Jump to content

Про-Српски Председник Атлантске вероисповести!

Оцени ову тему

Михајло

Препоручена порука

Е сада сви који држе пчеле да преброје колико их имају!

kriminalac

Koliko životinja imate?

Na osnovu Zakona o dobrobiti životinja, usvojena je nova gradska odluka o držanju domaćih životinja.

U stanovima se smeju držati psi, mačke, ukrasne ptice, mali glodari, terarijumske i akvarijumske životinje, dok se u pojedinim prigradskim naseljima mogu držati kopitari do tri grla, a njihov podmladak do četiri meseca starosti.

U domaćinstvima u prigradskim naseljima, može se držati do tri papkara s podmlatkom do četiri meseca, takođe dozvoljeno je držanje do šest kunića i do 80 pčela.

Držanje ovih životinja strogo je zabranjeno u centru i kvartovskim delovima grada, kao i u Sremskoj Kamenici izuzev naselja Bocke i to zapadno od Jorgovanske i Javorove ulice.

U višespratnicama se mogu držati najviše jedan pas i jedna mačka, a njihov podmladak najduže do četiri meseca. Po ovoj odluci, pod uslovom da vlasnik dobije saglasnost svih stanara, u stanovima mogu da se drže nemački ovčar, belgijski ovčar, rotvajler, doberman, nemački bokser, veliki šnaucer, crni terijer, argentiski pas, bul mastif, napuljski mastif, pirinejski mastif, šarplaninac, kavkaski ovčar, erdel terijer, američki safordterijer, bul terijer normalne veličine i ostale ukrštene rase pasa.

Vlasnici pasa i dalje su dužni da na ulici pse vode s povocem i korpom, a ukoliko se pas zatekne na ulici bez ovih rekvizita, a pri tome da nema ni gazde pored njega, smatra se napuštenim.

Vlasnik domaće životinje odgovoran za njeno zdravlje, život i dobrobit, pa mora preuzeti sve mere kako se životinji ne bi nanosio bol, patnja, strah i stres odnosno povreda, kao i da se držanjem domaćih životinja ne ugrožavaju ljudi i okolina.

Napuštene, oduzete od vlanika i životinje koje su u opasnosti, stavljaju se u prihvatilište. Za nepoštovanje nove gradske odluke kazne su od 50.000 do milion dinara.

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Koliko-zivotinja-imate.html

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Одговори 69
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

ALARMANTNI PODACI PENZIONOG FONDA

Bez penzija ostaje 300.000 građana!

Svakom šestom od 1,8 miliona zaposlenih poslodavci ne uplaćuju doprinose za penziju, dok ih za još 600.000 uplaćuju neredovno ili na minimalac

Poslodavci uopšte ne uplaćuju doprinose za čak 300.000 zaposlenih u Srbiji, a za još 600.000 ih uplaćuju neredovno ili na minimalac, kaže za Press Đuro Perić, bivši predsednik Upravnog odbora Fonda PIO, sada predsednik Saveza penzionera Srbije.

Perić tvrdi da će posledica toga biti prava armija sirotinje, s obzirom na to da ovi ljudi neće moći da ostvare pravo na penziju.

- Među neplatišama je najviše privatnika, mada ima i državnih preduzeća. Izbegavanje uplata doprinosa ili njihova neredovnost jedan je od ključnih problema ove države. Dok je uplate kontrolisao Fond PIO, kontrola uplata je bila efikasna i zarada nije mogla da se uplati bez doprinosa. Sada smo došli u situaciju da nam dug po tom osnovu od 2005. godine dostigne 170 milijardi dinara - upozorava Perić.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/147301/Bez+penzija+ostaje+300.000+gra%C4%91ana!.html

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Таман помислим да нема даље!

Али ова власт докаже још једном да није вредна ни повраћања!

0442_feel-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':group111:' /> blessyou-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' /> slava3-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' />

http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/109527/Koljaci-iz-OVK-ubijali-Srbe-Beograd-im-ukinuo-pritvor

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ukinulo je pritvor petorici pripadnika "Gnjilanske grupe" Oslobodilačke vojske Kosova, izjavila je portparol tog suda Dušica Ristić, a prenose beogradski mediji.

Foto - arhiva: Privođenje članova "Gnjilanske grupe"

Постављена слика

Njima je, međutim, izrečena mera zabrane napuštanja boravišta bez odobrenja suda, dodala je Ristićeva. Sudsko veće sudije Snežane Nikolić Garotić, posle skoro dve godine od hapšenja, ukinulo je pritvor Ahmetu Hasaniju, Nazifu Hasaniju, Feratu Hajdariju, Kamberu Sahitiju i Burimu Fazliu.

------------------------------

Почели да пуштају кољаче када читав свет хапси исте!

isus-sinai :group111: :group111:

A vlast i sudstvo su ista stvar? Mozda u komunizmu Leo; znam da si sentimentalan po pitanju istog ali njegovo vreme je proslo.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

A vlast i sudstvo su ista stvar? Mozda u komunizmu Leo; znam da si sentimentalan po pitanju istog ali njegovo vreme je proslo.

Ја немам појма који је твој проблем...

Можда треба да се ожениш..или пак нешта друго..

Али ми је ненормално да на вест да су из затвора пустили убице Срба када их читав свет осуђује и хапси...твој једини коментар буде да ме оклеветаш да сам комуниста!

То је за шифру ..

:group111:-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='isus-sinai' />

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Pismo razočaranog člana Demokratske stranke predsedniku stranke i države

Tadiću, kad ti odeš i krave će nam se vratiti

Živimo u jednoj nesrećnoj zemlji, u kojoj more ljudi živi u bedi i na ivici životnih mogućnosti, bez šansi da nađu sebi posao, mladi bez mogućnosti da formiraju porodicu, a stručni sa željom da ovu zemlju što pre napuste. Pitam se da li je moguće da, posle nesposobnog i neobaveštenog Koštunice, naša stranka na čelu sa tobom deluje još nesposobnije i korumpiranije...

Ja sam stari član DS i jedan od onih koji je u stranku ušao sa željom da se jednoga dana u Srbiji stvori jedno novo društvo, savremenije, bogatije u kome će ljudi biti zaposleni i u kome će moći od rada i plate normalno da žive. Nadao sam se da ćemo nakon deset godina patnje, ratova u okruženju i na Kosovu, ući u jedan mirniji period stabilnog života. Gledao sam na svoju stranku kao na onu koja će dovesti kvalitetne i poštene ljude na vodeće položaje, koji će doneti napredak ovoj zemlji. Demokratija je bila osnova izbornog sistema i rada u stranci, pa sam mislio da će trenutak kada stranka bude na vlasti, tako izgledati i zemlja Srbija. A šta smo doživeli?

