Макрина Написано Фебруар 13, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2012 Тешко ми је да препознам ту границу између себе и другога. Кад примимо лице другог зар то онда није наше заједничко лице. Сва несрећа и потиче од идеје да неко може да се одвоји,да буде нешто посебно од ближњих. Ако је личност однос,онда без ближњег не постојим ни ја. а ако ближњег одвајам од себе онда и себе покушавам да поделим. Тако је,браво. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 13, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2012 Тешко ми је да препознам ту границу између себе и другога. Кад примимо лице другог зар то онда није наше заједничко лице. Сва несрећа и потиче од идеје да неко може да се одвоји,да буде нешто посебно од ближњих. Ако је личност однос,онда без ближњег не постојим ни ја. а ако ближњег одвајам од себе онда и себе покушавам да поделим. Тешко је препознати из разлога што је до тога јако јако тешко доћи у конкретном животу, тј. могуће је једино великим подвигом и светотајинским животом. Прича о "личности" је врхунац теологије и хришћанског живота, и до ње доћи није довољно само читањем Левинаса, итд. О томе може да прича митрополит Зизјулас, али тек после деценија подвига, труда, рада на себи и Цркви, итд. Зато је он и постао учитељ васељене (како га је скоро назвао в. Давид Перовић), светитељ. Нама гуштерима, за сада, остаје да се (још увек) бавимо мимезисом. Мали смо још за онтологију. Sinergija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Фебруар 20, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2012 Da izbacim temu na poc. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2012 Хвала ти Таиса! Има једна много лепа књига од Левинаса. Мислим да се зове...нешто типа...тумачење читања из Библије или Торе или тако нешто. Мало је познато да је Левинас (под старе дане) сваке суботе у синагоги читао делове који се читају и тумачио их свима преко своје философије. Има та књига на енглеском и ја сам је читао. Прејако је и аутентично, као ништа до сада што сам читао на те теме. Можда треба тражити да се та књига преведе, Anette је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Какав чикица: w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Joojj, vidi dekicu! :) Inace, tekst je odlican. I namerno komentarisem da se probije ova tema jer su ove na pocetnoj trenutno bezveze.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Ево шта ми се десило пре неки дан...има везе са овом темом на неки начин. Одем са супругом у једну Цркву,ту у близини,код једнос старог проте у госте,уђем у Храм и наиђем на брата који се много огрешио о Цркву,правио разне проблеме са зилотима..да не идем даље,сигурно би знали ко је када бих рекла име али то није ни важно.Изађе мој супруг из Храма,оде до куће протине,изађем и ја испред Храма,а овај брат стоји испред.Осећам да ме гледа и очекује да му се јавим.Ја нећу...он је одавно прешао црту.Ћутим.Не желим да примим к знању његово лице,не желим да учествујем у том сусрету. Оде он негде,мој супруг се враћа са протом.Ја кажем супругу да му се нисам јавила,стари прота прокоментарише да не треба бити искључив.Одемо на кафу код проте,враћамо се,стојимо на раскрсници,пролази овај брат.Ја препознам у томе,мој лични испит да се поправим.Окренем се и поздравим га.Како је био радостан због тога и срећан и одједном неку лакоћу осетим,осетим и ја неку радост.Лице другога ми се насмејало јер смо се ипак препознали у моменту.Ето w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 И још нешто,схватила сам, без обзира колико мишића употребимо на лицу да се осмехнемо некоме,то уопште није тешко.Ваља почети са осмехом на време.Неко звони на врата...почни са осмехом тек што си се за браву ухватио...насмеј се на силу,понекад,насмеј се тек да би се насмејао.Радост пређе у "навику". Радост сусрета постане нешто нормално. Драшко је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 невезано за валентинину причу, мада ме подсети на једну опаску с нета 23 мишића за осмех, 4 за шамар ... па ти види шта је теже. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1329848661' post='588211] невезано за валентинину причу, мада ме подсети на једну опаску с нета 23 мишића за осмех, 4 за шамар ... па ти види шта је теже. 4 за шамар...човече,како је шамарати лако... Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јун 17, 2012 Пријави Подели Написано Јун 17, 2012 митрополитот Месогијски Николај (Хаџиниколау) пишува многу убаво за оваа тема: дека лицето на другиот не е овде за да го сознаам туку за да го примам. текстот го читав на бугарски ако го најдам ќе пуштам линк до него Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 17, 2012 Пријави Подели Написано Јун 17, 2012 ljudi moji, mene ove stvari proganjaju od kako smo na forumu krenuli da ih otvaramo... drugi, lice drugog,utopizam, ja kao afirmacija kroz drugog i to... mnogo sam zahvalan Gospodu koji me shodno mojim mogućnostima lagano na životnim primerima uči onome što sam davno pročitao kod (čini mi se svetog Iskaka Sirina, a možda i nije) SMIRIO SAM SE I GOSPOD ME ODMAH POGLEDAO Ведран, feeble, Oglo and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јун 17, 2012 Пријави Подели Написано Јун 17, 2012 ljudi moji, mene ove stvari proganjaju od kako smo na forumu krenuli da ih otvaramo... drugi, lice drugog,utopizam, ja kao afirmacija kroz drugog i to... mnogo sam zahvalan Gospodu koji me shodno mojim mogućnostima lagano na životnim primerima uči onome što sam davno pročitao kod (čini mi se svetog Iskaka Sirina, a možda i nije) SMIRIO SAM SE I GOSPOD ME ODMAH POGLEDAO сасвим те разумем јер то су и моје теме.... w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јун 17, 2012 Пријави Подели Написано Јун 17, 2012 тоа е антропологија која нас децата божји, преку аскетиката, етиката и естетиката во Богочовекот=Теантропос, од евхаристијата не води во онтологијата и есхатолошкото Царство....најубавото патување од историјата кон есхатонот... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган_Петровић Написано Јун 17, 2012 Пријави Подели Написано Јун 17, 2012 Само да кажем да је ово једна од интересантнијих тема у скорије вријеме. Одмах сам помислио на химну љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука