Jump to content

Akatisti

Оцени ову тему

Препоручена порука

АКАТИСТ

ГОСПОДУ НАШЕМ

ИСУСУ ХРИСТУ

Кондак 1.

Теби Војводо, који се бориш за нас, и Господе, Победитељу пакла, ја Твоје створење и слуга, избављен од вечне смрти, узносим похвале. Но пошто имаш милосрђе неисказано, ослободи свих опасности мене који вапијем: Исусе Сине Божији помилуј ме!

Икос 1.

Творче Анђела и Господе Сила, отвори мој збуњени ум и језик за похвалу пречистог имена Твога, као што си у старини глувоме и немоме одвезао слух и језик, па Ти говораше кличући овако:

Исусе свечудесни, Анђела удивљење!

Исусе свесилни, прародитеља избављење!

Исусе преслатки, Патријарха величање!

Исусе преславни царева укрепљење!

Исусе премили, Пророка испуњење!

Исусе предивни, Мученика крепости!

Исусе светихи, монаха радости!

Исусе свемилостиви, свештеника сладости!

Исусе свежалостиви, посника уздржање!

Исусе свесладосни, преподобних радовање!

Исусе сведрагоцени, девственика целомудрије!

Исусе предвечни, грешника спасење!

Исусе Сине Божији помилуј ме!

Кондак 2.

Господе, као што си се у оно време, видећи удовицу где силно плаче, смиловао, и васкрсао њеног сина кога су носили да сахране, тако се и на мене смилуј Човекољупче, и васкрсни умртвљену гресима душу моју која кличе: Алилуја!

Икос 2.

Тражећи да схвати оно што је несхватљиво, Филип говораше: Господе покажи нам Оца. А Ти му рече: Толико си времена са мном, зар ниси сазнао да је Отац у мени и ја у Оцу? Стога Неиспитани, са страхом ти кличем:

Исусе, Боже предвечни!

Исусе, Царе свесилни!

Исусе, Господару дуготрпељиви!

Исусе, Спасе свемилостиви!

Исусе, чувару мој предобри!

Исусе, очисти грехе моје!

Исусе, уклони безакоња моја!

Исусе отпусти неправде моје!

Исусе, надо моја, не остави мене!

Исусе, помоћниче мој не одгурни мене!

Исусе, створитељу мој не заборави мене!

Исусе, пастиру мој, не погуби мене!

Исусе, Сине Божији, помилуј ме!

Кондак 3.

Вишњом силом, Исусе, обукао си апостоле док су седели у Јерусалиму, обуци у топлоту Твога Светога Духа и мене нагог и без икаквог доброчинства, и дај ми да ти с љубављу певам: Алилуја!

Икос 3.

Имајући богатство милостђа, Исусе, призвао си царинике и грешнике и невернике. Не презри сада ни мене који сам сличан њима, него као скупоцено миро прими ову песму:

Исусе, сило непобедива!

Исусе, милости бесконачна!

Исусе, красото пресветла!

Исусе, љубави неисказана!

Исусе, Сине Бога живога!

Исусе, помилуј ме грешнога!

Исусе, услиши ме у безакоњима зачетога!

Исусе, очистиме у гресима рођенога!

Исусе, научи ме непотребнога!

Исусе, просвети ме тамнога!

Исусе, очисти ме нечистога!

Исусе подигни ме блуднога!

Кондак 4.

Имајући буру сумљалачких помисли, Петар почне тонути, но угледавши Тебе Исусе, где у телу ходиш по води, он познаде да си Ти истинити Бог, и добивши руку спасења рече: Алилуја!

Икос 4.

Чувши Господе, где пролазиш путем, слепи вапијаше: Исусе, Сине Давидов помилуј ме! И дозвавши га Ти му отвори очи. Тако, просвети милошћу Твојом мислене очи срца и мене који вапијем и говорим:

Исусе, небеских створитељу!

Исусе земаљских искупитељу!

Исусе, преисподњих истребитељу!

Исусе, свеколике творевине украситељу!

Исусе, душе моје утешитељу!

Исусе, ума мога просветитељу!

Исусе, срца мога весеље!

Исусе, тела мога здравље!

Исусе, Спаситељу мој спаси ме!

Исусе, светлости моја, просвети ме!

Исусе, од сваке муке избави ме!

Исусе, спаси ме недостојног!

Исусе, Сине Божији помилуј ме!

Кондак 5.

Као што си нас, Исусе, у оно време искупио својом божанском крвљу од клетве законске, тако нас ослободи замке у коју ђаво уплете телесним страстима, блудним дражењима и злом мрзовољом, нас који Ти кличемо: Алилуја!

Икос 5.

Јеврејска деца видевши у облику човечијем Онога који је руком саздао човека и схвативши да је Он - Господ, похиташе да Му гранчицама укажу поштовање, кличићи осана! Ми пак, приносимо Ти песму, говорећи:

Исусе, Боже истинити!

Исусе, Сине Давидов!

Исусе, царе преславни!

Исусе, јагње беспрекорно!

Исусе, пастиру прекрасни!

Исусе, хранитељу у детињству моме!

Исусе, чувару у младости мојој!

Исусе, похвало у старости мојој!

Исусе, надо у смрти мојој!

Исусе, животе по смрти мојој!

Исусе, утехо моја на суду Твоме!

Исусе, жељо моја не постиди ме тада!

Исусе, Сине Божији помилуј ме!

Кондак 6.

Испуњавајући, Исусе, проповед и речи богоносних проповедника, јавио си се на земљи и, несместив, поживео си са људима, и болести наше узео на себе. Стога, ми исцељени Твојим ранама, навикосмо да Ти певамо: Алилуја!

Икос 6.

Светлост истине Твоје засија васељени и обмана ђаволска би прогнана, јер идоли, Спаситељу наш, не подневши Твоју снагу, падоше. А ми, добивши спасење, кличемо Ти:

Исусе, истино која прогони обману!

Исусе, светлости која си изнад свих светлости!

Исусе, царе који савлађујеш свачију силу!

Исусе, Боже који боравиш у милости!

Исусе, хлебе животе насити ме гладнога!

Исусе, изворе разума, напој ме жеднога!

Исусе, одећо весеља, одени ме трулежнога!

Исусе, покривачу радости, покрији ме недостојнога!

Исусе даваоче молитељима, дај ми плач за грехе моје!

Исусе, проналашче тражитеља, пронађи душу моју!

Исусе, отворитељу онима који куцају, отвори срце моје јадно!

Исусе, искупитељу грешних, очисти безакоња моја!

Исуе, Сине Божији помилуј ме!

Кондак 7.

Желећи да откријеш сакривену од века тајну, Исусе, Ти си као овца био вођен на заклање, и као јагње нем пред онима који га стриже, а као Бог васкрсао си из мртвих, и са славом си се узнео на небеса, и подигао са собом нас који кличемо: Алилуја!

Икос 7.

Јавивши нам се, Творац показа дивну ствар: оваплоти се без семена од Дјеве, васкрсе не сломивши печат на гробу, и са телом уђе код апостола кроз затворена врата. Стога дивећи се запевајмо:

Исусе, речи необухватна!

Исусе, речи несагледна!

Исусе, сило непостижна!

Исусе, мудрости недомислива!

Исусе, Божанство неописиво!

Исусе, Господство неизмериво!

Исус, царство непобедиво!

Исусе, владавино бесконачна!

Исусе, снаго највиша!

Исусе, власти вечна!

Исусе, Творче мој, сажали се на ме!

Исусе, Спаситељу мој, спаси ме!

Кондак 8.

Видећи како се Бог на необичан начин учовечио, уклонимо се од сујетног света и управимо ум на божанске ствари: јер Бог ради тога на земљу сиђе, да на небеса узведе нас, који Му кличемо: Алилуја!

Икос 8.

Сав беше међу земнима, но никако не одступи од небеских, Неизмерни, када ради нас добровољно пострада, и смрћу Својом нашу смрт умртви, и васкрсењем дарова живот онима који певају:

Исусе, сладости срца!

Исусе, крепости тела!

Исусе, светлости душе!

Исусе, бистрино ума!

Исусе, радовање савести!

Исусе, надо сигурна!

Исусе, спомене предвечни!

Исусе, похвало висока!

Исусе, славо моја преузвишена!

Исусе, жељо моја не одгурни мене!

Исусе, пастиру мој, потражи мене!

Исусе, Спасе мој, спаси мене!

Кондак 9.

Сва природа анђелска непрестано слави на небесима пресвето име Твоје, Исусе, кличући: свет си, свет, свет! Ми пак грешни на земљи, земним устима кличемо: Алилуја!

Икос 9.

Речите говорнике видимо безгласне као рибе пред Тобом, Исусе Спаситељу наш, јер не умеју да објасне како си то и неизменљиви Бог и савршени човек? Ми пак, дивећи се тајни, узвикујемо са вером:

Исусе, Боже предвечни!

Исусе, Царе царева!

Исусе, Господару Господара!

Исусе, судијо живих и мртвих!

Исусе, надеждо безнадежних!

Исусе, утехо плачућих!

Исусе, славо убогих!

Исусе, не осуди ме по делима мојим!

Исусе, очисти ме по милости Твојој!

Исусе, отерај од мене мрзовољу!

Исусе, просветли мисли срца мога!

Исусе, дај ми сећање на смрт!

Кондак 10.

Желећи да спасеш свет, Источе истока, дошао си тамноме западу - природи нашој - и понизио себе до смрти. Зато се име Твоје узвиси изнад свакога имена, и од свих небеских и земаљских нараштаја слушаш: Алилуја!

Икос 10.

Царе предвечни, утешитељу истински Христе, очисти нас од сваке нечистоте као што си очистио десеторицу губаваца. И исцели нас као што си исцелио среброљубиву душу царинка Закхеја да Ти у умиљењу кличемо:

Исусе, ризницо непропадљива!

Исусе, богатство непотрошљиво!

Исусе, храно јака!

Исусе, пиће неисцрпно!

Исусе, одећо убогих!

Исусе, одбрано удовица!

Исусе, заштитниче сирочади!

Исусе, помоћи трудбеника!

Исусе, путовођо путника!

Исусе, кормилару оних који плове!

Исусе, пристаниште витланих буром!

Исусе, Боже подигни ме палог!

Кондак 11.

Ја недостојни приносим Ти свеумилно појање, вапијем Ти као Ханенејка: Исусе, помилуј ме, јер имам не кћер него тело које љуто бесни страстима и пламти јарошћу, и дај исцељење мени који узвикујем: Алилуја!

Икос 11.

Павле који је раније гонио Тебе, светило које даје светлост онима што су у тами незнања, послуша силу божанског гласа и просвелли своју душу. Тако просвети и тамне зенице душе моје која вапије:

Исусе, царе мој свесилни!

Исусе, Боже мој свемоћни!

Исусе, Господе мој свебесмртни!

Исусе, створитељу мој преславни!

Исусе, наставниче мој предобри!

Исусе, пастиру мој свемилосрдни!

Исусе, господару мој свемилостиви!

Исусе, Спаситељу мој свежалостиви!

Исусе, просвети моја чуства, помрачена страстима!

Исусе, исцели моје тело, изранављано гресима!

Исусе, очисти мој ум од помисли сујетних!

Исусе, сачувај срце моје од похота лукавих!

Кондак 12.

Исусе, разрешитељу свих дугова, даруј ми благодат, и прими ме кајућег се, као што си примио Петра који се био одрекао Тебе; и призови ме потиштеног, као што си некада призвао Павла који Те је гонио, и услиши мене који кличем: Алилуја!

Икос 12.

Опевајући Твоје очовечење, сви Те славимо, и верујемо са Томом да си Ти Господ и Бог који са Оцем седи, и који ће судити живима и мртвима. Онда удостој стајања с десне стране и мене који вапијем:

Исусе, царе предвечни помилуј ме!

Исусе, цвете миомирисни, умириши ме!

Исусе, топлото мила, загреј ме!

Исусе, храме предвечни, заклони ме!

Исусе, одећо светла, украси ме!

Исусе, бисеру скупоцени, облистај ме!

Исусе, камену драги, озари ме!

Исусе, сунце правде, обасјај ме!

Исусе, светлости света, осветли ме!

Исусе, од душевних и телесних патњи избави ме!

Исусе, из противничке руке отми ме!

Исусе, од неугасивог огња и осталих вечних мука ослободи ме!

Кондак 13.

О, преслатки и свежалостиви Исусе, прими сада ово мало мољење наше као што си примио две удовичине лепте, и сачувај од видљивих и невидљивих непријатеља, од најезде туђинаца, од болести и глади, од сваке невоље и смртоносне ране, и избави будућих мука све који Ти кличу: Алилуја!

Овај кондак чита се три пута.

Онда поново икос 1 и кондак 1.

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

АКАТИСТ СВЕТОМ АРХАНГЕЛУ МИХАИЛУ

Кондак 1.

Сјајни војводо Небеских Сила и заштитниче рода људског, теби приносимо ову захвалну песму ми који се тобом избављамо од невоља. А ти стојећи пред престолом Цара славе, ослобађај нас од сваке опасности, да бисмо са вером и љубављу клицали у похвалу теби:

Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

Икос 1.

Као проповедника ангелских огњезрачних чинова, Архистратиже Михаиле, требало би да те ангелским језицима славимо, али док нас ти не умудриш и не научиш језицима Бестелесних бића, дотле чуј из наших, иако људских, ипак захвалних уста ово:

Радуј се, првобитна звездо света!

Радуј се, златозарна буктињо истине и правде!

Радуј се, међу ангелским хоровима најнепосреднији примаоче луча несаздане светлости!

Радуј се, старешино ангела и архангела!

Радуј се, у теби највећма блиста слава Творачке деснице!

Радуј се, украсе свих бестелесних бића!

Кондак 2.

Провидећи очима вере величину духовне лепоте и силу муњеносне деснице твоје, Архангелу Божји, ми се, као земна и телом обложена бића, испуњујемо дивљењем, радошћу и благодарношћу према Творцу свега, кличући са свима Небеским Силама: Алилуја!

Икос 2.

Испроси нам разум чист и слободан од страсти, свечудесни Михаиле, Небеских чинова старешино, да бисмо ти, уздигавши се мишљу од земног ка небесном, отпевали похвалну песму овако:

Радуј се, Божје неисказане дивоте и лепоте најближи гледаоче!

Радуј се, свеблагих намера Пресвете Тројице најповерљивији тајниче!

Радуј се, предвечних одлука Творчевих верни извршиоче!

Радуј се, теби се с љубављу диве Небеске војске!

Радуј се, тебе с вером прослављају земнородни!

Радуј се, од тебе дршћу адске силе!

Кондак 3.

Показавши силу необориве ревности за славу божју, Архангеле Михаиле, стао си на чело ангелских легиона против свегордог Денице који је дисао злобом. И када он са мрачним саучесницима својим би низринут са небеске висине у преисподњу, тада Небеске Војске славно предвођене Тобом, као једним устима радосно ускликнуше пред престолом Божјим: Алилуја!

Икос 3.

Сав род хришћански, Архангеле Михаиле има тебе великог заштитника и дивног помоћника у борбама са противницима, и ми желећи се удостојити те свечудесне заштите твоје у дан славља твог, довикујемо ти овако:

Радуј се, јер тобом Сатана би као муња збачен с неба!

Радуј се, јер чуван тобом род људски узлази ка небу!

Радуј се, предивни украсе свесветлог света горњег!

Радуј се, преславна заштито палог света доњег!

Радуј се, јер тебе силе зла не могу никад победити!

Радуј се, јер си са свим ангелима божјим благодаћу божјом занавек утврђен у истини и правди!

Кондак 4.

Првопрестолниче ангела, избави од искушења и опасности нас који са љубављу и радошћу обављамо пресветло славље твоје, јер си ти велики помоћник у невољама, и у часу смрти чувар и заштитник од злих духова свима који кличу твоме и нашем Господару и Богу: Алилуја!

Икос 4.

Видећи твоју храброст против сатанских војски, сви Ангелски чинови радосно кренуше за тобом у рат за име и славу Господа свога, кличући: ко је као Бог! А ми, знајући да је Сатана бачен под ноге твоје, узвикујемо теби као победитељу:

Радуј се, јер се мир и тишина тобом зацарише на небу!

Радуј се, јер духови зла тобом бише низринути све до пакла!

Радуј се, јер ангелске војске и силе невидљивог света ти упућујеш ка истребљењу зла!

Радуј се, Ти који невидљиво укроћујеш раздор и узбуну стихија у видљивом свету!

Радуј се, чудесни саборче оних који воде рат са духовима зла испод неба!

Радуј се, моћни помоћниче оних који малаксавају у искушењима и напастима овог века!

Кондак 5.

У храму твом у Хони ти се показа богоотворени извор превеликих чудеса, јер силом својом ти не само уништи тамошњу огромну змију, него отвори и извор воде која исцељује сваки недуг телесни, да би Господару ангела који тебе прославља, клицали сви: Алилуја!

Икос 5.

Слушајући и знајући, предивни Михаиле, да усред светих ангела блисташ као велико светило, ми прибегавамо к теби, по Богу, и Пресветој Мајци Божјој, обасјај лучама светлости твоје све нас који ти кличемо овако:

Радуј се, вођо и чувару у пустињи народа богоизабраног!

Радуј се, узвишени посредниче закона, даног преко Мојсија на Синају!

Радуј се, јер судије и вође Израиљског народа налажаху у теби силу и вештину!

Радуј се, јер пророци и првосвештеници јудејски преко тебе добијаху од свезнајућег Бога дар знања!

Радуј се, Ти који богобојажљиве законодавце снабдеваш тајном мудрошћу!

Радуј се, Ти који стављаш благост у срце онима што деле суд и правду!

Кондак 6.

Када тебе, весника Божјих одлука угледа некада Маноје, он се испуни недоумице и страха мислећи да му нема више живота на земљи. Али обавештен од своје жене о благости твог јављења и о кротости твојих речи, он од радости што ће му се по, по речи твојој, родити син Самсон, благодарно ускликну Богу: Алилуја!

Икос 6.

И заблиста свечудесном славом, Михаиле архангеле, када у обличју човечјем стаде пред Исусом Навином, говорећи: Изуј обућу са ногу својих, ја сам Архистратиг силе господње. Дивећи се таквом јављању твом, ми ти с љубављу кличемо:

Радуј се, боговенчаних глава будни чувару!

Радуј се, брзи оборитељу оних који се супроте власти, јер се наредби божјој супроте!

Радуј се, умиритељу народних узбуна!

Радуј се, уништитељу безбожних обичаја!

Радуј се, јер ти просвећујеш сумњалице у часу тешких недоумица!

Радуј се, јер ти избављаш искушаване од погубних клевета!

Кондак 7.

Господар свега, желећи показати да судбе синова човечијих нису случајне, него да се свагда налазе у десници Његовој, одреди тебе земаљским царствима за заштитника и чувара, да племена и народе припремаш за вечно царство Божје. Тога ради сви, свесни твога служења спасењу људском, благодарно кличу Богу: Алилуја!

Икос 7.

Творац и Господар свега показа нам преко тебе, Архистратиже, нова чудеса на земљи, када ти, храм саздан у твоје име, чудесно спасе од поплаве, наредивши да воде и поток утону у недра земље. Видећи то, блажени Архип са духовном децом својом благодарно узвикну к теби:

Радуј се, светих храмова божијих неразрушива оградо!

Радуј се, непријатељима вере Христове необорива сметњо!

Радуј се, јер се наредби твојој стихије покоравају!

Радуј се, јер се тобом све злобне замисли руше!

Радуј се, ти који вернима радост доносиш од престола Сведржитеља!

Радуј се, ти који неверне приводиш на стазу правде и истине!

Кондак 8.

Необично чудо силе твоје, Архистратиже Божји, доживе Авакум, када га ти по заповести Божјој пренесе брзо из Јудеје у Вавилон, да пода храну Данилу, баченом у ров међу лавове. Стога, удививши се превеликом дејству силе твој, он узвикну са вером: Алилуја!

Икос 8.

Сав си на небу, Михаиле Архангеле, стојећи пред престолом Цара Славе, али ниси далеко ни од нас доле, ратујући увек са непријатељима спасења људског. Стога сви који желе да достигну жуђену отаyбину небеску, сложно кличу теби:

Радуј се, хоровођо трисветог певања ангелског!

Радуј се, увек спремни чувару и посредниче земнородних!

Радуј се, ти који си на чудан начин поразио фараона са неверним Египћанима!

Радуј се, ти који си верне Јудејце преславно водио кроз пустињу!

Радуј се, ти којим се угаси огањ пећи вавилонске!

Кондак 9.

Све монахе Свете Горе Атонске обузе радосно усхићење, гледајући како ти спасе богобојажљивог младића кога безумни златољупци бацише у море са каменом о врату. Стога обитељ која га прими, красећи се твојим именом, благодарно узвикује ка Господу: Алилуја!

Икос 9.

Говори красноречиваца и разлози филозофа нису у стању да искажу силу твоју, Михаиле Архистратиже, како си ти за једну ноћ погубио сто осамдесет и пет хиљада војника цара Асирског Сенахерима, за казну да више не хули име Господње. Ми пак, поштујући твоју свету ревност за славу Бога истинитог, весело ти кличемо овако:

Радуј се, православних војски непобедиви војводо!

Радуј се, страху и уништење ратних похода зловерника!

Радуј се, праве вере и богопоштовања засадитељу!

Радуј се, душегубних јереси и раскола искоренитељу!

Радуј се, ти који си побожне Макавеје много пута на бојишту укрепио!

Радуј се, ти који и Антиоховог безбожног војводу Илиодора у самом храму порази!

Кондак 10.

Архистратиже Божји, нама који желимо да се спасемо буди неодступни помоћник, избављајући нас и чувајући нас од беда и напасти, а нарочито од рђавих навика и грехова наших, да бисмо, напредујући у вери, нади и љубави Христовој, са радошћу због свечудесне заштите твоје захвално певали Господару ангела и људи: Алилуја!

Икос 10.

Архистратиже Божји, ти си верујућим људима заклон и непоколебљива тврђава у борбама са видљивим и невидљивим непријатељима: тога ради, избављани тобом од замки ђаволских, ми ти благодарним срцем и устима кличемо овако:

Радуј се, непобедиви борче против непријатеља вере и противника свете Цркве!

Радуј се, неуморни сарадниче смиреним проповедницима Еванђеља!

Радуј се, ти који светлошћу вере Христове просвећујеш оне што у тами седе!

Радуј се, ти који изводиш на пут истине и покајања оне који су заблудели у лажним учењима!

Радуј се, неумитни одмаздитељу онима који се узалуд куну именом Божјим!

Радуј се, муњевити васпитачу оних који безочно исмевају тајне свете вере!

Кондак 11.

Сваку похвалну песму, Архистратиже Божји, превазилази мноштво чудеса твојих, која си ти починио не само на небу и на земљи, него и у тамним понорима преисподње, где си оковима силе Господње оковао свезлог Сатану, да бисмо ми избављени од злобе његове, благосиљали Господара неба и земље кличући: Алилуја!

Икос 11.

