Јаков. Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Razmenimo iskustva sa začinima i otkrijmo one koji nisu baš tako svojstveni srpskoj kuhinji, a ima ih na našem tržištu.. Preporučimo sa kojim jelima ide šta od začina, eksperimentišimo... ------------------------------------- Ja sam za večerinku probao jednu kombinaciju ljutkasto-mediteranskih začina uz testeninu i svidelo mi se... izmiksao sam majčinu dušicu, kečap, bijeli luk (češnjak), zelene masline, đumbir i usuo koju kap mas.ulja. MMMM ------------------------------------- Inače ĐUMBIR preporučujem svakom ko voli ljuto al ne voli da se oljuti. ĐUMBIR je i inače veoma zdrav i treba ga trpati u principu u sve i svašta. Ja sam đumbir sretao samo kao obrađen (bakarni prah) i nisam siguran kako ta biljčica izgleda u originalu, ali nije nimalo skup začin i jedna kesica može trajati dosta dugo. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 http://www.ezadar.hr/repository/image_raw/79397/large/ Ah taj sjajni začin, zaista male količine đumbira potpuno mijenjaju stvar tj. jelo. Volem ga 0409_feel. Ali ne žalim se ni kad Curry u pitanju u kombinaciji sa rižom i piletinom, mljac. Probaću nekad ovaj tvoj bućkuriš zvuči ukusno skroz. Inače usput da pitam, je li ti uvijek kuvaš ili samo kad ti dođe da kuvaš? Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Ah da, znam.. Viđao sam đumbir i takav. Pretpostavljam da je to krtolasti deo iz zemlje. Kuvam...ne baš tako često...više sam sklon pečenju, prženju i hladnoj pripremi. 4chsmu1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Станковић Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Не знам да ли сте имали прилику да пробате KOTANY зачине,одлични су. Ја редовно користим "грил за рибу",било да је морска или речна и небитно да ли је печем на роштиљу или пржим на уљу.Важно је само да се зачини бар двадесетак минута пре обраде. Страх од Бога,почетак је мудрости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
xyz Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 KOTANY? код мене већина зачина убрана, осушена и смјештена у теглице eheeeej ваљда зато ђумбир нисам никако користила, а кари баш ријетко... ваљда ствар навике... морам покушати... из медитеранске кухиње топло препоручујем: рузмарин, босиљак, оригано и наравно першун 0110_hahaha а добре бораније нема без мирођије, тј. копра у већину варива додајем још ланено сјеме, коприву, истина мање као зачин, више због корисних особина... од "слатких зачина" анис, каранфилић, цимет и наравно рум 4chsmu1 ... иду са куваним житарицама или рижом нпр.bliss jeeee P.S. ови слатки, нажалост, не расту у башти 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Idealan začin (sos) za zimu, koju može da se čuva u tegli i da se stavlja u svaku vrstu hladnih jela, može i u salate kao dodatak da obogati (nije za jela obrađena na toploti) jeste... zelen se isecka (lišće) + beli luk + so (ne sestra sa foruma) + maslinovo ulje Znači kao što sam rekao, sve se isecka posebno i zatim izmeša (idealna bi bila ona plastična seckalica-mešalica) doda se so i maslinovo ulje. Stavi sve to u teglu i eto ukusnog preliva za sve i sva. Pogotovo za sireve, ribu, dodatak paradajiz salati...ma može u sve hladno... Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Станковић Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 KOTANY? код мене већина зачина убрана, осушена и смјештена у теглице 0110_hahaha ваљда зато ђумбир нисам никако користила, а кари баш ријетко... ваљда ствар навике... морам покушати... из медитеранске кухиње топло препоручујем: рузмарин, босиљак, оригано и наравно першун 0110_hahaha а добре бораније нема без мирођије, тј. копра 0110_hahaha у већину варива додајем још ланено сјеме, коприву, истина мање као зачин, више због корисних особина... од "слатких зачина" анис, каранфилић, цимет и наравно рум ... иду са куваним житарицама или рижом нпр.0110_hahaha P.S. ови слатки, нажалост, не расту у башти 0110_hahaha Овај летећи смајли 0110_hahaha не држи першун у рукама,већ марихуану или ганџу,у народу познатија као CANNABIS SATIVA. Није ми познато да ли се користи и као зачин... 1000000001010 Страх од Бога,почетак је мудрости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