Okupio si oko sebe neke bivše rokere kao savetnike, to je sigurno zbog kompleksa koji vučeš iz mladosti, jer si im se divio kao poznatim momcima iz tvog komšiluka. Dok ti nisi postao predsednik DS oni nikad u stranku nisu ušli, a kamoli bili njeni članovi. A sada su glavni! Bez njihovog amin ne može ništa da se uradi. Zahvaljujući tvom tamburašu Šaperu, Tijanić je i dalje prvi čovek Televizije. A dobro znaš da je bio medijska priprema Đinđićevog ubistva. Pored tebe nema nijednog starog demokrate koji je bio u Zoranovom okruženju, sve si ih rasterao! A sećam se šta sam sve Đinđiću rekao u tvoju odbranu, kada je hteo da te skloni iz stranke, jer si ga nervirao svojom nesposobnošću. Činilo mi se da si ti jedan kulturan, obrazovan i momak iz ugledne porodice. Nažalost, sada znam da sam grdno pogrešio! Ti si sujetan, vlasti nezasit i egocentričan čovek. A ugled tvog oca, "filozofa demokratskog opredeljenja", koji se družio s opozicijom, kvari samo jedno saznanje - radio je za KOS, a družio se s opozicijom! Da li su zbog toga dosijei mnogih opozicionara precizno ispisani? Da li je tvoj uspeh na političkoj sceni guran od tih službi? Ko si ti, Borise Tadiću, ako danas Srbija živi bedno kao pod Miloševićem, samo što rata nema, a ti si predsednik DS i ove bedne Srbije?! Lažeš ovaj narod o ulasku Srbije u Evropu, puštaš im lažne filmove da sanjaju lažne snove, a znaš dobro da nas tamo neće primiti.

Što nisi napravio bar jedan pravi potez da ovom narodu bude bolje. Obećavao si 500.000 novih radnih mesta, a za ove dve i po godine 250.000 ih je izgubilo posao...

Ni u snu

Doživeli smo to da vlada na čelu sa tvojim DS-om ne daje novac univerzitetima za osnovne potrebe pa im zbog dugova prete da im iseku struju, ukinu grejanje, ostave smeće pred vratima. Ali zato nevladine organizacije plaćate redovno, bez zakašnjenja. Univerzitet je budućnost, a NVO su grobari Srbije. Doživesmo i to da Srbija nema mleka, ili misliš da nama i ne treba mleko, a deca se ionako u Srbiji ne rađaju. Pa nema više Miloševića da ga psujemo i pljujemo što nema mleka, on je krave klao da hrani vojsku i vodi ratove. A ti? Možda ove naše krave nisu dovoljno kvalitetne za ulazak u Evropu, a kad tamo uđemo sve ćemo nove i kvalitetne da zapatimo.

Zapamti, da bi bio predsednik ove Srbije, moraš da voliš ovaj narod, kao što poljski ili češki ili slovački predsednik voli svoj. Da mu stvoriš bar malo uslova da lepše živi! Ako ne znaš na koga da se ugledaš, ugledaj se na tvog koalicionog partnera Palmu. Jeste on nekada bio .mense. i ratni profiter, ali je danas veći patriota od tebe. Brine o svom narodu u Jagodini. Kako brine? Pa kada bi se ti brinuo o narodu u Srbiji kao on o svom u Jagodini, gde bi nam kraj bio! On stimuliše rađanje u svojoj opštini, a tebe nikad nisam čuo da o tome makar pričaš, onako za novinare, bar da glumiš kako si već dobro izučio. Čitaš li ti novine? Da li znaš da svake nedelje nađu nekog koji je umro od gladi i nemaštine. U tvojoj "evropskoj Srbiji", kako kaže tvoj prijatelj Tijanić.

Nisam mogao ni u snu da sanjam da će moja DS, to jest njeni čelni ljudi postati takvi lopovi. Krenuli ste sa lokalima po Beogradu, davali ste ih u zakup na 99 godina, a za to su novi zakupci morali na ruke da Vam daju od 10.000 do 100.000 evra. Tako ste raskrčmili hiljade lokala! Pričali ste da je to novac za stranku, a u stvari ste 90 odsto stavljali u svoje džepove. Rasprodali ste zemlju po Beogradu, stavljajuću milione evra u svoje džepove. A tek lopovluci u javnim preduzećima. Ako ikad promenim stranku, promeniću je za onu koja izglasa zakon i abolira one koji su davali novac, a okrivi one koji su ga tražili. E onda će narod videti kakve će istine isplivati na površinu, teško ćete se sakriti!

Kada sam devedesetih godina išao po selima agitujući za DS i bolju budućnost Srbije" sve vreme su nas pratili sumnjivi pogledi seljaka. A toliko sam puta čuo ono "svi ste vi isti", i to me je vređalo kao čoveka. Mislio sam: da li je moguće da nas ovi seljaci vide istim očima kao ljude Miloševićevog režima. Pa mi smo pošteni, napredni, ovom narodu želimo dobro. A šta je danas? Danas kad vidim vas na vlasti i sam kažem: "Svi ste vi isti!" I prosto je neverovatno koliko su ti seljaci uvek u pravu!

Kad sporedni ispadne najbolji

Kada si iznedrio Jeremića za ministra spoljnih poslova, rekao sam: "Pa ovaj nije normalan, gde se deca postavljaju na takva mesta". Ja sam sa svojih 48 godina premlad da bih bio prvi čovek diplomatije, a ovaj postavlja klinca sa nepunih 30 godina. I još se hvali kako je on najmlađi ministar diplomatije na svetu. Naš narod kaže da "čime se budala ponosi, toga se pametan stidi". Ja sam bio u stranci jedan od onih koji su kritikovali to rešenje, ali su me prijatelji ubedili da ne talasam, jer će mali inače biti samo "Tadićev pismonoša", ali kada si pokušao da ga predložiš za predsednika vlade hteo sam iz sopstvene kože da iskočim.

Tada mi je postalo jasno kakva će nam vlada biti, kad ti predlažeš za predsednika vlade nekog ko nema dana radnog iskustva. Srećom da smo te sprečili, jer su ti za tako "pametan" predlog leđa okrenuli i kumovi i najbliži saradnici. Ali vidim ja da tvoja sujeta radi, veličaš i uzdižeš malog sa, navodno, velikim uspesima u diplomatiji i mržnji Zapada prema njemu jer ih je preduhitrio u diplomatskim potezima. Kao, mali je ruski čovek, pa Amerikanci insistiraju na tome da ga skloniš. Pa koga vi zajebavate?! Nije on studirao na Lomonosovu već na Jejlu. Zna se ko ti ga je nametnuo da bude to što jeste. Pa ga sad veličate u očima naroda. Od sveg zla među tvojim ministrima, on ispade najbolji.