Архистратиже Михаиле, ти си се као светлоносни служитељ истине и чистоте богопоштовања јавио када си, провиђајући лукавство духова таме, именом Божјим забранио ђаволу да се дрзне показати гдје се налази скривено тело преминулог вође Израиљског Мојсија, да га чулни синови Израиља не би обожавали. Тога ради, поштујући светло име Твоје, ми ти благодарно кличемо:

Радуј се, ти који си у дане Старог Завета очувао чистоту богопознања међу Јеврејима!

Радуј се, ти који си у дане нове благодати много пута из корена ишчупао кукољ заблуда!

Радуј се, истребитељу многобожачких прорицалишта и идола!

Радуј се, хришћанских подвижника и страдалника укрепитељу!

Радуј се, ти који немоћне духом испуњујеш силом благодати Божје!

Радуј се, ти који у свеоружије вере облачиш оне који малаксавају телом!

Кондак 12.

Архистратиже Михаиле, измоли благодат од Бога с неба нама који певамо у славу свечасног имена твог, да бисмо, закриљени тобом, поживели у свакој побожности и чистоти, док нас смрт не одреши од тела, и тако се удостојили предстати огњезрачном престолу Цара Славе и са ангелским хоровима ускликнути: Алилуја!

Икос 12.

Опевајући разноврсна чудеса твоја, Архистратиже Михаиле, која си починио ради спасења нашег, ми молимо Господа и Господара свега,да дух ревности твоје за славу Божју никада не оскудева ни у нама који ти кличемо:

Радуј се, ти који верне слуге Боже благовремено постављаш чудесно на висину власти!

Радуј се, ти који недостојне невидљиво збацујеш са висине силе и славе!

Радуј се, ти који у посљедњи дан имаш сабрати изабране са све четири стране света!

Радуј се, ти којим ће грешници као кукољ по речји божјој, бити предани вечном огњу!

Радуј се, ти којим ће Сатана са ангелима његовим бити бачен у језеро огњено на вјеки вјеков!

Радуј се, ти којим ће се праведници свеславно настанити у обитељима Оца небесног!

Кондак 13.

(овај кондак се чита 3 пута)

О свечудесни старешино архангела и ангела, за прекрасно служење твоје спасењу рода људског прими сада од нас овај глас хвале и благодарности који ти узносимо, те нас ти, препун силе Божје, заклони невештаственим крилима твојим од свих видљивих и невидљивих непријатеља, да бисмо Господу, кога ти прослављаш и који је тебе прославио, непрестано клицали: Алилуја!

И опет: Икос 1. и Кондак 1.

МОЛИТВА св. арх. Михаилу

Сав си огањ и ревност, свети Архистратиже Михаиле, зато те молимо: учмале душе наше запали огњем ревности твоје, да бисмо будне савести увек радосно служили заједничком Господу нашем, свесрдно се угледјући на тебе, безгрешног и светог брата нашег, и врховног војсковођу нашег, врховног војсковођу све небеске и земаљске војске Христове. Чудесни Господ Христос начинио је једну Цркву од ангела и људи, да бисмо се ми људи, који тајанствено представљамо херувиме на земљи, угледали на свету браћу нашу, на чијем челу стојиш ти, лужезарни и дивни Архистратиже Михаиле. Ти си на небу победио свезлог сатану, и збацио га с неба на дно пакла, помажи и нама увек, молимо те, свемоћни Архангеле, да и ми свепобедном силом твојом побеђујемо свелукавог Сатану, који нас са свих страна напада и искушавак роз безбожне људе, нечисте помисли, земаљске сласти, опојне страсти.

Сав си све, чист и безгрешан, дивни Првоангеле Божји, молимо те свесвети, молимо те свечисти, молимо те свебезгрешни, учи нас дан и ноћ како да живимо свето, чисто и безгрешно, и даруј нам твоје херувимске силе, да бисмо истински и стварно херувимски живели на земљи ми који по неизмерном човекољубљу Божјем представљамо херувиме на земљи. Не остави нас у отвореном блату наших сластољубивих земаљских жеља, него нас подигни у небеске ангелске висине и оспособи нас да ангелски свето и чисто поживимо док смо у телу на земљи. Милостиво погледај на нас, Свепобедни Архангеле, снисходљиво се спусти до нас, те нас, заспале у гресима, побуди на борбу са злом, са грехом, са смрћу, са ђаволом, да бисмо, вођени и сокољени тобом, лако савлађивали сваки грех, сваку страст, сваку смрт, сваког ђавола. Ми знамо, богоносни Архангеле, да ти имаш власт над нечистим дусима, над болестима, над смрћу, над гресима, испуни душе наше божанском силом својом, да бисмо и ми неустрашиво ратовали и херувимски побеђивали све непријатеље спасења нашег, вере наше, душе наше.

Свепобедни војводо Небеских Сила, ти си очистио небо од Сатане и црних ангела његових, очисти и душе наше од сваког греха, јер греси наши отварају врата и прозоре душа наших, те кроз њих улазе у нас нечисте силе демонске, прљајући и умртвљујући душе наше, које треба да су анђелски чисте и анђелски бесмртне. Без твоје свепобедне помоћи, Небески Војсковођо, ми лако постајемо плен нечистих сила, стога те од свег срца молимо, уврсти нас у своју непобедиву војску, и ратуј за нас и испред нас, водећи нас и предводећи нас у свакој борби за душу нашу, за спасење наше, за вечност нашу, и осигуравајући нам победу над сваким грехом и над сваким ђаволом.

О, пресвети Архангеле, ми смо очајно немоћни пред демонском силом вражијом, ако нам ти не притекнеш у помоћ божанском силом својом. Са тобом, ми ћемо увек односити победу у свим биткама за душу нашу и спасење наше и вечност нашу, а без тебе ми беспомоћно посрћемо из пораза у пораз, из греха у грех, из пакла у пакао. Зато буди увек с нама, и не напуштај нас због грехова наших и смрада нашег, него, љубећи нас божанском љубављу, учини да омрзнемо грех и све греховне сласти, и испунимо душе своје миомиром еванђелских врлина. Ево душе своје предајемо теби, пресвети Првоангеле Божји, молимо те и преклињемо, води нас увек путевима који одводе у Царство Небеско, да бисмо заједно с тобом, вечито славили свемилостивог Спаса нашег, преслатког Господа Христа, и Његовог свечовекољубивог Оца, и свеблагог Духа Утешитеља, коме нека је слава и хвала, сада и увек и кроза све векове. Амин.

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

АКАТИСТ

СВЕТОМЕ ВАСИЛИJУ ОСТРОШКОМ

Кондак 1.

Богоносни архијереју Цркве српске, свети и чудотворни оче Василије, похвалну песму ову приносимо Ти од грешне и уплакане душе своје. И молимо Те у покајању буди и сада као и увек милосрдан за децу земље ове и заштити нас од сваке напасти да Те величамо кроз векове:

Радуј се Василије свети, похвало рода нашега.

Икос 1.

Анђео у телу био си међу људима. Чудесном силом Духа свезао си сва искушења. Зато Те славимо у песмама:

Радуј се оче отаца преподобних, научио си многе вери правој!

Радуј се неуморни служитељу Еванђеља поуком и делом Твојим спасаваш нас од зла!

Радуј се чувару и учитељу православља!

Радуј се утешитељу у жалости овога века!

Радуј се исцелитељу болести сваке!

Радуј се пастиру заблуделих оваца које усрдно враћаш на пут истине и живота!

Радуј се хранитељу изгладнелих душа!

Радуј се просветитељу помрачених умова!

Кондак 2.

Видје Господ побожност Твоју од детињства часно однеговану и љубав чисту за Цркву Његову. Зато Те украси лепотом непролазном и дарова Ти дар чудотворства да лечиш и спасаваш људе од сваке болести душе и тела. И као свећњак који се никад не гаси посвети Те у архијерејско служење у оне тешке дане српскога рода, да се бринеш и онда и сада за свакога који се каје и пати и с Тобом слави Бога, Алилуја.

Икос 2.

Разум си људски уразумио утопљен у таму сумње и незнања. Чудесном силом, обдарен од Светог Духа, учио си и учиш свакога подвизима својим вери православној. Зато Те хвалимо, оче преблажени:

Радуј се богомудри, умудрио си нас лакоумне!

Радуј се наставниче, просветио си нас у тами неверја!

Радуј се трубо богогласна, јавио си нам велику радост!

Радуј се, јер дајеш радост оздрављења!

Радуј се, јер укроти лукаве духове!

Радуј се на небу и на земљи прослављени!

Радуј се Василије свети, похвало рода нашега!

Кондак 3.

Сила Вишњега прослави Те у испосници Острошке обитељи и као многоплодну маслину из које тече милост чудотворства дарова Те народу српском и васељени и свима који Ти вапију и моле и славе име Господње, Алилуја.

Икос 3.

Имаш светачку моћ Христовог исповедника, јер си победио трпљењем и љубављу сва демонска мучења и злобе. Венцем од наших суза и молитава величамо Те, оче милосрдни:

Радуј се угодниче Божји небеском славом овенчани!

Радуј се верни слуго Пресвете Тројице, за своју верност примио си награду с неба!

Радуј се обновитељу Цркве намучене, у себи самом саградио си храм Творцу!

Радуј се пустиножитељу прекрасни, подвизима Твојим процветала је пустиња острошка као љиљан неувели и миомирисни!

Радуј се победниче над нечистим силама, посрамио си насиље агарјанско смирноумљем!

Радуј се Ти који царско име у своме носиш и милост Цара славе у труду и бдењу задобијаш!

Радуј се , сузама страдања свога измио си нашу слепоту од греха!

Радуј се боговидче небеских тајни, дајеш нам утеху и помоћ.

Кондак 4.

Буру безбожних намера си утишао која је хтела Захумље од православне вере да отуђи, учио си народ свој да се не боји смрти него искушења и насладе греха, да постом и доброчинством живи и молитвом с Тобом велича Пресвету Тројицу, у три лица једнога Бога, Алилуја.

Икос 4.

Чули су сви надалеко за Твоју побожност од младости и за духовника светог у земљи Светога Саве. Зато су те демонске слуге прогониле страшним оружјем злобе своје. Ти си се борио мачем божанске речи и послужио Христу све до скончања:

Радуј се што си се у добром делу намучио!

Радуј се јер си у искушењима веру сачувао!

Радуј се што си овај народ крстом заштитио од робовања туђинским замкама!

Радуј се земљу си нашу духом својим освештао!

Радуј се увек си био бранитељ незаштићених!

Радуј се,утешио си сваку истинску сузу!

Радуј се исцелио си сваку рану душе и тела!

Радуј се пастиру добри и непосустали, просветио си Захумље, Црну Гору и Приморје и остале крајеве земље српске.

Кондак 5.

Као од Бога дарована звезда засијао си са висине духовне и обасјао све оне који седе у сенци смртној и тами греха. Хвале Те сви који славе Творца, Алилуја.

Икос 5.

Видео си све неправде и насиља како подноси Твоје рођено племе и патио си с њиме као изгнаник. Зато си дошао у острошку испосницу и предао се молитви и бдењу. Трпео си много за добро свију и славио Бога чудима посведоченога:

Радуј се, до смрти служио си свето!

Радуј се, заблистао си у светлости вечној!

Радуј се задужбинару преславни, задужбина је Твоја у свакој обраћеној души!

Радуј се неисцрпни у доброчинству!

Радуј се, јер спасаваш све који Те моле!

Радуј се што помажеш и оне који Те заборављају!

Радуј се достигао си серафимску висину.

Кондак 6.

Проповедниче славни, оче свети, желео си мир у свету и својој души. Кроз толике невоље пошао си у Гору Атонску да би избегао огањ братске мржње. И када си се вратио из далеке самоће у врлетне стране родне земље послушао си савете мудре патријарха српског књигољупца Пајсија. Као архипастир отишао си неустрашиво да спасаваш народ од пропасти агарјанске и да тако служиш Христу Спасу, Алилуја.

Икос 6.

Засјала је у Острогу светост живота Твојега, упознаше људи многа чудеса тамо и ослободише се болести и порока прославише Бога у светима својим и Теби захвалну песму принесоше:

Радуј се владико, у патњама славни, спасаваш нас јадне небеском силом!

Радуј се у хладноћи камена љутог трпео си много ради топлоте Божје!

Радуј се што збратимљујеш многе пред кивотом Твојих прослављених моштију!

Радуј се, апостолски труд си показао!

Радуј се, анђелске си се славе удостојио!

Радуј се, силом од Бога дарованом као Илија некад твориш чуда!

Радуј се у доброти пребогати и по упокојењу своме молиш се за нас.

Кондак 7.

Кад је дошло време да напустиш браћу, да из овог света пођеш у царство вечно, учио си пастире и монахе преподобне да чувају веру у народу своме. Твоју чисту душу носили су херувими у наручје Христу с песмом: Алилуја.

Икос 7.

Новога светитеља дарова нам Господ и по смрти Твоје прослављено тело, украшено силом лечења немоћи за свачије добро и спасење душе. Због тога Ти данас пева васељена:

Радуј се ковчеже најлепших дарова,

Радуј се изворе у коме се умивамо сузама покајања и опраштањем!

Радуј се, из Тебе се као уље излива милост у жижак нашега бића!

Радуј се, у теби се подиже жртвеник љубави еванђелске!

Радуј се, угасио си злоћу бујицом молитава!

Радуј се, на камену вере православне засадио си лозу побожности наше!

Радуј се, наследио си бесмртност на небу!

Радуј се, милошћу Божјом савладао си трулеж гроба!

Радуј се, мошти су Твоје ризница лекова!

Радуј се, постао си садруг бестелесних бића.

Кондак 8.

Људи се диве великој тајни како се трулежно претвара у нераспадљиво и постаје извор оздрављења и мира. Мален је наш ум да то разуме, само у вери може да доживи како се сила Божија пројавила у Твоме напаћеном и сада светом телу. Целивамо Твоје целитељне мошти уз захвалност Богу, Алилуја.

Икос 8.

Сав освећен и обдарен с неба помажеш свима заступништвом својим, на заборави ни ове молитве и молбе нас који те с вером спомињемо и Твој празник с песмом прослављамо:

Радуј се непоколебљиви стубе православља!

Радуј се учитељу доброте сваке!

Радуј се смирени и незлобиви оче!

Радуј се украсе испосника!

Радуј се спасиоче на путевима погибели!

Радуј се молитвениче увек будни!

Радуј се заступниче искрени за све људе!

Радуј се даровао си нам велику радост.

Кондак 9.

Сви анђелски чинови се радују Твојим подвизима и одласку на небо. Са бестелесним силама у непролазној слави остао си с нама посвећеним телом. У кратком земаљском веку бринуо си за сваку душу и њене муке. И по смрти, која не савлада мошти, Твоја помоћ тече пребогато. Благодарни Богу на оваквом дару наше су молитве пуне величања, Алилуја.

Икос 9.

Чудесима Твојим као светлошћу неугасивом просветљава се отаџбина наша и сви који прилазе кивоту Твоме, молећи исцељења и утеху души:

Радуј се светитељу, чудотворче!

Радуј се лекару који све ране видаш!

Радуј се, узетима си вратио снагу!

Радуј се, хромима дао си да ходају!

Радуј се, занемелима одрешио си језик!

Радуј се, обневиделима оснажио си вид!

Радуј се, глувима си отворио уши!

Радуј се, што бесомучне лечиш!

Радуј се, јер малоумне умудрујеш!

Радуј се, свима болеснима дајеш оздрављење!

Радуј се, свима тугу претвараш у радост!

Радуј се, верне утврђујеш у вери!

Радуј се, малодушне учинио си да се отрезне!

Радуј се, сви се Тобом хвалимо и радујемо!

Кондак 10.

Спасити све људе жели Христос Господ, за то Те показа њима прослављена и у чудима пребогата, да им благовестиш науку Његову и кроз покајање приведеш Богу, славећи Га. Алилуја.

Икос 10.

Стена и заштита си свима који притичу Теби, о преблажени. Ти имаш веру којом се горе преносе и љубав која превазилази језике анђела. Теби се радује Црква српска и с Њом сви у васељени:

Радуј се што си апостолско предање очувао!

Радуј се, јер си пророчке таланте умножио!

Радуј се што си као мученик за истину страдао!

Радуј се, јер си као Јов подносио невоље!

Радуј се, ревношћу пламеном оснажен, угледао си се на оце свете и учитеље!

Радуј се што си дело богоноснога владике Саве наставио усрдно, просвећујући земљу српску!

Радуј се огледало небеске славе!

Радуј се чистим срцем видео си Бога!

Радуј се најтоплија зрако Сунца правде!

Радуј се муњо која спаљујеш демонске мреже!

Радуј се огњу који сажижеш нечисте мисли!

Радуј се, као зора си заблистао у ноћи велике патње!

Кондак 11.

Песма је наша немоћна пред химном чудеса Твојих, њима сведочиш Бога сваком покољењу. Пред Тобом речи наше се губе и свака земаљска брига нестаје. У делима Твојим јавља се небо, у сабору светих певаш, Алилуја.

Икос 11.

Свећа светлости неугасиве био си на земљи и сада прослављеним телом. У сну си јавио монаху преподобном велику радост којом нас обрадова Господ. Дођоше браћа обитељи острошке и целиваше мошти Твоје уз молитве:

Радуј се светитељу, оче Василије, бесмртни живот си наследио и посведочио га нама нераспадљивошћу!

Радуј се, Твојом славом се и ми спасавамо!

Радуј се, праву си нам веру показао!

Радуј се, развеселио си све праведне душе!

Радуј се, многе си из пропасти вратио у живот!

Радуј се, узвисио си се на висину блаженства!

Радуј се, јер си штитом уздржљивости поломио све стреле сатанске!

Радуј се што си постом и бдењем посрамио све лажне чари света!

Радуј се богоносни, у срцу си Господа носио.

Кондак 12.

Благодат примљену од Бога ниси задржао него умножио на земљи и разделио у доброчинства међу људе. Зато долазе Теби у невољама, с врелом молитвом у срцу своме, сви Твоји, из Твога стада и многи други који то нису. И сви су пред Тобом као једно у побожној жељи и чекању дара од Премилостивога у чудима Твојим. Алилуја.

Икос 12.

Певамо сви Твоме славном упокојењу, Теби - храму Божјем и станишту Духа чудотворном, и умилно покајнички молимо Те и величамо:

Радуј се, оче богомудри и милосрдни!

Радуј се сасуде животворне воде!

Радуј се дијадемо Српске цркве!

Радуј се у смирењу и кротости праведни!

Радуј се, као смртан сачувао си себе за живот вечни!

Радуј се, душу чисту предао си Створитељу!

Радуј се, Господ Те удостојио највеће славе!

Кондак 13.

Угодниче Божји, Василије чудотворче, прими милостиво ово мољење наше као покајну молитву и вапај да измолиш за све нас опроштај и спасење у Христа Господа. Алилуја.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

АКАТИСТ

СВЕТОМ НИКОЛАЈУ Велимировићу

Кондак 1.

Златоусти епископе, пети еванђелисте и велики пророче православља, Николаје србски, пошто имаш слободу пред Господом, моли се за нас, и све нас облагороди, у правоверју и правоживљењу руководи, да би ти клицали:

Радуј се Николаје србски, пети еванђелисте и велики пророче православља.

Икос 1.

Творац свеколике твари тебе избра, свеблажени светитељу, Николаје, као милозвучну трубу благовести Спаса, свиралу духовну преумилног гласа. Твоја златоуста слова, чесни оче, учмале нам душе ободрују, злате, и пророштва твоја мелем су за душу, и за боли тела. Твојим златоустим словима све нас научи да ти кличемо:

Радуј се Лелића твога звездо сјајна, и манастира твога који је источник чудеса са вишњих небеса.

Радуј се ваљевског краја молитвениче моћни.

Радуј се србског рода кормилару и србске цркве куло светиљо, која нам показујеш путе.

Раруј се Мучениче Нови, од фашиста пострадали, а по смрти од утописта омрзнути.

Радуј се јер си злогласни логор у ком си заточен био, својим крвавим знојем осветио.

Радуј се, јер си се, за онога који те је у логор прогнао усрдно молио, да се сродница његова у манастиру који ће носити твоје име, као инокиња подвизава.

Кондак 2.

Видевши те многи, како ангело подобно живиш, и светлиш као светионик на пучини мора, и душама нашим обезбеђујеш мирно пристаниште, прослављају те као путевођу, благовесника, и једног од највећих пророка православља, а Господу своме кличу: Алилуја.

Икос 2.

Европа кад виде тебе, Николаје, мудријег од многих учитеља сујетне мудрости, дару премудрости задиви се твоме, кога си стекао од Господа свога, србска црква кад те, Златоусти виде, умилне ти химне преузноси, поје, богомољци тебе и у звезде кују, као путевођу свог тебе поштују:

О, радуј се јер си, пре других видео, да Европа пати, да је једва жива.

О, радуј се јер си у њеној болести, синдром фарисејски и садукејски препознао.

Радуј се јер си нових фарисеја европских и светских делатност прозрео.

Радуј се јер си увидео да коров комунистички, социјалистиочки - утопистички, целом свету, а највише Русима и Србима крв на сламку пије.

Радуј се јер си богомољцима твојим које си водио и руководио, говорио, да су пост и молитва два крила душе човекове.

Радуј се, јер си сав еванђелски подвиг сводио на пост и молитву, без кога се не може напредовати, у духовном животу.

Кондак 3.

Благодатном силом која се изливала на верне преко живе речи и пера, будио си успаване савести многих, да би врлинско живљење заволели и Господу клицали Алилуја.

Икос 3.

Ко ће од нас земни моћи да опева висине и дубине твога богословља, и мноштво трудова и подвига твојих. Анђелске хвале си достојан. Имајући велику љубав према теби усуђујемо се да ти кличемо:

Радуј се, јер списима својим и дан данас проповедаш.

Радуј се јер си приступачним народним језиком обичном народу показивао пут спасења.

Радуј се јер си узвишеним стилом мудрацима светским објављивао небеску мудрост.

Радуј се јер си попут Господа, за своје ученике бирао богоносне чисте душе, који су као благовесници, Духом светим били руковођени.

Радуј се, јер си знао, да је мудрост овога света ништавна пред Богом, те си се умудрио небеском мудрошћу

Кондак 4.

Бура мисли многих у души ми стоји, како да опевам врлине и речи, којима се паства лечи од свих боли. Да Господу своме Алилуја поје, да Господу кличе и свог Бога воли.

Икос 4.

Сазнавши о теби многи, нови светитељу србски, и свеправославни, Николаје, хранили су се и појили твојим корисним поукама, и враћајући се на прави пут који води у живот вечни, и задовољни ти вапијали:

Радуј се путевођо роду србском, крстоносном.

Радуј се, јер си по целом свету и речју и пером православље светосавског духа проповедао.

Радуј се јер су твоји богомољци, попут рибара галилејских били громогласне трубе благочешћа.

Радуј се, јер су облагодаћени богомољци србски, тобом вођени и руковођени, и молитвама твојим крепљени, неустрашиво еванђеље проповедали, да им се сав свет дивио.

