Jump to content

Епископ бачки Иринеј: Не изједначавати злочине комуниста и нациста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Иринеј: Не изједначавати злочине комуниста и нациста

НОВИ САД – Епископ бачки Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј изјавио је да се противи изједначавању нацистичких злочина са злочинима комунистичких режима.

„Не правдајући ничија стрељања без суда, не можемо изједначавати тај облик терора са холокаустом”, рекао је Иринеј на Семинару о холокаусту у Скупштини Војводине.

Он је казао да је тачно да су комунистичке власти убијале људе без суђења, али је додао да постоје индиције да је међу побијенима, поред невиних жртава, било и оних који су директно учествовали у нацистичким формацијама које су чиниле злочине над Јеврејима, Србима и осталима.

Иринеј је оценио да о тој проблематици треба говорити „с опрезом”, али је додао да Други светски рат није тако далека прошлост, која је прекривена митовима и легендама, већ могу да се утврде чињенице о догађањима у рату и непосредно након њега.

Према његовим речима, став традиционалних цркава према холокаусту је потпуно јасан и недвосмислен, када је у питању та историјска истина.

Он је навео да је покојни патријарх Павле, када су у Србији почели да се прештампавају антисемитски текстови, оштро осудио такву појаву и упутио писмо Јеврејској општини у Београду у којем је јасно изнео став СПЦ-а и осуду појава антисемитизма.

„С друге стране, ми немамо механизам да спречимо поједине екстремне појединце и групе, који се представљају као аутентични хришћани а емитују своје магловите конструкције, које могу да доведу до понављања злочина, да то раде”, упозорио је Иринеј и додао да такве појаве морају јасно да се раздвоје од званичних ставова цркава о холокаусту.

Иринеј је навео да су у појединим манастирима СПЦ-а током Другог светског рата били скривани Јевреји, облачене су им монашке хаљине и премештани су у села код домаћина који их нису потказивали, већ су желели да их сачувају од прогона.

Бета

објављено: 14/12/2010

http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Irinej-Ne-izjednacavati-zlocine-komunista-i-nacista.sr.html

--------

Мислим да Епископ Иринеј није требао да се петља у политику...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Одговори 164
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Иринеј: Не изједначавати злочине комуниста и нациста

НОВИ САД – Епископ бачки Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј изјавио је да се противи изједначавању нацистичких злочина са злочинима комунистичких режима.

„Не правдајући ничија стрељања без суда, не можемо изједначавати тај облик терора са холокаустом”, рекао је Иринеј на Семинару о холокаусту у Скупштини Војводине.

Он је казао да је тачно да су комунистичке власти убијале људе без суђења, али је додао да постоје индиције да је међу побијенима, поред невиних жртава, било и оних који су директно учествовали у нацистичким формацијама које су чиниле злочине над Јеврејима, Србима и осталима.

Иринеј је оценио да о тој проблематици треба говорити „с опрезом”, али је додао да Други светски рат није тако далека прошлост, која је прекривена митовима и легендама, већ могу да се утврде чињенице о догађањима у рату и непосредно након њега.

Према његовим речима, став традиционалних цркава према холокаусту је потпуно јасан и недвосмислен, када је у питању та историјска истина.

Он је навео да је покојни патријарх Павле, када су у Србији почели да се прештампавају антисемитски текстови, оштро осудио такву појаву и упутио писмо Јеврејској општини у Београду у којем је јасно изнео став СПЦ-а и осуду појава антисемитизма.

„С друге стране, ми немамо механизам да спречимо поједине екстремне појединце и групе, који се представљају као аутентични хришћани а емитују своје магловите конструкције, које могу да доведу до понављања злочина, да то раде”, упозорио је Иринеј и додао да такве појаве морају јасно да се раздвоје од званичних ставова цркава о холокаусту.

Иринеј је навео да су у појединим манастирима СПЦ-а током Другог светског рата били скривани Јевреји, облачене су им монашке хаљине и премештани су у села код домаћина који их нису потказивали, већ су желели да их сачувају од прогона.

Бета

објављено: 14/12/2010

http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Irinej-Ne-izjednacavati-zlocine-komunista-i-nacista.sr.html

--------

Мислим да наш Патријарх није требао да се петља у политику...

Мислиш Епископ?

Изнио је свој став. Шта је ту страшно?

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

Мислиш Епископ?

Изнио је свој став. Шта је ту страшно?

