Jump to content

Погледи са стране...Кисео купус...

Препоручена порука

Постављена слика

Ух, драге  домаћице  и  домаћини,  прођоше  славља  и  славе,

шта  сте  више  трошили, кисели  купус  на  више  начина спремљен, или свежу  салату и  расол?

Код  мене  је  било  свега, то  јест,  више  начина, ... ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Pa,Mirođija,bilo je sarmi,salata,podvarka .Mislim da sam najviše spremala sarmu i podvarak,a manje salatu.Raso ne pijem ali piju ostali kod mene kući.A kiseli kupus nikad se ne potroši,bar ne kod mene.Kad prođe sezona obavezno ostane i pakujem ga u zamrzivač.Najviše volem salatu od kiselog kupusa. ne_shvata

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ne spominjite mi rasol odmah ožednim  bendoff

Kod mene sarma i slata od kiselog kupusa.Oboje smo pojeli u slast.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Zaviša prvo mi reci ove informacije:

Da li je kupus iste sorte?

Da li si burad držao u istim uslovima?

Da li si koristio isti omjer soli i vode kad si ih naljevao?

Nešto od ovoga bi trebalo da nije isto.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Желим да констатујем да је купус одлична ствар, нарочито кисео. Ја га највише волим када је у тањиру и када га има пет пута мање од меса.

Подели на овим сајтовима

Vaša ljubav oče je prema kupusu zaista neprikosnovena  1000000001010

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Ove godine i ja rešim da ostavim kupus, ostavio sam isti kupus u dva burenceta i u jednom  propo a u drugom lep?

To je kupus koji je malo crvenkast i raso mu bude roze. Ovaj koji je se održao jako je ukusan.

Niko nema pravi odgovor zašto se to desilo?

Постоји могућност да ти је у јадном бурету део неке главице био изнад нивоа воде,почео да трули,и онда,упропастио све.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Кисео купус волим на све начине (само не волим када је прекисео).

Занимљиво је то да,иако сам чираш ,кисео купус ми не смета,док сладак обавезно одболујем.

Јесте ли пробали да куваним макаронама додате упржен,ситно сецкан кисели купус (може и од подварка).

По укусу зачините млевеним бибером.Ми то зовемо-крауфлек.Њам,њам

:cheesy:.gif' class='bbc_emoticon' alt='1000000001010' /> klapklap greengrin

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Imao sam dva manja bureta, u svako sam smestio oko 15kg kupusa, izdubio sam koren sipao so, oko  činimi se 700g po burencetu, kupus isti, i nalio sve to česmovačom.

Kupus mi stajao jedan do drugoga, pretakao prvih mesec dana svaki dan. I onda jednom nedeljno. I jednog dana otvorim burad u jednom se na površini uhvatilo kao kvasac a drugo bistro. To gde se uhvatio kao kvasac ubrzo je propalo.

Inače ja kupus do sada sam ostavljao na poljski način. Izrenda se kupus i šargarepa, doda neko zrno kima i bibera i neko zrno to se zove zelje angelsko, ustvari je aromatična neka bobica, nisam nikad video u Srbiji. I onda se u teglu pakuje, kupus, so, i nabija se jednim drvetom. Ne dodaje se ni voda, niti bilo šta. Kupus sam pusti vodu.

Od njega se pravi posle bigos, tradicionalno jelo Poljaka.

2 kg takvog kupusa

- sušene gljive, da zamirišu

- 200 g junetine

- 400 g svinjetine,

- 200 g sušene posne slanine,

- 2-3 komada suve kobasice,

- 1 veća glavica luka,

- 3/4 čaše crvenog vina,

- 1-2 lišće lovora,

- 2-3 zrna ziela angielskiego,

- 2-3 kašičice paradajiz pirea,

- so, ljuta paprika aleva, i začini po ukusu

Prvo se skuva kupus sa lorberom i zeljem angelskim, a posebno gljive slanina  i meso, luk se proprži i u njega se ubaci kobasica.

Kad se skuva meso onda se ocedi voda i ostavi se na stranu, a ulije se vino i pomalo se dinsta na vinu a dosipa se tom vodom. Dodamo začine i na kraju paradajiz i onda pomešamo.

Ja posebno izdinstam rebra od svinje, prvo ih ispržim sa svih strana, onda pospem kimom i prelijem vinom i polako dinstam.

Kad su gotova dodam do bigosa i pustim još jedno 20 minuta da se krčka.

Kao što se ovde kaže prost ko pasulj, tako mi kažemo prost ko bigos.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Занимљиво је то да,иако сам чираш ,кисео купус ми не смета,док сладак обавезно одболујем.

Јесте ли пробали да куваним макаронама додате упржен,ситно сецкан кисели купус (може и од подварка).