Радуј се јер, савета твојих богомудрих и пророштава увек ћемо се сећати.

Кондак 5.

Јавио си се, златоусти еванђелисте, проповедниче покајања, и пророче православља, као од Бога вођена звезда, ти си, која по целом свету ходи, и паству, својим златоустим словима ка спасењу води, ка спасењу води, да је облагороди, и да Господу кличе: Алилуја.

Икос 5.

Видећи те протојереј Вукашин, веома милостивог попут Николаја Мирликиског, када си преко њега милостињу делио, да би и њега милостињи научио и да би испунио речи Господње, што да десница да не зна левица твоја. Отац Вукашин је прославио Бога који има тајне милостиве слуге твоје. И ми теби милостивом првопрестолнику кличемо:

Радуј се јер си своју епископску плату нерадо примао, и нишчима је раздава.

Радуј се, јер си протојереју Вукашину новац давао да он место тебе милостињу дели. У кога си погледао, ономе је новчану помоћ давао, јер си као пророк Божији свачију невољу и потребу духом видео.

Радуј се, јер си једном, који је на улици од тебе ципеле тражио, одмах своје скинуо и дао, а сам обичне сеоске опанке обуо.

Радуј се јер је немогуће поменути сва доброчинства твоја.

Радуј се, јер су, милостиње твоје, светитељу Николаје, и коленопреклоне молитве које си, за пријатеље и непријатеље чинио.

Радуј се, ктиторе лелићког храма и обновитељу многих цркава и манастира.

Кондак 6.

Многи су те, светитељу Николаје, преко твојих књига упознали. На многима су се испунила пророштва твоја, и многи су осетили молитвену помоћ твоју. Док си сужањ био, Србкињи са парализованом вилицом си попут апостола рекао: Сребра и злата немам, а оно што имам дајем ти; молитвама Николаја Мирликијског оздрави. У Лелићу је један болесник штаке заборавио и отрчао да би превоз ухватио, кличући Богу: Алилуја.

Икос 6.

Врлинским живљењем си Богу угодио. За непријатеље си се, попут Силуана Атонског молио. Децу си посебно волео и многа сиротишта основао. Она су те својим деком звала. Са њима си последњи комад хлеба делио, и многа им писма писао. Видећи ширину душе и срца твога, ми те славимо:

Радуј се, јер си и нама пример милосрђа показао.

Радуј се јер си ради милостивог срца блаженство и на земљи и на небу стекао.

Радуј се јер си у Хиландару поново општежиће увео, и ради тога силних невоља имао.

Радуј се, јер је клеветнику твоме, који је светогорској полицији наредио да те под стражом пешице до пристаништа изгнају, језик отпао.

Радуј се јер си неуморном делатношћу заговорнике конкордата у Србији ућуткао, а православље попут св. Саве поново утврдио.

Радуј се јер си безбожје и кривоверје неућутно изобличавао.

Кондак 7.

Желећи да Србаље утврдиш у вери, ти си неуморно о правоверју зборио, и против безбоштва и кривоверја борио. Европска си и светска лажна богомољства разоткривао, а истинско богомољство и истинску веру исповедао. Као истински богоносац по сведочењу по смрти твојој црквењака твога, си и затворена врата црквена молитвом откључавао, а то чудо је твој црквењак после дуго времена објавио, да би сви који сазнају за ово предивно чудо клицали Господу Алилуја.

Икос 7.

Видећи у теби Божјег изабраника, многи су те следили, и сада те следе, јер свима си био узор скромности и смирења. У кудељној мантији си на разговор краљу ишао, са небеским Царем си смиреноумно зборио, Свето Писмо препевавао, ради тога ти кличемо:

Радуј се нови Давиде србски, јер си многе духовне песме написао.

Радуј се јер си једном док си за време 1. светског рата на Ади београдској био, редове војске која је у паници бежала збио, да би непријатеља потиснула, да би се народ без панике безбедно повући могао.

Радуј се лиро духовна, јер си по Духовној Лири Дамаскину сличан.

Радуј се нови богослове србски.

Радуј се јер си у стиху и прози славословио, и благовести еванђелске благовестио, прослављајући Господа.

Радуј се, јер си попут Златоуста највишу државну власт када је погрешно радила изобличавао.

Радуј се јер те је анђео чувар од хиљаду смрти сачувао.

Кондак 8.

Благородне лозе, изабрани грозде, Николаје србски и свеправославни, Преслатки се Господ кроз тебе прослави. После мученичке смрти краља србског Александра, савремени гусари из Ватикана су поткупили намесника србског, да конкордат са Римом спроведе и унију са Ватиканом установи. Ти си се неустрашиво борио пролазећи широм Србије и Југославије, налазећи се и у смртној опасности, само да правоверје у Србији сачуваш, да би Србаљи у правоверју и правоживљењу клицали Богу: Алилуја.

Икос 8.

Ваистину си се, док си био на овом свету, о свима бринуо, као да ниси био од овога света. Имао си много непријатеља али и пријатеља. Пријатељ си Божји, и светаца Божијих био, о којима си у Прологу и у другим књигама писао. Сличним си животом и ти живео, као древни пророци поучавао и карао, и о својој се пастви неуморно старао. Ми ти захвални кличемо:

Радуј се јер си краља мученика прослављао, и монархију као Божију установу прижељкивао.

Радуј се јер си нечастиве силе огорчио, да си их свуда потирао и сатирао.

Радуј се јер си своје робовање без роптања подносио.

Радуј се јер си у Дахау мученички венац добио, и кроз невоље се Господу још више приближио.

Радуј се, јер ти се у тамници Преслатки Господ јавио и укрепио те и утешио.

Радуј се јер си у тамници, а и касније, Сатану посрамњивао, а душу још више обожио и оврлинио.

Радуј се јер си и по смрти од барјактара врага омрзнут био, да ти Срби ни мртвом дуго у Србију нису дали доћи.

Кондак 9.

Ни мудраци земни не могу да схвате, како се на гробу твоме у далекој земљи могла чути песма анђела, и како се пророштва твоја која су пре много година изречена обистинила, да су молитве твоје мелеми на ране болних, који исцељени вапију Богу: Алилуја.

Икос 9.

Ни најречитији говорници не могу ти против стати, Златоусте нови, јер твоја мудрост није од овога света. Она је благодат, благо дано од онога света, којим и нас облагодаћујеш да ти кличемо:

Радуј се јер си мудрији од могих мудраца, чије мудровање није по Богу.

Радуј се јер си ради аскетског живљења окрилатио, да ти је душа још за живота на земљи са Господом и анђелима и светима зборила, и силном љубављу према Господу и угодницима Његовим горела.

Радуј се јер си многе ноћи и дане у молитви проводио.

Радуј се, јер, и ако живећи у свету, затворнички си живот водио.

Радуј се јер си од Господа, Који те је веома заволео, и дар пророштва добио, да си један од највећих пророка православља постао.

Кондак 10.

Желећи да спасеш душу, тело си своје потчинио духу, да те је дух свети облагодатио, да су демони од твојих моштију у страху из људи бежали, и друге болести молитвама твојим губиле снагу, и да су исцељени Тројичном Богу непрестано клицали: Алилуја.

Икос 10.

Преблажени оче и нови србски чудотворче, ти си тврђава оних који ти притичу да се за њих молиш Господу Који нам снагу даје. Нас убоге у врлинама ослободи од свих невоља, најезде туђинаца и међусобног рата, и измоли нам погодно време за све, без штетних зрачења, и нас сачувај од сваке невоље да ти кличемо:

Радуј се јер си непоколебиво јело гладнима правде:

Радуј се јер си неисцрпно пиће жеднима вечног живота.

Радуј се јер нас од метежа и рата чуваш.

Радуј се ти који од уза и ропства ослобађаш, јер си и сам сужањ био.

Радуј се јер си многе од различних невоља избављао.

Радуј се јер тобом покајници живот вечни стичу.

Кондак 11.

Преблажени Николаје србски, ти си у изгнанству о роду свом мислио и себе и друге тешио говорећи: Кад кућа гори она се гаси споља. Вољене Србе си молитвено крепио, и за њих се молио да им држава једног дана поново чврсто на ноге стане. Да Србаљи, после дугогодишњег лутања и падања, поново очи своје подигну у небо, и Господу кличу: Алилуја.

Икос 11.

У послератном мраку, када су безбожници себе авангардом радничке класе сматрали, и све Христово исмевали и затирали, усред Ваљева на зидинама древног манастира Градца стадион начинили и њиме се поносили. И осим Хлеба Живота, само су земаљског хлеба и игара тражили, а у србским школама мајмуна на узвишено постоље поставили, и као родоначелника га именовали. О свему томе си у далекој земљи слушао и сузе ронио, и за Србе се и остале страдалце молио, да издрже до краја, и истински се надао да ће нас Господ ради светих предака ипак на крају сачувати, и зато ти ми кличемо:

Радуј се свих утопија потопитељу.

Радуј се православља и светосавља благовесниче.

Прауј се јер си јасније од многих, религију такозваног Новог светског, сатанског поретка, препознао и изобличавао.

Радуј је јер се опет почело о твом врлинском живљењиу зборити, да многи о теби са љубављу проповедају и у твој манастир у Лелићу хитају.

Кондак 12.

У свим делима твојим види се прст Божији, и благодат Божија се кроз тебе јавља, Николаје Нови, стубе православља. Иконе нам твоје помажу у муци, свете мошти твоје нечастиве косе, и победе над врагом свакодневно односе. И ми из захвалности Богу који те порославио кличемо: Алилуја.

Икос 12.

Опевајућ дела твоја за живота твога, и молитве топле које чине чуда, а и после смрти многа чуда теку, из Лелића твога слуго Вишњег Бога. Због тога ти вапијемо:

Радуј се јер си наш нови кладенац чудеса.

Радуј се бањо Витездо ваљевског краја.

Радуј се србских земаља одбрано и надо.

Радуј се, кличе ти презахвално стадо.

Радуј се свих врлина огледало.

Радуј се небеских служитеља сажитељу.

Кондак 13.

Светитељу Николаје србски, смилуј се на род свој и све православне, да их нечасниви не улови у своје спремњене мреже, у ова мутна апокалиптичка времена. Прими ово данашње приношење и молитвама твојим избави нас од вечних мука, да би ти клицали: Алилуја.

Овај Кондак трипут. (Затим Икос 1. па Кондак 1.)

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

АКАТИСТ

ПРЕСВЕТОЈ ТРОЈИЦИ

Кондак 1

Предвечни Царе векова и Господе, Створитељу свеколике твари видљиве и невидљиве, Теби, у Светој Тројици слављеноме Богу, клања се свако колено небеских, земаљских и преисподњих створења. Стога и ми, као крштени у Трисвето Име Твоје, иако недостојни, усуђујемо се поднети Теби ову похвалну песму; а Ти, као Творац, Промислитељ и Судија наш, почуј глас слугу Твојих и не уклони милост Твоју од нас, да бисмо Ти из дна душе увек клицали: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја.

Икос 1

Архангели и Ангели, Начала и Власти, Престоли и Господства, који стоје пред самим престолом славе Твоје, нису у стању изразити величине савршенстава Твојих; а многооки Херувими и шестокрили Серафими, заклањајући лица своја, само са трепетом и љубављу узвикују један ка другоме: свет, свет, свет је Господ Саваот! Утолико пре ми, који смо прах и пепео, треба да пригрлимо ћутање. Али, да се не бисмо показали заборавни и неблагодарни према толиким добротама, изливеним на нас при стварању и искупљењу, ми, угледајући се на Небеске Житеље, кличемо са вером и љубављу: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, неисказана висино савршенстава и неистражљива пучино тајана! Свет си, Господе Боже наш, Ти си свуда и све испуњаваш, један и исти јуче, данас и вавек! Свет си, Господе Боже наш, Ти све можеш, Ти називаш непостојеће као постојеће, Ти низводиш чак до ада и опет изводиш! Свет си, Господе Боже наш Ти испитујеш срца и изнутрице људске, Ти избрајаш звезде и свима им дајеш имена! Свет си, Господе Боже наш, сви су путови Твоји истинити и сви судови Твоји оправдани, уједно и многожељени! Свет си, Господе Боже наш, Ти отпушташ грехе отаца на деци, и милујеш и награђујеш из нараштаја у нараштај! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 2

Видевши Те на високом и преузвишеном престолу, Исаија говораше: Јаох мени! јер сам човек нечистих усана, и Господа Саваота видех својим очима! А када се уста његових дотаче жар, донесен Ангелом, он чисто слављаше Тебе: Оца и Сина и Светога Духа, једнога Бога. Стога, о Пресвета Тројице, огњем Божанства Твог попали и трње наших многобројних безакоња, да бисмо чистим срцем ускликнули Теби; Алилуја!

Икос 2

Иштући да сазна несазнајно знање, велики међу пророцима Мојсије говораше: Покажи ми лице Своје, да Те јасно видим! А Ти му рече: Видећеш леђа моја, а лице своје нећу ти показати, јер не може човек лице моје видети и жив остати. А нама, иако недостојнима, Ти си благоволео показати Себе у лицу јединородног Сина Твог; стога ми благодарно кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, пламена љубави Серафима, и свагда светлећа премудрости Херувима! Свет си, Господе Боже наш, свевишњи Царе небеских Престола и свеистинити Господе надсветских Господстава! Свет си, Господе Боже наш, непобедива крепости Вишњих Сила и свемоћни Владару Небеских Власти! Свет си Господе Боже наш, сверадосна благовести Архангела и неућутна проповеди Ангела! Свет си, Господе Боже наш, врховно Свеначало Разумних Начала и моћни Заповедниче свих осталих Чинова Небеских! Свет си, Господе Боже наш, јер Ти једини имаш бесмртност и живиш у неприступној светлости, а са избраницима Твојим говориш лице у лице као са пријатељима. Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 3

Силом Своје неисказане моћи Ти држиш све и сва; речју Своје неистражљиве премудрости Ти стројиш све и сва, духом уста Својих Ти оживљујеш и радујеш све и сва, о Тросунчани Сведелателу! Измерио си небо дланом и земљу пеђу, сву твар носиш и храниш; све и сва зовеш по имену, и нема тога који се може сакрити од моћне деснице и погледа Твог. Тога ради, падајући пред Тобом са свима горњим и доњим силама, ми Ти у умилењу кличемо: Алилуја!

Икос 3

Имајући свако створење послушно заповести Твојој, Ти свуда показујеш трагове промисла и неизбројних савршенстава Твојих. Стога видећи на створењима Твојим невидљивости Твоје и вечну силу и Божанство, ми са дивљењем и радошћу кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, моћни Створитељу видљивога и невидљивога, и богати љубављу Стројитељу садашњости и будућности! Свет си, Господе Боже наш, који си од четири стихије образовао твар, и са четири доба венчао круг године! Свет си, Господе Боже наш, јер си наредио сунцу да светли дању, и месецу са звездама да обасјавају ноћ! Свет си, Господе Боже наш, јер изводиш ветрове из скровишта, застиреш небо облацима, и шаљеш кишу и росу за расхлађење! Свет си, Господе Боже наш јер опасујеш хумове радошћу и долине весељем, украшаваш љиљане пољске и венчаваш поља класјем! Свет си, Господе Боже наш, јер шаљеш храну птићима, напајаш све звери пољске, и добротама Својим заливаш сва дела Своја! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створењем Твоја!

Кондак 4

Имајући у себи буру душегубне јереси, други Јуда – Арије безумни, одрече се Тебе, Сина Божијег, једног од надбожанствене Тројице. А ми, иако говоримо да је једно Лице Очево, друго Синовље, треће Светога Духа, ипак исповедамо срцем и устима да је Божанство једно, равна сила, савечно величанство Оца, Сина и Светога Духа; и пошто смо у купељи крштења озарени Тросунчаном Светлошћу, ми се клањамо Оцу и Сину и Светоме Духу, једноме Богу, кличући: Алилуја!

Икос 4

Пастири и учитељи Свете Цркве, чувши да се Аријe као љута звер увукао у словесно стадо Христово и отима овце од истинског исповедања православне вере, састадоше се у Никеји на Сабору и исповедише да је Христос Бог а не створење, и штујући Сина и Светога Духа равнима Оцу, громогласно ускликнуше: Свет, свет, свет си, Господе, Боже наш, Боже Оче, Боже Сине, Боже Душе Свети, један истинити Боже а не три Бога! Свет си, Господе Боже наш, нестворени Оче, нестворени Сине, нестворени Душе Свети, један скупа нестворени, а не три понаособ нестворени! Свет си, Господе Боже наш, Отац који превечно рађа Сина, Син који се безвременски рађа од Оца, Дух Свети који од века происходи од Оца, али се не рађа! Свет си, Господе Боже наш, Отац који нас је дозвао из небића, Син који је крстом Својим искупио нас пале, Дух Свети који благодаћу Својом освећује и оживотворава све! Свет си, Господе Боже наш, који си благоволео обновити у нашем духу, души и телу троделну скинију за Своје обиталиште, и ниси допустио да она у нама буде потпуно разрушена грехом! Свет си, Господе Боже паш, који си ставио знак Триипостасног бића Свог па сва дела руку Својих у свету видљивом и невидљивом! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 5

Надбеспочетна и свестваралачка Тројице, саздавши нас по слици и прилици Твојој, Ти си нам заповедила да чинимо оно што је угодно Теби, а ми бедници, заволевши своју злу вољу, одбацисмо обете крштења, слику Твоју помрачисмо. Сада пак опет к Теби прибегавамо и молимо се: подај нам благодат Твоју, ишчупај нас из руку видљивих и невидљивих непријатеља, и како год знаш спаси нас, да бисмо Ти кроз све векове клицали: Алилуја!

Икос 5

Видећи Твоја надразумна савршенства и неизразива доброчинства према бедним синовима Адамовим (јер истински верујући у троједног Бога: мртви духом се оживљује, оскврњени савешћу се очишћује, пропали се спасава), ми преклањамо колена, и благодарним умом, благодарним срцем, благодарним устима, које си Ти створио, говоримо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, јер си у Триипостасном савету Свом одлучио да створиш човека, и у тело његово, од прашине узето, удахнуо си дах живота из Твојих уста! Свет си, Господе Боже наш, јер си нас у лицу Адама све почаствовао Твојим ликом и приликом, и учинио нас наследницима раја сладости! Свет си, Господе Боже наш, јер си нас разумом уздигао изнад свега видљивога, и сву доњу твар покорио под ноге наше! Свет си, Господе Боже наш, јер си нам дрво живота подарио за храну и обогатио нас даром бесмрћа! Свет си, Господе Боже наш, јер и по грехопаду ниси оставио наше прародитеље који нарушише заповест Твоју, него си их настанио према Едему у нади на спасење! Свет си, Господе Боже наш, јер си нас извео из утробе матере наше, и по рођењу нас осветио благодаћу Еванђеља! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј пас, пала створења Твоја!

Кондак 6

Проповедник правде и ревнитељ светог имена Твог, Илија чудесни, позван од анђела, стаде на гори Хориву: и би јак ветар који брда разваљиваше, би трус велик и огањ који спаљује, али Те у овима он пе виде. Но иза огња дође глас тих и танан, и у њему Господ. И заклонивши лице своје плаштом, Илија с радошћу и страхом клицаше: Алилуја!

Икос 6

Tриипостасни Боже и Господе, засијао си светлошћу Трисветлог Божанства Свог на просвећење целоме свету: одагнао си све идолопоклоничке заблуде, и привео си сав род људски из дуготрајне таме незнабоштва у чудесну светлост Еванђеља, којом озарени, ми славимо свемоћни промисао Твој о нама, кличући: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, јер си потопским водама истребио потпуно пропалу грехом твар, и у лицу Ноја обновио сав род људски! Свет си, Господе Боже наш, јер си оца верујућих, Авраама, одвојио од мешања с незнабошцима, и у потомству његовом основао истиниту Цркву! Свет си, Господе Боже наш, јер си људе Своје извео из Египта, прехранио их маном у пустињи, и увео у земљу која кипти медом и млеком! Свет си, Господе Боже наш, јер си Давида подигао, пророке Духом Светим испунио, и помоћу њих сачувао у Израиљу веру у обећаног Искупитеља! Свет си, Господе Боже наш, јер си сагрешивше људе Своје казнио вавилонским ропством, и по завршетку ропства наредио да се Јерусалим поново изгради! Свет си, Господе Боже наш, јер си Макавеје показао непоколебљивима до смрти у вери и предањима отачким, и сачувао читавом Цркву подзакону, као невесту, до доласка возљубљеног Женика! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 7

Желећи да покажеш величину љубави и милосрђа Свог према палом роду људском, Ти, када се наврши време, посла јединородног Сина Твог, који се роди од жене и би под законом, да искупи оне што су под законом. И Он, поживевши на земљи као човек, и искупивши нас Крстом Својим, узнесе се на небо, одакле нам, испуњујући обећање, ниспосла Пресветог Духа Свог, да бисмо сви клицали: Алилуја!

Икос 7

У истини дивно и ново чудо показао си, дивни на висинама Господе, када си, ниспославши на изабране ученике и апостоле Пресветога Духа, извео њих на проповед целоме свету, да објаве велико име Пресвете Тројице и заробе све народе у послушност вери. Стога, дивећи се сили и дејству богонадахнутих речи њихових, ми радосно кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, који си изабрао слабе,незнатне и луде пред светом, да посраме јаке, знамените и мудре! Свет си, Господе Боже наш, јер си одушевио безбројна мноштва Мученика, да хиљадама и хиљадама мука и смрти запечате истину Еванђеља и силу благодати Христове! Свет си, Господе Боже наш, јер си знамењем Крста приклонио срце равпоапостолног Константина, и преко њега учинио крај љутим гоњењима на хришћане! Свет си, Господе Боже наш, јер си са седам Васељенских Сабора богоносних Отаца као са седам кула оградио Цркву, и учинио је неприступном за јеретичке буре! Свет си, Господе Боже наш, јер си даровао богомудрим учитељима и великим подвижницима побожности да као пресјајне звезде засијају на небу Цркве! Свет си, Господе Боже наш, јер си и нашу земљу упутио к светлости истините вере, и тако наш народ ослободио од обмане многобоштва! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 8

На необичан и чудесан начин угледавши Те код Мавријског дуба у облику три човека, Авраам Ти се обраћаше као једноме, говорећи: Господе, ако сам нашао милост пред Тобом, немој проћи слуге Свога! – Он се дакле поклони до земље тројици, који му се јавише у три лица, Оцу и Сину и Светоме Духу, а једноме по бићу Богу, кличући: Алилуја!

