N Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anastasija rimljanka Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 a sto se tice moje prethodne prepiske...oprostite na "progutanim" slovima!!! svako dobro! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
stamenko Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 Pomaže Bog draga braćo i sestre , Pročitajte ovaj današnji DUHOVNI RAZGOVOR Oca Gavrila sa bratom Goranom . Ovaj i svi ostali razgovori nisu ISPOVEST nego duhovni razgovor oca Gavrila sa mnogim Bogotražiteljima koji se javljaju ocu kad imaju mnogre nedoumice , lične probleme . Ispovest , vjerujem da svi znate kako i na koji način se obavlja a koја se ne obavlja bez epitarhilja . Očevo jedn razgovor u kojem ima i njegov stav o ispovesti putem interneta http://www.manastir-lepavina.org/duhovnik/index_cir.php?read=2050 Svako dobro od Gospoda sveštenstvu, moderatorima i svim posjetiocima sajta Sveti Jakov. ____________________________________________________ Duhovni razgovor oca Gavrila sa bratom Goranom - Pomaže Bog oče Gavrilo. Blagoslovite. Otac Gavrilo - Bog blagoslovio brate Gorane. - Danas mi je slava, Sveti prorok Ilija. Kako Vam teče terapija, da li se bolje osjećate? Otac Gavrilo - Šta da kažem brate Gorane, moraju se slušati lekari, onda su terapije su delotvorne. - Samo polako, bićete bolje ako Bog da. Otac Gavrilo - Nikad se nisam požurivao. Bolest je ipak bolest, i to je dar od Gospoda. Da smo sasvim telesno zdravi, onda bi zaboravili na večnost. - Čitao sam o tome u knjizi starca Tadeja i on je govorio da je bolest dar od Gospoda, govorio je to i starac Porfirije. Otac Gavrilo - Čovek kad je sasvim zdrav lako pada u greh, pogotovo u greh mladosti, pa onda duša postaje ranjava i bolesna. - Oprostite, ali ne razumijem sve ja jadni grešnik. Otac Gavrilo - Od greha počinje griža savesti, a otuda dolazi očajanje,a od očajanja nemir i nespokojstvo. Onda dođe i do najgoreg. Polako razumećeš, a razumećeš tada kada ti se um malo prosvetli. - Da, dok se prvi put ispovijedim i pričestim. Otac Gavrilo - Bolje se vidi kad je vedro, kada sunce sija, nego kad je oblačno i tamno. - Da. Otac Gavrilo - Prvo ispovest, pa pričest, jer kad se domaćin sprema da primi najdražeg gosta, on očisti najpre kuću da bi potom primio najdražeg gosta. Tako je isto kad se spremamo za Svetu tajnu pričešća onda se kroz post i pokajanje pripremamo da primao Gospoda kroz Sveto pričešće. - Hvala na korisnim savjetima mili oče Gavrilo. Otac Gavrilo - Drago je i meni da smo na kraju uspeli na ovaj način da duhovno probesedimo. Toliko puta pokušavao si da stupiš u kontakt, ali kako se kaže u Svetom Pismu :"Kucajte i otvoriće vam se, tražite i daće vam se." - Hvala Vam mnogo. Sad moram ići. Pristižu mi gosti na slavu, javiću Vam se opet drugi put. Hvala Otac Gavrilo - Dobro dočekaj svoje drage goste i lepo ih ugosti, pa ćemo drugi put nastaviti besedu na duhovnu korist i spasenje duše. - Hoću oče Gavrilo! Hvala. Otac Gavrilo - Drago mi je da smo konačno uspostavili kontakt za duhovni razgovor - Da, i meni. Još uvijek ne mogu da vjerujem da mogu sa jednim duhovnikom ovako virtuelno da razgovaram. Otac Gavrilo - 21. je vek. Tehnologija se usavršila. Gospod je dao um i razum čoveku da je osmisli, a na nama je, koliko imamo razuma I koliko možemo zdravo da rasuđujemo da je koristimo na dobro da ne bi lenstvovali, jer će doći vukovi u ovčijim kožama i odvešće ovce sebi u svoje stado. - Upravo tako oče Gavrilo, ali ova tehnologija otuđuje ljude. Otac Gavrilo - Zato što je ljudi ne znaju da koriste na dobro. Neki je I koriste na dobro. Danas ko ne zna da vlada računarom, teško može da dobije zaposlenje, ma m gde tražio posao, pogotovo u aministraciji. -U pravu ste. Ipak ne zovu džabe kompjuter `djavoljom kutijom`. Puno lošeg može mlad covjek da nađe na internetu. Otac Gavrilo - Ne moramo da budemo paranoični za svaku stvar, koja nam se pričinjava da je đavolska. Onda ne bi trebali da koristimo ni nož, jer se on može koristiti na dobro za u kuhinju, a može se nekome i glava otseći. Treba biti realan i ne izgubiti se u fantazijama. To može preći u bolest zvanu PARANOJA I ŠIZOFRENIJA. Danas mnogi obolevaju od takvih bolesti, a teško se izleče pogotovo od verske PARANOJE. Obično se to događa kod onih, koji tek prilaze crkvi. To je jedno od iskušenja današnica. Brate Gorane, izvoli pročitaj ovaj tekst sa ovog linka. Interesantan je za pročitati: http://www.manastir-lepavina.htnet.hr/paranoja.html To pročitaj kad budeš imao vremena, kako ćeš sada, kad trebaš da ugostiš goste. - Da Otac Gavrilo - Odmah ćete proglasiti da s tobom nešto nije uredu. A sad. Bog te blagoslovio do sledećeg razgovora. Na dan Svetoga Proroka Ilije 2009 god. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука