Jump to content

Koliko ima dohalkidonskih hrišćana?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Dobro je znati da svi hrišćani ne spadaju u pravoslavne, katolike i razne vrste protestanata.

Oni koje se obično zaboravlja su šest dohalkidonskih crkava.

Koliko njih ima?

Ja sam našao slijedeće podatke:

Armenska (Jermenska) Apostolska Crkva      oko 6.000.000

Koptska Pravoslavna Crkva                        oko 9.000.000

Etiopska Pravoslavna Crkva                        oko 35.000.000

Sirijska Pravoslavna Crkva Antiohije            oko  1.700.000

Malankarska Sirijska Pravoslavna Crkva      oko  2.500.000

Eritrejska Pravoslavna Crkva                      oko  1.470.000

UKUPNO:                                                oko 55.670.000

Treba naglasiti da ove Crkve NISU

Подели на овим сајтовима

Dio teksta je greškom ispušten:

Treba naglasiti da ove Crkve NISU pravoslavne, iako neke u nazivu imaju riječ "pravoslavna", a često se i skupno nazivaju "istočne pravoslavne crkve".

Radi se o crkvama koje su se odvojile nakon vaseljenskog sabora (ekumenskog koncila) u Halkidonu (Kalcedonu) 451. godine.

Подели на овим сајтовима

Drago mi je sto se sve vise koristi naziv dohalkidonske, a ne monofizitske, jer su mnoge od njih spremne prihvatiti halkidonsko ucenje uz podrobno tumacenje istog. Pogotovo koptska crkva.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

@ Ђунис

Čitaš li ovo?

Evo, tek sad citam... 4chsmu1

Mislim da brojku treba korigovati malo navise:

1) U slucaju Kopta i u Egiptu i u dijaspori

2) U slucaju Indijaca, posto pored one zajednice koja ima autonomiju pod Sirijskim patrijarhatom postoji i zajednica koja je proglasila autokefaliju: Indijska Pravoslavna Crkva...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Управо тако! :drugarstvo:

Наишао сам на податак да у Судану има око 200.000 коптских хришћана...

А наишао сам на једну фантастичну цифру да клир Етиопске Православне Тевахедо Цркве броји око 400.000 (словима: четири стотине хиљада) људи...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Управо тако! :drugarstvo:

Наишао сам на податак да у Судану има око 200.000 коптских хришћана...

А наишао сам на једну фантастичну цифру да клир Етиопске Православне Тевахедо Цркве броји око 400.000 (словима: четири стотине хиљада) људи...

Управо сад налетех на информацију:

Today, the EOC has over 35 million followers and has about 500,000 clergy and 400,000 churches and monasteries all over Ethiopia.

http://www.eoc-cfao.org/about-us/history.html

Подели на овим сајтовима

Today, the EOC has over 35 million followers and has about 500,000 clergy and 400,000 churches and monasteries all over Ethiopia.

Ovo meni izgleda potpuno nevjerojatno!

Na forumu negdje imaš podatke za Katoličku (koje sam ja donio) i Pravoslavnu Crkvu (koje je donio Martirije) i odnos broja vjernika na jednog svećenika ili na jednog episkopa je dosta sličan. Je li moguće da je to u Etiopiji toliko drukčije i bolje?!

Na svakih 70 vjernika jedan svećenik?!

Na svakih 90 vjernika jedna crkva?!

Подели на овим сајтовима

Ovo meni izgleda potpuno nevjerojatno!

Na forumu negdje imaš podatke za Katoličku (koje sam ja donio) i Pravoslavnu Crkvu (koje je donio Martirije) i odnos broja vjernika na jednog svećenika ili na jednog episkopa je dosta sličan. Je li moguće da je to u Etiopiji toliko drukčije i bolje?!

Na svakih 70 vjernika jedan svećenik?!

Na svakih 90 vjernika jedna crkva?!

Oстало ми је негде у глави да сам прочитао да је код њих традиција да има велики број свештенства, као и да су људи широко укључени у богослужење, да их има доста са, тако да кажем "предсвештеничким" чином.

Ово што се тиче броја цркви-објеката, сасвим је могуће да је тако, ако претпоставимо да већина тих њихових цркви нису облика-габарита онога што уобичајено подразумевамо под црквом. Врло је могуће да су то мали објекти, дрвени и сл...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...