I na kraju, da zamolim sve prave demokrate, one koje je Tadić, kao i mene, napravio budalama stvarajući nam iluziju, da zajedno stvaramo novo društvo i bolju budućnost Srbije, da se bore za svoje ideale i da otvoreno pljunu na ovu sramotu koju je on navukao na Demokratsku stranku. Teško da će od desetak novina, kojima ću poslati ovo pismo, jedna ili dve da ga objave. I pitanje je koliko će ljudi imati šanse da ga pročitaju. Zato ga, molim vas, mejlom pošaljite na što više adresa, ne da bi saznali šta ja, tj. vi mislite o Tadiću, već da speremo ljagu sa svog obraza, jer mi nismo ovi koje danas vide kao članove Demokratske stranke. Neka vaša pametna deca iskoriste internet i upoznaju što veći broj ljudi sa sadržajem ovog pisma i o tome šta prave demokrate misle o današnjoj Demokratskoj stranci na čelu sa Tadićem.

Hteo sam ovo pismo da potpišem punim imenom, ali me je supruga zaklela da to ne smem da uradim zbog nje i naše dve ćerke. "Znaš da su osvetnici, dovoljno sam propatila zbog tvoje Demokratske stranke za vreme Miloševića, ne moram danas i od tvojih demokrata. Kad si glupi idealista, pati sam ali nemoj na decu da mi navlačiš bedu, nikad se neće zaposliti".

I morao sam da odustanem. Zato me, molim Vas, izvinite!

Identifikacioni broj: 85419B

(dokaz po kome ću se kao autor identifikovati)

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Ја немам појма који је твој проблем...

Можда треба да се ожениш..или пак нешта друго..

Али ми је ненормално да на вест да су из затвора пустили убице Срба када их читав свет осуђује и хапси...твој једини коментар буде да ме оклеветаш да сам комуниста!

То је за шифру ..

prstgore-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='dada' />

To je zato, sto si se ti obradovao ovoj vescu da bi mogao da je objavis ovde na sajtu i da pljujes po Srbiji. Ako je neko za dijagnozu onda si to ti; forumas sa stotinu lica i pet nickova.

Nego pitam te stoti put dok ne stiusnes petlju i budes musko i odgovoris. Gde je zalba na o. Ivana? Zasto je ne postavis na site? Na Svetosavlju si na sva usta pisao o toj zalbi; budi covek i bar je iznesi ovde.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Док независни синдикат полиције наставља штрајк, а преговоре, кажу, очекују по повратку министра Ивице Дачића из Америке.

За то време министар полиције Ивица купује дијаманте својој супрузи.

Predsednik SPS-a i ministar policije Ivica Dačić iskoristio je  svoju posetu SAD da u čuvenoj juvelirnici „Džejms Alen“ u Vašingtonu  kupi brilijantski prsten za 3.850 dolara:eek:

Prvi čovek srpske policije je nakon molitvenog doručka u Beloj kući i  susreta za stranim diplomatama, boravak u Americi iskoristio i za  šoping!

- U razgledanju grada društvo su mu pravili i predstavnici naše  dijaspore, koji su tu bili i da mu pokažu grad. Tada je ministar posetio  i juvelirnicu „Džejms Alen“, u kojoj je kupio prsten od  osamnaestokaratnog belog zlata, koji ima pet brilijanata od po jedan i  po karat. Neka odgovori sad narodu odakle mu 3.850 dolara, dok se država  nalazi u katastrofalnom ekonomskom stanju, policija štrajkuje, a on  troši hiljade dolara na prsten. Informaciju nam je dostavio naš ugledni čovek iz SAD

http://www.alo.rs/vesti/35428/Dacic_u_Americi_kupio_supruzi_prsten_za_3850_dolara

Постављена слика

Постављена слика

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/238471/Domacin-preminuo-zbog-racuna-za-struju

Domaćin preminuo zbog računa za struju

BEOGRAD - Dragiša Bogdanović (68) iz Stare Pazove preminuo je u petak u svojoj kući nakon verbalnog sukoba sa radnicima „Elektrovojvodine”. Prema rečima Dragišinog sina Željka, radnici koji su došli u njegovo domaćinstvo da isključe struju zbog neplaćenih računa ponašali su se bahato i nasilnički.

- Moj otac nije nikada imao zdravstvenih problema. Taj dan je čak čistio i sneg. Međutim, kada su radnici distribucije završili s njim, on je zbog stresa doživeo srčani udar i umro za stolom rekao je Željko, opisujući za „Blic” šta se dešavalo ispred kapija dvorišta porodice Bogdanović.

Radnici „Elektrovojvodine”, tvrdi sin, došli su tog dana da iseku struju zbog duga od 19.000 dinara. Međutim, on je sat vremena ranije otišao po penziju i da plati račun, zbog čega je sa radnicima razgovarala sestra.

- Sestra im je rekla da roditelji nisu tu. Ali, oni u to nisu poverovali, pa su prema njoj postali drski i bahati - prepričava Željko stresnu situaciju u kojoj se našla njegova sestra.

On tvrdi da su radnici kada su videli da njegova sestra ne želi da ih pusti u dvorište pokušali nasilno da otvore kapiju.

- U međuvremenu, roditelji su se vratili iz grada i otac im je objasnio da je platio deo računa od 5.000 dinara. Za ostatak nije imao novca - kaže Željko, dodajući da je od penzije izdvojio i 9.000 dinara za lekove supruge.

Kada je Dragiša završio razgovor s radnicima „Elektrovojvodine” u kući je zatekao ćerku, koja je i dalje bila u šoku zbog maltretiranja, što ga je dodatno uzrujalo.

- Kada je video u kakvom je stanju sestra, počeo je da se trese. Nakon toga je umro od srčanog udara - objašnjava Željko, i podvlači da će protiv odgovornih da podnese tužbu.

„Elektrovojvodina” pokrenula istragu

Moramo prvo da ispitamo situaciju, pa bih vas molio da sačekate do srede kako bismo utvrdili šta se dešavalo. Poslovođi je izdat nalog da sve ispita, kao i da proveri radni i nalog za isključenje. Cilj nam je da saznamo i razjasnimo šta se dogodilo rekli su iz poslovnice „Elektrovojvodine” u Staroj Pazovi.

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Građani sve teže plaćaju račune

Izvor: B92

Beograd -- U proceduri je preko 2,3 miliona sudskih postupaka protiv građana i pravnih lica koji duguju komunalnim preduzećima, sve češće prinudne naplate imovinom.

Većina njih se vodi u Beogradu, gde se uglavnom oduzima pokretna imovina, a u pojedinim gradovima primenjuje se i administrativna zabrana na platu.

Odluka suda u Čačku da oduzme i proda stanove nekoliko porodica koje godinama nisu plaćale račune za grejanje mogla bi da postane opšta praksa.

Nekoliko hiljada evra nagomilanih dugova zbog neplaćanja grejanja moglo bi da ih košta stana. To bi moglo da se desi Ljubodragu Tadiću koji čačanskoj toplani duguje 650.000 dinara, zbog čega je sud doneo rešenje da se dug podmiri prodajom stana.

Dug će, kako kaže, moći da plati tek kada mu bude isplaćena odšteta koju je na istom sudu dobio protiv preduzeća "Šumadija magnohrom".

"Imam potraživanja ta neka. Neka uzme sud moje u obzir i komunalac, pa neka se dogovore, može. To je država, i jedno i drugo", kaže Tadić.

Iako su u toplanama svesni da je oduzimanje stana ekstreman način naplate duga, kažu da drugoga načina nije bilo.

"Jednostavno, zapitamo se kakvu poruku šaljemo korisnicima ako ne preduzmemo ništa protiv ovolikih dužnika, da neko može 10 godina da koristi komunalnu uslugu a da je ne plati", kaže Petar Domanović iz JKP za grejanje "Čačak".

Dužnici protiv kojih je sud doneo rešenje grejanje nisu plaćali 12 godina. U Toplani kažu da je rešenje suda o prodaji stanova imalo odjeka, pa je samo u subotu inkasirano 600.000 dinara od uplate građana.

"Jedan od ta dva najveća korisnika već je u petak izmirio veći deo duga, ipak je mogao da plati, a u prilog tome goovore i činjenice da nijedan od ovih korisnika nema isključen ni telefon ni struju", kaže Domanović.

Situacija je slična i u ostatku Srbije. U Kragujevcu ipak još ne primenjuju čačanski princip, već za sada svoje dugove namiruju preko administrativne zabrane.

"Mi smo krenuli pre 6 meseci i rezultati su odlični. Gde god dobijemo podatak da NN lice ima zasnovan radni odnos u toj i toj firmi, pošaljemo zabranu i svako preduzeće mora da reaguje po administrativnoj zabrani", kaže Slavoljub Jelić, direktor JSP "Kragujevac".

Zbog dugova u Srbiji je pokrenuto 2,3 miliona postupaka protiv pravnih i fizičkih lica. Najviše posla imaju sudovi u Beogradu. gde su komunalne službe podnele preko 1,7 miliona prijava protiv neplatiša. Samo Infostan je podneo milion prijava, često i po 20 prijava protiv jednog domaćinstva.

"U ovim predmetima, gde su neplaćeni računi, uglavnom se vrši popis i procena pokretnih stvari, jer poverilac je taj koji opredeljuje predmet i sredstva izvršenja. Infostan kad podnese predlog dužan je da kaže ’ja želim da se u ovom slučaju izvršenje sprovede nad pokretnim stvarima ili na nepokretnim’ i onda je dužan da dostavi dokaz da je taj dužnik vlasnik tog stana", kaže Gordana Vuković iz Prvog osnovnog suda.

"To je jedno od vrsti izvršenja. Ono je potpuno u skladu sa zakonom, izvršenje nepokretnosti nije ništa što je čudno i samo je pitanje da li se u praksi može da se sprovede, da li može da se nađe kupac itd, ali od tih sredstava će se namirit dug, a ostatak ide samom dužniku", kaže advokat Milan Pavlica.

U sudu ipak navode da su komunalne službe neažurne, jer često građani izmire svoje obaveze a da sud ne bude obavešten o tome:

Stanovi se zbog neplaćenih računa oduzimaju u Evropskoj uniji i SAD, ali i u Hrvatskoj, gde je prošle godine oduzeto 4.000 kuća i stanova.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=02&dd=28&nav_category=9&nav_id=495849

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Замисли...можда да је био неки француз жртва..тужилаштво би нашло доказе...

SRPSKO Tužiteljstvo za ratne zločine odustalo je od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona zbog nedostatka dokaza, piše Blic. Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je kako se radi o predmetu iz vojnog pravosuđa te da je istraga odrađena vrlo loše. Blic dodaje kako niti jedan od 44 svjedoka nije vidio trojicu osumnjičenih da su počinili bilo kakav zločin, a jedini je dokaz pisana Purdina izjava dok je bio ratni zatvorenik, a kasnije ju je negirao. "Ovaj predmet je primjer dobre regionalne saradnje, i želim se zahvaliti tužiteljima u BiH i Hrvatskoj što su nam pružali asistenciju", dodaje Vekarić.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/srpsko-tuziteljstvo-odustalo-od-progona-purde-tromblona-i-maslova-jer-nema-dokaza/540587.aspx

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Отворено писмо српских официра министру одбране Драгану Шутановцу

Тадић нам увалио чајну кобасицу, Ви банану

После серије текстова о организованом криминалу у Министарству одбране Србије, под покровитељством министра одбране лично и његовог помоћника и кума Илије Пилиповића, Таблоиду се јавила група старешина са неколико додатних, чисто људских (пот)питања министру. Не очекују одговор, али очекују подуку како се у војсци професионално кречи, глетује и фарба (са својим материјалом, наравно!), што је, по министру, битан предуслов за најављену професионализацију војске

1. Да ли Вам је познато да старешине купују чизме, а војници немају да замене чизме или су препуштени случају?

2. Да ли Вам је познато да се војска и старешине превозе у аутобусима без грејања и камионима са поцепаним церадама и по 400 км?

3. Да ли сте свесни да је возни парк у Војсци Србије стар преко 20 година и да је свако коришћење тог возног парка ризик?

4. Ако имате одговор на претходна питања, из којих разлога сте купили шкоде суперб и друге луксузне аутомобиле генералима, а не чизме, аутобусе или камионе за војску?

5. Ако једна шкода суперб кошта између 15.000 и 20.000 евра, не мислите ли да је стандард војника, само на рачун једне шкоде, могао драстично да порасте, па макар само куповином нових чизама?

6. Да ли сматрате да сте куповином луксузних аутомобила генералима, обезбедили њихову наклоност? Колико су ти луксузни аутомобили уопште коштали?

7. Колико су била стара возила у којима су се претходно возили генерали?

8. Да ли сматрате да је било рационално куповати луксузне аутомобиле и правити аеромитинге у време овакве кризе?

9. Који аутомобил возите приватно? Да ли је то случајност? Да ли мислите да ћете продајом личног аутомобила сакрити корупцију са шкодом?

10. По чему то ова земља и Ваше Министарство процењују да можемо себи да приуштимо аеромитинг кад се зна да су и много богатије земље од нас у прошлој години процениле да себи не могу да приуште такво нешто? Колико Вас је коштао аеромитинг?

Само Ви сеците

11. Ако је криза, зашто трошите огромне паре на вежбе типа "Сретење" и друге циркуске атракције по Пештеру зарад Ваше личне промоције? Зашто не објавите колико су коштале те и такве вежбе? Да ли сте видели како су Вам изгледали војници и какву опрему су носили приликом учествовања на вежбама - борбени ранац и шлемови које су носили старији су од Вас! Погледајте на снимку на шта су личиле старешине и војници на постројавањима, на мало јачу добровољачку јединицу; личили су на све само не на "најпрофесионалнију војску у региону"!!!

12. Мислите ли да сте дошли даље од слова "п" у вези са професионализацијом!? Тенкове сечете, а ови што их не сечете толико су вам неисправни да је на Пештеру био потребан цео ТРЗ Чачак да би после 20 дана били исправни! Брине ли Вас то шта би било да је у питању стварна ситуација? Шта је најновије што сте купили за војника? Чајну кобасицу је увео Тадић, а Ви сте увели банане, па да услуга буде на нивоу: дај мајмунима банану да буду мирни, а чизме нек им купи тата!

13. Зашто на плакатима "буди професионалац" приказујете војника у униформи која није формацијска него "МД" униформа? Зашто Вам се Генералштаб шепури у "Миле Драгић" униформама ако оне нису "усвојене" у ВС? Да ли и тако показују надмоћ над потчињенима, тако што они носе "МД" униформе, а војска у ритама од одела шета по касарнама? Зашто не забраните ношење "МД" униформе ако већ немате лепо мишљење ни о фирми ни о власнику? Да ли сматрате да можете било где да добијете јефтинију а квалитетнију униформу од униформе "Миле Драгић"? Генерали бране војницима да носе "магнум" чизме, њима нико не брани њихова задовољства?

14. Мислите ли да је нормално Ваше размишљање да је плата од 300 евра довољна за професионализам? У реду је тврдња да ће да се заради у мисијама, али ко ће да Вам брани земљу за 300 евра, министре? Шта ћете ако неко у Вашим мисијама погине; мислите ли да људи толики јадници да ће по сваку цену да иду само да би зарадили? Остаћете без војске, министре! Нема патриотизма, министре, направили сте социјалну установу, чиме мислите да задржите професионалног војника у незгодним ситуацијама? Заклетвом коју сте погазили амнестијом дезертера 1991-1999?

15. Зашто је стопирана набавка пушака м-21 у ВС? По којој цени је Југоимпорт СДПР извозио м-21, а по којој цени је продавана војсци пушка м-21?

16. Зашто је миг-29 пао? Можда сте и у авионе, као у тенкове, сипали неиспитано уље. Ко Вам је одобрио сипање новог уља у тенкове, пошто ВТИ није? Да случајно не верујете власнику фирме Хемцо Београд на реч ("мајке ми је добро")?

И нисте него за билборд

17. Колико пара трошите у Копненој зони безбедности? По ком принципу процењујете ситуацију у КЗБ? Да ли је то принцип "ма неће ништа бити"? Које су надлежности војске у КЗБ? И поред силне војске и полиције опет се шверцује све, од људи, преко наоружања и експлозива, до дроге, а војска патролира као да је све нормално и не сме да реагује јер су им овлашћења смањена, а ни Симовић не да? Да ли КЗБ постоји само ради Ваше личне промоције?

18. Зашто ниједанпут нисте позивали резервни састав за свог мандата? Плашите ли се, можда, процента одзива резервног састава?

19. Колико месечно плаћате - билборде? Може ли за те паре да се купи још један или више рачунара за неке канцеларије потпоручника у трупи, које се, поред осталог, у 21. веку греју на дрва? Мислите ли да је и то НАТО стандард?

20. Да ли Вам је познато да се касарне крече од личних пара старешина и војника по уговору, а Ви правите пријеме као да сте власник Делте?

21. Да ли Вас је имало срамота што вам старешине крече и косе по касарнама; да ли је то тај професионализам који пропагирате? Зашто то не ставите на билборд "буди професионалац ВС, изучи све занате - кречење, глетовање, фарбање, кошење - са својим материјалом, наравно!".

22. На основу чега мислите да имате професионалнију војску од било које војске у региону? Платили сте неку агенцију да прича о томе како је ВС најпрофесионалнија у региону. Кад Вама одговара хвалите се тим истраживањима, а кад Вам не одговара онда кажете да су истраживања плаћена?

23. Да ли мислите да се до професионализма долази преко маркетинга?

24. Да ли мислите да је нормално да начелник Војне академије (овај бивши алкос) изјављује да је некоме минус у каријери то што је учествовао у рату, а уручује му се силно ордење! Да је Црква знала за његов став никад му не би дала орден? Користи ли се наше ратно искуство на Војној академији или је то табу тема?

25. Зашто се хвалите пословима које склапа СДПР? Шта је било са послом столећа у вези са тенком м-84 аб1? Да ли мислите да ће лазар боље да прође од тенка аб1? Ко ће да купи лазара кад га неће ни наша војска, ако Ви не наредите другачије? Не личили ли Вам то само на прање пара? Распитајте се мало како им иде посао са нором б-52 и како се показала? Ако је то добар производ, зашто га ми немамо у наоружању? Зашто СДПР бежи од испитивања својих "производа" у Техничком опитном центру?

26. Да ли се сад са свим тим извозним успесима осећате као "господар рата"? Тако се и понашате, баш Вас брига ко ће и чиме да брани ову земљу, битно је да је извоз кренуо! Можда се Ви више поистовећујете са глумцем из истоименог филма, кад ставите сунчане наочаре на конференцији за новинаре, а иза Вас аутобус типа лазар?

Од кога сте Ви то јачи?

27. Зашто у Цепотини-југ планирате да правите полигоне за припрему војника за мировне мисије? Да ли је војска Ваша својина па сте Ви одлучили да ће да иде у "мировне мисије" у Ирак и Авганистан, јер за друге мисије нису потребни такви полигони? Да ли стварно мислите да су Вам старешине спремне да погину у Ираку и Авганистану када сте обезвредили оно што су радили за свој народ? Чиме мислите да мотивишете старешине за одлазак у Ирак и Авганистан, парама или пригодном сахраном уз почасти у Алеји великана?

28. Да ли мислите да ће у Србији мирно да се спава после евентуалног ангажовања војске у Ираку и Авганистану? Ни Русија ни Америка не могу да се одбране од тероризма; како Ви мислите да се браните у Београду - можда музиком оркестра "Станислав Бинички"!

29. Ко Вас је уопште овластио да припремате јединице за Ирак и Авганистан? Да ли сте Ви изнад Устава и закона? Од које војске у региону сматрате да сте јачи?