Икос 8

Сав си свуда и свагда, не само моћју неизмерне силе Своје, него и богатством свестваралачког промишљања Свог о сваком створењу Твом; а нама је, као што рече Син Твој, и коса на глави сва избројена код Тебе, те ни једна длака не пада из ње без воље Твоје. Стога, уздајући се у Твој промисао, ми са смелошћу и љубављу кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, јер си благоволео да се сав род људски раздели на племена и народе, и свакоме си од њих указао место и време живљења! Свет си, Господе Боже наш, Тобом цареви царују и силни пишу правду, Ти чуваш избране Своје као зеницу ока! Свет си, Господе Боже наш, јер од Тебе долази свака премудрост и разум, свака крепост и сила, свако здравље и лепота! Свет си, Господе Боже наш, јер Ти наводиш и уклањаш ратове, Ти венчаваш победом оружје правде, а оружје неправде, и усред самих победа, осуђујеш на пораз! Свет си, Господе Боже наш, јер дајеш знаке на небу и на земљи, шаљеш огањ, помор и глад, на људе, да не би потпуно одлутали са путева Твојих! Свет си, Господе Боже наш, јер подижеш смирене са земље, да их посадиш крај владара народа њихових, и обараш горде да им се ни место не нађе. Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 9

Свака природа, и горе и доле, непрестано слави Тебе, предвечног Творца и Бога: на небу, једни и дан и ноћ кличу: свет, свет, свет! а други венце своје крај ногу Твојих стављају; на земљи пак: са целокупном твари ми, украшени ликом вечне славе Твоје, молимо се Теби и очекујемо од Тебе велику и обилату милост, кличући: Алилуја!

Икос 9

Красноречиви говорници, иако се много труде размишљањем у испитивању о тајанству Пресвете Тројице, ипак не могу да схвате како је то Бог по природи један а у три савршена Лица. Ми пак само томе верујемо и исповедамо, а како је то, не испитујемо; и добро знајући неизбројна доброчинства према нама сваког од Трију Божанских Лица, ми са вером и благодарношћу кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, који си праведним судом Својим одредио свима нама да се вратимо у земљу од које смо узети, и да у дан васкрсења опет устанемо из ње! Свет си, Господе Боже наш, јер си унапред определио сунцу, месецу и звездама да у своје време помрчају, а земљи, и свему што је па њој, да се огњем преобрази, и да се место њих јави ново небо и нова земља где правда живи! Свет си, Господе Боже наш, јер си установио дан у који ће претстати на суд сва племена и народи, да сваки прими по делима својим! Свет си, Господе Боже наш, јер ћеш у дан наплате рећи праведницима: Ходите бла-гословени Оца мога, и наследите царство које вам је приправљено од постања света! Свет си, Господе Боже наш, од кога ће нераскајани грешници чути тада са страхом: Идите од мене проклети у огањ вечни, приправљен ђаволу и анђелима његовим! Свет си, Господе Боже наш, јер си обећао да Цркву Своју очуваш непоколебљивом до краја света, да јој ни врата адова неће моћи одолети! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

Кондак 10

Желећи да спасеш свет, Ти си се пресвета и све-божанствена Тројице јавила на реци Јордану: Отац у гласу с неба, сведочећи о возљубљеном Сину; Син у обличју човечјем, примајући крштење од слуге; Дух Свети, силазећи у виду голуба на крштаванога. Стога се ми научисмо да свакога човека који долази на свет просвећујемо крштењем у име једнога Бога, а у три Лица: Оца, Сина и Светога Духа, кличући: Алилуја!

Икос 10

Царе превечни, који заповедаш сунцу те обасјава и добре и зле, који праведнике љубиш и грешнике милујеш, – спери нашу душевну и телесну прљавштину; благоволи начинити обитељ своју у нама, иако недостојним слугама Твојим; истреби нечисте помисли наше; избриши недолична дела; упути наш језик да говори оно што је благоугодно пред Тобом, – да бисмо чистим срцем и устима у умилењу клицали: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, о коме апостолски лик јавно говори, а ка коме пророка скуп увек гледа! Свет си, Господе Боже наш, кога војска Мученика богодолично исповеда, а војинство Преподобних славослови пресвето име! Свет си, Господе Боже наш, за којим мноштво Пустињака непрестано уздише, и који крунишеш подвиге Постника! Свет си, Господе Боже наш, Теби светитељи и пастири приносе благодарно појање, Тобом Учитељи васељене богоумују на наше спасење! Свет си, Господе Боже наш, прими молбу и посредовање свих Светих за нас, а нарочито Пречисту Дјеву која нас ради пружа руке Своје к Теби! Свет си, Господе Боже наш, огради нас светим Анђелима Твојим, и одагнај од нас поднебесне духове зла! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 11

Изнемогава свака песма која се стара да потребну благодарност за све и за сва принесе Теби, у Тројици слављеноме Богу, јер недостаје ни разума који би могао мишљу обухватити мноштво доброта Твојих према нама, ни речи да их достојно искаже. Но и поред тога, за све што видимо и што нам се даје, нека Ти је од нас, Пресвета Тројице, благодарност, част и слава, какве Ти сама сматраш да су достојне Твога величанства и да су пријатне Теби. А ми, клањајући се Теби, са смиреношћу и љубављу узвикујемо: Алилуја!

Икос 11

Са захвалношћу исповедајући да си се Ти јавио као лучезарни светионик нама који смо у тами незнања односно будућег удела нашег, и желећи да добијемо бар једно од блаженстава, објављених Твојим Јединородним Сином, ми са вером свеу-милно кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, јер си избранима Својим уготовио блага, каква око не виде, ни ухо не чу, ни у срце човеку не дођоше! Свет си, Господе Боже наш, кога ће сви чисти срцем угледати какав јесте, и познати га као што Он њих познаје! Свет си, Господе Боже наш, у коме ће сви гладни и жедни правде обрести савршено насићење! Свет си, Господе Боже наш, од кога ће миротворци, као подражаваоци Јединородног Сина Твог који је све умиротворио, бити названи возљубљеним синовима! Свет си, Господе Боже наш, код кога ће кротки наследити земљу, и сиромашни духом добити бескрајно царство! Свет си, Господе Боже наш, јер си обећао милостивима вечно помиловање, и онима који плачу – бесконачно радовање! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 12

Пресвета Тројице, подај нам Твоју свемоћну благодат; прими исповедање грехова наших пред величанством славе Твоје; погледај на уздахе наше; ниспошљи нам Духа умилења и самилости, да бисмо се, очишћени душом и срцем, удостојили неосуђено клицати к Теби на земљи, као што Анђели кличу на небу: Алилуја!

Икос 12

Опевајући Твој свечовекољубиви домострој спасења, ми Те сви славимо, свебеспочетна Тројице; верујемо у јединога Бога Оца, Бога Сина, и Бога Духа Светог; другог Господа осим Тебе не знамо; пред Тобом падамо и Теби се молимо, вапијући: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, буди нам на спасење – да се не уплашимо никаквог зла, и на заштиту живота нашег – да се не устрашимо никаквог врага! Свет си, Господе Боже наш, Ти спасаваш кајуће се грешнике, – спаси и нас многогрешне! Свет си, Господе Боже наш, јер умножаваш према свима милост Своју, – умножи је и према нама, и помилуј нас, јер смо немоћни! Свет си, Господе Боже наш, продужи нам век ради покајања и не осуди нас на посечење са неродном смоквом! Свет си, Господе Боже наш, избави нас од искушења, која наилазе на нас од света, тела и ђавола, и укрепи нас у вери и љубави према Теби! Свет си, Господе Боже наш удостоји нас да Те видимо лице у лице, и да уђемо у светле дворе Твоје на Јагњетову свадбу! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 13

О пресвета, животворна, нераздељива и свества-ралачка Тројице: Оче, Сине и Душе Свети, једини истинити Боже и Творче наш! примивши ово наше благодарење, ниспошљи нам благодат и силу с висине светог престола Свог, да бисмо, сатрвши све телесне похоте, поживели у свакој побожности и чистоти до краја дана наших, непрестано славећи пресвето име Твоје и кличући: Алилуја! (трипут)

И опет: Икос 1. и Кондак 1

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

АКАТИСТ

СВЕТОМЕ ЈОВАНУ КРОНШТАТСКОМ

Кондак 1.

Изабранога и вернога међу јерејима Божијим, хвалимо те, богоносни оче Јоване! Следујући за Еванђелском Истином, ти си се сараспео Христу и изливаш исцелења свим вернима, ка спасењу их упућујући. Ми пак, молитвама твојим у вери, нади и љубави укрепљени, благодарно ти кличемо: Радуј се, Јоване, земље руске молитвениче предивни!

Икос 1.

Као ангела молитве и проповедника покајања знамо те, блажени оче; заступаш нас пред Престолом Божијим, да бисмо у познање истине дошли и живот свој на пут спасења усмерили, кличући ти:

Радуј се, благодати Божије, сасуде изабрани!

Радуј се, Премудрост Божију, као материно млеко, слатко си испијао!

Радуј се, за Ангелом чуваром својим, као Товија негда, свом душом следовао си!

Радуј се, богољубивих родитеља целомудрени и беспрекорни плоде чистоте!

Радуј се, у покоравању родитељима својим благослов си Божији стекао!

Радуј се, од младости своје руководству Духа Светога предао си се!

Радуј се, свим срцем Бога си заволео!

Радуј се, у меру раста Христова богомудро си узрастао!

Радуј се, Јоване, земље руске молитвениче предивни!

Кондак 2.

Предвиђајући да многе несреће и саблазни иду на Цркву Руску и да ће чеда Божја сметена бити, као пастир добри, спреман да душу положиш за овце, људима си говорио: Бежите од саблазни, стојте у вери Православној, храбрите се и снажите се, и славите Господа, кличући Му: Алилуја!

Икос 2.

Разумом Божанским просвећен, богословља животочне струје си излио, свеблажени оче Јоване, у посту и молитви речи Божије са сузама у срца верних сејући, ка светлости истинског богопознања чеда земље наше призивао си. Они ти, пак, у љубави Божијој укрепљујући се, певаху овако:

Радуј се, Еванђелске Истине огњени ревнитељу!

Радуј се, речи живота вечнога неућутни благовесниче!

Радуј се, равноангелним животом својим достојно украшени!

Радуј се, пред Престолом Божијим верни заступниче људи!

Радуј се, од младости Цркви Христовој свим срцем приљубљени!

Радуј се, свом душом си се разгорео да себе саразапнеш са Христом!

Радуј се, љубављу Христовом срце си своје, као њиву доброплодну, обрадио!

Радуј се, људима који у тузи и невољи изнемогавају, састрадањем и молитвом олакшање си даровао!

Кондак 3.

Силом Божанствене благодати, као пламеним угљеном крај жртвеника Божијег ужежен, светилником многосветлим у граду Кронштату си засјао, отаца наших похвало, оче Јоване. Зато буром витлане у тами грехова и тамом богоборства поколебане, зором Божанског разума си просветлио, научивши их да певају: Алилуја!

Икос 3.

Имајући велику љубав према људима, Крвљу сина Божијега искупљенима, похитао си ка онима који немају побожности, трезвеноумља и страха Божијег и витланима буром очајања, пастиру Божији Јоване. Покоривши се кротошћу и смиреномудријем Христу, научио си их да ти благодарно кличу ово:

Радуј се, оних у тами и сенци смрти премудри просветитељу!

Радуј се, за спасење људи које витла бура на пучини греха, благосни стараоче!

Радуј се, оних који не знају Бога и окамењених срцем на покајање будиоче!

Радуј се, Божанственом премудрошћу у списима нас својим облиставаш!

Радуј се, срдаца сурових и злонаравних благо умекшање!

Радуј се, лењих и дремљивих савешћу свесажаљиви разобличитељу!

Радуј се, Речи Божије и правде Његове проповедниче неустрашиви!

Радуј се, живљењем добронаравним ,замке духова злобе поднебесне разорио си!

Кондак 4.

Буру покварености која бесни против наше свете Цркве препознао си, оче Јоване, као верни чувар дома Господњег, учио си овце Христове да ходе у истинитој вери и у заповестима Његовим да непорочно пребивају, да чистим срцем и устима непрекидно кличу победничку песму: Алилуја!

Икос 4.

Слушајући о теби, да си сасуд изабрани и благодтних дарова препун, подвига милосрђа и сиромахољубља ревнитељ, удовица и сирочади, страдалника и обремењених утешитељ и за непокајане грешнике сузни молитвеник, не само из Кронштата, него и са свих страна земље похиташе ти људи Божији и исцељења од тебе добијаху. Са њима ти ми, кајући се за грехе своје, као нашем топлом заступнику пред Богом, са умиљењем кличемо:

Радуј се, сејачу правде, који си сузама својим земљу нашу освештао!

Радуј се, разобличитељу неправде, душе си верних од прелести греховне ослободио!

Радуј се, светлости срдаца кротких и разумних, пут си ка Богу показивао!

Радуј се, учењем си нас својим, као хранитељка кротка, грејао и хранио!

Радуј се, свих тужних и оптерећених нелажна узданицо!

Радуј се, болесних и од злих духова страдалника благодатно излечење!

Радуј се, сасуде изабрани, дарове Духа Светога вернима си бесплатно источио!

Радуј се, милосрдни не само према људима, но и према животињама!

Кондак 5.

Као небосветла звезда свештенокрасним животом својим засијао си, пастиру Христов, Јоване! Богом ти даровано наслеђе од вукова душегубних речју си Божјом штитио, пастирски позивајући: Узмите Крст Господњи, на коме Христос, Цар Славе, рукописаније грехова наших уништи, у Коме је вечно спасење свету. А ми, њиме се знаменујући, с тобом Богу певамо победничку песму: Алилуја!

Икос 5.

Видевши те руски народ како дивно блисташ на свећњаку Цркве, Правду Божију тражећи, теби прибегаваху, и као пријатељу Христовоме исповедаху грехе своје. Ми пак, многим гресима обремењени, теби, блажени Јоване, притичемо и овако говоримо:

Радуј се, јер се силом благодати, која је у теби, немоћни духом у љубави божијој укрепљују!

Радуј се, јер се твојом молитвом покајници од ропства греховног ослобађају!

Радуј се, јер се трудовима твојим гладни и жедни правде Христове насићавају!

Радуј се, благовештењем твојим непријатељи се Христови посрамљују!

Радуј се, од молитава твојих све силе ада дрхте и тресу се!

Радуј се, дизањем руку твојих двери се небеске вернима отварају!

Радуј се, као умилостивљење за народ наш молитву си, попут добромирисног када, херувимски Богу приносио!

Радуј се, покренуо си нас да се молимо за оне који не знају правду и љубав Божију!

Кондак 6.

Као проповедници чудесних дела Божијих, блажени Јоване, јавише се многи: богати и убоги, стари и млади. Свима си љубав своју изливао. Стога не само православни, него и иноверни, силом молитава твојих милост Божију налажаху, певајући Богу: Алилуја!

Икос 6.

Засијао си животом својим у Цркви Православној блиставије од поларне светлости, светлошћу Еванђеља Христова Отачаство наше просвећујући и од замки вражијих чеда његова ограђујући. Стога и сада молимо Господа сила да се света љубав његова утврди у срцима нашим, да нас ни невоља, ни тескоба, ни смрт не могу раздвојити од љубави Божије. И да, достигавши ово, теби кличемо:

Радуј се, Божијим смотрењем прорекао си оно што на нас долази!

Радуј се, научио си нас да тесним путем ходимо по заповестима Божијим!

Радуј се, онима који су у тугама и невољама извор радости у Бога показао си се!

Радуј се, у десници и левици оружје правде Божије си држао!

Радуј се, у речи истине и љубави нелицемерној Сину Грома уподобио си се!

Радуј се, у порфиру покајања све си оденуо!

Радуј се, дијадемом благодати славно увенчани!

Кондак 7.

Хотећи Свеблаги Господ да спасе људе земље наше и да их очисти, као злато у огњеној топионици, стави у уста твоја, блажени, духа премудрости и даде ти разум провидилачки, да их кроз срдачно покајање и сакрушење са сузама, у вери непоколебиве, припремиш на жртвено служење, да са свима светима, у земљи руској заблисталим, ангелски вапију Богу: Алилуја!

Икос 7.

Видевши те као новог изабраника Божијег, свеблажени Јоване, како се у олтару сузном молитвом за све Христу сараспињеш, богољубиви људи са вером теби притицаху и душевно и телесно се исцељиваху. Стога и ми, немоћни, приљежно те молимо: подигни руке своје и заступај нас пред Господом, као отац децу своју, да умножи Господ милост Своју према нама, који ти ово приносимо:

Радуј се, пред Престолом Божијим приљежни наш сузарниче и заступниче!

Радуј се, покајања са сузама усрдни заговорниче!

Радуј се, узоре непрестаног подвизавања, који нас упућујеш да Христу Богу приљежно служимо!

Радуј се, који нас утврђујеш на божанственој стражи вере апостолске!

Радуј се, образац уздржања и целомудрености дивно си показао!

Радуј се, празноверја, јереси и хуле од стада си свога одсецао!

Радуј се, славни просветитељу оних у тами незнања!

Радуј се, мудри отимачу душа људских од свакодневне таштине!

Кондак 8.

Велико чудо на теби остварено видимо, предивни пастиру Христов Јоване! Јер сама Пречиста Матер Божија блаженим назива тебе и следбенике твоје и са радошћу свима вама објави благовољење Божије: О, најмилија децо Оца Небеског! Тако радост Цркве Небеске због подвига оне земаљске наговести. Стога и ми, загревани надом на заступништво за нас Мајке Господа Сила, вапијемо Цару свих векова: Алилуја!

Икос 8.

Сав Божанском чежњом разбуктан, као носилац љубави Христове јавио си се, пастиру добри. У њој се милост и истина сретоше, правда и мир целиваше, свака лаж би сатрвена, јеретичко злонаравије, попут трулежи, спаљено, невоље се људске јелејем милосрђа твога ублажише. Ми пак, ленивци, не стекосмо ризнице ове, по праведном суду Божијем многих невоља и јада достојни постадосмо. Али, знајући те као помоћника неуспављивога, са умиљењем те призивамо:

Радуј се, љубави Христове неуморни носиоче!

Радуј се, ревносни сејачу мира и правде!

Радуј се, непоколебиви чувару вере православне!

Радуј се, побожности и вере православне засадитељу!

Радуј се, за сав свет брижниче и сузни молитвениче!

Радуј се, отаца наших похвало, а нама надо и тврђаво!

Радуј се, Богом изабрани пастиру, Свете Русије благодатни украсе!

Кондак 9.

Свима који су у невољама и бригама животним на радост подиже Господ пастира и чудотворца предивног Јована, да хроме, раслабљене, слепе и од злих духова мучене исцели, оне који су у погубноме пијанству и брачном неверству да непостидан живот проживе, и оптерећене бригама ка Богу приведе и тако у душама верних царство правде Божије засади, да сви запевамо спасоносну песму Богу: Алилуја!

Икос 9.

Многоречити говорници не умеју да објасне силу молитве твоје Јоване предивни, када си три младића, која су се усудила да се изругују теби и молитви твојој, казнио на спасење. Видевши их како се кају и са сузама моле, исцелење си хулитељу од Бога испросио. Они, пак, познавши чудодејствену силу молитве твоје и љубави твоје најтоплије милосрђе, као Божијег прозорљивца, блаженим те назваше, похваливши те овако:

Радуј се, добро икономство чина свога богомудро си сачувао!

Радуј се, дати ти залог, Тело Христово, цео и недирнут до последњег даха си сачувао!

Радуј се, Богонаписане таблице оба Завета достојно си проповедао!

Радуј се, Цркву Христову си просвећивао побожношћу доброга пастира!

Радуј се, грешника који се кају, сиротих и убогих милостиви покровитељу!

Радуј се, истинске просвете и хришћанске побожности ревносни градинару!

Радуј се, мудри путовођо, стазе си правде младима показивао!

Радуј се, судијо нелицемерни, оне који зло умују са љубављу си корио!

Кондак 10.

Желећи да спасеш душе ближњих својих, изложене олујама јереси и маловерја, против сплетки ђавољих уздржањем и смирењем наоружао си се, оче Јоване, апостолско и светоотачко исповедање вере чврсто си сачувао. Жртвеном се љубављу сараспињући Христу, душу си своју за спасење народа Божијег положио и Царство Небеско досегао где са ангелима и хоровима светих непрекидно славословиш Бога, па помени и нас који славни спомен твој празнујемо и Богу певамо: Алилуја.

Икос 10.

Чврста је ограда била љубав твоја према Господу, у којој се утврди срце твоје, богоносни оче Јоване. Стога си се свима који ти са вером притичу открио као прибежиште и утврђење, да све Христу приведеш. Стога и нама, који ти припадамо, буди силна ограда и неодољива заштита, да нам се не подсмевају они који нам зло желе, да бисмо у миру и љубави Христовој пребивали и овакве ти похвале приносили:

Радуј се, светилниче неугасиви, огњем Духа Светога ужежени!

Радуј се, крине свагда мирисави, росом благодати божије напојени!

Радуј се, росо богоплодна, која благодатним даровима вере оживљујеш!

Радуј се, соли земље која нас чуваш од труљења греховног!

Радуј се, тихо пристаниште онима које витла бура на мору живота!

Радуј се, јер помоћ Божију измољаваш душевно и телесно изнемоглима!

Радуј се, срцезналче предивни, верне од лажних мудровања ограђуеш!

Радуј се, силом молитве чисте, супружанске верности ојачаваш!

Кондак 11.

Песму достојне похвале приносимо ти, свеблажени оче Јоване, који си читавим животом својим прославио Бога. И као што те видесмо доле на земљи крај Престола Господњег где за све и сва Владику света умољаваш, тако и сада горе на Небесима узнеси молитву своју, да Црква наша непоколебива буде, да се из покољења у покољење у Отачаству нашем благочестиво слави Име Тријединог Бога међу онима који Му певају: Алилуја!

Икос 11.

Као светлозарну свећу онима који су у тами живота видимо те, Богом изабрани оче Јоване, јер нас ти на Небесима пред Престолом Божијим у збору светих и Сила Небеских свагда заступаш. Погледај на нас, чеда своја, олакшај нам невоље и исцели болести наше, да ти кличемо:

Радуј се, јер се у подвигу твоме Име Пресвете Тројице дивно прослави!

Радуј се, јер се побожношћу вере твоје Црква Христова украси!

Радуј се, јер се састрадањем твојим према ближњима невоље и болести и сваковрсне боли утапају!

Радуј се, јер се молитвама твојим покајани грешници за Царство Божије припремају!

Радуј се, спасоносних добара земаљских и небеских штедри даваоче!

Радуј се, од непријатеља видљивих и невидљивих пунонадежни избавитељу!

Радуј се, јер си у земном Едему, Цркви Христовој, подвигом добрим заблистао!

Радуј се, јер си красоте рајске, праведницима спремљене, добио!

Кондак 12.

Као кладенац препун благодатних дарова Духа Светога објави те Господ, оче наш Јоване, да њихови причасници и ми будемо тобом и тако познамо милост Божију према нама, да не одступи од нас нити да нас посрами Господ, када Му, благодарним устима и чистим срцем, надајући се милости доброте Његове, запевамо: Алилуја!

Икос 12.

Опевајући похвале достојно живљење твоје на земљи, и славу коју си на небесима стекао, молимо те, блажени Јоване узнеси за нас молитве Богу, да будемо помиловани у дан Суда и да ти, спасени молитвама Твојим, овако кличемо:

Радуј се, Богоизабрани и Богопрослављени пастиру земље руске!