Да, Епископ...чиатх неке друге вести па ми остало у глави!

0110_hahaha

Мислим да Црква треба што даље од политике..јер неће добро да се заврши!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Мислиш да је исправан?

Јел треба да подсетимо на злочине комуниста у Св.Русији...

Убиство Св.Романова?

Злочине по Србији?(мислим на ширу верзију)

Сарадња комуниста са усташама...

чињеница да нису Јасеновац ослободили...

Напад комуниста на краљеву војску пре него су нацисти напали у славу споразума Стаљин-Хилер...

Сарадња комуниста и усташа за време Краљевине у новинама њиховим и митнзима..где су јавно говорили како Срби злостављају друге?

Јел треба још или да станем?

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Мислиш да је исправан?

Јел треба да подсетимо на злочине комуниста у Св.Русији...

Убиство Св.Романова?

Злочине по Србији?(мислим на ширу верзију)

Сарадња комуниста са усташама...

чињеница да нису Јасеновац ослободили...

Напад комуниста на краљеву војску пре него су нацисти напали у славу споразума Стаљин-Хилер...

Сарадња комуниста и усташа за време Краљевине у новинама њиховим и митнзима..где су јавно говорили како Срби злостављају друге?

Јел треба још или да станем?

Pokusacu ukratko da ti objasnim.

Izmedju ustaskog terora i komunistickog ja sam za komunisticki.

Eto zbog ceka ne treba izjedsnacavati te dve stvari.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Али усташе и комунисти су били савезници?

А ја нисам ни за један терор...

Слобода нема цену!

Saveznici?

Kod Blajburga su pokazali kome su saveznici.

A uz put...

moja pokojna baba Stoja iz Republike Srpske mi je pricvala da je trolom rata vidjala cetnike i ustase zajedno. Tako da  je ta "saradnja" sa ustasama diskutabilna. 

Подели на овим сајтовима

Слобода нема цену!

Saveznici?

A uz put...

moja pokojna baba Stoja iz Republike Srpske mi je pricvala da je trolom rata vidjala cetnike i ustase zajedno. Tako da  je ta "saradnja" sa ustasama diskutabilna.  

А моја баба је причала како сви попови у посту једу пилетину!

За ово што ја причам имају докази....

Комунистичких и усташких докумената!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Слобода нема цену!

Saveznici?

A uz put...

moja pokojna baba Stoja iz Republike Srpske mi je pricvala da je trolom rata vidjala cetnike i ustase zajedno. Tako da  je ta "saradnja" sa ustasama diskutabilna.  

А моја баба је причала како сви попови у посту једу пилетину!

За ово што ја причам имају докази....

Комунистичких и усташких докумената!

Tvoja baba nije mogla da vidi "sve" popve kako jedu piletinu, a moja pokojna baba Stoja je videla odrerde ustasa i cetnika zajedno. Uklapalo seb to tebi u koncept ili ne.

Подели на овим сајтовима

Tvoja baba nije mogla da vidi "sve" popve kako jedu piletinu, a moja pokojna baba Stoja je videla odrerde ustasa i cetnika zajedno. Uklapalo seb to tebi u koncept ili ne.

Па је ваерујем мојој баби..колико ти твојој...

Треба да баталим пост?

А мислио сам на попове у њеном селу!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Па је ваерујем мојој баби..колико ти твојој...

Треба да баталим пост?

А мислио сам на попове у њеном селу!

E sada kada si ogranicio na selo mogu i ja da poverujem tvojoj baki.

A sto da batalis post? Ja posstim Hrista radi a ne popa radi.

A ni ja necu da pljujem sada cetnike zbog nekog odreda.

Ali necu ni partizane zbog neke fotografije.

Ali hocu da pljujem ustase i sa fotkom i bez fotke, i sa babom i bez babe.

E zato ne mogu se izjednacavati komunistsi i nacisti i njihovi drugari.

Ne zaboravi da su nemci davali nagradu i za Drazu.

I za Tita.

A za Luburica nisu

Подели на овим сајтовима

Sveti Romanovi su bili na celu dinastije koja je svoje, ne samo realne vec i ideoloske  protivnike, ubijala sa i bez suda, progonila, zatvarala. Zar nije Dostojevski osudjen na smrt od te iste dinastije Romanovih, doduse Nikolaja 1..

Niko ne spori da je porodica Sveta, ali ne zato sto su bili pravednici, sem dece naravno, vec zato sto su njihovi gresi oprani mucenickom krvlju.

Govorimo o sistemima, a ne o licnostima. Nacisti su imali sistem koji je bio monstruozniji od drugih itd. dakle govorimo o stepenima zla pojedinih sistema.

Niko ne opravdava drugog kada kaze da je onaj prvi gori.

Ovo je osetljiva tema jer zahteva da budemo nepristrasni tamo gde je to skoro nemoguce, a to je pitanje stradanja nasih bliznjih.

Inace, meni je vise zasmetalo to sto se ime jednog episkopa navodi bez titule, nego neslaganje sa njegovom izjavom.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Споразум Рибентроп-Молотов (службени назив: Пакт о ненападању између Немачке и Савеза Совјетских социјалистичких република) је био споразум о ненападању између Трећег рајха и Совјетског Савеза. Потписан је 23. августа 1939. год. у Москви од стране совјетског министра спољних послова Вјачеслава Молотова и немачког министра спољних послова Јоахима фон Рибентропа. Међусобни пакт о ненападању био је на снази до почетка Операције Барбароса 22. јуна 1941. год. када је Немачка напала СССР.

Иако је званично био означен као "пакт о ненападању", овај споразум је обухватао и тајни протокол којим је извршена подела интересних сфера у независним земљама Финској, Естонији, Летонији, Литванији, Пољској и Румунији. Тајни протокол је експлицитно предвиђао "политичке и територијалне промене" у областима наведених земаља што је овај споразум претворило у агревисни војни савез упркос његовом званичном називу. Као последица овог споразума све наведене земље су нападнуте и окупиране било од стране Немачке било од стране СССР-а. Једино је Финска, која је два пута водила рат са Совјетским Савезом током Другог светског рата, успела да сачува своју независност али је била принуђена да уступи одређене територије.

Постављена слика

[Geheimes Zusatzprotokoll]

Aus Anlaß der Unterzeichnung des Nichtangriffspaktes

zwischen dem Deutschen Reich und der Union der

Sozialistischen Sowjetrepubliken haben die unterzeichneten

Bevollmächtigten der beiden Teile in streng vertraulicher

Aussprache die Frage der Abgrenzung der beiderseitigen

Interessensphären in Osteuropa erörtert. Die Aussprache

hat zu folgendem Ergebnis geführt:

1. Für den Fall einer territorial-politischen Umgestaltung

in den zu den baltischen Staaten (Finnland, Estland,

Lettland und Litauen) gehörenden Gebieten bildet die

nördliche Grenze Litauens zugleich die Grenze der

Interessensphäre Deutschlands und der UdSSR. Hierbei wird

das Interesse Litauens am Wilnaer Gebiet beiderseits

anerkannt.

2. Für den Fall einer territorial-politischen Umgestaltung

der zum polnischen Staat gehörenden Gebiete werden die

Interessensphären Deutschlands und der UdSSR ungefähr durch

die Linie der Flüsse Pissa, Narew, Weichsel und San

abgegrenzt. Die Frage, ob die beiderseitigen Interessen die

Erhaltung eines unabhängigen polnischen Staates erwünscht

ei-scheinen lassen und wie dieser Staat abzugrenzen wäre,

kann endgültig erst im Laufe der weiteren politischen

Entwicklung geklärt werden. In jedem Falle werden beide

Regierungen diese Frage im Wege einer freundschaftlichen

Verständigung lösen.

3. Hinsichtlich des Südostens Europas wird von sowjetischer

Seite das Interesse an Bessarabien betont. Von deutscher

Seite wird das völlige politische Desinteressement an diesen

Gebieten erklärt.

4. Dieses Protokoll wird von beiden Seiten streng geheim

behandelt werden.

Moskau, den 23. August 1939

gez. von Ribbentrop

gez. W. Molotow

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Пуномоћје за преговоре са Немцима, које је партизански Врховни Штаб 8. марта 1943. године издао Кочи Поповићу, команданту 1. пролетерске дивизије

Постављена слика

Пропусница коју су Немци издали Кочи Поповићу, 14. марта 1943. године

Постављена слика

Прва страница телеграма Кашеа Рибентропу од 30. марта 1943, у коме он наводи да се " поузданост Титових обећа њ а доказала у свим досада шњ им дог ђајима "

Постављена слика

Прва страница забелшке о разговору Ханса Ота и Владимира Велебита, вођеном 23. априла 1943. код Трнова

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...