30. Ако већ знате да битку не бије број него квалитет, сматрате ли да имате квалитет за било који безбедоносни ризик? Имате ли иједно возило у ВС, осим личног, са ГПС навигацијом? Које средство Вам је најмодерније у војсци и којег је годишта? Школски авион ласта - шта ћете са њим, да браните небо? Шта је ВТИ произвео у протеклих 15 година, а што је уведено у наоружање ВС? За шта уопште постоји та институција, можда зарад бесплатног школовања кадра за СДПР?

31. У случају рата, ко ће да вам брани Београд - Гарда или Станислав Бинички? Имате ли стратегију за ту опцију? Или Београд пада кад падне прва јадна бригада. Или, с друге стране, кад падне друга бригада, отишао је и Санџак? Мислите ли да је нормално да немате борбену јединицу у главном граду?

32. Да ли сматрате да искуство из наших ратова треба да се заборави и да олако пређемо на амерички принцип обуке? Зашто мислите да је њихова обука квалитетнија од наше па да треба да преписујемо и учимо од њих? Дајте опрему војсци какву имају Американци, па се за обуку не брините! Зашто не учимо од Руса који су показали целом свету како и колико брзо решавају кризне ситуације?

Шта је то порасло

33. Угасили сте касарне које су биле капацитета 2.000 и више војника, па правите "базу" са капацитетом од 1.000 људи, али са собама од по четири кревета. Мислите ли да је прелазак на спаваоне са четири кревета професионализам? Хвалите се базом Југ. Да ли Ви знате шта је база? Да ли сте икада боравили у некој бази? Шта то грађевину Југ одваја од било које касарне? Има ли објекте за становање старешина? Има ли виртуелне полигоне? Могу ли се у тој бази извести сва гађања из пешадијског наоружања? По чему је касарна Југ боља од било које касарне у Србији - имаће фискултурну салу, фудбалски терен... Па и у Рибници има таква сала и фудбалски терен? Па шта?

34. Само Ви мислите да је поверење у војску порасло. Наводите колики је одзив за Војну академију и за професионалне војнике? Зашто не позовете реалан број војника за потребе ВС па да онда причате о статистици? Не мислите ли да је узрок томе стандард у Србији? Стандард је толико пао, људи немају где да се запошљавају, тако да им је војска нужно зло, једини излаз, што значи да сте од војске направили социјалну установу за преживљавање тренутне ситуације у земљи. Кад се то промени, опет ћете да се нађете у проблему у вези са професионализацијом! Ако једини мотив старешина треба да буду паре, мораћете уговорима да везујете старешине да би бранили земљу? Зашто не објавите резултате анкета у војсци, колико посто старешина и професионалних војника се изјаснило позитивно о уласку у НАТО и одласку у мировне мисије? Шта ћете да радите ако и кад старешине и професионални војници не буду хтели да иду у ваше "мировне мисије"?

Имамо један предлог за Вас: можда и пристану ако им купите чизме, јер у КЗБ иду у чизмама које су сами купили. Ако им Ви уштедите 7.000-10.000 динара можда заиста и пристану!

Група неудружених старешина ВС

П.С. Имате у изгледу један велики и неочекиван проблем: кад старешине оду у "мировне мисије", ко ће да коси и кречи касарне?! Размислите о томе.

amin-nas

Свака част!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Андреј Волков - Кијев

ИНТЕРВЈУ са председником

(необјављен текст, архивски материјал)

(Бели двор, новембар 2004)

Господин председник примио је нашег лутајућег репортера Ђ.Крпеља - Крпењачу у свом кабинету на Прдињу. У кратком, срдачном и искреном разговору председник је потврдио демократски курс државе. Разговор је трајао целих 30 минута, па ево електронских делова тог разговора.

- Господине председниче, наш лист је срећан што сте нам указали част, прихватли наш позив и нашли времена да прокоментаришете неколико питања од виталног интереса за државу. Ви сте сада на највишој функцији у држави и са тог места видите даље и дубље, као сиви соко.

Ако се слажете, да поделимо разговор на три дела: прво – НАТО, друго ХАГ, треће ДРЖАВА. Мада би било боље обрнуто, јер ви сте председник државе, а у поменутим организацијама немате лично чланство, немате утицај, можете само да слушате шта Соле и мисле.

Ајдемо прво на НАТО. - Шта мислите постоји ли још опасност од бомбардовања?

- Таман посла. Гарантујем мир. Мојим избором наш народ је добио гаранције. Па и Женевска конвенција предвиђа да војна сила не убија оне који се предају. Они само иду у логор на преваспитавање. Ми смо тај први стратешки циљ остварили.

- Шта ћемо са штетама од последњег бомбардовања савезника?

- Шта пришате, као да народ из вас говори? Какве штете? Таман посла. Било је само користи. Резултат видите: стигао ја, стигла демократија. Повратка на старо нема.

- Да ли смо ми икада бомбардовани од стране савезника?

- Ми нисмо, они су бомбардовани. За све су криви другови Броз и Милошевић (како му оно беше име) - ено им их. Зато су сада тамо где су. Ми смо их се одрекли, преко новина, радија и телевизије. Да је Милошевић слушао до краја – не би било бомбардовања. Вама је познато да су овлашћена господа из ДОСа позвали савезнике да нас бомбардују, да се демократским путем промени власт. У томе се успело, и то је историјска ствар за нас. То је почетак демократије у нас. То се ничим не може побити.

- Да ли је било штете од бомбардовања?

- Таман посла. Ко би неког звао да му прави штету? Није било. То је било корисно, каква штета. Допринело је промени власти. Нова демократска власт ће у најкраћем могућем року реорганизовати производњу, штета се неће осетити. Продаћемо вође, специјалце, трасформирати војску, смањити трошкове. Доћи ће нове технологије, нови кадрови, нова вредност. Када сви остану без посла, нови послодавци ће запослити нових 500 хиљада радника. Знате ли ви шта то значи – нових 500 хиљада радних места?

- Зашто не повучете тужбу за накнаду штетекоју је поднела бивша власт, примили би вас у НАТО, свуда би Вас примили?

- Незнам за ту тужбу, нећу да знам шта је радила ненародна власт. Морамо да гледамо у будућност, ја сам човек будућности.

- Када ћемо да живимо по стандардима развијених?

- Ја живим по пројектима и стандардима развијених. Нису они финансирали само трошкове металних пројектила. За растурање наших позива по свету да нас бомбардују су поштено и богато платили. И живи пројекти(ли) су нешто добили, напр. ОТПОР - дали су им мајице и плакате са задатком да носе и да галаме улицама, дали су им тепсије, шерпе, удараљке, пиштаљке. Са тим алатом и песницом стигли су до Грузије. Отпор не зна за границе. Сад крећу на Украјину. То кошта, наруџбина мора да се плати.