Радуј се, јер си запевао име Божије као свирала милозвучна!

Радуј се, слично пророцима и апостолима ревновао си!

Радуј се, за Отачаство и народ наш топли молитвениче!

Радуј се, вере православне истински исповедниче!

Радуј се, пресветла лучо, која пут ка животу вечном обасјаваш!

Радуј се, ти који нам благост Божију откриваш!

Радуј се, трпезо свеобилна, са које се монаси и мирјани хране!

Радуј се, учитељу правде Божије, којим се и стари и млади украшавају!

Радуј се, јер си оне које ти Господ даде на радост Божију изградио!

Радуј се, јер си од житеља небеса у Господу целив примио!

Кондак 13.

О, свеблажени оче Јоване, сверуски блистави светилниче и предивни чудотворче! Прими ову похвалну песму и умоли Христа Бога да у миру и побожности утврди Цркву Своју, а нас да од свих несрећа избави и у једномислију вере и савезу љубави Христове сачува, да једним устима и једним срцем запевамо с тобом Богу: Алилуја!

(овај кондак се чита 3 пута, а затим поново икос 1. и кондак 1.)

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

АКАТИСТ

ПРЕОБРАЖЕЊУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

Кондак 1

Изабрани и једини Посредниче између Бога и људи, истински Емануиле, Христе Исусе, који си небеске и земаљске саставио и живима и мртвима завладао! Ти изабраним сведоцима од живих и мртвих, са неба и са земље који пред Тебе на Тавору стадоше, показа пуноћу Божанства која се у Тебе телесно уселила, најављујући сијање Васкрсења и објављујући пре ругања на Крсту да ћеш сести на престо славе на висини. Ти уједно објави и првобитну светлост природе човека који је у давнини из небића за живот вечни саздан и почаствован божанским ликом, који се у Адаму помрачи и умртви, а у Теби опет засија и оживе. Стога, клањајући се слави Твог пресветлог Преображења, приносимо Ти похвално појање, молећи:

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Икос 1

Светозарни ангели, стојећи у несагледивом кругу око равночесне светлости Трисветлог Божанства, силним гласом дивно хваљаху Творца када бејаху створене звезде, у којима невештаствена божанска светлост вештаственим зрацима засија. Стога и ми, гледајући сада исту ту светлост Божанства како у обличју лица Твога, Христе, и у хаљинама ризе Твоје вештаствено сија, Теби хвале појемо:

Христе Исусе, Ти си у божанској природи Својој Светлост истинита, у којој ни мало таме нема!

Христе, Светлости ипостасна, у сијању Јединосуштне Тројице нераздељна и несливена!

Христе, Светлости нестворена, Ти си од вечног Оца светлости као Бог истинити од Бога истинитог вечно засијао!

Христе, Даваоче светлости, Ти си прво у невидљивој природи ангелској Свој лик изобразио!

Христе, Саздатељу светлости, Ти си при стварању видљивог света у темељ његов светлост Своју поставио!

Христе Исусе, Ти си том двоструком светлошћу најпосле и створеног човека запечатио и у њему разлике невидљивог и видљивог света богомудро сјединио!

Христе, Светлости помрачених, који си у свет дошао и у људском телу просијао!

Христе, Светлости истинита, који Собом просвећујеш сваког човека који долази на свет, нека се знаменује и на нама најбожанскија светлост лица Твога!

Христе, Ти као Бог у неприступној светлости пребиваш: обуци и нас у свеоружје светлости и учини нас неприступним за ђавоље замке!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 2

Видевши преславно чудо Твога светлоносног, Христе, преображења: како лице Твоје као сунце засија и хаљине Твоје постадоше беле као светлост, а началници закона и пророка, прослављени на земљи, јавивши се у небеској слави, пред Тебе, Господа неба и земље, са скрушеношћу стадоше, први од апостола ничице падоше, познавши да си Ти ваистину Бог који се у телу јавио. Стога Ти са страхом кличемо: Алилуја!

Икос 2

Отварајући разум Својим љубљеним ученицима, који у истину Очеву бејаху посвећени, Ти их упита: шта они кажу, ко си Ти? И чувши из уста блаженог Симона исповедање да си истинити Христос, Син Божији, Ти потврди да му је то од Оца Небеског откривено. А после шест дана не само речима уверавајући, него и видљиво показујући, Ти објави божанску природу Своју и спасоносни долазак у свет. Док је Твоје тело пречудно сијало и хаљине постале неземаљски беле, светли облак Те заклони, а пророци, који давно о Теби проповедаху, тада сами пред Тебе стадоше и глас Очев са неба посведочи да си Ти Син Његов љубљени. Стога, исповедајући ову веру у Тебе, овако Те славимо:

Христе Исусе, Ти од почетка јеси, као што сам о себи рече!

Христе, Сине Давидов и Сине Авраамов, који пре Авраама јеси и од Давида у Духу предсказни!

Христе Исусе, од Дјеве у последња времена зачети, иако си од Адама старији и од Беспочетног Оца пре целе творевине рођен!

Христе, Јединородни Сине Божији, Ти у наручју и утроби Оца пре денице засија!

Христе, Сине Бога Живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш!

Христе, Ти си икона невидљивог Бога, кога видљиво у Себи објави!

Христе, Боже истинити од Бога истинитог, који си над свима и благословен у векове!

Христе Исусе, отвори наш ум да Те разумемо не као пророка, нити као учитеља, него као истинитог Сина Божијег и Спаситеља света!

Христе, Сине Божији, утврди нас на камену ове праве вере у Тебе, да и ми са Тобом усиновљење Богу примимо!

Кондак 3

Силу и спасоносан Христов долазак објављиваху богоглаголиви апостоли, не следећи измишљене приче, него као очевидци славе Његове, јер бејаху са Њим када прими од Оца част и славу и када се чу глас величанствене славе. И оно што чуше и видеше и рукама опипаше, о томе проповедаше, не сведочећи само речима, него све за штету и трице сматраше само да познају Христа и силу Васкрсења Његовог, у преображењу најављеног. Стога и ми, верујући у сведочанство њихово и исповедајући Христа кога они као Божију силу и Божију премудрост проповдаху, кличемо Му као равночасном са Оцем: Алилуја!

Икос 3

Имајући у себи живот вечни, као Онај који у Оцу пребива и као Један од Живоначалне Тројице, божанском љубављу у себи повезане, ваистину си се као Началник живота показао, Христе, ради богатства милосрђа сваку природу из небића у биће преводећи и одржавајући. Зато си и на Тавору између живих и умрлих Себе поставио, показујући се као Источник живота и бесмртности и да ниси Бог мртвих, него Бог живих, јер су у Теби сви живи. Стога, познавши Те као Творца и Сведржитеља, појемо Ти:

Христе, Речју животворном и стваралачком, која у Твојој природи од почетка беше, векови беху створени и без ње ништа не бива!

Христе, Творче света, Ти си речју небо са земљом и видљиво са невидљивим саставио, јер са Оцем пребиваш и Духом уста Његових говориш!

Христе, Премудрости ипостасна, који си све премудрошћу створио и икону премудрости Своје у сваку твар утиснуо!

Христе, обличје ипостаси Очеве, Ти речима силе Своје одржаваш све што си створио!

Христе, рајско Дрво Живота, Ти првосазданом човеку плод вечног живота доносиш!

Христе, Боже истинити, Ти њему одуховљењем умне душе и рајском храном пребивање са Богом припреми!

Христе, истинити Хлебе Живота, Ти си и човеку отпалом од рајског живота Самога себе за небеску храну и пиће дао, да би му залог бесмртности вратио и учествовање у божанској природи пружио!

Христе, Животодавче: причешћем животворним Телом и Крвљу Твојом ваистину нас присаједини божанственом животу и бесмртност нам даруј!

Кондак 4

Буром богопротивљења увек дишући и њом себе испрва са небеса низвргнувши, исконски човекоубица пожеле да земнороднога, по лику Божијем сазданог, из раја истера, знајући да је ради уподобљења Богу у вечном животу саздан. Стога га лажју увери да ће постати учесник божанства ако вољу Божију не послуша и тако га умртви. А Ти, Христе, хотећи да земнородног ваистину обожиш и умртвљеног у Себи васкрснеш, још пре васкрсења Свога све у ово увери, засијавши као Бог у телу на Тавору, да од оних који су Тобом спасени вечно слушаш: Алилуја!

Икос 4

Сведоци Твоје богосветле промене, Христе, чуше на гори Очев глас који са неба потврди да си ваистину љубљени Син Божији, Којем приличи послушност, као ономе који увек у вољи Очевој пребива и тако оне који су због непослушности пропали спасава. Стога, последујући овоме гласу Божијем и ту силу спасења у њему познајући, кличемо Ти:

Христе, Сине Божији, Ти никада другу вољу, осим воље Очеве ниси имао, као онај који од искони у Оцу пребива!

Христе, Боже истинити, Ти си закон Своје божанске воље у закон постојања сваке твари положио!

Христе, Промислитељу добри и Царе све земаљске творевине, Ти си закон Своје свете воље за чување вечног рајског живота одредио!

Христе, Спаситељу света, који си искупљење палог човека примио, Ти си тај закон воље Божије сачувао и у послушање према њему себе поставио, да као што кроз непослушност једног човека посташе многи грешни, тако и кроз послушност Тебе једног многи постану праведни!

Христе, Ти си са небеса сишао не да твориш вољу Своју, него вољу Оца који Те послао и творење воље Онога који Те послао беше Ти храна у дане Твог пребивања у телу!

Христе Исусе, Ти си се и у смртном часу молио да не буде воља Твоја, него воља Очева на Теби!

Христе Исусе, Ти све до смрти на крсту вољи Очевој себе предаваше и, показавши се савршеним кроз послушање, постаде свима који су Ти послушни узрок вечног спасења!

Христе, Управитељу света, кога ветар, море и духови слушају, управи вољу нашу да сваку помисао у послушање Теби покори и дај нам да се обновљењем ума преобразимо, познавши на делу шта је добра и угодна воља Божија!

Христе, који си кушан и кушанима можеш помоћи, помози нам да од срца творимо вољу Божију и да се молимо како си нам заповедио, да буде на земљи као и на небу једино воља Оца који је на небесима!

Кондак 5

Предивно виђење божанског сијања тела Твога, појава светлог облака, Твој разговор са славом овенчаним житељима горњег света и слушање гласа Божијег са неба показа се као истински рај, кроз Тебе јављен на Тавору у времену. Осетивши његову сладост и не желећи да се од ње одвоји, блажени Петар рече: ,,Добро нам је овде бити и остати.” И овим си, Христе, заиста показао првобитну благородност наше природе и њено друго стварање и обнављање, да Теби, Саздатељу првог и другог света, који си у обличју слуге дошао и у божанственој се сада слави показао, појемо рајску песму: Алилуја!

Икос 5

Прворођени пре сваке твари, видевши у хуку земаљских ствари постављеног онога који је својом вољом са висине пао и љуто страда: видевши како и сама твар, њему покорена, уздише и тугује са њим и гледајући да га, осиротелог од пада због непослушности вољи Божијој, поново на сваки начин спасе, дође у свет и Своју вољу у послушање постави, говорећи: ,,Жртве и приносе ниси хтео, али си Ми тело припремио: ево, дођох да учиним вољу Твоју, Боже.” Ипак, тражећи да спасење не буде принудно, као ни блаженство првога раја, него од добре воље онога који се спасава, Он још пре доласка Свога о Себи проповедаше, позивајући да се у Њега као Спаситеља света верује. Тога ради се и данас, пред очима Богом изабраних сведока у телу преображава, да заједно са смирењем и славу Његову виде сви они који су правде жедни и свога Искупитеља у Њему познају, исповедајући Га:

Христе, Спаситељу света, Ти си искварени лик човеков опет у боголики живот вратио и од робовања пропадљивости ослободио!

Христе, Ти дајеш слободу истиниту и тога ради не принудно, него према вољи, у рајски живот отпале призиваш!

Христе Исусе, Ти си ради вољног прилажења Теби спасенима превечну замисао о спасењу света пре испуњења времена открио!

Христе Боже, премудри и свемогући, Ти си примањем природе палих људи спасење несхватљиво измолио!

Христе Исусе, Ти си у Свом првоевангелију Себе као Семе безмужне Жене благовестио, затим као Семе Авраамово, у коме ће се сва племена благословити, и тако си на Себе јасно указао!

Христе, Јагње Божије, које грехе света узимаш, Ти си благоизволео да примиш лик закланог јагњета које од погубне ране избавља!

Христе Исусе, Ти си многим другим начинима и пророчанствима време доласка Свога и вољно страдање и припремање спасоносног васкрсења рода људског предсказао!

Христе, Ти си палог човека у првобитно достојанство узнео: дај нам да дубину свога пада видимо и да спасоносно устајање вољно пожелимо!

Христе, Ти си са неба ради нашег спасења сишао, дај нам да у Теби истинског Спаситеља познамо!

Кондак 6

Ти си, Христе, проповеднике Свог доласка у свет у свим нараштајима припремио: некада патријархе који Ти угодише, затим пророке, а најпосле ученике и апостоле. Стога и на Тавору пред Тебе, гледајући божанску славу Твоју, заједно стадоше: ученици од живих на земљи, Мојсеј од умрлих, а Илија Тесвићанин од небеских: да небо и земља и ад проповед о Теби једнодушно чују и као једином божанском Спаситељу свих, заједно ускликну: Алилуја!

Икос 6

Засијавши јаче од сунчаних зрака божанском славом Својом у телу, стојећи између највећих међу пророцима, и помрачивши славу боговидца Мојсеја, чије се лице од виђења славе Божије сијало, и славу Илије који је у блистању неземаљског огња на небо узнесен, Ти јасно показа да ниси један од пророка, као што мишљаху, него Господ пророка који им славу даје и да си у телу дошао да, учествујући у двострукој природи Твојој и обасјани светлошћу Твога доласка на земљу, у дан онај као сунце, душом и телом, засијају у Царству Оца Небеског сви земнородни, који навикоше да Те овако славе:

Христе Исусе, истинито Сунце правде, Ти си пре свих векова у Оцу светлости засијао!

Христе, Премудрости ипостасна, Ти светлост божанског разума Свога на сваку твар изливаш, а нарочито словесну творевину иконом светлости Своје обасјаваш!

Христе, светлости свету, Ти се јави у телу, дошавши на земљу да све народе просветиш!

Христе Исусе, Ти си као Младенац у јаслама лежао и као Бог светлошћу богопознања ум мудраца просветио!

Христе, Ти си као Дете за учења питао, и као Онај који светлост разума даје, разумом и одговорима Својим учитеље задивио!

Христе, једини истинити Учитељу, Ти си светлошћу истине Своје ученике просветио и све што је о Теби писано разјаснио!

Христе, Светлости оваплоћена, Ти си учинио да преображењем цела помрачена природа Адамова поново заблиста и њу си у славу и светлост Свога божанства претворио!

Христе, који си нас из таме у чудесну светлост Своју призвао, просвети очи мисли наших и одагнај сваки мрак из срдаца наших!

Христе, који си наша срца обасјао нетрулежном светлошћу божанског разума Свога, отвори и наше мислене очи да Твоје Јеванђелске проповеди разумемо да, ходећи благообразно путем заповести Твојих, живот вечни достигнемо!

Кондак 7

Хотећи да спасење људског рода окончаш вољним страдањем у Јерусалиму, знајући да телесно умовање земнородних не може схватити како свемоћни Бог и Спаситељ остајеш и у исто време као немоћан и смртан страдаш и умиреш, много пута си својим најближим ученицима говорио о предстојећим ругањима и смрти на Крсту и о преславном Васкрсењу. Тога ради, и данас о спасоносном исходу Своме са небеским житељима говориш, да се не саблазне о Тебе очевидци величине Твоје када Те распетог виде, него да у светлости Твог преображења очима вере угледају и славу Васкрсења да, видевши Те како на крсту висиш, Теби као Богу, који све спасава, не престану клицати: Алилуја!

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

АКАТИСТ

ПРЕОБРАЖЕЊУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

Икос 7

Дошавши да нова небеса и нову земљу устројиш, Ти чудније и дивније ствари од оних у почетку чиниш: јер, не преводиш све речју из небића у биће, него прах и распадљивост у Себе примаш и преобразивши обожујеш. Просветивши и саме хаљине Своје, Ти показујеш да сваку земаљску творевину у боље узводиш. Тога ради, прослављајући Те душом и телом као онога који је све обновио, певамо:

Христе Исусе, једини Животодавче старог и новог света, Ти старог човека у нову твар изграђујеш и опет га као цара све твари у Себе примаш!

Христе Исусе, који си у почетку човека ликом Божијим почаствовао, Ти си ради обнављања тог лика саму божанску природу са човечијом у једну ипостас, поставши човек, сјединио!

Христе Исусе, Ти си иструлелу природу рода нашег у Себи обновио и тако њену првобитну доброту показао!

Христе, Човече Небески, Ти си се у земног човека обукао да, као што се обукосмо у обличје земаљског, тако се обучемо и у образ небеског!

Христе, Сине Божији, Ти си Сином Човечијим себе учинио да, примивши горе, нама подаш боље!

Христе Исусе, Ти си понижено тело наше преобразио тако да саобразно телу славе Твоје буде, да се тако преображавамо из славе у славу!

Христе Исусе, Ти си изменом природе људске твар сваког створења обновио и тако нова небеса и нову земљу за пребивање новог човека припремио!

Христе, који све обнављаш, Дух прав обнови у нама, да ако наш спољашњи човек и пропада, ипак се унутрашњи обнавља у све дане!

Христе Исусе, дај нам да се обучемо у новог човека, сазданог по Богу, да у обновљеном животу почнемо ходити и народ Божији заиста постанемо!

Кондак 8

Чудесно и несхватљиво сада се указује виђење: скрушенији од свих синова људских божанском светлошћу у телу сија и Отац светлости Га љубљеним Сином Божијим назива; Мојсеј законодавац и Илија узнесен на огњеним колима, јавивши се у небеској слави као слуге пред Њим стоје, о ругањима и крсној смрти са Њим разговарају и у исто време прослављају васкрсење, чијом светлошћу унапред засија и пресветло преображење. Стога, јасно познавши у Сину Човечијем Сина Божијег, Њему кличемо: Алилуја!

Икос 8

Сав си од земље био, Бог Слово будући, помешавши човечију природу са божанством у ипостаси својој, коју у две природе Мојсеј и Илија на Тавору видеше. И обукавши се сав у Адама, Ти си, Христе, помрачену природу просветлио, и сав осиромашивши због нас, земнога си сједињењем и учешћем у Твојој природи богом учинио. Свет, који сав у злу лежи ваистину као царство Божије нама приближаваш и обраћаш у првобитни рај, чији прикривени лик постаде видљив на Тавору, где си неизрециво блаженство заједнице са Богом у срца смирених ученика Својих излио. Стога, познавши Те као Бога и човека и испуњени радошћу од предукуса рајских добара, кличемо Ти:

Христе, Сине Оца небескога, од Њега на земљу послани и од Девојке неисказиво рођени!

Христе Исусе, Ти си Божанством Својим човечанство помазао, да оба спојиш у једно!

Христе, истински Емануиле, Ти си Бога и човека у једној ипостаси сјединио!

Христе, Ти си се као човек видљиво, но као истинити Бог скривено богочовечанским доласком Својим људима приближио!

Христе, Боже истинити, на земљи си се у телу јавио и са људима поживео!

Христе Исусе, у Теби обитава сва пуноћа Божанства, чији зраци апостоле и пророке обасјаваху!

Христе, Господе са неба и други Адаме, који си дошао у духу који оживљује, да одуховиш Адама, који душа жива постаде!

Христе Исусе, истинска Лозо Виноградара – Оца Твога, Ти си у своју заједницу нашу природу примио, учини нас достојним учесницима божанства Твога, показујући нас као гране са Тобом срасле и од Тебе неодвојиве!

Христе, Сине Божији, који си се са људима сјединио, не раздвојивши се од Бога, дај нам да са Тобом и у Теби са Оцем Твојим једно будемо!

Кондак 9

Свака творевина, саздана некада као веома добра од Бога, потом се покори таштини, не од своје воље, него због човека који је покори и због дела његових проклета и до сада са њим уздише и тугује, чекајући да се јаве синови Божији, јер ће се тада ослободити од робовања пропадљивости на слободу славе деце Божије. Стога и она данас у телу Спаситеља света светло сија; јер Он, примивши човечије тело, од праха саздано и у пропадљивост пало, ваистину и сам прах у првобитну и непропадљиву доброту узводи, све чинећи новим, као Истинита Реч Творачка и Животодавац Бог, коме сва творевина служећи и ликујући вечно поје: Алилуја!

Икос 9

Красноречиви говорници, који Духа Божијег не примише и разумети не могоше, не могу описати Твоју величину и премудрост: како као онај који живот држи и смрћу влада постављаш пред себе на Тавору Мојсеја и Илију који сведоче о божанству чијом славом сијаш, а у исто време и обличје слуге узимаш, и са безаконицима се урачунаваш и Себе до смрти на крсту унижаваш. Ми, пак, као духовни и они који све испитују, проповедајући Те, Христе, као Божију силу и Премудрост, исповедамо:

Христе Исусе, Тобом се небо и земља сјединише, јер у једној ипостаси Твојој Бог на земљу сиђе и човек на небеса узиђе!

Христе Исусе, у Теби се састави све оно што је на небу и на земљи!

Христе Исусе, Посредниче између Бога и људи, кроз Тебе се небеско и земаљско са Богом измири!

Христе, Ти си у једном телу крвљу са крста свет са Богом помирио!

Христе Исусе, Ти си новог и бољег Завета Посредник и Јемац!

Христе Исусе, непорочно и пречисто Јагње Божије, и Архијереју истински, виши од небеса!

Христе Исусе, Ти сам жртву примаш и сам си жртва, онај који приноси и који се приноси!

Христе, који си са небеса сишао и кроз Себе нас са Богом измирио, дођи и усели се у нас, да кроз Тебе мир имамо и у Теби уистину на небеса узиђемо!

Христе, Сине Божији, који си постао човек и човека у Себи обожио, нека кроз Тебе уистину сам Бог дејствује у нама и управи нашу вољу да твори оно што је по Његовом благовољењу!

Кондак 10

Хотећи да се сви људи спасу, Ти не показујеш само божанственим речима пут спасења, нити у делима старог закона оправдање тражиш, него Крвљу Новог Завета, у самом телу слабости наше на Себе примаш и грехе наше не само да прашташ, него још и очишћаваш и изглађујеш. Тога ради, само Своје Пречисто Тело за храну дајеш и часну Крв Своју као неисцрпно пиће изливаш, да би они који једу Твоје Тело и пију Твоју Крв у Теби најблискије пребивали, ваистину тело од Тела Твога и кост од костију Твојих били и тако, поставши причасници божанске природе, од сваке трулежи, душевне и телесне себе ослободили и као сунце засијали у Царству Оца Небескога, Чије си обличје у телу на Тавору показао. Нека, просветивши се, не престану да у сладости вечног живота Теби узвикују: Алилуја!

