Jump to content

Црква и држава.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да пружим и ја допринос. Можда ће бити корисно за наставак...

http://www.esnips.com/doc/dd033aa2-d6ff-4074-98cf-9d3d41479c97/024-Otac-Milic-Crkva-nacija-drzava-Uzice-2007

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Зашто анкетни одбор?

Функција анкетног одбора је нешто сасвим друго,ја сам више говорио да Црква има улогу вета или много већу улогу критике спољне и унтрашње политике.

Подели на овим сајтовима

Kako god-da ne ulazimo u to sta je sta a ko je ko...

Ja sam vec rekao nesto na ovu temu pa da se ne ponavljam...Mislim da Crkva ima svo pravo da "intervenise"(da "digne glas" ili kako vec) i na to je obavezna...ali samo u slucajevima kada se nesto Njoj namece kao obaveza i prinuda a suprotno je ispovjedanju i ucenju i veri Crkve...

U drugim slucajevima moze samo da savjetuje...sve izvan toga je izlazak iz okvira onoga sto je priroda i misija Crkve...sve ovo vazi samo u slucaju da mislimo na SPC...

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Однос Цркве и државе кроз време.

Занима ме ваше мишљење о томе.

Шта дакле мислите да ли је постојала симфонија , када и где и како, колико држава може помоћи Цркви и колико јој може одмоћи, како замишљате будући однос Цркве и државе ( пре свега мислим код нас) и тако то... ?

Подели на овим сајтовима

ДВЕРИ СРПСКЕ: Какав би однос између Цркве и Државе био најбољи?

Њ. С. ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ: Током историје било је разних система у овом свету: био је и систем робовски па онда капиталистички па социјалистички па редом републике, краљевине, редом. Најбољи би био однос између Цркве и Државе да власти државне воде рачуна и бригу о својим члановима, грађанима, као људима овога света, а Црква да води рачуна о тим истим људима као својим верницима. У Царству Небеском нисмо само тела, нисмо само земаљски него смо и душе и небески. Кад то буде тај систем симфоније, сагласности једне, онда ће бити добро и за Цркву и за Државу, односно за све грађане те земље, и као грађане у грађанском смислу и као вернике вера. То би, по мом мишљењу, био најбољи начин.

Подели на овим сајтовима

Орао на грбу Србије има две главе; главу цркве и главу круне. То је Орао светородне династије Немањића. Црква је темељ државе, Крунисала је и помазивала Краљеве и Цареве.Била је судница,школа,болница,администрација,практично је имала улогу свих државних институција. По овом садашњем уставу све верске заједнице у Србији су равноправне, а то практично значи да Српска Православна Црква која је темељ државе и чија је историја историја Српскога народа, има исти статус као на пример Харе Кришна или нека друга секта.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...