- Народ каже да је било штете, ви кажете да не треба да тражимо штету, како оцењујете тај народни, недемократски став?

- Народ је луд. Зар се не сећате мог колеге доктора по струци из Крајине, како се оно беше зваше, бог да му душу прости? Он је научно доказао да смо ми народ луд – ја га, као специјалиста и доктор за народ подржавам, у потпуности се са том дијагнозом слажем и у том делу научног рада – следим.

Да то повежемо са другом серијом питања. На реду је ХАГ.

- Зашто Милошевића предадосте на силу и бесплатно? Зашто не платише штету када је настала због Милошевића, да смо га бар дали у замену за штету, макар за колетарну, ни она није мала?

- Није хтео добровољно, а они су тражили милом или силом. Зато силом. Такав је међународни стандард. Па обећали су били неку цркавицу, али нисмо још предали остале, надамо се да ће после предаје свих тадашњих вођа нешто платити, ако у међувремену не подигну нове оптужнице, ако осиромаше или промене став, или измисле неки трећи разлог, вероватно нису предвидели у буџету. А знате – чега нема у буџету, то се не може трошити. Нису они – ми. Да имају разлога – они би поштено платили.

(Мени на уво - ћути о томе, може неко да нас чује - не пиши - оде мас у пропас. Обећао сам да нећу писати или да ћу написати малим шрифтом да се не види без наочара).

- Народ каже да је Хаг синоним глобалног смрада, те да није наших кнезова у Хагу, већ би нам мозгови били исправи, у говнима?

- Ви опет народ, те народ. Ви не схватате демократију. Без силе нема демократије – како да је спроведете. Видите како НАТО уводи демократију у целом свету. Народ се пита само на изборима. После избора народ не постоји. Народ је мирис, који бира, а не одлучује.

- Ви као председник молите власт да предају све оптуженике Хагу? Зашто их нисте предали када сте ви били главни владар, били су неки од њих са вама у власти, нисте морали да их оставите овој власти, да се у међувремену (са)крију?

- Није дао министар полиције Михајловић, а да се боримо са полицијом,

нисмо имали буџетска средства. А код њега су била досијеа.

- Имате ли решење за Хаг?

- Наравно, у сваком случају, за све имам решења, али за сада немам полуге да их извршим. Распао ми се ДОС. У сваком случају има и других решења. Знате, Михајловић није хтео да пише нове оптужнице за неке наше. Ми бисмо Карли помогли у прикупљању докумената и саставили спискове ко овде смета увођењу демократије, али Карла неће да прима нове оптужнице. Напр. (немој ни ово да пишеш) да оптужи Вука, Булатовића, Коштуницу, Николића, Ђукановића, Перишића и још неке. Они би се предали добровољно. Први би се предао Вук, онда остали. Уверен сам да би онда и ова четворка-шесторка пошла за њима. После пар година проведених у затвору (не би ни подизали оптужнице), американци би затворили суд, они би се чистог образа вратили. У међувремену, док њих нема, ја бих имао овлашћења и полуге да уђемо у НАТО, у Европу. Наведени би се вратили кући, као што рекох – чиста образа, а овде би тада већ било ПАРТНЕРСТВО, НАТО, Европа и цео свет.

Видите, Карла је тврда, мене не разуме, једино јој одговара да разговара са Коштуницом. Она се опусти, затим се договоре да је он превари, а њој одговара да води коло док се не затвори суд, док понестане пара. Коштуница не мари шта она прича по свету. А и време чини своје. И онако ће сви изумрети.

- Јасно. Имате ли неку поруку Милошевићу док је у Хагу?

- Не рачунамо на оне који нису овде. Ипак, желим му доброг здравља, те да се добровољно преда, одн. да се не предаје. Може да нам затреба.

Да пређемо на треће питање. На реду је држава. - Реците нешто као увод и поруку народу?

Јадни и гладни мој народе, у шта ме увалисте. Ни сам незнам шта да радим. Морам на пут по инструкције. Ипак, хвала ти, народе мој, што мене изабра за председника, а не неког трећег. Шта да Вам кажем о држави без граница, која не сарађује са онима који је терају на добробит и послушност стандардима, која са свих страна има претенденте. Ипак – надам се да ћу у свом мандату успети да нам Црна Гора постане пријатељска држава, да нас на Косову штити НАТО од Шиптара да на брзину, док чекамо разговоре, не освоје југ државе. У средњерочном плану нарочито је важно и надам се да ће наш народ начисто да излуди и постане паметан. Ако у томе успем – пуна шака браде.

- Косово је наша држава (по резолуцији 1244). Државу су на Косову и Метохији посетили високи гости, напр. председници Клинтон и Буш. Шта су они радили на нашој територији, а да председници државе то не прате? Њима се гарантује безбедност. Зашто председник државе не прима и не прати високе стране госте који посећују Косово и Метохију?

- И ја се то питам? Да сму у НАТОу, мислим - то се неби дешавало.

- Ви се спремате да ових дана посетите Косово и Метохију. Зашто председник државе треба да моли некога да му дозволи да посетите наш народ тамо?

- Прво, ми смо потписали да се тај део држеве не зове Косово и Метохија, него кратко – Косова. Што да се мучимо са вишком речи? Друго, у сваком случају, такви су међународни стандарди, странци могу без дозволе, нама треба ти исти странци да дају дозволе.

- То је новост, то нисам знао. Шта ћемо са Бодрумом?

- Бодрум у подрум. Главни Бодрумаш је сада шеф у Новом саду? Нема друге, само поштено.

- Председниче, ко је данас наш министар спољњих послова?

- Моја држава нема министра иностраних послова. Црна Гора има.

- А Вук? Народ каже да је он министар спољњих послова државе Јухухуху или Исланда, можда Финске. Нигде не помиње српске интересе, него само збори шта Срби треба да изврше по налозима светских демократа. Он је изгледа поштар?

- Ви опет народ, народ – откуда народ може да зна шта треба да ради Вук. То се народа не тиче. На крају крајева, сви знају да је Вук министар иностраних послове земље које нема. Како он да помиње српске интересе, наљутиће се Црногорци, Шиптари, одмах ће да га смене. Он несме да подржи ни владу у којој се налази. Шта онда народ од њега да очекују?

- Јес богами. У праву сте господине председниче. Пошто сте почели да ми постављате питања, да завршавамо овај интервју. Захваљујемо на вашем цењеном времену. Ако објавимо овај ваш први искрени интерјву нашем листу наше новине престаће да излазе. - Да ли да га објавимо?

- Објавите у свим новинама, па нека све новине престану да излазе. Шта ће нам новине. Трошимо папир.

- А од чега да живе моје колеге новинари?

- Нека пишу мемоаре.

И последње питање.

- Као визионар, шта мислите ко ће кроз четири године, када вам истекне први мандат, бити председник држав?