Икос 10

Царство је Твоје, Христе, царство свих векова и владичанство је Твоје у сваком нараштају и нараштају, на Небесима и на земљи даде Ти се свака власт, живима и мртвима Ти владаш и имаш кључеве од смрти и пакла. У Име Твоје поклониће се свако колено што је на небесима и на земљи и под земљом, као што си показао на гори Тавору, где пред Тебе, који небом владаш и земљом господариш и пределе адске покораваш, стадоше од земних апостоли, од небеских Илија, а Мојсеј од умрлих. Ово прослављајући и пред Тобом, Царем васељене, на колена падајући, са умиљењем Те славимо:

Христе, Царе света, Ти си све Својом свемогућом десницом створио и законом воље у једно Царство Божије свезао!

Христе, Царе божанствени, Ти си и човека, створеног по лику Твоме, као цара створења на земљи поставио, а затим си га и отпалог од Царства опет призвао и у првобитно достојанство узвео!

Христе, Царе небески, Ти си се из човекољубља на земљи јавио и са људима поживео, а од небеса се ниси одвојио и вечно тамо на престолу Херувимском седиш!

Христе Исусе, и у телу дошавши, Ти си као истинити Цар васељене стихијама света, законима природе и невидљивим духовима заповедао!

Христе Исусе, Ти си и самом Својом смрћу, као истинити Владика живота и смрти, вечну смрт уништио и онога који има моћ смрти сатро, врата адова срушио и све непријатеље Царства Свога под ноге Своје покорио!

Христе, свемогући Царе царева, за поновно саздање свеславног Царства Свога, Ти си као зрно горушично Цркву Своју на земљу посадио и на Камену је, који одбацише зидари, утврдио, да је врата адова не надвладају!

Христе Исусе, Ти си Своје Царство које није од овога света царством целог света учинио и доћи ћеш да се у њему у векове зацариш!

Христе Исусе, Ти си дошао у свет да нама Царство Божије приближиш и научиш нас да пре свега њега тражимо, заповедивши да се за његов долазак молимо: услиши стога молитву ову и нека Твоје Царство што пре дође!

Христе Исусе, удостој нас да и овде видимо како Твоје Царство у сили долази и да се у векове у земљи живих са Тобом зацаримо!

Кондак 11

Појање песме нове због обнављања Царства Твога нико неће моћи да научи осим оних који су откупљени са земље, имајући Име Оца Твојега написано на челима својим и који иду за Тобом, Јагњетом Божијим. И ми грешни, иако смо недостојни, али водом и Духом за нови живот рођени и Помазањем од Светога запечаћени, поставши нова твар у Теби, видећи у преображењу тела Твога славу Царства које долази, као они народи многи који видеше славу зацарења Твога, гласом силним као слуге и они који се Тебе боје усуђујемо се да Те славимо песмом: Алилуја!

Икос 11

Видеше славу светлоносног преображења Твога изабрани ученици на гори светој: и сви људи у Твом доласку у телу видеше славу Твоју, као Јединородног од Оца. Чекајући да и ми, по речи Твојој, ову славу видимо, Тебе, Господа славе, величамо:

Христе Исусе, савечно и ипостасно Сијање вечне славе Очеве, Ти си пре него што свет постаде у Оцу небеску славу имао!

Христе Исусе, пре Твог доласка у свет у телу, о Твојој слави сведочаше Дух Свети, који у пророцима беше!

Христе Исусе, Тебе обученог у тело Ангели на небесима прославише, најчаснији људи на земљи царске дарове принесоше, и сви људи, видевши преславна дела, у Богу прославише!

Христе Исусе, Ти славу од људи ниси примио, него имаш Оца Који Те прослави и Гласом Својим славу Твоју много пута посведочи!

Христе Исусе, Ти си у пресјајном преображењу Тела Свога славу божанства показао и њом у преславном Васкрсењу још дивније засијао!

Христе Исусе, Ти си Вазнесењем на небо и седањем са десне стране Оца равночесну славу са Њим у телу примио!

Христе Исусе, Ти ћеш у великој сили и слави опет доћи и сешћеш на престо славе Свога Царства у векове!

Христе Исусе, удостој и нас да славу Твоју видимо, као што си се за то молио у часу смртном и научи нас да у телу и у души Тебе истинитог Бога прослављамо!

Кондак 12

Уистину се јави благодат Божија, спасоносна за све људе, када Логос постаде тело и настани се међу нама, пун благодати и истине, да од пуноће Његове и ми сви примимо и благодат на благодат. Јер, спасење није у убедљивим речима људске мудрости, нити у правди која је од Закона, него у јављању Божанственог Духа и сили. Стога и Христос не просвети само учењима род људски, него самим настањењем Свога божанства у тело човечије и од пропадљивог га непропадљивим учини и ваистину обожи. Тога ради на Тавору божанствено у телу засија, као истински Савршитељ спасења, коме једином доликује да Га спасени прослављају: Алилуја!

Икос 12

Опевајући Твоје богосветло преображење, Христе, прослављамо уједно и наднабесну славу наше земаљске природе која из Тебе на Тавору богодолично просија, изображавајући будућу незалазну славу. Гледајући је очима вере и наде и у срцу се њом наслађујући, као Началника славе наше Те овако Тебе славимо:

Христе Исусе, Ти си при стварањау света Божијим ликом почаствовао човека и поставио га у рај сладости као сарадника Творца и цара творевине!

Христе Исусе, Ти и после помрачења лика Божијег у природи земнородних у тај исти лик њих преображаваш, из славе у славу!

Христе Исусе, Ти равноангелском светошћу прослављаш оне који су још увек у овом слабом телу и различитих дарова Своје божанствене благодати удостојаваш!

Христе Исусе, Ти чак и после смрти и саме кости праведника нетрулежним чуваш и силом Свог преславног васкрсења у њима пребиваш и чидеса чиниш!

Христе Исусе, Ти си Својим преславним вазнесењем телесно наслеђе обожио и удостојио га да седне са десне стране Оца!

Христе Исусе, Ти ћеш се при при Свом другом доласку заједно са свима Својим светима јавити и дати им власт да заједно са Тобом суде свету!

Христе Исусе, научи нас да славу природе наше у слави Твојој препознамо и удостој нас да, као залог вечне славе, душевни и телесни живот непорочно и без болести на земљи проживимо!

Христе Исусе, васкрсни и прослави у Царству Своме нас, који се, Спасе, са Тобом распесмо и погребосмо!

Христе Исусе, дај да и ми сами више заволимо славу Божију него славу људску и да једино њу тражимо!

Кондак 13

Светлости тиха, свете Славе, бесмртнога Оца Небескога, Светога, Блаженога; Исусе Христе! Истинити Сине Божији и истинити Сине Човечији, Ти си најблискијим сједињењем божанске природе Своје очистио и осветио природу земнородних и светлошћу Божанства Свога њу, од греха поцрнелу, преобразио и убелео, силом Васкрсења је бесмртном учинио и у вазнесењу је прославио и обожио. Потим си у Тајни Тела и Крви Своје свега Себе предао на исцељење душе и тела нашег и као залог вечног блаженог живота. Удостој нас да истинитом вером и добром вољом примимо све што си нам на спасење даровао да, просветивши се и исцеливши од душевних и телесних немоћи и обновивши се у овом животу сједињењем са Тобом, потпуно са Тобом будемо у незалазном дану Царства Твога, да тамо у светлости лица Твога и слави вечној са Ангелима и свима светима непрестаном песмом славимо у Тројици слављенога Бога: Алилуја, Алилуја, Алилуја

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

• 10 months later...

АКАТИСТ УСПЕНИЈУ Пресвете Богородице

прославља се 15. (28.) августа

Кондак 1.

Ми слуге Твоје, Богородице, поводом Твога свечесног Успенија, када Ти узлазиш од земље к небесима, приносимо Теби, из свих нараштаја изабраној Божјој Матери и Царици, побожне песме. А Ти, пошто си Победитељка смрти, ослободи нас од сваке смртоносне опасности, да бисмо Ти клицали:

Радуј се, Обрадована, Ти нас у уснућу Свом не остављаш!

Икос 1.

Анђео првак би послан да извести Богородицу о Њеном узласку ка Надсвету, и сав блистајући и стојећи, унапред Јој јављаше да ће к Њој доћи Њен Син и Бог, и клицаше Јој ово:

Радуј се, свеобрадована Мати Царева!

Радуј се, Небеска Царице, Мати Бога и Господа неба и земље!

Радуј се, одликована свевеличанственим доласком к Теби Сина Твог и Бога!

Радуј се, узвеличана извешћем о одласку Твом к Сину Твоме!

Радуј се, од свих нараштаја Богом изабрана!

Радуј се, свето Сместилиште Бога Слова!

Радуј се, Испуњење пророчког претсказања!

Радуј се, свечесни Венче апостола!

Радуј се, Украсе и Моћи царева!

Радуј се, Наките архијереја и Красото свештеника!

Радуј се, богомудрих монаха узвођење ка небеском царству!

Радуј се, јер Ти отвараш врата раја роду хришћанскоме који Те увек слави!

Kондак 2.

Видећи лик Апостола, свемоћним мигом на облацима са крајева земље пренесене за свечесно уснуће Твоје, Свебеспрекорна,свештеноначалници: небески тајник Дионисије, дивни Јеротеј и Тимотеј са богодоличном чешћу свештенства појаху Богу: Алилуја!

Икос 2.

Сва разумна створења, најстарија вођства анђелска, дођоше са својим Царем, који у Своје животворне руке прими душу Своје Матере; а пламени вером Петар, са сузама много говораше о Њој, кличући:

Радуј се, Мати Творца света, јер узлазиш ка Надсвету!

Радуј се, пространија од неба, јер се узимаш ка Наднебесју!

Радуј се, јер си узлажењем Својим осветила стихије света!

Радуј се, јер си Небеска бића обрадовала преласком Својим!

Радуј се, примљена у прекрасни Јерусалим небески!

Радуј се, јер си у нерукотворене храмове сверадосно ушла!

Радуј се, Херувима и Серафима Царице!

Радуј се, архангела и ангела Господарице!

Радуј се, прибежиште вернима и избављење!

Радуј се, наслеђу Твом помоћи и заштито!

Радуј се, посреднице пред Богом за цео хришћански свет!

Радуј се, свеблага дародавко сваковрсних блага!

Кондак 3.

Сила Вишњега узе Тому из Индије, који се по некој намери Божјој не беше десио при свечесном уснућу Богоматере, и пренесе га на Њен живоносни гроб, И он, надвиривши да види Покојницу, сазнаде да се Она телом узнела па небеса, и пошто верова, он ускликну поводом тога: Алилуја!

Икос 3.

Ученик, увиђајући да се по Божјем промислу не беше обрео са осталима на пратњи Богоматере, обрадован због Њеног бесмртног уснућа клицаше к Њој:

Радуј се, јер Те са земље прими Син Твој!

Радуј се, јер си узишла у наднебесје да се славом Његовом наслађујеш!

Радуј се, од свих вођстава анђелских праћена на небо!

Радуј се, од херувима узношена на небеса и у наднебесје!

Радуј се, на вратима неба величанствено песмама дочекана од Најстаријих Сила!

Радуј се, од свих небеских житеља окружена и величана!

Радуј се, земаљско Небо, уздигнуто ка вишњем насељу!

Радуј се, Престоле Господњи, узнесен са земље у царство небеско!

Радуј се, Заштито наша и снажна одбрано!

Радуј се, Посреднице грешницима у спасењу!

Радуј се, царице хришћана и по Богу надо на царство небеско!

Радуј се, Мајко Живота и по Господу надо наша на живот вечни!

Кондак 4.

Јеврејин Автоније, имајући у души буру неверујућих мисли и посматрајући како богоносни апостоли свечесно носе ка гробу пречесно тело Богоматере, полете да га претури, али изненада ослепе и руке му отпадоше и висијаху прилепљене за ковчег, и он са вером исповеди Матер Божију, узвикујући Богу: Алилуја!

Икос 4.

Повереници и очевидци Бога Слова, чувши где ангели певају наднебеске песме на погребу богопримљеног тела Мајке Божје, и желећи да Јој одаду богоугодну почаст, похиташе сложно певати, говорећи:

Радуј се, јер си примила благовест о Своме преласку у вишње царство!

Радуј се, јер си од благовесника Гаврила примила победни знак радоснога раја!

Радуј се, јер си просветила свечесно мноштво херувима!

Радуј се, јер си обрадовала свеславно јестество серафима!

Радуј се, од Патријараха прасликована!

Радуј се, од пророка претсказана!

Радуј се, јер си брзо одмаздила Јеврејину за злу дрскост!

Радуј се, јер си њему истоме исцељење подарила!

Радуј се, јер си неверје Автонијево у веру обратила!

Радуј се, јер си његово исповедање вере примила!

Радуј се, јер узводиш ка небу оне који имају љубав и веру к Теби!

Радуј се, јер спасаваш оне који са вером призивају име Твоје!

Кондак 5.

Боговођене звезде, апостоли свети, расејани по свету ради Еванђеља, бише узети на облацима и по ваздуху донесени на погреб Мајке Господње; и пратећи Је појањем и песмама, они са Бестелеснима клицаху: Алилуја!

Икос 5.

Видевши свога Владику где је у руке примио душу Своје Матере, и познавши да је то Господ, боговидци похиташе да Је песмама благоречиво узвеличају:

Радуј се, Царице која си носила Онога што над свима царује!

Радуј се, јер си и сама на Његовим Синовљим рукама ношена!

Радуј се, царски Скиптре у Христовој десници!

Радуј се, голубичина Гранчице у Нојевим рукама!

Радуј се, Жезле Ааронов који си исцветао непролазност!

Радуј се, Крине неувенљиви који си бесмрћем процветао!

Радуј се, богонадахнута Свирало богородитеља Давида!

Радуј се, његовог пророштва ускрсла Славо, Харфо и Гусле прекрасне!

Радуј се, одухотворени Кивоте светиње Господње!

Радуј се, Животе наш који си ускрсао у покој Господњи!

Радуј се, Скинијо коју херувими закриљују!

Радуј се, Светињо над светињама, о којој серафими говоре!

Кондак 6.

Када проповедници богоносни апостоли, по одласку Богомајке у наднебесје, беху заједно за трпезом и узношаху у име Господње принос хлеба, они изненада угледаше Богородицу Царицу где им дође с неба са светлосним ангелима, и чувши Је где им даје мир од Сина и Бога, ускликнуше због тога: Алилуја!

Икос 6.

Из Твоје пречисте утробе засија нам Сунце Правде - Христос, добровољношћу и благоразумношћу проповеди просвети свет преко апостола, и Тебе Богоматер прослави из нараштаја у нараштај, Стога Те и сви ми славимо, кличући Ти:

Радуј се, увек слављена од свих нараштаја кроз векове!

Радуј се, жалостива и милостива према људима!

Радуј се, јер си лику Ученика обећање испунила!

Радуј се, јер си им надгледањем Својим подарила мир од Сина Твог и Бога!

Радуј се, свежељено и слатко Созерцање светих!

Радуј се, Радовање које веселиш преподобне матере и свете девојке!

Радуј се, јер обилазиш рајско насеље праведних!

Радуј се, јер посећујеш све који се налазе у слави небеској!

Радуј се, Почетку спасења људског!

Радуј се, Испуњење свих добрих жеља!

Радуј се, Богородице, Царице по Богу Цару царујућих!

Радуј се, Госпођо и Владарко по Господу - Владару владајућих!

Кондак 7.

Богородице, Ти увек спасаваш све који са вером улазе у Твој свети храм, и ослобађаш од сваке напасти и беде оне који Те славе. Стога и благоверном народу нашем, који Те увек велича, даруј победе над противницима, и нама, који Ти се молимо за ово, испуни молбе наше које су нам на спасење, нама који певамо Богу: Алилуја!

Икос 7.

Господ - Творац свију, који нам се Тобом јави, Богородице, показа нам нову твар. А Ти која усрдно посредујеш пред Њим за нас, који чесно почитујемо свечесно уснуће Твоје, прими ово што Ти узносимо:

Радуј се, Мати Богу, између земних изабрана!

Радуј се, јер си узвишенија од земаљског и небеског!

Радуј се, јер си горе превазишла херувиме и серафиме!

Радуј се, јер си доле облаком сабрала ученике на погреб Свој!

Радуј се, јер си по погребу Свом, силом Божјом предоставила Томи нешто особито!

Радуј се, јер си преко њега доказала Своје пресељење на небо са телом!

Радуј се, украшена красотом свих добродетељи!

Радуј се, придружена дивнијем од свих синова људских - Сину Твоме!

Радуј се, јер си као палма процветала васкрслим телом!

Радуј се, јер си се умножила као кедар на Ливану небеском!

Радуј се, Дрво живота, засађено усред раја превишњега!

Радуј се, Лађо мислена, подигнута на небо изпад потопа смрти!

Кондак 8.

Изабрана Владичице, знајући да си као сунце, на необичан начин, дирљиво ношена рукама Сина Свог и Бога, узишла у превишње наднебесне незамисливе красоте и неисказане лепоте, и да си се сверадосно поклонила Његовој животворној десници, ми због тога увек кличемо: Алилуја!

Икос 8.

Сва будући горе, узета к небесном и не остављајући земно, Богомати, ношена рукама Сина, уђе у Неулазиво, у онај свесветли и прекрасни град - Јерусалим горњи, окружена херувимима и свима Небеским Силама, где чује да певају ово:

Радуј се, јер се Твоја пресвета душа настањује у вишњем свесветлом Сиону!

Радуј се, јер се тамо и нетљено тело Твоје заједно са душом Твојом прославља!

Радуј се, јер си ушла у престони град самог Сведржитеља!

Радуј се, јер си се узнела у прекрасни рај Вишњег Насадитеља!

Радуј се, јер си пренесена у град, озидан од свеблиставог драгог камења!

Радуј се, јер си уведена у обиталиште, окружено војницима Превишњих Сила!

Радуј се, јер си узета изнад небеса у благољепије Божје!

Радуј се, јер си поштована више од свих Невештаствених Умова!

Радуј се, јер молитве верних приносиш Сину Свом и Богу!

Радуј се, јер се и сама непрестано молиш за све код престола Сина Твог и Бога!

Радуј се, јер спасаваш свет посредујући пред Богом!

Радуј се, Заступнице, од Бога дарована роду хришћанскоме!

Кондак 9.

Сви Те анђели величају, Богородице, а нараштаји људски сви Те славимо као Матер Божију и почитујемо Твоје свечесно успеније, Царице, јер се Тебе ради земни уједињују са небеснима, сложно певајући Богу: Алилуја!

Икос 9.

Сада видимо, Богородице, да се на Теби збивају красноречија богообјављених пророчких казивања, јер си нам заиста Бога родила телом. Стога верујући тајанству речи Божје, кличемо:

Радуј се, савршена осново Закона и Пророка!

Радуј се, Звездо Јаковљева, Валаамом пророкована!

Радуј се, Одре Цара Великога, о коме говори Соломон!

Радуј се, Руно орошено Исусом, прасликовано Гедеоном!

Радуј се, Купино неопаљива, унапред виђена законодавцем!

Радуј се, Горо света, угледана жељеним мужем!

Радуј се, Лествице небеска, коју Јаков унапред виде!

Радуј се, Врата непроходна, која Језекиљ предвиде!

Радуј се, Сунце насеља Христова, псалмопевцем унапред објављено!

Радуј се, Тајно, коју су пророци на разне начине претсказали!

Радуј се, јер си дала завршетак свима пророчким речима о Теби реченима!

Радуј се, јер си извршила сва промишљања Вишњега за спасење света!

Кондак 10.

Господ свију, желећи да спасе свет, изабра Тебе од рода земног за Матер себи, и, нас ради поставши човек, узиђе откуда сиђе, к небу са земље, и са собом узведе Тебе да живиш у вечној слави и царујеш са њим у царству коме нема краја. Стога као Бог чује од свију: Алилуја!

Икос 10.

Бедем си вернима, Богородице Дјево, и заштита свима који Ти прибегавају, јер Творац неба и земље, родивши се од Тебе телом, Пречиста, пресели Те и духом и телом у небо ради најнепосреднијег посредовања за све, које научи да кличу:

Радуј се, Граде Цара Великога на врху небеске горе!

Радуј се, Тврђаво и Заклоне који се не скриваш од наших прибегавања!

Радуј се, јер помажеш верним царевима против непријатеља!

Радуј се, јер побеђујеш агарјанске најезде!

Радуј се, непоколебљиво Очување благочестиве вере!

Радуј се, јеретичких војски Уништење!

Радуј се, јер си радост и умирење свету!

Радуј се, јер си сатрла свеубиствени ад!

Радуј се, дивно Крунисање оних који целомудријем војују на тело!

Радуј се, мученичких подвига свечесно Прослављење!

Радуј се, Посреднице преподобнима за блажено упокојење од трудова!

Радуј се, Дародавко вечне радости монасима који добродушно невољују!

Кондак 11.

Никакво појање богонадахнутих песама није довољно од нас за похвалу свечесног успенија Твог, свеславна Владичице, Царице, Богородице: но ми усрдно приносимо наше смирено мољење Теби, као Матери Цара свију, певајући са Небеским Чиновима Богу који Те једини достојно прославља: Алилуја!

Икос 11.

Светлоносна свећо Истините Светлости, јавивши се нама на земљи, просвећујеш душе, и упућујеш ка божанском разуму оне што штују Твоје свечесно престављење, да Ти певамо ово:

Радуј се, неугасива Свећо огња невештаственог!

Радуј се, незалазна Зоро светлости незаходиве!

Радуј се, Месече, обасјаван Сунцем Правде!

Радуј се, Светлости која у тами светлиш!

Радуј се, Буктињо на превишњи светњак постављена!

Радуј се, Изворе живота, изведен из гроба на светлост!

Радуј се, Мати Умне Светлости која просвећује душе побожних!

Радуј се, Мати Бога свих који теши душе потиштених!

Радуј се, јер Ти дарујеш непостиђен завршетак живота онима који се надају на Тебе!

Радуј се, јер Ти слугама Божјим и Својим спремаш да на Суду Сина Твог стану с десне стране Њему!

Радуј се, Свеблажена, јер смо Тобом блажени и ми који Те имамо за помоћницу!

Радуј се, Преблагословена из нараштаја у нараштај, јер је Господ с Тобом, и преко Тебе с нама!

Кондак 12.

Благодат високопрестолне славе, даровану на небесима Богоматери, почаствованој седењем с десне стране Сину Њеном и Богу, видећи Небески Умови, подигоше Је Престоли и Силе, окружише Је Начала и Власти, припадоше к Њој страшни Херувими, Серафими и Господства, са Архангелима и Ангелима кличући: Алилуја!

Икос 12.

Појући свечесно успеније Твоје, славимо сви Твој узлазак у Наднебесје, Царице Богомати; а Ти освети, прослави и спаси све који Ти са љубављу певају:

Радуј се, јер си пречистим стопама ногу Својих очистила земљу!

Радуј се, јер си усхођењем Својим на небо осветила ваздух!