:cheesy:.gif' class='bbc_emoticon' alt='1000000001010' /> klapklap greengrin

Kod nas je to tradicionalno jelo za Božić, na vigiliju se sprema posno, uprži se kupus sa lukom, pola kiselog a pola slatkog i šampinjoni, obare se makarone ali one su za lazanje, pljosnate kao trake, ne ove okrugle, i to se složi u rernu i zapeče.

Posle vigilije ja u to dodam čvarke i kad podgrejem...

Подели на овим сајтовима

• Гости

joooj.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' /> :) 4chsmu1

Е то мора да се проба, пошто може и за време поста.

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...

Погледи са стране

Раша Попов

Тајна глогоњског купуса

popov-rasa.jpg

Пре пола века веровало се да само џиновска узорана поља оличавају изобиље хране и аграрног профита. Један омиљени политичар хвалио је километарски дуге њиве прекривене све само жутим сунцокретом, племенитом пшеницом и лиснатим кукурузом. „Милина ми је било гледат’ у то богатство.”

Пре више од четврт века, научни часопис „Сајентифик америкен” објавио је експертску студију с тезом: „Повртарство је најпродуктивнији начин доласка до довољних количина хране!”

Је ли посреди дилема? Не: поврће је понос пољопривреде данас. Нажалост, у нашим плодним равницама то људи још не знају свуда. Има села која не задовоље ни половину своје потребе за поврћем. Тамо чекају камионе с кромпиром и купусом из крајева где земљу раде баштовани.

Путовао сам ове јесени у два маха по јужном Банату. Поред аутобуса су монотоно пролазиле голе њиве. Неке обрасле коровом, пусте, неке зарасле у траву. Али одједном изненађење: између Сефкерина и Глогоња, правилно ишпартане њиве, прекривене главицама купуса, карфиола и свег оног антиканцерозног поврћа којим се диче приручници о лековитој исхрани.

Помислио сам: „Гле неки вредни одгајивач купуса, задро је у дубоку јесен и још сече купус са њива”. Али што смо ближе Глогоњу, селу у панчевачкој општини, купусишта су бивала све чешћа. Видели смо и камион и људе око њега, врве, сагињу се, секу купус и носе га до возила.

Питао сам младог директора дома културе Славка Јовановског: „Откуд толики купус на глогоњским њивама?”

Каже да је у глогоњском атару земљиште нарочито плодно. На њему добро успавају купус и кромпир. Још и данас, по времену без снега секу се последње главице зимског купуса.

Испоставило се да има доброга и међу Глогоњцима. Између 40 и 50 земљорадника спојило се у удружење повртара! Село произведе годишње хиљаду вагона купуса и сродног поврћа! Већ три године ово удружење је повезано са Пољопривредним институтом у Панчеву. Институт им контролише све радове, воду, сетву.

Чему то? То је „пројекат контролисане производње купуса!”

За ову бригу о храни коју једемо, сазнали су и у Мађарској. Пре две године Глогоњци су први пут извезли купус у суседну земљу. Општина Панчево им је дала „бокс палете”, подесну амбалажу за извоз купуса. Ове године, иако је била сушна (сваки наш грађанин, човек или дете, то треба да зна, не може се грцати само у пороцима забаве) – у Мађарску је из Глогоња извезено 300 тона купуса.

Питао сам Косту Требјешанина, председника удружења глогоњских повртара, да ли је тајна њиховог изласка на европско тржиште само у квалитету земљишта у ораницама. „Донекле!” Али ствар је и у људима. Ту су пре шездесет шест година насељени колонисти са баштованског југа . Баштованлук им је традиција! (У Глогоњу живе Македонци, староседеоци Банаћани и Румуни.) Дошљаци су добили мале парцеле земље. Они су недоумицу светских мислилаца о пољопривреди искуствено решили у корист повртарства! Тако су мале парцеле почеле давати велико обиље хране.

Ових година, кад су тајкуни почели да купују по пет хиљада хектара зиратне земље, изгледало је да је суђено да мали произвођач хране ишчезне са лица равнице. Глогоњски пример и његово удружење узвратни су ударац старе сељачке правде. Та правда није брига само сељака, него мора бити брига свих грађана. Пре пола века најдуховитији српски књижевни критичар Драгослав Михајловић Михиз донео је у јесен у културни додатак „Политике”, уместо критичких анализа лепих књига, запрепашћујући чланак о – кукурузу. Жестоки Сремац је хтео да поучи своје читаоце да размишљање о храни спада у озбиљну филозофију!

Раша Попов

објављено: 09.12.2011.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Uh kiseli kupus,nesto najlepse i najsladje. Obozavam ga kao salatu,kao corbu bez mesa,sa mesom,volim da ga sitno naseckam,prelijem sa malo ulja,aleve paprike i to grickam uz film(sto put je bolje od kokica 0102_laugh ) Na zalost ove zime ne mogu da ga jedem jer moja beba ga uopste ne podnosi,nije na majku :cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...