- Како ко? Како се усуђујете да питате? У сваком случају - ЈА, данас нема већег визионара од мене. Али, у сваком случају има један мали услов. Знате – сви данас постављају услове. Државе се уједињују, распарчавају, нестају. Ако тада буде постојала наша држава, ја ћу бити председник. Цео западни свет ме подржава.

- Ма(р)шала, председниче.

Разговор водио: Ђ.Крпељ - Крпењача

(државе и имена и су измишљена, ако се неко препозна – нека ћути)

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Mladiću, skidaj Mladića!

Sreda - 09.03.2011

Bilo je dovoljno prošetati samo dvadesetak metara u majicama s likovima haških optuženika i begunaca, pa da policija juče kod zgrade TV B92 u Novom Beogradu zaustavi i legitimiše ekipu „Alo!“ Za razliku od Sarajeva i Zagreba, gde se Gotovina, Merčep, Divjak i Orić, što uživo, a što na majicama, šetaju kao narodni heroji, Radovan Karadžić i Ratko Mladić kao likovi na majicama bili su sasvim dovoljan povod našim policajcima da novinare „Alo!“ upišu u svoje beležnice kao „opasne elemente“.

Dnevni list Alo

Постављена слика

Толико о демократији и слободи..

amin-nas

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

ne_shvata

Čitava Srbija pred plenidbom

Постављена слика

Beograd -- Građani širom zemlje uplašeni najavom da u Čačku bez stana ostaju porodice koje duguju za grejanje. U 22 osnovna suda pokrenuto 2.294.675 postupaka zbog duga.

Odluka suda u Čačku da se po zahtevu toplane prodaju četiri stana u kojima živi 12 građana, zbog dugova koji ponegde iznose više od 600.000 dinara, odjeknula je širom Srbije.

Kako i ne bi. U 34 osnovna suda širom Republike, minimum tri miliona Srba i njihovih preduzeća nije platilo struju, vodu, grejanje, telefone „za dinar“, fiksnu telefoniju, zatim automobile na lizing, kredite kod banaka...

Pred sudovima u Begradu, Vranju, Kraljevu, Kruševcu, Valjevu, Paraćinu, Jagodini, Boru, Prokuplju, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Smederevu, Šapcu, Loznici, Prijepolju, Nišu, Leskovcu, Negotinu, Kragujevcu, Novom Sadu i Zrenjaninu, duguje 2.294.675 građana, a suma koju duguju elektranama, toplanama, bankama, telekomunikacionim kompanijama ne može ni da se nasluti.

Svi ovi građani potencijalna su „novinska vest“. Mnogima koji duguju desetine hiljada dinara već sutra mogu na vrata da pokucaju sudski izvršitelji i da ih zamole da „napuste posed, radi licitacije za naplatu potraživanja“.

Naravno, deo naših građana ne plaća obaveze, jer je to postala u neku ruku i moda. Iz suda u Vranju, na primer, saznajemo da i jedan predsednik opštine iz susednog grada ne plaća struju ni vodu, i bez trunke stida ulazi u sud, a duguje pola miliona dinara.

Da cirkus bude kompletan, pred Vranjskim sudom procesuiraju i svog sudskog izvršitelja (koji treba da „pleni druge“) i to zbog 320.000 dinara duga po raznim neplaćenim računima.

Niš ima najviše šansi da postane novi Čačak. Tamo ima čak 77.000 izvršnih rešenja, 26.000 izvršnih odluka i 5.500 rešenja da se dužnicima proda imovina. Taj grad ima dugotrajnu tradiciju neplaćanja struje i komunalija koji datira još od početaka višestranačja u Srbiji, kada je premijer Živković bio na čelu pokreta - „Slobi ni za struju“.

Ipak, Beograd je najkritičniji. Prvom opštinskom sudu, koji pokriva 10 beogradskih opština (Vračar, Voždovac, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski Venac, Stari grad i Čukarica) tuženo je 1.700.000 ljudi i firmi jer na vreme nisu platili obaveze poveriocima. Samo Infostan je tužio milion Beograđana neplatiša, što je ogroman broj.

U Beogradu dodatni problem je i Parking servis, koji je samo u Prvom osnovnom tužio 30.000 vozača bez obzira što nikad nije pred Ustavnim sudom raspravljeno da li parking mesta pripadaju Beograđanima koji imaju svoje stanove i plaćaju i tzv. beogradski porez na život u prestonici, ili su ona pripala ovom beogradskom javnom preduzeću, aktom njegovog osnivanja.

Sve izvesnije da će čačanske porodice ostati bez stanova

"Nemojte, molim vas, da mi oduzimate jedino što imam, jedini krov nad glavom mojih unuka... Ako se to dogodi, oni mogu samo na ulicu, a meni preostaje da se na trgu polijem benzinom i zapalim!"

Ovako je u subotu, u svom domu u Ulici Radiše Poštića, preklinjao Ljubodrag Tadić (60), koji bi uskoro mogao da ostane bez stana, jer za grejanje JP Čačak duguje oko 550.000 dinara. Osnovni sud u gradu na Moravi, podsetimo, doneo je rešenja po kojima dug za grejanje može da se namiri prodajom stanova!

"U ovih 56 kvadrata, koje hoće da mi oduzmu, živim sa sinom Zoranom, snahom Brankicom i dva unuka. Rano sam ostao udovac i sam odgajao troje dece. Sve do 1999, kada sam ostao bez posla u Magnohromu, redovno sam plaćao grejanje. Ali, kada sam ostao bez primanja, s obzirom na to da ni deca nisu radila, nije se imalo odakle", kaže Tadić.

"Kada sam sudskom odlukom 2005. vraćen na posao, tužio sam firmu za naplatu zarada iz prethodnih šest godina. Nažalost, radio sam do 2008, a oni su mi ostali dužni i plate za te tri godine. Opštinski sud u Čačku doneo je izvršnu presudu, ali nikako da naplatim sada već milion dinara. Sud tu ništa ne radi, iako je ažuran kada treba da se uzme stan za dug od oko 5.000 evra", dodaje on.

Ljubodrag je, inače, tek od januara ove godine počeo da prima penziju, od samo 17.800 dinara, ali mu ne rade ni sin ni snaha...

Direktor JP Čačak Petar Domanović kaže kako njima nije cilj da sugrađanima otimaju stanove, već da ih natera da isplate dugovanja, zbog kojih je ugroženo grejanje čitavog grada.

"Da se odustane od prodaje stanova pravno je moguća stvar, ali teško izvodljiva. Sve je to sada sudska procedura, u koju ne želimo da se mešamo. Međutim, mi smo i dalje otvoreni za sve dogovore, za reprograme...", kaže on

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=27&nav_id=495502

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...