Радуј се, јер си ступила на небески свод!

Радуј се, јер гледаш све неисказане лепоте!

Радуј се, јер седиш у слави крај престола Сина Твог и Бога!

Радуј се, јер вечно царујеш преко Сина и Бога!

Радуј се, у десници Господњој красото, која украшаваш сва небеска бића што Те славе!

Радуј се, јер си надом у Тебе обрадовала све на земљи!

Радуј се, обучена у сунце, јер благодаћу и славом сијаш целој васељени!

Радуј се, јер си обећала чувати и спасавати све у поднебесју који Те призивају!

Радуј се, јер Те хришћански нараштаји поштују као Мајку Божју и називају Богородицом!

Радуј се, јер Тебе од истока сунца до запада сви побожни славе преславно и православно!

Кондак 13.

О, свехвална Мати Бесмртнога Цара неба и земље, Христа Бога нашег, Ти и после смрти живиш; примивши од нас ове приносе наше због свечесног уснућа Свог, избави нас у овом животу и у смртном уснућу од сваке напасти, невоље и муке, и удостоји, Царице, небеског царства нас који због Тебе кличемо: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

МОЛИТВА Пресветој Богородици

Царице моја предобра, надо моја Богородице, прибежиште сиротих, заштитнице страних и невољних, покровитељко увређених. Видиш моју беду, видиш моју муку. Помози ми као нејаком, нахрани ме као странца; грех мој знаш, опрости га по вољи твојој, јер немам друге помоћи осим тебе, ни друге заштитнице ни боље утешитељке осим тебе, о Богомати, да ме сачуваш и заштитиш у све векове. Амин.

акатист превео авва Јустин Поповић

"Slusaj, dete moje! Kad Bog dopusta da se dogodi nesto lose, na kraju se iz toga radja nesto dobro. Upamti to."

Iz Ja-grada u Ti-grad

Подели на овим сајтовима

АКАТИСТ преподобном СИСОЈУ ВЕЛИКОМ

празнује се 06. (19.) јула

(заштитник мајки и деце)

Кондак 1.

Изабрани праведниче, дивни житељу Антонијеве пустиње и молитвениче наш који стојиш пред Богом, Преподобни оче Сисоје; величајући Господа који те је прославио, ми ти узносимо похвале. А ти, имајући смелост пред Богом, заштити нас од свих опасности како бисмо ти клицали кроз векове:

Радуј се, преподобни оче наш Сисоје, монашка славо и похвало!

Икос 1.

Творац Анђела и Господ сила изабра те да животом својим, у монашком чину, прославиш име Пресвете Тројице, јер се ти ваистину показа небески човек и земаљски анђео. А ми, гледајући жртве твоје, са побожношћу и радошћу певамо ти овако:

Радуј се, украсе Цркве Христове!

Радуј се, јер си окићен венцем подвига својих!

Радуј се, изворе трпљења и доброте сваке!

Радуј се, пошто си правила Светих Отаца испунио!

Радуј се, јер тебе хвале сви који имају љубав према монашком чину!

Радуј се, усрдни молитвениче за све хришћане и њихову децу!

Кондак 2.

Сведржитељ Господ, Који гледа све што је створено, видећи чистоту срца твога, преподобни оче Сисоје, испуни срце твоје благодаћу својом још од утробе мајке твоје, да би могао прослављати Христа Бога певајући Му непрестано: Алилуја!

Икос 2.

Подари ти Бог разум небески, преподобни Сисоје. Од младости своје, не престајући размишљати уопште о небеском, ти остави дом и родитеље своје ради Царства Небеског. Славећи Господа, Који је тебе прославио да чиниш чуда и блажиш болове свима који клече пред ћивотом твојим, просвећујући нас животом својим, прими од нас ове похвалне песме:

Радуј се, јер си се одликовао монашким смирењем!

Радуј се, учитељу монаха и пустињака!

Радуј се, јер си тело своје умртвио подвизима ради спасења душе своје!

Радуј се, исцелитељу немоћи људских!

Радуј се, заштитниче мајки и деце!

Кондак 3.

Сила вишњега хранила те је силом са висине и сачувала од греха, јер оставивши све земаљско, пошао си за љубављу Христовом. Због тога из тебе непрестано истичу реке благодати Божије, да исцељујеш свакога ко ти са вером притиче и пева Богу: Алилуја!

Икос 3.

Пун ревности за подвиг монашког равноангелног живота, ти похита у свету пустињу. Орошен росом благодати Божије, као верни слуга Христов помогао си свима који су долазили теби, а ми доживљавајући и гледајући чудеса твоја певамо ти овако:

Радуј се, јер си нам пример кротости и трудољубља!

Радуј се, јер си смирењем својим победио демонска искушења!

Радуј се, пошто си Царство Небеско наследио!

Радуј се, јер лицем гледаш Пресвету Тројицу!

Радуј се, јер си на небу и на земљи прослављен!

Кондак 4.

Утишавајући буру опаких искушења и тешких болести код људи, ти си, оче Сисоје, прешао сав уски и мучни пут монашког подвига, носећи јарам пустињачког живота, затвореништва, ћутања, и молитвеног слављења Господа. И тако благодаћу Божијом пењући се из силе у силу, преселио си се у обитељи небеске, где се са Анђелима молиш за нас певајући Богу: Алилуја!

Икос 4.

Слушајући и видећи свето живљење твоје, преподобни оче Сисоје, сва се твоја братија дивљаху теби и, долазећи теби, они добијаху поуке кроз речи и дела твоја, славећи Господа у светима својим. И ми те, оче преподобни, славимо овако говорећи:

Радуј се, јер си самога себе принео на жртву Господу!

Радуј се, јер си се уздигао на висину бестрашћа!

Радуј се, цвете Антонијеве пустиње!

Радуј се, верни слуго Христа Спаситеља!

Радуј се, јер си сачувао оно што су нам свети оци предали!

Кондак 5.

Ти си живоносни извор благодати Божје. Примивши чин монашки, управљао си ум свој Христу Спаситељу и служећи Му верно, уздигао си се на висину блаженства славећи Бога са хоровима Анђела, певајући непрестано: Алилуја!

Икос 5.

Видећи твоје чисто и свето живљење, преподобни оче наш Сисоје, ученици се твоји удивише и животом својим трудише се да подражавају живот твој. И ми, дивећи се животу твоме, певамо ти овако:

Радуј се, изабрани сасуде благодати Божије!

Радуј се, јер си се испунио духовним врлинама!

Радуј се, учитељу монаха!

Радуј се, Цркве радовање и похвало!

Радуј се, обитељи своје славо и украсе!

Радуј се, јер си се у кротости и смирености на Христа Бога угледао!

Кондак 6.

Пустиња Антонијева, проповеда подвиге и трудове твоје, оче преблажени, јер си је осветио молитвама и сузама својим; сличан си био Пророку Илији и Јовану Крститељу и угледавши се на њих, спасаваш верне од напада злих духова, а ми благодарни Богу на оваквом дару певамо: Алилуја!

Икос 6.

Богоозарени Христов светитељу, ти си ново сунце вере које нам је засијало неугасивом светлошћу Еванђелских врлина, којом обасјаваш душе наше. Стога озарени и обасјани твојом светлошћу ми ти кличемо овако:

Радуј се, јер си од Господа прослављен даром чудотворства!

Радуј се, искоренитељу сваког неверја, маловерја и сујеверја!

Радуј се, звездо која нам показујеш пут ка Христу Богу нашем!

Радуј се, јер си смирени и кротак наставник монаха!

Радуј се, јер си највећи заштитник деце Божије!

Радуј се, јер си све земаљско ради небеског оставио!

Кондак 7.

Човекољубиви Господ, желећи да у теби, преподобни оче Сисоје, покаже своје неисказано милосрђе према људима, дарова нам те као велико свтило, јер речима и делима својим све приводиш Богу. А ми, науком твојом просвећени, благодаримо Богу на Његовом промишљању о нама певајући Му: Алилуја!

Икос 7.

Видећи у теби новога изабраника Божијег, блажени оче Сисоје, верни народ са свих страна прибегава теби у својим и своје деце невољама и болестима, јер нас притиснуте мукама и невољама не одбацујеш, већ све нас исцељујеш и утеху нам дарујеш. Глас о теби проноси се по свој земљи и сви верни славе те говорећи овако:

Радуј се, пастиру наш добри!

Радуј се, јер немоћи наше исцељујеш молитвама својим!

Радуј се, у невољама и опасностима помоћниче брзи!

Радуј се, милосрдни заштитниче деце!

Радуј се, оче милостиви и кротки!

Кондак 8.

Видећи да је приврженост само земаљским стварима погибија за душу, ти преподобни оче, подиже сав свој ум и срце ка небу. Ко ће исказати патње твоје у борби против ђавола, кога победи смирењем својим, певајући непрестано Богу: Алилуја!

Икос 8.

Целога себе испунивши божанском љубављу, постао си станиште Светога Духа: прорицао си о догађајима далеким као о нечему нама блиском. А ми, гледајући у чудеса твоја, која се не могу избројати као звезде на небу, певамо ти овако:

Радуј се, неућутна трубо Православља!

Радуј се, јер грешне приводиш покајању!

Радуј се, јер си пламену љубав према Господу показао!

Радуј се, јер си огњем молитве стреле демонске уништио!

Радуј се, светилниче који светлиш даровима духовним!

Кондак 9.

Анђели са неба се удивише великим подвизима твога слуге, Господе, који угледајући се на Тебе носаше крст свој са надом на васкрсење и придруживши се небеским силама, заједно са њима Ти клицаше: Алилуја!

Икос 9.

Речи мудраца не могу исказати многа чудеса твоја, преподобни Сисоје, нити описати сву топлину љубави твоје према Богу, која се у подвизима твојим показивала. Ми, дивећи се животу твоме, овако ти певамо:

Радуј се, јер си незлобивошћу небо наследио!

Радуј се, јер си се због љубави своје према ближњима, Царства Божијег удостојио!

Радуј се, пастиру добри, јер си душу своју за људе дао!

Радуј се, јер си благи јарам Христов на себе узео!

Радуј се, ризницо велике милости!

Кондак 10.

Дошавши до краја овоземаљског живота свога, преподобни оче Сисоје, ти предаде душу своју Господу своме, Коме си верно служио. Твоју чисту душу носили су Анђели у наручје Христу, Коме у хору са бестелесним силама непрестано певаш: Алилуја!

Икос 10.

О, свети Сисоје, пустиња Светога Антонија беше ти молитвено уточиште, где си се непрестано молио и сузе проливао и кроз молитву са Богом разговарао. И када дође време твога преласка у вечност, ти се показа достојан храм Светога духа, јер си љубав према Богу и ближњима имао. Видевши овакав свети живот твој ми ти кличемо:

Радуј се, проповедниче вере Христове!

Радуј се, јер је живот твој раван животу Светог Антонија великог!

Радуј се, ти који враћаш децу мајкама, коју су демони запоседнули!

Радуј се, оче Сисоје, јер си многе пале подигао!

Радуј се, Богом прослављени, јер си био сличан свима светима!

Радуј се, јер си многе спасао од демона!

Кондак 11.

Непрестану молитву узносећи, Пресветој Тројици, преподобни оче, ти си се целокупним животом својим показао велики подвижник побожности; на уразумљење заблуделима и на исцељење болеснима. А ми, захвални Господу за такву милост Његову према нама, стално Му певамо: Алилуја!

Икос 11.

Као велико светило животом својим био си на земљи; и по смрти си засијао целоме свету, јер од чесних моштију твојих теку реке чудеса свима који ти са вером и љубављу долазе. Стога ми, као топлом молитвенику нашем, кличемо ти:

Радуј се, искрени слуго Пресвете Богородице!

Радуј се, свећо која светлиш у тами неверја!

Радуј се, јер те Господ мноштвом чудеса прослави!

Радуј се, јер си љубављу својом све крајеве земаљске обухватио!

Радуј се, венцем бесмртности од Бога овенчани!

Кондак 12.

Знајући за велику слободу твоју пред Богом, ми се, преподобни оче, молимо теби: моли се усрдно Господу, да Свету Цркву своју чува од неверја и раскола, опасности и напасти, а нарочито децу нашу од свих невоља и несрећа, те да с тобом увек радосно певамо Добротвору нашем Богу: Алилуја!

Икос 12.

Славећи твоје прослављење, богомудри Сисоје, ми те величамо као моћног молитвеника, утешитеља и заступника, и са љубављу ти кличемо овако:

Радуј се, војниче Цара над Царевима!

Радуј се, слуго Господара над господарима!

Радуј се, отаџбине наше штите и тврђаво!

Радуј се, јер си сва лукавства ђаволска победио!

Радуј се, Православне Цркве похвало!

Кондак 13.

О, преподобни и славни оче наш Сисоје, велики чудотворче, прими ово мало мољење наше као похвалну песму, и стојећи пред Престолом Божијим, моли се за нас да добијемо милост Његову у нашем животу и у дан Страшног Суда, да бисмо Господу певали у векове: Алилуја!

МОЛИТВА прва преподобном СИСОЈУ ВЕЛИКОМ

Клањам ти се, свети и преблажени Сисоје! Славим и хвалим велику силу твоју, коју задоби благословом Божјим, да можеш ловити нечисте бесе! Славим ти име свето, јер ти си задобио милост Божју постећи и Богу се молећи; примио си дар Духа Светог, да можеш лечити болне и мртве подизати. Клањам ти се и, као праведнику Божјем, најискреније молим: у борби овој сачувај ме од немила удеса, огњене стреле, копља, мача и сваког смртоносног оружја. Ти си велики и моћан, Богом си благословен и узми ме у крило своје и помоли се за мене Господу, нека ми подари снагу и силу, да сатрем непријатеље у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

У Оца се уздам, Сину прибегавам, Дух Свети ће ме заклонити, Света Тројице, слава ти!

МОЛИТВА друга преподобном СИСОЈУ ВЕЛИКОМ

О, чудесни оче Сисоје, велики чудотворче, свима који ти прибегавају брзи помоћниче, погледај са небеске висине на нас немоћне и слабе, оптерећене многим гресима и невољама.

Помилуј нас милосрђем својим и помози нам да заповести Божије беспрекорно извршавамо, да веру православну чврсто држимо, да покајање за грехе своје усрдно Богу приносимо, да у побожности хришћанској напредујемо, и да достојни будемо твог молитвеног заузимања за нас пред Богом.

Посебно те молимо велики светитељу Сисоје, да нашу децу чуваш од свих зала и невоља, да помогнеш да узрастају здрави телесно и духовно, да им никаква сила овога света не науди, те да буду просвећени Духом Светим, на радост и понос својим родитељима, Цркви и отаџбини на корист. Посебно те молимо дивни светитељу да уразумиш мајке да не убијају децу у утроби својој, већ да пород свој донесу здрав на овај свет.

Услиши нас светитељу Божији, који ти се са вером и љубављу молимо, и не презри нас који тражимо твоју заштиту; сада и у часу смрти наше помози нам и заштити нас молитвама својим од злобних нападаја демонских, да њихова сила не завлада нама, него да се твојом помоћи удостојимо наследити блаженство рајских обитељи.

Сву своју наду полажемо на тебе, преподобни оче Сисоје, буди нам путовођ ка спасењу, и приведи нас ка незалазној светлости вечнога живота, богопријатним посреедовањем твојим пред престолом Пресвете Тројице, да са свим светима славимо пречасно и величанствено име Оца и Сина и Светога Духа сада и кроза све векове. Амин!

"Slusaj, dete moje! Kad Bog dopusta da se dogodi nesto lose, na kraju se iz toga radja nesto dobro. Upamti to."

Iz Ja-grada u Ti-grad

Подели на овим сајтовима

АКАТИСТ светим преподобним ОПТИНСКИМ СТАРЦИМА

празнују се 11. (24.) октобра

Кондак 1.

Од Бога изабранима од испразнога света, вама, преподобни оци оптински, који сте свој крст у страху Божијем подигли и с вером следили за Христом, као нашим усрдним предстојатељима пред Господом сада усрдно молење приносимо и с љубављу кличемо:

Радујте се, преподобни оци оптински, светиљке благодати старчества!

Икос 1.

Свим срцем жудећи за ангелским монашким живљењем, сва сте, богомудри, световна пристрашћа одбацили, и у наручје Очево с љубављу у оптинску обитељ притекли, и путем уским и жалосним до окончања својих живота корачали, због чега вам овако кличемо:

Радујте се, јер сте на призив Господњи радосно притекли!

Радујте се, јер сте са васцелом жељом за Христом следили!

Радујте се, јер сте крст свој на плећа примили!

Радујте се, јер ништа нисте више од Господа љубили!

Радујте се, јер сте Христа ради и саме себе потпуно одбацили!

Радујте се, блажени наследници Царства Божијег!

Кондак 2.

Видевши да се ђаволске мреже као паучина распростиру по свету и у дубини срца осетивши да се човек само смирeњем може од њих спасти, саме сте себе у топлој молитви пред Господом унизили, с умилењем ускликујући: Алилуја!

Икос 2.

Разумевши срцем својим и умом да се делима својим нико живи неће оправдати пред Господом и стално имајући пред очима своја сагрешења, нисте престали да изливате бујице суза, које је једино Господ видео, и покајане душе Њему да приносите, Његов образ показујући нама, који вам овако кличемо:

Радујте се, јер сте своје грехе непрестано прозирали!

Радујте се, јер сте од Господа добили дар суза и умилења!

Радујте се, јер сте блаженство плача због грехова познали!

Радујте се, јер сте неуморно жаљење због грехова задобили!

Радујте се, јер сте на земљи покајање проповедали!

Радујте се, јер се сада на небесима тешите Господом!

Кондак 3.

Као неуништиву наду спасења, поставили сте, свети, силу Христових искупитељских страдања, мислећи о себи као о најгорим међу људима и недостојним било какве милости. Због тога сте са великим смирењем и благодарношћу свагда клицали Богу: Алилуја!

Икос 3.

Имајући у својим срцима божанствени дар смиреноумља, ви сте, истински ученици Христа Који је себе унизио чак до крсне смрти, ништавнима сматрали сав свој труд и подвиге. Са нарастањем подвига двоструко је нарастало и смирење и, њему се дивећи, говоримо:

Радујте се, јер вас је Спаситељ поучио послушности и смирењу!

Радујте се, јер вас је Господ славе због смирења уздигао!

Радујте се, јер сте смирењем негневљење и кроткост достигли.

Радујте се, јер сте смирењем и самопрекоревањем спокој душевни задобили.

Радујте се, изабраници, јер сте се сиромаштвом по духу обогатили.

Радујте се, јер је ваше царство небеско, сиромашнима духом припремљено.

Кондак 4.

Погасивши буру страсти, коју подижу тело и ђаво, испоснички сте поставили ум као господара над погубним страстима, одважно природу присиливши и благодаћу Божијом побринувши се да горе покорите бољем и да тело потчините духу, не престајући да Подвигоположнику (Судији) Христу ускликујете: Алилуја!

Икос 4.

Слушајући реч Господњу да се Царство Божије с напором осваја и да га само подвижници (борци) задобијају, постом, бдењем и молитвом непрестано сте се подвизавали и своје тело са страстима и пожудама Христа ради разапели а уставе монашке неповређенима сачували. Због тога вас величамо:

Радујте се, јер сте благи јарам Христов трудољубиво понели!

Радујте се, јер трезвеноумљем (будношћу) срца дух нисте угасили!

Радујте се, јер сте уста своја крепко уздржавали!

Радујте се, јер сте тела своја непоштедно исцрпљивали!

Радујте се, јер сте телесне подвиге с умним делањем сјединили!

Радујте се, јер сте у трпљењу своме душе своје задобили!

Кондак 5.

Непрестано с вером у срцима носећи светлоносно име Исусово као непобедиво оружје у рату против демона, задобили сте извор благодати који стално тече, узлазећи из силе у силу и огањ на огањ прилажући, очишћеним умом ускликујући Богу: Алилуја!

Икос 5.

Прозирући свакога тренутка своју слабост и спасоносну, благодатну силу молитве Исусове, никада нисте престајали да је творите, одсецајући њоме све насртаје страсти и спаљујући све замке ђаволске. Задобивши тајанствено у безмолвију срца молитвену беседу са Господом, поучавате нас да вам кличемо:

Радујте се, јер сте васцели ум у молитву погрузили!

Радујте се, јер сте у потпуности горе срца имали!

Радујте се, јер у молитви ни на шта испразно нисте помишљали!

Радујте се, јер сте име Исусово неуморно призивали!

Радујте се, прекрасни подвижници молитве Исусове!

Радујте се, јер сте добили све што сте у име Господње тражили!

Кондак 6.

Током молитве срцем стојећи пред Крстом Господа Који пострада за грехе човечије, јецајем заплакасте, преподобни, изједани жалошћу због својих сагрешења. Распламсавши се неисказаном љубављу према нашем Искупитељу, до краја живота са трепетом сте Му клицали: Алилуја!

Икос 6.

Светлошћу божанствене љубави која је заблистала у вашим срцима, мрска вам постаде земаљска слава и похвала, док сте жалошћење од људи и сваку жалост отвореног срца с радошћу прихватали, постајући заједничари у вређањима Христовим. Тако сте начин страдања и трпљења показали нама, који вам усрдно ускликујемо:

Радујте се, јер сте ране Господа Исуса Христа на телима својим носили!

Радујте се, јер сте увреде с радошћу испијали као да су очишујући лекови!

Радујте се, јер сте се свим срцем од земаљских почасти одвратили!

Радујте се, јер сте се с љубављу молили за оне који вас ненавиде!

Радујте се, јер сте оне који су вас вређали, као своје доброчинитеље заволели!

Радујте се, јер никада нисте престали да благодарите милосрдном Господу!

Кондак 7.

Видевши вашу добру вољу и непрстани труд на испуњењу Његових заповести, Господ Који хоће да се сви људи спасу и да дођу у познање истине отворио вам је умове да разумете путеве Његове и да вас научи Својим одлукама. Зато сте просветљеним срцем свагда клицали: Алилуја!

Икос 7.

Чудесна су дела Твоја, Господе, и више него књижевнике уразумљујеш слуге Своје који Те свим срцем траже. Ти отвараш њихове очи да разумеју чудеса закона Твојега. Величамо преподобне Твоје, наше оптинске оце што су се стално поучавали заповестима Твојим које веома заволеше, и овако им појемо:

Радујте се, јер сте речи Божије као велико богатство у срцима сакрили!

Радујте се, јер сте путеве заповести Божијих свим срцем заволели!

Радујте се, јер сте сваки пут неправде омрзнули!

Радујте се, јер сте се добрим подвигом припремили и нисте се помутили!

Радујте се, јер сте реч Божију прихватили и велики мир у Христу задобили!

Кондак 8.

Мислећи о себи као о путницима и придошлицама на земљу, нисте пожелели да стекнете ништа од пропадљивих ствари овога света да ваша срца не би привуклка земља, него сте се једино за Бога привезали, узносећи Му чисту песму: Алилуја!

Икос 8.

Свако телесно пристрашће, које нас разлучује са љубављу Господњом, свом душом сте одбацили и тражили оно једно које је потребно. С љубављу нераскидивом сте свагда крај ногу Христових седели, не привезујући своја срца за житејско благо и свагда своје уздање на Господа полагали. Због тога вас, свети, овако хвалимо:

Радујте се, јер сте своје житије окончали без пристрашћа ка свету!

Радујте се, јер сте, ослободивши се земаљских брига, познали сладост чисте молитве!

Радујте се, јер сте чврстом вером житејске бриге одбацили!

Радујте се, јер сте нестјажанијем (добровољном сиромаштвом) и послушањем страсти умртвили!

Радујте се, јер сте монашко обећање добровољног сиромаштва (нестјажанија) свето сачували!

Радујте се, Христови послушници, јер сте вољу своју одсекли!

Кондак 9.

Све молитве и све силе своје покренули сте, преподобни, да бисте стекли душевну и телесну чистоту, без којих нико не може да види Бога: тим чистим срцем удостојени сте да у рају Господњем достојно запојете чудесну песму праведних, кличући: Алилуја!

Икос 9.

Укротивши постом и моливом телесне жудње што војују против душе, нисте допустили грешним помислима да над вама завладају, и од Господа Бога, Који једини има власт да победи природни поредак, примили сте дар чистоте и целомудрености. Примите стога и од нас овакве похвале:

Радујте се, јер сте у борби са телом смирењем благодат Божију привукли!

Радујте се, јер сте заволели труд и одрицања и телесни починак одбацили!

Радујте се, јер сте постом и свеноћним молењем телесне пожуде умртвили!

Радујте се, јер сте природне законе силом Христовом победили!

Радујте се, јер сте ваша тела и душе чисте Господу принели!

Радујте се ви, који сте чистога срца и Бога у вечном блаженству гледате!

Кондак 10.

Желећи да своје душе спасете за живот вечни, све сте помисли о земаљском и пролазном одбацили и речју и делом следили Спаситеља нашега, Који је ученицима дао велику заповест о љубави. Тога ради сте топлом љубављу заволели своје ближње, кличући Небеском Оцу свих људи: Алилуја!

Икос 10.

Свом душом заволевши ближњега свога, Царство Божије унутар себе сте задобили и зато у ваша срца сиђе огањ распламсан божанском љубављу. Неисцрпно се њоме насићујући, васцело сте себе на жртву делу љубави принели. Сада пак и од нас побожно појање слушајте:

Радујте се, јер сте све људе светом љубављу волели!

Радујте се, јер сте свима били све, да би се неки спасли!

Радујте се, јер сте због жалости људске са сузама уздисали!

Радујте се, јер сте све који су вам притицали, у срца своја прихватили!

Радујте се, јер никога празног од себе нисте отпустили!

Радујте се, јер сте душе своје за ближње полагали!

Кондак 11.

Приносимо вам молитвено појање, преподобни наши оци оптински, познавши да вашом стазом уистину право корачамо. Блажени сте ви, који сте Христу служили и ђаволску силу постидели, и истинско правило врлине показали свима који Господу кличу: Алилуја!

Икос 11.

Светле подвиге ваше хвалимо и величамо вас, наши преподобни оци оптински, као славне учитеље монаха и чудесне сабеседнике ангела, који сада на небесима стојите пред престолом и молите се за нас, који вам с љубављу овако појемо:

Радујте се, усрдни ревнитељи непрестаног трезвеноумља (будности)!

Радујте се, неуморни чувари срдачнога пламена!

Радујте се, непоколебиви стубови послушања, који сте све претрпели!

Радујте се, који сте уз многе невоље у Царство Божије ступили!

Радујте се, равноангелски подвижници монашкога живљења!

Радујте се, слуге Божије добре и верне!

Кондак 12.

Молимо вас, о, блажени, да од Господа испросите благодатни дар за оне, који вас верно хвале. Послушајте наше уздахе и немојте презрети наше сузе. Умолите Господа да умири наше сурове страсти, да нам подари скрушени плач због наших грехова, да бисмо се и ми, заједно с вама, удостојили да чисте душе и неоскрнављених уста у рају Господу ускликујемо: Алилуја!

Икос 12.

Ми који вам сада похвалним гласовима појемо, знамо, преподобни, да не тражите похвалу наших уста него да следимо ваше подвиге, срдачно смирење и поправљање живота. Тражећи стога да нам помогнете у покајању, љубављу подстакнути говоримо:

Радујте се, јер оне који добро живе ограђујете!

Радујте се, јер слабе и убоге крепите!

Радујте се, јер руку пружате онима што падају!

Радујте се, јер покајницима сузе утехе шаљете!

Радујте се, брзи помоћници свима, који вас призивају!

Кондак 13.

О, преславни угодници Христови, преподобни оци и старци, Мојсеју, Антоније, Исакије, Иларионе, Анатолије, Јосифе и други Исакије, Лаве, Макарије, Амвросије, Варсануфије, други Анатолије, Нектарије и Никоне, који сте као седам стубова и седам светиљки у оптинској обитељи заблистали: услишите наше садашње молење и испросите нам од Господа смирење и сећање на смрт, и нека Господ избави од свакога зла и удостоји хришћанског окончања све, који Му кличу: Алилуја, алилуја, алилуја!

МОЛИТВА светим преподобним ОПТИНСКИМ СТАРЦИМА

Божанствени зборе преподобних отаца, богоносни оци оптински, који сте ангелским живљењем на земљи заблистали и на Небесима се прославили! Знамо да у данима вашег земаљског служења нико од вас није отишао празан и неутешен, него да сте свима били све: болеснима исцелитељи, сумњичавима утврђење а жалоснима утеха, јер се у вама пројави обилна благодат исцелења, прозорљивости и лечења слабих душа. Ви сте и сада свима нама предстојатељи и стално се пред престолом Божијим са жалошћу молите за нашу страдалну отаџбину, јер вам се даде благодат да се за њу молите. Погледајте из вишње славе и видите ваше убого стадо које сте напасали на пашњаку учења Христовог, јер је пометено и развејано, и од душегубних вукова похарано. Посетите својим усрдношћу нас, слабе и беспомоћне, заблуделе потражите, расејане саберите, прелешћене обратите и присајединте их Светој, Саборној и Апостолској Цркви. Оне који живе монашким (иночким) животом оградите од сваког наговора ђаволског, младост уразумите, старост подржите а супружништво очувајте у миру и јединомислију. Услишите нас, божанствени исцелитељи душа, и изведите нас на пут покајања, да бисмо следећи ваше речи, себе и цео свој живот положили у руке превеликог милосрђа Божијег, да би Његова воља руководила свим нашим мислима и осећањима у свим нашим речима и делима. Пружите нам руку помоћи, свеблажени оци, и научите нас да се молимо, да верујемо, да се надамо, да трпимо, да праштамо и да љубимо, и да се тако, корачајући увек у заповестима Господњим, вашим заступањем удостојимо вечне радости Царства Небеског, где ћемо заједно с вама прославити Бога, дивнога у светима Својим, Оца и Сина и Светога Духа у векове. Амин.

*

* * *

*

ТРОПАР светим преподобним ОПТИНСКИМ СТАРЦИМА

Светиљке православне вере, непоколебиви стубови монаштва,

утешитељи руске земље, преподобни старци оптински,

који сте љубав Христову задобили и душе своје за чеда полагали,

молите се Господу да нашу земаљску отаџбину

утврди у Православљу и благочешћу и да спасе душе наше.

КОНДАК светим преподобним ОПТИНСКИМ СТАРЦИМА

Уистину је диван Бог у светима Својим и откри Оптину пустињу као врт старчества,

где су се јавили богопросветљени оци,

познавајући тајне људског срца и врлински се старајући о народу Божијем.

Они су грехом обремењене на пут покајања обратили,

а оне који су се у вери колебали

светлошћу Христовог учења просветлили и премудрости Божијој поучили.

Са страдалнима и слабима састрадаваше и исцелење им подарише

а сада, у слави Божијој обитавајући, непрестано се моле за душе наше.

ВЕЛИЧАЊЕ

Величамо вас, преподобни оци,

Лаве, Макарије, Мојсеју, Антоније, Иларионе, Амвросије,

Анатолије, Исакије, Јосифе, Варсануфије,

Анатолије, Нектарије, Никоне, Исакије,

и поштујемо ваш свети помен, учитељи монаха и сабеседници ангела.

Iz Ja-grada u Ti-grad

Подели на овим сајтовима

АКАТИСТ СВЕТОМ и ЖИВОТВОРНОМ ДУХУ

Кондак 1.

Дођите, верни, да силазак Духа Светога прославимо; јер из недара Очевих на Апостоле изливши се, као водама силним, покри земљу богопознањем, и живоносне благодати богоусиновљења и горње славе удостојава чисте који му притичу, освештава и обожује оне који Му кличу:

Дођи, Утешитељу, Душе Свети и усели се у нас!

Икос 1.

Ангели на Небесима светлога лица Духу Светоме неућутно славу певају као Источнику живота и Светлости нествореној. С њима и ми Тебе прослављамо, Душе Непојмиви, због свију јавних и тајних милости Твојих и смирено и иштемо блажено осенење Твоје:

Дођи, Светлости истинита и Радости духовна!

Дођи, росоносни Облаче о Красото неисказана!

Дођи, и прими као принос миомирни похвалу нашу!

Дођи, и дај нам да окусимо радост преизливања Твога!

Дођи, и орадости нас преобиљем дарова Својих!

Дођи, Сунце вечно и незалазно, и обиталиштем нас Својим учини!

Дођи, Утешитељу, Душе Свети, и усели се у нас!

Кондак 2.

У виду језика огњених, у светлости и дихању силном и радостотворном сиђе Дух Свети на Апостоле. И огњем Његовим обујмљени, рибари свецели свет у Цркву Христову призваше. На копну и води све беде потрпевши радосно, љутих смрти се не бојаше. И по свецелој земљи изиђе објава њихове боголепе песме: Алилуја!

Икос 2.

Чаша кишоносна и огњеточива на Апостоле се изли у горњој одаји сионској: Теби певамо, Тебе благосиљамо, Теби благодаримо, Боже, Душе Свети.

Дођи, Освештаватељу и Цркве Чувару!

Дођи, и подај вернима Својим једно срце и једну душу!

Дођи, и распламсај охладнелу и бесплодну побожност нашу!

Дођи, и развеј над земљом опустели мрак безбожја и безверја!

Дођи, и све нас поведи на пут живота праведнога!

Дођи, и поучи нас свакој истини!

Дођи, Мудрости непојмива, и судовима Својим спаси нас!

Дођи, Утешитељу, Душе Свети и усели се у нас!

Кондак 3.

Тајно Најдубља! Боже, Душе Непојмиви, са Оцем и Словом Саздатељу свега! Ти си украсио горње чинове Ангелске у храму неприступне светлости! Ти си у битије позвао мноштво светила огњених у великолепности славе! Ти, Који тело и дух у красно јединство сједињујеш, Ти си род људски створио! Зато све што дише Теби хвалу пева: Алилуја!

Икос 3.

Алфа и Омега, Почетак и Крај јеси, Ти Душе Вечни, који си безмерном силом ношења Свога над водама и пресилним Својим Животом оживео сваког и све: од дихања Твога живоносног из бездана безобличних неизрецива красота света првосазданог засија. Тога и ради кличемо Ти:

Дођи нам, Премудри Уметниче света!

Дођи, Велики и у маленом цвету и у звезди небеској!

Дођи, Многоличје неисказиво и вечна Красото!

Дођи, и мрачну пометњу душе моје обасјај!

Дођи, и јави нас тварју новом у Христу!

Кондак 4.

Непојмиви и Свеблаги Душе, освештања Источниче! Ти си Пречисту Дјеву у блесак заслепљујући и неприступни Божанства Твога оденуо, Мајком је Бога Слова (Логоса), и Царицом Ангела, и нашим спасењем учинивши. Ти си силом небеском Пророке и Апостоле осењивао. Ти си их до трећих Небеса узносио. Ти си красотом небеском срца њихова ранио, њихове речи осоливши стремљењем огњеним, које људе привлачи к Богу. Ти обраћаш последње грешнике да са заносом огњеним певају: Алилуја!

Икос 4.

Духом Светим свака душа живи, силом његовом ће се васпоставити у заједницу васкрсења свако створење у последњи час века садашњега и у први час века будућега. Тада подигни и нас, Утешитељу Добри, из гробова наших не на осуду, но у богосветло блаженство са свима Светима, ближњима и сродницима нашим!

Дођи, и избави нас од смрти духовне!

Дођи, и пре кончине наше насити нас телом и Крвљу Спаса Христа!

Дођи, и даруј нам да се упокојимо тихо и савести чисте!

Дођи, и светлим учини пробуђење наше из сна смртнога!

Дођи, и удостој нас да са радошћу угледамо јутро вечности!

Дођи, и учини нас синовима нетрулежности!

Дођи, и као Сунце просветли тада бесмртна тела наша!

Кондак 5.

Чувши глас Твој: „Ако је ко жедан, нека дође к Мени и пије“, молимо Те, Сине Божији: утоли жеђање наше за живљењем духовним и подај нам воду живу. Излиј нам струје благодатне од једноприродног Ти Духа Светога, да у веке не жеднимо, са умиљењем певајући: Алилуја!

Икос 5.

Нетрулежни и Нестворени, Свевечни и Свештедри Душе, праведних Чувару и грешних Очишћење! Ослободи нас од свију нечистих дела да не угасне сијање благодатне светлости Твоје у нама који Ти вапијемо:

Дођи, Сведобри, и подај нам умиљење и источник суза!

Дођи, и научи нас да се клањамо Теби у духу и истини!

Дођи,Истино Највиша, и расветли сумње оскуднога разума!

Дођи, Животе Неостариви, и прими нас у краткости века земнога!

Дођи, Светлости Вечна, и привиде развеј и страхове!

Дођи, Сило Вечно другачија, освежи изнемоглу децу Твоју!

Дођи, Радости Бесконачна, да заборавимо невоље времена!

Кондак 6.

Ликуј, кћери светлости, света мајко Сионе! Украси се невесто велика, и небу подобна, и светлоблистајућа, васеленска Цркво Христова! На теби почива Дух Свети, Који болесне лечи, сироте обогаћује, мртве оживљује и вечноме животу приводи све који достојно и праведно кличу: Алилуја!

Икос 6.

„У свету ћете имати жалост“, рече Господ. Где радост да нађемо и ко да нас утеши? Душе Утешитељу, Ти си печали нашој крај учинио! Посредуј за нас уздасима неисказаним и олакшај срца оних који Ти се моле:

Дођи, сладосно Освежење намучених и обремењених!

Дођи, Сабеседниче сужања и Ослонче прогоњених!

Дођи, и милостив буди изнуренима сиромаштвом и глађу!

Дођи, и излечи страсти душа и тела наших!

Дођи, посети жедне озарења Твога!

Дођи, и осмисли наше жалости надом у вечно радовање!

Кондак 7.

„Хула на Духа Светога неће се опростити ни у овом, ни у будућем веку“, рече Господ. Слшајући страшно ово упозорење, трептимо да осуђени не будемо са непослушнима Теби и богоборнима. Не дај, Душе Свети, да срца наша склизну у речи лукавства. Одврати од раскола, јереси и безбожја све који заблудеше, и све са Црквом првенаца Твојих удостој да у векове векова певају: Алилуја!

Икос 7.

Кад је од Саула Дух Свети одступио, тада га сколише страх и чамотиња, и мрак очајања у духовни ад га низврже. Тако и ја у часу чамотиње и помрачености разума мога удаљен јесам од светлости Твоје. Но, дај ми да Тебе, Заштитника душе моје, призивам неодступно, док светлост Твоја не озари мене малодушнога:

Дођи и не одбаци ме због роптања и нетрпљења мога!

Дођи, и утишај љуту буру смућења и раздражења!

Дођи, и успокој озлобљене житејским невољама!

Дођи, и омекшај срца у часу гнева и јарости!

Дођи и скрши лукавства смућујућих и устрашујућих духова таме!

Дођи, и удахни у нас дух скрушен да са трпљењем спасавамо душе наше!

Кондак 8.

Спаси нас, Оче Небески! Убоги смо и немоћни, слепи и духовно наги! Даруј нам злато Твоје, огњем преочишћено, од срама нас покриj одеждом белом, и очи наше помазањем Својим исцели. Благодат животворног Духа Твога да сиђе у нечисте сасуде душа наших и да обнови нас који певамо: Алилуја!

Икос 8.

Као Вавилонска кула руши се срећа земаљска. Жалосни су сви потхвати људски. Благо мени, јер си ме смирио, јер си ми кроз сагрешења и падове моје открио сву слабост и ништавност моју. Без Тебе чинити ништа не можемо, а нада је наша да ћеш нас спасти благодаћу својом.

Дођи, једини премудри Устројитељу живота!

Дођи, и расветли нам недокучиве путеве Твоје!

Дођи, и као муња осветли свршетак земнога нашег битовања!

Дођи, и благослови сваки добри подухват наш!

Дођи, и помоћник нам буди у делима добрим!

Дођи, и озари ум наш у часу сумњи!

Дођи, и даруј нам дух покајања да се умање жалости што свет овај сналазе!

Дођи, Утешитељу, Душе Истине, и усели се у нас!

Кондак 9.

Бог толико заволе свет да даде за њега и Сина Свог Јединородног, Који се од Духа Светога и Марије Дјеве очовечи, Који на Крсту Своје Руке рашири, Који Крвљу Својом сав свет од греха и смрти искупи! Зато свецела твар, ишчекујући слободу славе деце Божије, Оцу Љубећему, Сину Искупљујућему и Духу Освештавајућему пева: Алилуја!

Икос 9.

Дух Животворни, Који на Христа у виду голуба сиђе на реци Јордану, и на ме сиђе у бањи мога Крштења. Но, дејство доброте његове помрачих мноштвима мојих грехопада. И као што путник у ноћи залутао, очекује зору, тако и ја за зрацима Твојим чезнем, Добри, да не погинем потпуно:

Дођи к мени запечаћеном страшним именом Твојим!

Дођи, и олакшај савест намучену и беспоштедно свесажизану!

Дођи, и обнови у мени Лик Твој, који помрачих!

Дођи, и развеј греховна виђења моја!

Дођи, и научи ме да састрадавам туђој несрећи!

Дођи, и покрени ме да љубим свако створење Твоје!

Дођи, и подај ми радост спасења Твога!

Кондак 10.

Дух Свети рађа за живот вечни, Дух Свети надахњује Мученике, освештава свештенике, овенчава праведнике, хлеб и вино у Тело и Крв Божанску претвара! О, дубино Богатства и Премудрости Божије! Даруј нам венац дарова Твојих – свепраштајућу љубав вечну, што и за непријатељем жали, желећи свима да се спасу, да озарени њоме, као деца светлости, певамо: Алилуја!

Икос 10.

Шта ће нас од љубави Божије одвојити: зар жалост или тескоба, зар гоњење или глад, зар нагота или беда, зар мач? Ако се свега на земљи и лишимо, имамо наслеђе непролазно на Небесима. Но даруј нам, Господе, да Те љубимо не само речју и језиком, већ делима истинитим и подвигом свецелог живота нашег:

Дођи, Душе Свесилни, и умножи нам веру свепобедну!

Дођи, и даруј нам смелост молитвену!

Дођи, и срца наша распламсај да се не охлади љубав наша у срцу због преумножења безакоња наших!

Дођи, и не дај да отпаднемо у дане гоњења и ругања вери!

Дођи, и сачувај нас од претешких искушења и саблазни!

Дођи, и оживи срца наша кропљењем росе Твоје!

Дођи, излечи, освештај и усправи нас, Добри, благодаћу Својом!

Дођи, утешитељу, Душе Свети, и усели се у нас!

Кондак 11.

Овако говори Господ: „Излићу од Духа Светога на свако тело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше и младићи ваши видеће виђења, и старци ваши сањаће снове“. Душе свежељени, подај макар једну једину мрвицу са трпезе изабраних синова утехе Твоје нама који Ти умилно кличемо: Алилуја!

Икос 11.

Ако и на прекратке махове, као у севу муње, заблисташ у тајни душе, но незаборавно је сасвим светлоизливање Твог откривења, и од њега се страшном и богокрасном изменом преображава природа земна. Удостој нас зато, Добри Утешитељу, да Те за земног нашег живота чистим срцем угледамо, ми који Ти кличемо:

Дођи, светлодавна Муњо вечности!

Дођи, и озари нас невечерњим сијањем!

Дођи, Ризницо смиреномудрености и радости кротких!

Дођи, Водо Жива и освежи нас усред жеге страсти!

Дођи, јер ван Тебе нема радости ни покоја!

Дођи, јер је с Тобом свугде Царство Небеско!

Дођи, и утисни у душу моју сунцелики Лик Свој!

Кондак 12.

Непресушна реко благодати, Душе Свети, Разрешитељу греха! Прими мољења наша за свецели свет, за верујуће и за неверујуће, и за синове противљења и све нас приведи вечноме Царству Свете Тројице. Да се уништи Тобом и последњи непријатељ – смрт, и да свет овај обновљен огњем очишћујућим, запева нову песму, песму бесмрћа: Алилуја!

Икос 12.

Духом сазерцавам град Божији – Јерусалим Небески, гле, попут невесте украшен је, сунцелик и свепобедан! Чујем ликовање праведних за Трпезом Господа Пресветлог усред изабраних Својих, и бежи од мене сваки бол и туга и уздисање. Царе Небески, Душе Свети, седмоструких дарова Својих удостој нас, да причасници будемо ове вечне радости у Богу, ми који Ти кличемо овако:

Дођи, Добри и разбукти у нама чежњу за живовањем Царства!

Дођи, и разжари у души ишчекивање живота истинитог века!

Дођи, и откриј нам радост долазећег Царства!

Дођи, и подај нам снежнобелу ризу чистоте!

Дођи, и испуни нас блистањем Божанства!

Дођи, и узми нас на свадбу Јагњетову!

Дођи, и удостој нас да царствујемо у вечној слави Твојој!

Кондак 13.

О, светлосна Пучино спасоносне љубави, Душе Животворни! Дихањем наиласка Твога загреј слеђени у безакоњима род људски, силом непојмивих судова Твојих пропаст зла убрзај, и јави вечну свепобеду правде Божанске. Да Бог буде све у свему; и свако колено небеских, земаљских и преисподњих да запева: Алилуја!

(овај Кондак се чита трипут, а затим Икос 1. и Кондак 1.)

МОЛИТВА СВЕТОМ и ЖИВОТВОРНОМ ДУХУ

Душе Свети! Ти Који свецелу васељену Собом испуњаваш, и свему живот дајеш, и човека од сваке скврноте удаљујеш смирено Ти се молим: не згнушај се нечистота душе моје, но дођи и усели се у мене и очисти ме од сваке греховне скврни. Да помоћу Твојом све остало време живота свога у покајању и чињењу добрих дела проживим, прослављајући Те са Оцем и Сином у векове векова. Амин!

Iz Ja-grada u Ti-grad

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...