Jump to content

Учење Грегоријанског корала

Оцени ову тему

Препоручена порука

Зна ли неко Грегоријански корал, као и како се он учи?

Da, znam ja, učio sam se i umijem čitati koralne notne zapise (neume). Bavio sam se kao mlad muzikom i klasičnom i crkvenom, osnovna muzička škola i nešto malo srednje, svirao orgulje i tako. Ali bilo je to davno, svejedno i danas znam dosta toga, zavisno u kojoj oblasti. Šta te konkretno zanima, notacija, pjevanje ili sve zajedno? Gregorijanski koral se inače može učiti u srednjim muzičkim školama, na muzičkim akademijama naravno, dalje na specijaliziranim crkvenim muzičkim školama (crkvene škole za orguljaše i slične) ili "na terenu" u takozvanim scholama (schola cantorum) što su najčešće katedralni crkveni zborovi po katedralama i značajnijim crkvama ali i po manjim parohijskim crkvama svugdje tamo gdje su osnovani. I u samostanima svakako ako si članom nekakvog reda ili živiš blizu njih i hodaš im tamo kao laik na liturgiju, Mise itd. Postoje i redovi koji su može se reći specijalizirani za liturgiju i koral kao benediktini, cisterciti (bernardinci) i slični. Benediktinima je svečano služenje liturgije ustvari glavnim redovničkim, monaškim poslanjem i zadatkom. Ja imam u tome svemu dosta dobru orijentaciju pa ako te zanima nešto konkretno slobodno postavi pitanje. No u svakom slučaju bi trebao vladati barem klasičnom muzičkom notacijom, znači imati takvo osnovno muzičko obrazovanje ako te zanima najviše ta koralna notacija. Ako ne onda to nije uslov, samo pjevanje se može učiti i bez nota po sluhu "skidanjem" - otposlušavanjem i ponavljanjem od zborovođe kao što je i dan danas praksa po mnogim horovima i civilnim i crkvenim.

Naravno da te ne mislim učiti ja jer preko interneta to ni nejde ali mogu ti pomoći u traženju literature, kad zatreba s vremena na vrijeme nešto objasniti a valjda i u traženju kontakta u zavisnosti od toga gdje stanuješ. Ako živiš u zapadnoj Evropi onda s tim ne bude nikakav problem, ako u Srbiji onda najidealnije bude da živiš u Beogradu ili Novom Sadu. Članom neke grupe, skupine koja pjeva koral (civilne ili crkvene) možeš postati bez obzira na to šta si po vjeri, to danas uopće nije bitno. Mnogo ljudi se prosto tako okupljaju i provode tako svoje slobodno vrijeme, znači to je pjevanje kao u svakom drugom horu. U Češkoj je recimo uvijek mnogo protestanata koji pjevaju koral po katoličkim crkvama zajedno s katolicima jer im je to ustvari takva kako bi se reko vrsta hobija, provođenja slobodnog vremena. na plemenitiji način nego što je to sjedenje po kafanama i slično.

Ovdje imaš PDF knjižicu tih jednostavnijih koralnih napjeva i s tekstom koje mogu pjevati i mala djeca:

http://www.chcweb.com/catalog/files/GCK1_songsheets.pdf

Ovdje možeš vidjeti kako izgleda prilagođen gregorijanski koral dječijem školskom uzrastu, prilagođen je intonacijski i ritmički a glavno s više pauza za disanje jer dječica bi vjerovatno pozelenila, popadala u nesvjest ili se udusila da moraju otpjevati i onako duge sekvence kao u originalu što se u jednom dahu pjevaju, Tamo je znači latinski tekst a to ispod njega, na to ne obraćaj pažnju, To je engleska transkripcija latinskog za djecu. Ako znaš čitati latinski to je odlično ako ne onda opet nema veze, sve se da naučiti danas i slušanjem videa a praćenjem tog teksta uporedo s videom se vrlo brzo naučiš iz prakse i tom čitanju, nije to ništa tako strašno. Svo to čitanje se da savladat za mjesec dana najviše. E vala kad to savladaju i ovakvi mali klinci što to onda ne bi savladao i ti na raz-dva, gotovo! Hahaha!

Gregorian Chant for Kids, Kyrie Eleison iz Mise De Angelis

WpMDw8wH-dc

Ostaje samo još dakle nekakav taj udžbenik pronaći na našem ili bar na engleskom a možeš se baciti na pjevanje, hehehe!

0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Tražim neki taj udžbenik k učenju gregorijanskog korala pa su sad ovo takvi usputni rezultati pretraživanja.

To dole su izgleda neke velike internetove "raskrsnice" i databaze svega što je vezano za gregorijanski koral.

Gregorian Chant On the Net:

http://www.schuyesmans.be/gregoriaans/EN/ENnet.htm

Neumes and recordings of gregorian chant

Sajt posvećen gregorijanskoj notaciji - neumatici:

http://www.gregorian-chant.info/

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...