xyz Написано Децембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2010 Овај летећи смајли smej.gif не држи першун у рукама,већ марихуану или ганџу,у народу познатија као CANNABIS SATIVA. Није ми познато да ли се користи и као зачин... па што ми не рече прије употребе?! greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Зачини у нашој исхрани нису баш много заступљени осим оних уобучајених карактеристичних за наше поднебље и наше навике.Сада на тржишту постоје многи зачини који се најчешће користе у азијској кухињи,а који су лековити,укусни,али код нас се ретко употребљавају.Азијска кухиња се не може замислити без зачина,пре свега ђумбира већ поменутог. ЂУМБИР - Зачин и лековита билљка.Одличан код разноразних мучнина и болова у зглобовима.Осим тога савршено регулише пробаву. КАРИ - Садржи куркуму која је златно жуте боје,отклања упалне процесе у организму,нарочито у дигестивном тракту,смањује бол код остеоартритиса и реуме.У индији се прави паста од куркуме која отклња акне и бубуљице са лица. ЦИМЕТ - Код нас углавном зачин,а у Индији и Азији се најчешће користи као лековито биље.Полифеноли цимета утичу на побољшање осетљивости на инсулин,па је препоручљив за дијабетичаре нарочито за оне који болују од дијабетеса типа 2.Одличан је детоксикант и код упале бешике. КАРДАМОМ - У Индији и на Блиском истоку веома цењен афродизијак и буквално се ставља у свако јело.Побољшава болести астме,олакшава бронхитис и одстрањује лош задах из уста. ТИМИЈАН - Одличан је као антисептик,може се стављати на ране,посекотине и чистити их.Као чај смирује желудац и грчеве у стомаку.Као зачин изузетно укусан. АНИС ( КОМОРАЧ ) - Кинески зачин у праху.Као чај се користи као лек за реуматизам,а као зачин стимулише абсорбцију хране преко цревних ресица. Зачини су у одређеним комбинацијама круна јелу.Штета што већина нас нема навику да их користи редовно у својој исхрани. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Драга моја Анастасија, видим да се у твом посту помиње зачин кардамом као афродизијак,веома цењен у Индији и на Блиском Истоку. Има их још делотворних као што су... Začini Brojni začini su korišćeni kao afrodizijaci – beli luk biber, vanila… Beli luk, koji sada ljubavnici uglavnom izbegavaju zbog mirisa, je kod Egipćana, Grka, Rimljana, Kineza i Japanaca cenjen kao afrodizijak. Posebno se preporučivao starijim muškarcima, verovatno zbog uticaja na cirkulaciju krvi. Afrozidijački uticaj začini najviše ispoljavaju time što poboljšavaju ukus hrane. Ranije je uticalo i to što su bili skupi, retki i egzotični. Па се нешто питам, 0409_feel да ли је нешто од њих сервирала Дачи нова љубав његовог живота кад је заборавио на Натицу... Јер, погледај ово... Nova devojka Danila Ikodnovića je Milica Dražin, stomatološka sestra iz Novog Sada. Nakon što je Nataša Bekvalac u subotu uveče podnela zahtev za razvod braka, otišla je sa ćerkom na Zlatibor, dok je njen suprug Danilo Ikodinović ostao u Novom Sadu i nastavio sa poslom u svojoj kafani. Iako se prvo pričalo, da Dača vara Natašu sa medicinskom sestrom iz novosadskog Kliničkog centra "Vojvodina", ipak se radi o stomatološkoj sestri, navodno ćerki poznato stomatologa. Pogledajte i video, sa fotografijama Milice i njenog bivšeg dečka Aleksandra Ivanovića koji je postavljen na "You Tube". Milica Drazin i Aleksandar Ivanovic Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
xyz Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 питам се који је смисао овог посљедњег поста?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 питам се који је смисао овог посљедњег поста?! Ерозија морала и укуса. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука