Jump to content

PATRON HRAMA

Оцени ову тему

Препоручена порука

Velika molba!!!

Poštovani,

Danima pretražujem svekolike prezentacije i nikako da dodjem do literature ili bilo kakvih izvora o patronu hrama.

Mnogo bi mi značilo ako bih našao odgovore, ili ako bi me neko uputio na knjigu, članak u vezi sa sledećim pitanjima:

– Ko i u kojoj prilici odredjuje svetitelja ili praznični dogadjaj za hramovnu slavu; znam da je u savremenom periodu to u nadležnosti eparhijskog arhijereja, ali nikako da nadjem vesti kako se to odredjivalo ranije, posebno u periodu od XIV do polovine XIX veka;

– Kada i iz kojih razloga se menja hramovna slava;

– Da li se na ikonostasu oduvek, odnosno, ako nije, od kada predstavljao patron hrama.

Konkretno, imam opis ikonostasa obnovljene crkve brvnare današnjeg manastira Pinosava u Kusatku, koji je zabeležio Maksim Ratković, egzarh beogradskog mitropolita:

На четврт сата од села, у шуми, налази се, на старим темељима, прошле, 1732. године, обновљена црква.

(...)

Олтарска преграда је од дасака. На иконостасу су царске двери и северна врата. Завесе су од простог белог платна. На дверима су иконе Благовести и царева Давида и Соломона.

Десно од царских двери су Господ Исус Христос и Претеча, а лево је Пресвета Богородица и св. Архистратиг Михаил.

У другој зони су иконе св. Николе, св. Георгија, св. Димитрија и св. Петке. Све иконе су одлично насликане и позлаћене, али су старовремене и толико оронуле да се једва ликови препознају.

Egzarh Ratković je zatekao hram neosveštan, a očigledno je da je ikonostas iz prethodnog hrama.

Da li neko može da dokuči ko je od svetitelja bio patron tog prethodnog hrama?

Da dodam da je polovinom XIX veka na mestu brvnare sagradjen današnji hram, kao i to da se u blizini nalazi veoma izdašan izvor na kojem je sagradjena česma.

Moja dilema je u tome što je patron hrama Sv. arhangel Gavril (13/26 VII), ali je hramovna slava i Uspenije Presv. Bogorodice.

Radujem se svakom jutarnjem svetlu... :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...