Radmila Написано Јун 24, 2011 Пријави Подели Написано Јун 24, 2011 AКАТИСТ СВЕТИМ АПОСТОЛИМА ПЕТРУ И ПАВЛУ Кондак 1 Изабрани проповедници Невиног Јагњета, за нас закланога, Христа Бога, преславни апостоли Петре и Павле, ви богопознањем сав свет обасјасте и обилно водама благодати напојисте, и сада с љубављу погледајте на оне који усрдно штују спомен ваш: испуните нас духом премудрости, срца наша вером утврдите, да вам непрестано благодарност узносимо, са умилењем кличући: Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Икос 1 Блажени апостоли Петре и Павле, ви се на земљи показасте као ангели благовесници, јер, позвани на апостолску службу од самог Виновника спасења нашег, Господа Исуса Христа, ви сву земљу прохођасте, проповедајући Јеврејима и незнабошцима Христа распета, Божију силу и Божију премудрост. Стога и ми, обасјавани светлошћу учења вашег, срцем и устима кличемо вам ово: Радујте се звезде светозарне, које са Истока засијасте, и свима људима пут ка Христу показујете! Радујте се Цркве Христове стубови непоколебљиви и тврђаво! Радујте се, јер од Христа примисте власт да свезујете и разрешавате грехе наше! Радујте се, јер нас кроз свете посланице своје призивате све к вери и нади у Бога! Радујте се, јер онима који греше ви животом својим постадосте примери обраћења! Радујте се, јер нам рeчју и дeлом показасте узвишеност љубави истините! Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 2 Апостоле Петре, Господ видећи те на Мору Галилејском где са братом твојим Андрејем мећете мреже у море, рече вам: Хајдете за мном, и начинићу вас ловцима људи. И ви тај час остависте мреже и за њим отидосте. Стога, красото Цркве Васељенске, молитвеним заузимањем својим учини да и ми будемо брзи на вршење заповести Божјих а спори на грех, да, детињећи злобом, достигнемо сви у меру раста човека савршена, певајући Богу: Алилуја! Икос 2 Божански Разум обасја те, Павле, изабрани сасуде Божји, када ти, ревнујући за отачка предања, јежђаше у Дамаск да гониш Цркву Христову. Јер тада тебе изненада обасја светлост славе Господње и дође глас с неба: Савле, Савле, зашто ме гониш? А ти, иако телесним видом обневидео, духом угледа силу и славу Христа распета, који таму осветљује и љубављу Цркву Своју изграђује. То дух твој заплени, и ти са покајањем послушно рече: Господе, шта хоћеш да чиним? — После тога, примивши позив на апостолство од самог Господа и крштење водом и Духом од блаженог Ананије, ти чудесно постаде изабрани сасуд благодати и неућутни сведок Спаситеља нашег, од кога и ми просветљавани навикосмо да ти прислужујемо ово: Радуј се светлости Цркве, на чудесан начин од Светлости Неисказане упаљена на путу, да обасјаваш незнабошце! Радуј се, јер си у животу свом знамења силе Божије чудесно јавио, и тиме уста непокорних занавек затворио! Радуј се изабрани сасуде, који си себе скрушено назвао најмањим међу апостолима и првим међу грешницима! Радуј се, јер си као херувим тајновидац чак до трећега неба вером и љубављу узнесен! Радуј се, јер си као пламени серафим ревношћу по Богу непрестано мучен и морен! Радујте се, Павле и Петре, громогласне трубе благовешћа, које темеље старога света као други Јерихон разорише. Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 3 Сила Вишњега, која се у слабостима распознаје, изли на тебе Павле, дијаманте вере, благодат на благодат, јер си истину рекао кад си објавио: Све могу у Христу Исусу који ми моћи даје. И заиста си проповедао Еванђеље јављањем Духа и силе, творећи велике и неисказане ствари, славне и ужасне, те се незнабошци богопознању научаваху, срца тврда јелејем милосрђа натапаху, и све расејане овце у тор Једнога Пастира одасвуд стицаху, и научише се сложно Му певати: Алилуја! Икос 3 Имајући смелу љубав ка Господу, ти си, апостоле Петре, ишао по узбурканој води као по суву. Но иако си се, уплашен и сумњом узвитлан, почео топити, ипак се ниси утопио на пучини, јер си ка Спасу пружио руке и очи, вапијући Му из дубине срца: Господе, спаси ме! — И тог часа си добио руку помоћи од Христа, Избавитеља нашег. Тако и ми у овој земаљској долини, опасностима плашени и таласима страсти потапани, упиремо очи у Тебе који нас мудро ка тихом пристаништу водиш, и с благодарношћу Ти кличемо овако: Радуј се скупоцени камену вере, јер си од Крајеугаоног Камена изабран и утврђен! Радуј се храме Духа Светога, јер си од Њега разноврсним даровима изванредно украшен! Радуј се рибару препрости, мудрошћу Божјом испуњени, којој се нико од људи противити не може! Радуј се очевидче величине Божије, јер си од Господа занавек прослављен више него сви цареви и славни земље! Радуј се хартијо одухотворена, на којој се огњеним словима Реч Божија исписа! Радуј се апостолу Павлу светило равно и незалазно! Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 4 Буру љутих искушења подиже у старини човекоубица исконски, хотећи да Цркву Божију уништи и ученике Спасове разбаца као пшеницу, али се Господ моли за тебе, Петре, да вера твоја не престане. И тако, од Спаса просветљаван, и од Њега у немоћи укрепљаван, ти ваистину сломи чељусти врагу и обративши се утврди браћу своју, певајући Богу: Алилуја! Икос 4 Чувши, Павле премудри, да си чудесно изабран да име Господа Исуса Христа објавиш народима и царевима и синовима Израиљевим, и видевши да си ти у речи, у животу, у љубави, у духу, у вери, у чистоти — светлост, постављена незнабошцима за њихово спасење, неверни се вером просвећиваху, а верни ликујући Господа прослављаху. Стога и ми, примивши заповест да се сарадујемо, приносимо ти гласом радовања ово: Радуј се верни служитељу Христов, јер си сва блага овога света за ђубре и прашину сматрао, и свима себе Христа ради и Еванђеља потчинио! Радуј се сјајни војниче Христов, јер си се у свеоружје Божје обукао и све народе у послушност Христу привео! Радуј се жртво најпријатнија, Христу сараспета, јер си навикао да Христа ради сваки дан умиреш! Радуј се сејачу са многим сузама, сужњу и исповедниче преславни, јер си ране Господа Исуса Христа на телу свом радосно носио! Радуј се славо и похвало Цркве Васељенске, ти си гледање свету био, и за Христа си често глад, жеђ, голотињу, бијење и ругање претрпео! Радујте се, Павле и Петре, апостола украсе, свету благовесници, Цркве тврђаво! Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 5 Ти се, Павле, показа Богом вођена звезда, када течење своје славно почевши од Дамаска ти продужи све до Рима; и као што раније звезда са Истока научи мудраце да се клањају Сунцу правде, тако и ти, богомудри, показа пут ка Христу свима који желе да достигну спасење, смело довикујући свима: Угледајте се на мене, као и ја на Христа. Њему си нас и научио певати једним устима: Алилуја! Икос 5 Видевши на гори Тавору славу Јединороднога од Оца, одевеног светлошћу као хаљином, а који се ради нас хтео обући у хаљину поруге, ти си, Петре, провидећи неизрециву славу искупљених крвљу Невиног Јагњета Христа, говорио: Господе, добро нам је овде бити. Тога ради и ми, далеки нараштаји, лишени лучезарне чистоте, иако недостојни, но твојим апостолским гласом призвани к наслеђу бесмртном, чистом, неувенљивом, чуваном на небесима, као заједничари славе која ће се јавити, кликћемо ти овако: Радуј се блажени, од Вечне Истине с правом назван блаженим! Радуј се бисеру предивни, од Господа код језера нађени и Светлошћу од Светлости обасјани! Радуј се од самог Искупитеља рода људског на проповед Еванђеља послани! Радуј се, ти се показа истински ловац људи, јер ти, као и раније, благодаћу одводиш душе помрачене у чудесну светлост Христа Бога! Радуј се, изворе животворни, јер си из извора вечнога живота потекао, и од богатства дарова Духа Светога жедне душе напајаш! Радујте се, Петре и Павле, јер ви као шестокрили серафими крај престола Цара славе лебдите и на светлост тајни Божјих гледате! Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 6 И по смрти својој, богоносни Петре, ти се показа неућутљиви проповедник, јер са неба мисленога, као гром тајанствени, ти на разне начине потсећаш хришћане на њихово звање. А ми, знајући љубав твоју која никад не престаје и молитву коју ти код престола Божјега непрестано за нас твориш, певамо срцем узбуђеним: Алилуја! Икос 6 Откако ти Дух Свети нареди у Антиохији, Павле великоименити, да почнеш превелику службу апостола за незнабошце, ти засија знамењима и чудесима. Затим, дошавши на Кипар, ти Елиму врачара ослепи и Сергија проконзула светлошћу истине обасја. Удостој и нас, заједничаре те светлости, да дивна дела твоја прославимо у песмама духовним и појању, и да ти кличемо ово: Радуј се светлости кротких и разумних срца, која као дојилица грејеш и васпитаваш својим богонадахнутим списима! Радуј се жезле карања, који сасуде лажи и обмане разбијаш, а срца скрушена на непомични камен вере у Христа подижеш! Радуј се, јер си Христово Еванђеље у себи оваплотио, и због тога изнад свега видљивог узнесен и прослављен! Радуј се, ти медоточивим устима својим објави велику радост апостолима и вернима, јер тобом Господ отвори свима незнабошцима врата спасења! Радуј се ревнитељу по Богу, Илијо нови, јер не зидаш на туђем темељу, и ревношћу својом далеке земље проходиш! Радујте се Павле и Петре, ви цео свет поделисте између себе: да један буде апостол незнабошцима, а други да проповеда народу изабраном. Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 7 Хотећи да истину утврдиш и мир Цркви осигураш, ти си апостоле Павле, поборниче правде, дошао у Свети Град. Тамо си на Сабору светих апостола и верних сведочио заједно са Петром и Варнавом: да Дух Свети дише где хоће, обилно дарујући благодат Јеврејима и незнабошцима, обрезанима и необрезанима, спасавајући све и сва вером а не мртвим делима старога закона. И тако сви верни, стварно добивши слободу и мир, везивани савезом љубави, благодарно певају Богу: Алилуја! Икос 7 За новог архангела, весника тајне од века сакривене, изабра те Господ, апостоле Петре, када упита ученике своје: А ви шта велите ко сам ја? — Тада ти, Небеским Оцем просвећиван, објави несумњиву основу вере наше говорећи Господу: Ти си Христос, Син Бога живога. Тога ради и ми, штујући те што си наду спасења нашег отворено исповедио, кличемо ти овако: Радуј се Синају нови, јер ти људима јасно показа таблице спасења и објави слободу у Христу! Радуј се, од Неимара Небеског прво постављени камен вере и исповедања, на коме се Црква Христова необориво заснова! Радуј се, јер Господ прво тебе постави за вратара раја, обећавши ти дати кључеве Царства небескога! Радуј се судијо праведни, јер имаш са осталим апостолима судити над дванаест колена Израиљевих! Радуј се, јер блажене очи и уши твоје видеше и чуше на земљи у телу Христа Спаса нашег, кога пророци пламено жељаху видети! Радујте се Петре и Павле, имајући срца освећена и красне ноге благовешћа, ви Еванђељу послужисте и еванђелски поживесте! Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 8 Необично и тешко схватљиво чудо ти се показа, апостоле Петре, за оне који земаљски умују, јер тебе, незнатног и ништавног у очима света, Господ изабра, и ти мудраце посрами, царства победи, многе и многе помрачене к Истинитој Светлости приведе; и све до сада, као огњени стуб, ти обасјаваш све земнородне, показујући сигуран пут у блажено отачаство. Тога ради, дивећи се богатству благодати у теби, ми певамо Богу: Алилуја! Икос 8 Свима си био све, богославни Павле, љубављу обухватајући све, речју спасења достижући даљне и ближње, вером побеђујући све: јер и у Филиби благовестећи мир, иако си штаповима љуто био бијен и у тамницу окован бачен, ипак си тамо заједно са Силом певао чудесну песму хвале и благодарности Богу, који и одговори слугама својим земљотресом великим, те се и темељи тамнички уздрмаше и врата се отворише. А ми, видећи где ти, премудри, таму тамнице светлошћу богопознања осветљујеш и слободу у Христу сужњима дајеш, кличемо ти ово: Радуј се сужњу Христов, јер си тамницу у храм претворио, и узама својим ланце демона са људи раздрешио! Радуј се, јаки јер си слабости слабих понео, хотећи угодити не себи већ ближњима! Радуј се, предивни, јер си се узама и невољама хвалио, и радовати се с радоснима и плакати с онима који плачу поучавао! Радуј се, ти си умро греху али си увек жив Богу, јер је теби Христос живот а смрт добитак! Радуј се, примере недремљивог делања, који што је остраг заборавља, а за оним што је напред сеже се, и свим умом трчи к почасти вишњега звања! Радујте се, Павле и Петре, јер мученички послужисте Господу све до смрти, и њоме као венцем подвиг свој овенчасте! Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 9 Све ка Христу приводећи, славни апостоле Павле, ти си у Атини онима који сматраху себе за мудре објавио мудрост што силази одозго, да они, знајући ништарије, одсада познаду непознатог им Бога и да Га опипају, јер у Њему и живимо и крећемо се и јесмо. Стога и ми, благодаћу неисказаном примивши познање истине и срцем истински осетивши да је Господ благ, певамо Њему, вером чврстом, као од Томе прстом, опипаном: Алилуја! Икос 9 Језик људски говорити не могаше, када Господ сила слугама својим ноге омиваше и убрусом отираше. А ти, Петре, захваћен страхом, ма да си повикао: Господе, никада Ти нећеш опрати мојих ногу, — одмах си се сав претворио у послушност када ти Господ рече: Ако те не оперем, немаш удела са мном. И свим си срцем узвикнуо: Господе, не само ноге моје, него и руке и главу. Ми пак, знајући да си се у томе као злато у огњу очишћавао и да си се смирењем до послушности уздигао, клањамо се тајанству Божјег промишљања и смиреним срцем кличемо ово: Радуј се Петре, очи орлове, којима си Сунце правде, Христа Бога, гледао где Јуди ноге пере, и где Га овај потом пољупцем лукавим издаје! Радуј се, ти си душу своју занавек уневестио Христу, јер си следујући Јагњету Невином као јагње, до заклања свога верност сачувао! Радуј се жару неугасиви, са жртвеника небеског огњем љубави божанске непрестано обузети! Радуј се светилниче који гориш и светлиш, светлошћу правде озаравајући нараштаје и нараштаје! Радуј се богати грозде чокота Христова, на радост многотужном свету однеговани! Радујте се Петре и Павле, јер ви Христа Бога у себи верно уобличисте! Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 10 Неиспитљиву пучину спасења у Христу, и огромну силу покајања показао си у себи, Петре, када си се, по претсказању, трипут одрекао Господа: „Не знам тога човека!" када си се клео и преклињао у двору поглавара свештеничког; али си одмах, опоменувши се речи Исусове, похитао напоље, и горко плакао. А ми, с умилењем гледајући на овај пресветли пример скрушености, који нам је дарован за поуку и изобличење окамењених срца наших, певамо Господу који те је опет дивно узвеличао: Алилуја! Икос 10 Тврђава и оружје непобедиво био си, Павле, противу управитеља таме овога света, јер си разорио њихово царство у Коринту, Ефесу и другим градовима васељене, одгонећи таму многобожја, и утврђујући познање истине; јер си се истински показао као слуга Божји у трпљењу многом, у невољама, у бедама, у тескобама, у ранама, у тамницама, у бунама, у трудовима, у неспавању, у посту, тако да ни ум наш није у стању исказати богатство доброте твоје, даноноћне подвиге са многим сузама. Тога ради, гледајући море љубави твоје, ми смело молимо: услиши нас убоге који грешним устима својим говоримо ово: Радуј се непобедиви благовесниче који си умро греху, јер најпре победивши у себи старога човека, ти си се саразапео Христу! Радуј се многоплодни учитељу и грабљивих вукова изобличитељу, јер ти собом показа вернима пример увек стражећи и поучавајући нас двоструко: речју, и животом према речи! Радуј се свих обогатитељу, јер осиротевши и ништа немајући — ти си све имао! Радуј се пламени ревнитељу за хришћане, који си их заручио Христу као девојку чисту, беспрекорну невесту! Радуј се срце многонапаћено, ти си био у страшним мукама због деце своје док се у њима не уобличи Христос! Радујте се Павле и Петре, јединице сложна у духу, јер у истом граду верност Христу запечатисте крвљу! Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 11 Право је певати и величати окове и страдања твоја, Павле многострадални, јер си окове, претсказане ти од пророка Агава, примио не само са великим трпљењем него и с радошћу, и то си Цркви Кесаријској потврдио овим својим речима: Ја не само свезан бити хоћу, него и умрети у Јерусалиму готов сам за име Господа Исуса. Њему, дивноме у светима Својим, и ми певамо песму: Алилуја! Икос 11 Светлошћу радости неисказане и божанске љубави ти би обасјан, богокрасни Петре, када се Господ по васкрсењу Свом јави теби уцвељеноме пре него осталим апостолима. И после тога опет јавивши се, Господар живота упита те три пута: Симоне Јонин, љубиш ли ме? А ти, огњем божанске љубави распламћиван, одговарао си топло: Господе, ти знаш да те љубим. Тога ради и ми, осиротели духом, опомињући се потока суза твојих и љубави твоје, због којих те Господ поново позва у пређашње звање апостолства, побожно ти кличемо ово: Радуј се, учитељу покајања, јер си горким сузама задобио висину смирења и Васкрслим из гроба уведен занавек у радост неисказану! Радуј се премудрости дубино, смиреноумља висино, љубави пламену, ти си свима вернима пример живота показао! Радуј се пријатељу Господа Исуса, ти си јарам благовешћа ревносно носио, над наслеђем Божјим владати ниси хтео, него си научио послушности властима! Радуј се апостоле Христов, јер си мудрост змијињу и чистоту голубију у себи сјединио и врстом смрти своје на крсту крајње смиреноумље показао! Радуј се верни слуго Господа, јер си дани ти талант умножио и у радост Господа ушао! Радујте се Петре и Павле, јер срца Ваша љубављу сав свет у себи сместише и све крајеве васељене просветише! Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 12 Благодат Духа Утешитеља која се у виду огњених језика изли на главе верних, одмах се из уста твојих, богонадахнути Петре, изли речју огњеном, да би са силом великом благовестио Христа распета не само изгубљеним овцама дома Израиљева, него и бесплодној цркви незнабожачкој, те да и она донесе род Богу: бесмртни крин чистоте и покајања. Измоли и нама, блажени апостоле, милост од Господа, који тобом чини велике и дивне ствари, руком твојом васкрсавајући мртве и смрћу твојом на крсту распламћујући замрлу љубав нашу, да бисмо Му непрестано певали: Алилуја! Икос 12 Славећи пресветлу успомену твоју, богомудри Павле, ми с правом величамо неисказане подвиге, патње и трудове, које си поднео у бдењима, у глади и жеђи, у посту, у зими, у голотињи. Јер ко ће набројати ране, туге и невоље твоје у градовима, у пустињи, на мору, опасности од разбојника, опасности од сродника, опасности од незнабожаца и лажне браће? Ко је сличан теби? Потрудио си се више од свих апостола. Стога молимо: не узгнушај се нас грешних који ти се молимо, него као што си свима био све, тако и сада услиши ово што ти немоћним гласом приносимо: Радуј се сужњу Христов, јер си из тамнице светлост раширио речју и посланицом и у оковима се много потрудио, пошто се реч Божја заиста не веже! Радуј се неистражљива пучино љубави, јер си искрено желео да ради браће своје будеш одлучен од Христа! Радуј се подвижниче предивни, јер си се добрим подвигом подвизавао, течење завршио и крвљу својом Цркву украсио! Радуј се, ти изливаш море чудеса, јер мараме и убрушчићи твоји болести исцељиваху и ђаволе изгоњаху! Радуј се нераздвојни заједничару љубави Божје, ти о небеском мислиш а не о земаљском, зато си и узажелео да се од тела ослободиш и са Христом будеш! Радујте се Павле и Петре, вере Христове засадитељи, водом побожности напојитељи и ка пристаништу вечноме вером водитељи! Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 13 О, свехвални благовесници Петре и Павле, молећи се за нас, чујте уздахе срца наших, јер молитва праведних може много пред Богом. Похитајте и сада да нас потсетите на небеско звање и на хришћански крај живота нашег; привуците нас к сладости еванђелске истине; свежите нас узама љубави Христове, да бисмо сви ми, одрекавши се безакоња и светских жеља, ушли у радост Господа нашег, певајући Му са Анђелима и са зборовима Светих: Алилуја! (3 пута) Икос 1 Блажени апостоли Петре и Павле, ви се на земљи показасте као ангели благовесници, јер, позвани на апостолску службу од самог Виновника спасења нашег, Господа Исуса Христа, ви сву земљу прохођасте, проповедајући Јеврејима и незнабошцима Христа распета, Божију силу и Божију премудрост. Стога и ми, обасјавани светлошћу учења вашег, срцем и устима кличемо вам ово: Радујте се звезде светозарне, које са Истока засијасте, и свима људима пут ка Христу показујете! Радујте се Цркве Христове стубови непоколебљиви и тврђаво! Радујте се, јер од Христа примисте власт да свезујете и разрешавате грехе наше! Радујте се, јер нас кроз свете посланице своје призивате све к вери и нади у Бога! Радујте се, јер онима који греше ви животом својим постадосте примери обраћења! Радујте се, јер нам рeчју и дeлом показасте узвишеност љубави истините! Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! Кондак 1 Изабрани проповедници Невиног Јагњета, за нас закланога, Христа Бога, преславни апостоли Петре и Павле, ви богопознањем сав свет обасјасте и обилно водама благодати напојисте, и сада с љубављу погледајте на оне који усрдно штују спомен ваш: испуните нас духом премудрости, срца наша вером утврдите, да вам непрестано благодарност узносимо, са умилењем кличући: Радујте се, свети првоврховни апостоли Петре и Павле! МОЛИТВА СВ. ПРВОВРХОВНИМ АПОСТОЛИМА ПЕТРУ И ПАВЛУ О, Преславни апостоли Петре и Павле, ви сте сав еванђелски пут од земље до неба незадрживо прешли, јер вас на њему не могаше зауставити, нити са њега скренути: никаква невоља, никаква мука, никаква туга, никаква патња, никакво страдање, никакво гоњење, никаква претња, никаква опасност, никакав страх, никакав мач, никакво мучење, никаква смрт. Помозите и нама грешнима да тај свети пут непостиђено пређемо и у Царство Небеско уђемо. Ради Господа Христа ви сте све оставили, али сте зато Њега добили, Њега — Јединог истинитог Бога неба и земље, а са Њим и сва богатства Његова: Вечну Божанску Истину, Вечну Божанску Правду, Вечну Божанску Љубав, Вечни Божански Живот. Уделите и нама грешнима коју мрвицу од Његове Божанске Истине, од Његове Божанске Правде, од Његове Божанске Љубави, од Његовог Божанског Живота, да би од нас безобзирце бежала свака лаж, свака неправда, свака мржња, свака злоба, свака пакост, свака охолост, свака похота, сваки гњев, свака јарост, свака завист, свака лукавост, свака страст, свако зло, сваки грех, свака смрт, сваки ђаво, сваки пакао. Херувимски неболетни Првоапостоли, ви сте нам Еванђељем својим објавили дивну благовест: да је живљење наше на небесима. О, погледајте с неба на нас: ево, ми се ваљамо у блату грехова наших, и давимо у муљу страсти наших, — молимо вас: пружите нам милостивно свете руке своје, извадите нас из смрада нашег и поведите од земље ка небу; измолите нам од Господа покајање еванђелско, љубав еванђелску, молитву еванђелску, пост еванђелски, смиреност еванђелску, доброту еванђелску, милосрђе еванђелско, трпљење еванђелско, све врлине еванђелске, да би те небочежњиве врлине еванђелске божанском силом што је у њима пренеле душе наше са земље на небо, и ми, иако телом на земљи, живели душом на небу. Ми знамо, и ми осећамо: сваки грех наш је воденични камен о врату душе наше, и тежином својом стално нас вуче наниже, и одвући ће нас у вечно царство греха — пакао, ако нам ви, о свети Првоапостоли, не притекнете у помоћ и не ослободите нас грехова наших, воденичних каменова наших, који нас потапају у таму, у мрак, у духовну смрт. О, свемилостиви Апостоли Бога љубави: научите нас молити се — на спасење душа наших; научите нас постити се — на спасење душа наших; научите нас волети — на спасење душа наших; научите нас еванђелски живети и еванђелски умирати, те да ниједан од нас не живи себи и не умире себи, него и да живимо Господу и да умиремо Господу, еда бисмо се удостојили вечног живота у Небеском Царству Његовом, и тако се и на нама испунила ваша еванђелска истина, свети Првоапостоли: Ако живимо, ако умиремо — Господњи смо. О, превелики Благовесници Спасови, ви сте нас научили еванђелској истини: да је наш људски живот на земљи само припрема за вечни живот на небу. Зато вас молимо од све душе: подарите нам све божанствене силе које су нам потребне за побожни живот на земљи и за вечни живот на небу. Подарите нам веру: у њој је сила љубави; подарите нам љубав: у њој је сила наде; подарите нам наду: у њој је сила молитве; подарите нам молитву: у њој је сила поста; подарите нам пост: у њему је сила трпљења; подарите нам трпљење, те нека оно довршује у нама дело свете вере и свих светих врлина, како бисмо и у овом и у оном свету радосно и свесрдно живели Господу Исусу, тој вечној нади нашој, вечној љубави нашој, вечној радости нашој, вечном животу нашем. О, богомудри Првоапостоли, ви свети и непогрешиви вођи и руководиоци наши, молимо Вас и преклињемо: водите нас и руководите кроз овај свет и овај живот, свеосвећујућом и свепросвећујућом благодаћу вашом живећи у нама, молећи се у нама, љубећи у нама, постећи у нама, мислећи у нама, осећајући у нама, делајући у нама, творећи еванђелске заповести у нама, и тако нас многогрешне, немоћне и слабе уведите у Царство Небеско, да бисмо и овде и тамо свим срцем, свом душом, свом мишљу, свом снагом својом вечито служили чудесном и чудотворном Господу и Спаситељу нашем — Исусу Христу, коме нека је и од нас преко вас хвала, част и слава, сада и увек и у векове векова. Амин. Извор: Светосавље.орг Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јун 24, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 24, 2011 Radmila 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha, malo sam doradila, nadam se da ti ne smeta. 0110_hahaha Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Radmila Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 АКАТИСТ СВЕТОМ СЛАВНОМ И СВЕХВАЛНОМ АПОСТОЛУ ХРИСТОВОМ СИМОНУ ЗИЛОТУ ЗВАНОМ ЈОШ И КАНАНИТ Кондак 1 Изабрани Апостоле Христов и благовесниче који си мрежом проповеди своје многе душе на спасење уловио и идолослужењем помрачене људе Христу привео, Симоне блажени, похвални песмопој ти с љубављу узносимо и усрдно те молимо: као онај који има велику смелост пред Господом, моли Му се непрестано за нас грешне и молитвама твојим од сваке нас невоqе ослоба|ај, да ти кли~емо: Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Икос 1 Хотећи да спасе пало човечанство, Творац Ангела и Владика Христос Бог у нашу се плот обуче и с људима поживе, у Кану Галилејску на свадбу у дом твој дође, Симоне свехвални, скупа с Пречистом Мајком Својом Дјевом Богородицом, по чијим молитвама почетак чудеса Својих у дому твоме објави, воду у вино на свадби твојој чудесно претворивши и тиме силу Свога Божанства показавши. Стога теби, облагодаћеном посетом и благовољењем Богочовековим, као Боговицу и ученику Његовом изабраном, са умиљењем кличемо: Радуј се, жениче небесни, са свадбе земне на свадбу Јагњетову чудесно призвани! Радуј се, на небу и на земљи прослављени! Радуј се, јер си оваплоћеном Богу Речи верно послужио! Радуј се, јер си у проповедању Јеванђеља истине велику ревност показао! Радуј се, јер си Преслатког Господа Исуса свим срцем својим заволео! Радуј се, јер си своју обручницу земну оставио и за Њим похрлио! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 2 Чудеса Христова видећи, Симоне преславни, верно си пошао за Богом Који се у плоти јави, а Он те заволе и изабраним Апостолима Својим приброја, и као ревнитељу славе Његове ново ти име "Зилот", то јест "ревнитељ" наденуше. Измоли и нама, учениче Спасов, ревност такву за славу Божју, да се скупа с тобом удостојимо певати Христу: Алилуја! Икос 2 Разум небески даде ти се свише, Симоне богомудри; њиме слушајући Божанствене речи Христа Бога, слагао си их у срцу своме, и као земља добра, плод си Му стоструки принео у благодати учења Јеванђељског, којом си све крајеве света на спасење озарио. Стога, као богопроповедник душеспасоносни, слушаш од нас речи ове: Радуј се, јер си бреме Христово, благо и лако, на раме своје примио! Радуј се, јер нас примером твојим светим све Христу привлачиш! Радуј се, јер име ревнитеља славе Божје носиш! Радуј се, јер си најтоплијом љубављу Господа Исуса заволео! Радуј се, дивни наставниче оних који у Њему спасење траже! Радуј се, неућутни благовесниче душеспасоносног учења Јеванђељског! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 3 Сила Божја осени те, Апостоле Христов Симоне, када си за Христом Господом ишао, обилазећи с Њим Јудеју и Галилеју, слушајући Божанско учење и сазерцавајући превелика чудеса Његова. Стога ти Христос, као Своме верном следбенику и ученику, подари власт и силу да болесне исцељујеш, немоћне укрепљујеш и духове нечисте прогониш, да сви славе силу Његову која се у теби јави и да Му узносе хвалебну песму: Алилуја! Икос 3 Једина ти брига, Симоне блажени, беше да верно служиш и угађаш Христу Богу, Који се у плоти јави на спасење свих људи. Удостојио си се да Његов сапутник и очевидац будеш и из уста Његових Божанствених црпио си превелику благодат учења небеског. Дивећи јој се, призивамо те овако: Радуј се, сверадосни проповедниче правде Јеванђељске! Радуј се, звeздо која си нам сунце невечерње објавила! Радуј се, слуго и сведоче Бога оваплоћеног! Радуј се, саучесниче Владичиног странствовања и сапричесниче Његове трпезе бесмртности! Радуј се, изабрани и верни учениче Христов! Радуј се, друже Његов присни који си пријатељство према Њему до краја сачувао! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 4 Бура јарости јудејске прикова за Крст Христа Бога, Који за све људе драговољно пострада, али не поколеба веру и наду твоју, Симоне блажени, да је Он Спаситељ света и палог човечанства Кога пророци од давнина предсказаше. Стога си Му, као Владици и Богу, верно узносио похвалну песму: Алилуја! Икос 4 Зачувши Божански глас Животодавца Христа, Који трећега дана васкрсе из мртвих, кроз затворена врата уђе код ученика Својих и "Мир вам!" рече, обрадовао си се веома, Симоне богоносни, и са страхопоштоваwем Му се као Богу поклонио свима потом неућутно сведочећи вечну истину васкрсења Његовог. Стога те славимо овим усклицима: Радуј се, јер си мир Христов у непорочни сасуд душе твоје достојно примио! Радуј се, јер си тим миром све крајеве света благодатно умиротворио! Радуј се, истребитељу старог непријатељства идолослужитељског! Радуј се, истине васкрсења Христовог сведоче громогласни! Радуј се, јер си Христа, Који кроз затворена врата слободно прође, сазерцавао! Радуј се, јер си пребожанствени и радоснотворни глас Његов слушао! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 5 Угледавши Богом вођено вазнесење Христово на небо и Духа Светога, Кога Он посла у огњеним језицима, сапричесник будући, Симоне свехвални, постао си духоносац божанствени и, обучен у силу свише, на проповед си Јеванђеља похитао - у Сирију, Египат, Мауританију, Шпанију, Британију, Персију, Иверију и Јерменију, објављујући људима који у мраку неверја беху спасоносну светлост Христову и веру праву, приводећи све да Му поју: Алилуја! Икос 5 Видећи те, апостоле Христов, како си из далеких земаља, на облацима ношен, на пречасно успење Њено стигао, Пречиста Богородица се светом радошћу зарадова и удостоји те Свога разговора и благослова предсмртног; а ти се радошћу огромном испуни, сазерцавајући Сина Њеног и Бога, Који са светим Ангелима дође и свету душу Њену у руке Своје прими. Сећајући се са страхопоштовањем толике радости твоје, и ми ти с љубављу усрдном сверадосно кличемо: Радуј се, небоходни учениче Спасов, на погребење Матере Господње на облаку чудесно донесени! Радуј се, јер си Христа, Који у руке прими душу Мајке Своје, сазерцавао! Радуј се, јер си погребењу Пречисте Богомајке достојно послужио! Радуј се, јер си телом вазнету на небо Богородицу у духу узрео! Радуј се, јер си погребну плаштаницу Њену и празан гроб у Гетсиманији видео! Радуј се, јер си се удостојио да у виђеwу светозарном Господарицу света са светим Ангелима узреш! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 6 Као проповедник покајања Богоглагољиви јавио си се, Апостоле Христов Симоне, у земљама дивљим, и људима звероподобним Јеванђеље си Христово проповедао, кротошћу својом и незлобивошћу суровост њихову побеђујући и претварајући их из вукова у јагањце Христове који се научише да скупа с тобом поју Троједином Богу: Алилуја! Икос 6 Засјао си, учениче Спасов, као светило лучезарно у земљама неверничким и као звезда богосјајна исток и запад си обасјао, проповедајући људима спасоносну веру у Христа Исуса, Који нас учи да тебе, богопроповедника божанственог, величамо овим похвалама: Радуј се, ти који са као сунце на истоку изишао и запад светлошћу Христовом просветлио! Радуј се, ти који си у Африци и Шпанији учење Јеванђелско огласио! Радуј се, ти који си суровост Британаца кротошћу Исусовом укротио! Радуј се, ти који си Јерменију и Иверију до познања Сина Божјег довео! Радуј се, ти који си Персијанце и Миде убедио да у Христа Бога верују! Радуј се, ти који си се у ширењу бла ге вести Христове неуморно трудио! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 7 Усрдну жељу твоју да мученички пострадаш за име Христово и да крвљу запечатиш божанску истину проповеди Јеванђелске услиши ти Господ, Апостоле Христов: доведе те из Иверије на крсту разапетог од неверника и удостоји те кончине мученичке. Сећајући се такве страдалничке Христоподобне кончине твоје, поштујемо болове и трудове твоје и појемо Богу: Алилуја! Икос 7 Као новог Ноја, начелника душеспасоносног ковчега вере Христове у Иверији, славимо те, Симоне Богоглагољиви и као оснивача и камен угаони Цркве иверске величамо те, а место твога погребења с љубављу поштујемо, јер је освећено крвљу твојом и почивањем моштију твојих; дарове исцељења вернима точећи, подстичеш нас да ти кличемо: Радуј се, чувару неодступни земље иверске! Радуј се, Пицунде богодани покровитељу! Радуј се, јер си храм твој у пустињи од коначног рушења чудесно сачувао! Радуј се, јер си нам гроб твој часни на утеху даровао! Радуј се, јер си место подвига и страдања твојих обитељи монашком која носи твоје име обновио! Радуј се, јер си подвижнике поста и молитве са светог Атоса у њу дивно преселио! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 8 Странствовање земно завршивши, Апостоле Спасов, преселио си се са земље у обитељи небеске; на земљи пак зракама чудеса сијаш и просвећујеш душе верних који ти по Богу молитвено прибегавају и поштују свету успомену твоју. Па и ми данас са страхопоштоваwем славимо појући Богу, Који те прослави, хвалебни песмопој: Алилуја! Икос 8 Сва Црква иверска поштује те, Апостоле Симоне, као оснивача свога и покровитеља који ју на непоколебљивом темељу вере Христове сазида и за плодоношење духовно часном крвљу својом ороси; из ње многи свети, који сада на небу с тобом ликују, поникоше. Стога и ми на земљи подвиге твоје прослављамо и овако те призивамо: Радуј се, ожалошћених благи и милостиви утешитељу! Радуј се, свих невољника брзи помоћниче и предстатељу! Радуј се, јер си велику смелост пред Христом Богом стекао као Његов пријатељ искрени! Радуј се, јер си од Њега власт над нечистим духовима примио! Радуј се, обитељи твоје свете славо и похвало! Радуј се, заступниче вечнога спасења оних који се у њој подвизавају! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 9 Читавом свету судићеш на престолу високом седећи преузнесен, Апостоле Спасов, када Христос Господ са славом дође да изврши над нама Суд Свој праведни; умоли тада, свети, доброту Његову да нас помилује и не осуди на погибао вечну, него да нас удостоји да Му са свима светима појемо: Алилуја! Икос 9 Речити говорници не умеју како доликује да прославе подвиге и чудеса твоја, Симеоне многохвални, али ипак прими, учениче Спасов, ову малу и искрену песму нашу коју ти без лукавства благоутробно и милостиво на похвалу узносимо, и услиши нас који ти с вером и љубављу кличемо: Радуј се, од истока до запада хваљени и прослављани! Радуј се, јер си земљу иверску кончином твојом осветио! Радуј се, јер си у њој Нину равноапостолну као лозу плодоносну духовно одгајио! Радуј се, јер си зборове светих као зрео плод Христу принео! Радуј се, јер си горе и долове иверске подвижницима благочестивости прославио! Радуј се, ти који као отац са чедима својим, са светима иверске земље у рајским обитељима ликујеш! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 10 Као залог спасења, Апостоле Христов Симоне, свету православну веру од тебе наследисмо; стога те молимо: сачувај нас, чеда твоја, од свих јереси и раскола, молитвеним заступништвом твојим пред Богом, и помози нам да у прослављању непоколебљивом до краја наших дана пребивамо, верно појући Богу: Алилуја! Икос 10 Изабрани ученчче Цара Небескога, Симоне блажени, помоли Му се за нас грешне, да ревност твоју богоугодну за чување закона Његовог и нама недостојнима дарује, да будемо спремни за добре подвиге хришћанске и исповедање православне вере наше не само речима него и делима, те да постанемо чеда твоја не само по имену него читавим животом нашим. Стога те у молитвама овако призивамо: Радуј се, звездо пресветла која водиш ка сунцу правде Христове! Радуј се, свећо неугасива која у молитвама пред Престолом Господа славе непрестано гориш! Радуј се, стубе непоколебљиви свете цркве Христове! Радуј се, пехару златни који нам воде целебне изливаш! Радуј се, ти, који си власт да везујеш и разрешујеш од Христа примио! Радуј се, ти који си од Њега благодатне дарове Духа Светога добио! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 11 Појање Пресветој Тројици приносиш са свима светима, Симоне многохвални, и са небеских висина на место подвига и страдања твојих земних очински мотриш, молитвено помажући свима који верно поштују свету успомену твоју и Богу узносе похвални песмопој: Алилуја! Икос 11 Светлоносни светилник Тросунчане светлости постао си вернима, Апостоле Христов, и све нас путу добродетељи хришћанске невидљиво озарујеш, да не паднемо у мреже ђавола, него да ти, неповређени од свих лукавстава његових, неосуђено можемо клицати: Радуј се, пастиру добри разумног стада Христовог! Радуј се, јер не допушташ вуку душегубном да разграби духовну паству твоју! Радуј се, јер си мрежом проповеди твоје све крајеве света на спасење уловио! Радуј се, јер и сада твојим молитвама нашем спасењу помажеш! Радуј се, градитељу премудри цркве Христове! Радуј се, камену угаони њеног темеља! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 12 Велику смелост стекао си пред Господом, Симоне богоносни, Апостоле Спасов, те нам измоли од Њега благодат и милост, а понајвише покајање за грехе и исправљање живота нашег, да га испунимо добродетељи хришћанском, како бисмо још на земљи могли достојно певати Саздатељу нашем небеску песму: Алилуја! Икос 12 Славећи болове и трудове твоје, Апостоле Спасов, којима си се трудио ширећи благу вест Христову, поштујемо свету и свеславну успомену твоју, која нам душе услађује и дух благоухањем испуњава: јер зној твој и капи крви страдалничке које си за Христа пролио ваистину се у миро пред Богом претворише, свети наш предстојатељу. Стога ти кличемо: Радуј се, Пресвете Живоначалне Тројице верни проповедниче! Радуј се, ангелских ликова достојни сабеседниче! Радуј се, тврђо и красото апостола! Радуј се, људског рода уздизање! Радуј се, лекару бесплатни болести душевних и телесних! Радуј се, по Богу и Пресветој Богородици наша непостидна надо! Радуј се, Симоне, Апостоле Христов и молитвениче за душе наше! Кондак 13 О, свети, славни и свехвални Апостоле Христов Симоне, ревнитељу закона Божјег и многомоћни наш заступниче! Прими мали молитвени песмопој овај који ти као похвалу узносимо и умоли Спаса Христа да нас избави од мука вечних и удостоји радости светих, да Му с њима у све векове појемо: Алилуја! (овај Кондак се чита три пута. И опет се чита Икос 1: Ангела Творац... и Кондак 1: Изабрани Апостоле...) Молитва светом Апостолу Симону Свети славни и свехвални Апостоле Христов Симоне, који си се удостојио да у дом свој у Кани Галилејској Господа нашег Исуса Христа и Пречисту Матер Његову Владичицу нашу Богородицу примиш и да на свадби својој преславног чуда Христовог претварања воде у вино очевидац будеш! Молимо те с вером и љубављу: умоли Христа Господа да претвори душе наше из грехољубивих у богољубиве; огради нас и сачувај молитвама твојим од искушења ђаволских и падова греховних, и измоли нам помоћ свише у време унинија и немоћи наше; да се не спотакнемо о камен саблазни, него да идемо право спасоносним путем заповести Христових, да тако стигнемо у блажене обитељи рајске, у којима ти сада живиш радујући се. О, Апостоле Спасов! Немој постидети нас који се у тебе чврсто надамо, него нам буди помоћник и покровитељ у читавом животу нашем и помози нам да благочестиво и богоугодно скончамо овај привремени живот, да добар и миран хришћански крај задобијемо и да се доброг одговора на Страшном Суду Христовом удостојимо; да избегавши митарства ваздушна и избавивши се од ропства љутог кнеза овога света, наследимо Царство Небеско и прославимо величанствено име Оца и Сина и Светога Духа, у све векове. Амин. (слави се 10/23. маја. Молити му се за ревност и чврстину у православној вери) извор : Православнифорум.цом Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Radmila Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 АКАТИСТ СВЕТОМ АПОСТОЛУ И ЕВАНЂЕЛИСТИ ЛУКИ Кондак 1 Премудрим промислом Божјим изабрани, да благовестиш светлост Христовог Еванђеља целом свету, Лука свеблажени, твојом великом смелошћу пред лицем Господа чији си земаљски живот и науку записао, измоли и за нас немоћне и слабе опроштај сагрешења и утврди нам наду на Царство Небеско, да би могли сверадосно да ти кличемо: Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Икос 1 Свељубавни Господ, у грех потопљеном роду људском, посла Сина Свога, који ће га Својим животом, смрћу и славним Васкрсењем извести из таме и повести ка Светлости. А, кроз тебе, еванђелисто свети, записа све тајне Неба и Земље, како би сви људи до краја века имали путоказ ка тој Светлости, и из захвалности због тога могли да ти кличу: Радуј се, Духом Светим просвећени у писању Еванђеља ! Радуј се, јер си Богом изабран да објавиш тајну спасења ! Радуј се, благовеститељу Благе Вести ! Радуј се, јер си један од четири листа Еванђелиста ! Радуј се, у тајне Божије духом узнесени ! Радуј се, јер речи твоје просветлише васељену ! Радуј се, јер си мрежом твога Еванђеља многе словесне душе уловио ! Радуј се, утемељитељу Новога Завета ! Радуј се, звездо сјајна у Небеској Цркви ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 2 У младости својој зажелевши се светске мудрости, Лука премудри, ти изучи философију, медицину и сликарство. Прешавши из Антиохије у Јерусалим у време када је Господ Исус Христос сејао Своје Божанско семе по Земљи, једно добро зрно паде и у твоје срце, и ти, испуњен небеском радошћу, запева велегласно Богочовеку Христу: Алилуја ! Икос 2 То зрно Божије љубави донесе у теби стоструки род, јер ти слушајући Његову науку и чудесна дела гледајући, испуни се божанске мудрости и знања, које ти не дадоше јелинске (грчке) и египатске школе. Због тога те Господ изабра међу Седамдесет апостола и посла на проповед Благе Вести оспасењу рода људског. А ми, који кроз твоје Свето Еванђеље и данас пијемо ту Божију премудрост, певамо ти овако: Радуј се, Христовом благодаћу у срце рањени ! Радуј се, јер научену светску мудрост, замени Божјом премудрошћу ! Радуј се, јер си оставивши све за Христом Господом пошао ! Радуј се, весниче Господњи ! Радуј се, темељу и осниватељу вере Христове ! Радуј се, сведоче Онога Кога су народи чекали ! Радуј се, неуморни ратниче за Истину Христову ! Радуј се, изврсни ловче људских душа ! Радуј се, сејачу доброг семена које стоструко рађа ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 3 И ти, Свети Лука, наоружан од Господа силом и влашћу да проповедаш Еванђеље и чиниш чудеса, са осталим апостолима иђаше "пред лицем" Господа Христа, припремајући Му пут и проповедајући народу да је на свет дошао одавно обећани Месија, коме сви треба као Богу, од сада па до века да кличу: Алилуја ! Икос 3 У последње дане земаљског живота Господа Исуса Христа, када неправедне судије осудише Праведног Судију, и на Крст Га разапеше, ти, Свети Лука, борављаше у Јерусалиму и са сузама гледаше како се невина крв твога Учитеља излива на грешну Земљу. Плачући заједно с тобом, ми ти тужно говоримо: Радуј се, јер си описао страдања Христа Спаситеља ! Радуј се, верни слуго Свецара Христа ! Радуј се, јер си славу Божију објавио ! Радуј се, лучо небеска у тами света овог ! Радуј се, кладенче са кога се појимо Водом Живом ! Радуј се, јер си радосно и без страха реч Божју преносио ! Радуј се, добри грозде винограда Господњег ! Радуј се, јер си лицем у лице Бога кроз Христа гледао ! Радуј се, јер Га и сада у Царству Небеском гледаш ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 4 Али се твоја жалост окрену на радост, а радост Богоубица на жалост, јер шта смрт могаше Извору Живота, и зар гробни камен могаше да задржи Камен од угла. Твој Господ устаде из мртвих, и свету дарова Живот Вечни. А ти и твоји другови, Њему Васкрсломе, од свесилне радости ускликнусте, да се до Неба чуло: Алилуја ! Икос 4 Јер када са Клеопом у недељу Васкрсења иђаше у оближњи Емаус, приђе вам Господ и пође са вама. И мада вам је срце горело и душа трептала док вам је Он причао о Себи тумачећи Пророке и Писмо, ви Га нисте познали, него тек када увече за трпезом Он преломи хлеб и благослови, вама се отворише очи, и ви схватисте да то беше Он, Васкрсли Господ. Читајући те речи у твоме Еванђељу, и нама данас затрепери нешто у души, па ти радосно због тога појемо: Радуј се, сведоче Васкрсења Христовог ! Радуј се, јер ти је Христос отворио разум да разумеш Писма ! Радуј се, јер ти је срце горело, када си Га слушао на путу за Емаус ! Радуј се, јер те је тада Христос Својим рукама причестио ! Радуј се, јер си испивши чашу премудрости, многе напојио познањем Христа Спаса ! Радуј се, јер си свима проповедао Еванђеље Васкрслог Христа ! Радуј се, јер си нам открио Извор спасења ! Радуј се, светлости Разумнога Сунца ! Радуј се, јер си нас научио вери у Свету Тројицу ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 5 Када Васкрсли Господ ради нашег спасења осниваше Цркву Своју и по обећању, посла у Педесети дан по Васкрсењу Духа Светог на Апостоле, чиме их запечати да буду непоколебљиви сведоци вере хришћанске, и ти , Свети Лука, борављаше у Јерусалиму. Заједно са осталим апостолима верно сведочаше Богочовека Христа и певаше Му као Истинитом Богу: Алилуја ! Икос 5 Затим се упути у свој завичај у Антиохију, где је већ било доста Хришћана, али се задржа у Севастији, проповедајући Еванђеље спасења. Ту почиваше нетљене мошти Светог Јована Претече. Полазећи одатле, ти зажеле да их понесеш, али тамошњи Хришћани не хтедоше да остану без тако драгоцене светиње. Ипак ти дадоше десну руку Јованову, под коју је и Сам Господ приклонио Божанску главу на Крштењу. Ти је радосно понесе са собом, а ми дивећи се твојој љубави према Светима, кличемо ти овако: Радуј се, сведоче силаска Духа Светога ! Радуј се, јер си нам описао рађање Цркве ! Радуј се, јер си се као роса небеска јавио и свет просветио ! Радуј се, јер је Дух Свети прстом писао Нови Закон на срцу твоме ! Радуј се, јер си Духом Светим свету пројаснио Божанску истину ! Радуј се, Господара свих светова благовеститељу ! Радуј се, од Бога изабрани тајнопишче ! Радуј се, јер си срце своје очистио светлошћу Духа Светога ! Радуј се, јер многи тебе као заступника пред Богом имају ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 6 Са том руком Јовановом као скупоценим, бесцен благом, стиже у свој завичај, на велику радост антиохијских Хришћана, које ти и даље утврђиваше у Речи Божијој и радости Христовог Еванђеља. Говораше им као онај који је својим очима гледао чудесна дела и ушима слушао науку Сина Божијег, Спаситеља света. Слушајући твоје премудре речи, они су радосно певали Богу: Алилуја ! Икос 6 И ти би у Антиохији док те не позва апостол Павле да му будеш сарадник и сапутник на путу Божијем. Тада ви отпутовасте на проповед Еванђеља у Грчку. Свети Павле те остави у македонском граду Филиби, да утврдиш и уредиш Цркву. Ту остаде неколико година проповедајући и ширећи хришћанство. Дивећи се твоме труду, ми ти узвикујемо: Радуј се, неуморни сапутниче апостола Павла ! Радуј се, са Павлом мудрим изабрани за учитеља многобожаца ! Радуј се, јер неизречено просвећујеш сву Васељену ! Радуј се, свих уцвељених утешитељу ! Радуј се, лекару који силом Врховног Лекара лечиш ! Радуј се, јер си нас твојим Еванђељем избавио из смртоносне дубине ! Радуј се, јер нам тугу из срца изгониш ! Радуј се, молитвениче наш пред Богом ! Радуј се, јер си многе ка светлости Живота узвео ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 7 Када Свети Павле при крају свог трећег апостолског путовања поново посети Филибу, он те посла, Свети Лука, у Коринт да сакупљаш милостињу за сиромашне Хришћане у Палестини. Од тада се ти више не одвајаше од великог апостола, непрестано певајући заједно са њим Свемогућем Богу: Алилуја ! Икос 7 Обилазећи у радости све Цркве у Малој Азији и Јудеји, ви дођосте у Палестину у град Кесарију. Тада побеснели Јевреји оптужише Светог Павла код римских власти, али он затражи да иде на суд ћесару у Рим. Ти уз њега неодступно стајаше на том опасном путу, подвргавајући се многим опасностима и на мору и на копну. Захвални на томе понизно ти кличемо: Радуј се, Павлов помоћниче у сужањству ! Радуј се, јер си описао његова проповедања ! Радуј се, јер си горку со безбожја Божанском сољу осладио ! Радуј се, стрело благочестија Христова ! Радуј се, јер нас појиш Еванђељем Христовим ! Радуј се, трубо Божије благодати ! Радуј се, тајни неизречених проповедниче ! Радуј се, свих немоћних укрепитељу ! Радуј се, од демона избавитељу ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 8 Дошавши у Рим ти си заједно са апостолом Павлом, Марком, Аристархом и другима проповедао Христа, прво Јеврејима, али кад они створише расправу међу собом, не верујући вашим речима, ви се окренусте незнабошцима, који кад чуше реч спасења, просвећени Духом Светим, радосно ускликнуше Оваплоћеном Христу Господу: Алилуја ! Икос 8 И тада у Риму, ти Свети Лука, учини оно за шта те Бог изабра од вечности: написа Свето Еванђеље у коме описа живот и рад Господа Исуса Христа, не само на основу онога што си сам видео и чуо, него и оно што ти предаше "очевици и слуге Речи". У овом светом послу те руковођаше апостол Павле, који затим и одобри твоје Свето Еванђеље. У Риму ти написа и Дела апостолска, по налогу апостола Павла. Не знајући како да ти другачије захвалимо, ми ти узвикујемо: Радуј се, јер си безбожни свет напојио Божјом благодати ! Радуј се, Духом Светим запечаћени ! Радуј се, верни учениче неизречених тајни Христових ! Радуј се, догмата црквених утемељитељу ! Радуј се, јер си се знањем Вишњим обогатио руком Владичином ! Радуј се, јер си од апостола Павла многе тајне Христове чуо и записао ! Радуј се, јер твоје благовјешчаније иде по свој Земљи ! Радуј се, јер си нам вином Божије премудрости срца увеселио ! Радуј се, јер си једини покајање благоразумног разбојника у Еванђељу описао ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 9 Када после двогодишње тамнице апостол Павле би пуштен на слободу, и пође из Рима да обиђе раније основане Цркве, ти га, Свети Лука, као верни сапутник на том путу пратише. Али кад Нерон у Риму подиже жестоко гоњење Хришћана, ви се вратисте да ободрите и подржите гоњену Цркву, која је и у сузама и крви радосно певала Богу: Алилуја ! Икос 9 Али побеснели незнабошци тада ухватише апостола Павла и бацише га у окове. Ти и даље, Свети Лука, уз њега верно и неодступно пребиваше. И када твој учитељ мученички предаваше своју чисту душу Господу, ти си са сузама био уз њега. Саосећајући се са твојим болом, ми ти тихо појемо: Радуј се, јер си мученичку кончину великог Павла видео ! Радуј се, Дела Апостолских изложитељу ! Радуј се, светилниче Цркве ! Радуј се, јер блистањем свога духа просвећујеш срца верних ! Радуј се, јер си обману демонску топлотом вере одагнао ! Радуј се, јер Господ кроз тебе многе добродетељи учини ! Радуј се, богата ризницо дарова Небеских ! Радуј се, благочешћа непоколебљиви стубе ! Радуј се, јер твоје свето име сви народи помињу ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 10 После мученичке смрти апостола Павла, ти, Свети Лука, проповедаше Христа у Италији, Далмацији, Галији, а нарочито у Македонији и Ахаји. Свуда си мрак незнабоштва разгонио, учећи народ да само Богу Живом и Истинитом кличе: Алилуја ! Икос 10 У старости својој, ти отпутова у Египат да проповедаш Благу Вест о спасењу Господа Исуса Христа. Проповедајући, претрпе многе муке и изврши многе подвиге. Вративши се у Грчку, ти устроји Цркве, рукоположи свештенике и ђаконе, исцели болесне телом и душом. Зато ти радосно кличемо: Радуј се, зоро Новога Дана ! Радуј се, узводниче наш на Небо ! Радуј се, дрво добро које је многи род донело ! Радуј се, разобличитељу незнабоштва ! Радуј се, проповедниче Божијих преславних чудеса ! Радуј се, јер си нови Закон Божји написао ! Радуј се, јер боготочне воде из твојих уста теку ! Радуј се, јер си као сунце проповедањем твојим засијао ! Радуј се, јер твоја икона краси цркве хришћанске ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 11 Када ти би осамдесет четири године ухватише те злобни идолопоклоници, ударише те на муке Христа Господа ради, и обесише о једну маслину у Тиви Беотијској, где и бише сахрањене твоје свете мошти. Предајући Анђелима своју свету душу, који је однесоше Господу, коме си тако верно служио цео свој живот, ти си и у оном свету певао Господу: Алилуја ! Икос 11 Твоје свете и чудотворне мошти исцељиваше многе, нарочито болесне од очију. Чувши за то цар Констанције свечано их донесе у Цариград. Један тешко болесни евнух чувши за њихов долазак, би у постељи принесен ковчегу са твојим моштима, поклонивши им се и са дубоком вером се дотакавши ковчега, истога часа постаде потпуно здрав. Од радости он их са осталима понесе, и оне бише положене под светим олтаром крај моштију Светих апостола Андреја и Тимотеја. Због тога ти кличемо: Радуј се, јер је и на твојој мученичкој крви Црква Христова зидана ! Радуј се, венцем мученичким овенчани ! Радуј се, јер си поругу многу због Христа понео ! Радуј се, јер си мучеништвом посведочио веру у Христа ! Радуј се, јер те муке, иако стар беше, не уплашише ! Радуј се, јер си своје добро течење страдањем запечатио ! Радуј се, јер ниси био залудни слуга Господа Христа, као многи од нас ! Радуј се, јер те и земаљска и небеска Црква слави ! Радуј се, јер се радујеш заједно са Светима у Царству Небеском ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 12 Поред Еванђеља у речи, ти нам, Свети Лука, остави и Еванђеље у слици. По жељи ондашњих Хришћана, ти живописа три иконе преблагог лика Мајке Божије, које Она и благослови. Безмерно захвални што и нас удостоји да се побожно дивимо Њеној и Њеног Сина лепоти, ми радосно Премудром Господу кличемо: Алилуја ! Икос 12 Исто тако, ти си, Свети Лука, живописао на даскама и иконе Светих апостола Петра и Павла. И тако постави почетак и темељ дивном и богоугодном делу – живописању светих икона у славу Божију, Пресвете Богородице и свих светих, које данас благољепно украшавају цркве Божије и на спасење призивају све оне који их побожно поштују. Благодарни и због тога од тебе нам дарованог блага, ми ти узвикујемо: Радуј се, Мајке Божије на икони изобразитељу ! Радуј се, јер је Она благословила то твоје свето дело ! Радуј се, јер си Њену икону овековечио ! Радуј се, јер си нам неизмерну радост у срца због тога донео ! Радуј се, јер благи лик Мајке Божије тобом насликан тугу нам отклања ! Радуј се, јер ти је Мајка Божија о Своме Сину открила тајне које је у срцу носила ! Радуј се, јер величање Мајке Божије из твога Еванђеља певамо у Њену част ! Радуј се, јер ти је Мајка Божија Архангелски поздрав открила ! Радуј се, Мајком Божијом благословени ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 13 О, Свети еванђелисто и апостоле Лука, трубо небеска, прими ове наше немуште речи, као молитву, и измоли нам у Бога, Господа Исуса Христа, кога си тако неуморно служио, и велику милост стекао код Њега, опроштај свих сагрешења наших, миран и тих крај живота, и безопасан прелазак у свет духова, у коме сви радосно певају песму Неба: Алилуја ! (3 пута) Икос 1 Свељубавни Господ, у грех потопљеном роду људском, посла Сина Свога, који ће га Својим животом, смрћу и славним Васкрсењем извести из таме и повести ка Светлости. А, кроз тебе, еванђелисто свети, записа све тајне Неба и Земље, како би сви људи до краја века имали путоказ ка тој Светлости, и из захвалности због тога могли да ти кличу: Радуј се, Духом Светим просвећени у писању Еванђеља ! Радуј се, јер си Богом изабран да објавиш тајну спасења ! Радуј се, благовеститељу Благе Вести ! Радуј се, јер си један од четири листа Еванђелиста ! Радуј се, у тајне Божије духом узнесени ! Радуј се, јер речи твоје просветлише васељену ! Радуј се, јер си мрежом твога Еванђеља многе словесне душе уловио ! Радуј се, утемељитељу Новога Завета ! Радуј се, звездо сјајна у Небеској Цркви ! Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! Кондак 1 Премудрим промислом Божјим изабрани, да благовестиш светлост Христовог Еванђеља целом свету, Лука свеблажени, твојом великом смелошћу пред лицем Господа чији си земаљски живот и науку записао, измоли и за нас немоћне и слабе опроштај сагрешења и утврди нам наду на Царство Небеско, да би могли сверадосно да ти кличемо: Радуј се, Свети Лука, еванђелисто Христов и апостоле ! МОЛИТВА О, Свети Лука, Богом изабрани и Мајком Божијом благословени, проповедниче по свој васељени Еванђеља Христовог, мучениче и апостоле, помоћниче свима који те молитвено призивају, помози и нама, непотребним слугама Господњим. Јер ми се због наших многих прегрешења налазимо у тами и сени смртној и удаљени смо од Бога безмерно далеко. А због стида који осећамо због тога, и немајући смелости да Га сами замолимо за опроштај, призивамо тебе, велики светитељу Божји, као онога који у Његовој неизмерној светлости пребиваш, да Га уместо нас молиш да се смилује на нас. Умоли Га, Свети Лука, да се поново у нама роди страх Господњи, страх који рађа љубав, а грех одгони. Јер ми смо толико навикли да грешимо свакога дана и часа, па и у сну, као да смо заборавили речи Господње: "Стражите, јер не знате часа када ћу Ја доћи". Као да нас сваког трена не може позвати из овог привременог живота у вечни. Тај страх, тај осећај, ту премудрост, како каже Псалмопевац Давид, пробуди у нама, Свети Лука. И нека се онда, твојим молитвама, у нама роде сузе покајања. Сузе које ће све закутке наше душе да очисте од греха који се наталожио на њој. Јер ми, по свом безосећају и духовној обневиделости, не можемо ни да плачемо над својим мртвацем, над самима собом, а тако много суза, потоке суза, требали би да пролијемо за безбројне грехе које учинисмо. Помози нам, неукима и неразумнима да "разумемо Писмо" које си и ти писао, јер онај ко га истински разуме, ко истински схвати речи његове, тај бежи од греха као од огња, и свим силама тежи да се приближи Богу. Јер тај схвата да је грех смрт, а Бог живот. Помози нам зато, Свети Лука, да се, то схвативши, очистимо од греха, и пређемо из смрти у живот. Да нам Бог буде све у свему. Да од сада увек будемо у Његовој близини. Нека нам, као теби и Клеопи када сте ишли за Емаус срце и душа стално трепере од Његовог присуства. Тада ће мир владати у нама, небески мир, који ће нам утврдити наду на Царство Небеско, и том радошћу ћемо добити снагу да стреле лукавога које свакога часа лете ка нама, лако одагнамо од себе. А са том надом ће љубав Божија која је у нама да нас припреми за пут ка Вечној Отачбини, где су све Силе Небеске, сви Свети, и Мајка Божија пред њима, чији си ти благи лик у икони, тобој насликаној, овековечио. Нека нам очи срца нашег непрестано гледају ту лепоту, и њоме се наслађују, како би се већ овде зацарило у нама Царство Небеско, у које нека се твојим молитвама, Свети Лука, и преселимо када нас Господ једном позове, па да онда вечно славимо Бога у Светој Тројици: Беспочетног Оца, Јединородног Сина и Свесветог Духа, кроз сву вечност бесконачних векова. Амин. извор : Светосавље.орг Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Манастир Косјерево ИЗВОР Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Radmila Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Hvala brate na prelijepim ikonama koje si postavio ;) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 smej.gif dance67890 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Radmila Написано Јул 8, 2011 Пријави Подели Написано Јул 8, 2011 АКАТИСТ СВЕТОМ АПОСТОЛУ И ЕВАНЂЕЛИСТУ ЈОВАНУ БОГОСЛОВУ Кондак 1 Изабрани од рибарских мрежа на проповедање Еванђеља, и од ловљења риба на ловљење људи за светлост истинског богопознања, о велики апостоле, учениче, пријатељу и љубимче Христов, моли јединог истинитог Човекољупца, кога си серафимском љубављу заволео, да се смилује на нас који иштемо твоје посредовање код Њега и који ти кличемо: Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Икос 1 Творца Анђелских Сила и сваке твари, Владара и Господа, који је примио на себе тело наше и јавио се на земљи спасења нашег ради, угледавши где ходи покрај Мора Галилејског и позива у звање апостолства тебе и твога брата, Јоване Блажени, ти остави мреже рибарске и оца свога у лађи, и од тада си непоколебљиво ишао за Спаситељем. Тога ради кличем ти овако: Радуј се, јер си из љубави према Христу оца по телу оставио! Радуј се, јер си Христом Оца небеског нашао! Радуј се, јер си свет и све његове чари презрео! Радуј се, јер си небеска блага у накнаду добио! Радуј се, јер си тело духу потпуно потчинио! Радуј се, јер си дух свој преслатком учитељу твом Исусу покорио! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 2 Видећи беспрекорну чистоту срца твога, неукаљану телесним сластима, Христос Господ нађе да си достојан созерцања тајанствених откривења, помоћу којих понирући у дубину богословља, ти ћеш моћи проповедати богословље да сав свет чује. Ради тога назва те сином грома који Му кличе: Алилуја! Икос 2 Обасјавајући душу своју духом истинског богопознања, ходио си за благим Учитељем твојим учећи се премудрости што излажаше из уста Његових, и због савршене безазлености твоје и девственичког целомудрија заволе те Христос Господ. Стога чуј нас који те славимо: Радуј се безазлености љубитељу! Радуј се девствености и чистоте чувару! Радуј се божанске љубави учитељу! Радуј се добрих нарави васпитачу! Радуј се смиреноумља огледало! Радуј се божанске благодати светило! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 3 Силу Божанства Христова, сакривену под облаком немоћне природе људске, познао си очигледно, када Господ, васкрсавајући Јаирову кћер и потом преображавајући се на Тавору, удостоји једино тебе са друга два ученика да будете сведоци таквих преславних чудеса; и ти, познавши Христа, да је истинити Бог, из дубине срца свог ускликну Њему: Алилуја! Икос 3 Имајући велику слободу према Христу Сину Божјем који те љубљаше, ти се у току Тајне Вечере наслони на прси Његове; и када Господ претсказиваше о издајнику Свом, тада се ти једини усуди да упиташ ко је то. Тога ради ми ти кличемо: Радуј се љубљени Христов учениче! Радуј се присни Његов пријатељу! Радуј се, јер си слободно на прсима Господњим отпочинуо! Радуј се, јер си смело о тајни издајства запитао! Радуј се, јер си ближи Христу од других ученика! Радуј се, јер теби више него другим апостолима Христос божанске тајне откриваше! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 4 Када олуја јарости и зверског беса тврдовратих и незахвалних Јевреја удари на Христа Сина Божија, тада сви ученици Његови, обузети страхом, побегоше; али ти, испуњен већом љубављу према Господу Христу него други, гледајући све муке Његове, остао си неотступно и до самог распећа, свим срцем састрадавајући Дјеви Мајци Божјој која је плакала и ридала, и дивећи се крајњем милосрђу и дуготрпљењу Божјем, клицао си Пострадаломе за род људски: Алилуја! Икос 4 Спаситељ света, висећи на крсту прикован за грехе наше, и видевши тебе и Матер Своју где крај крста стојите, усини те Преблагословеној Дјеви Богородици, говорећи јој: "Жено, ето ти сина!" и теби затим: "ето ти матере!" А ми, достојно оцењујући такву част, указану теби, кличемо ти овако: Радуј се, јер си се удостојио усиновљења Божјој Матери! Радуј се, јер си се тиме, као неким духовним сродством, нарочито ородио са Христом! Радуј се, јер си Матери Божјој на достојан начин послужио! Радуј се, јер си је за све време живота њена на земљи издржавао! Радуј се, јер си и при Успенију њеном пратио до гроба чесно и света тело њено! Радуј се, јер си испред ковчега њеног ишао са блиставом граном, донесеном Архангелом Гаврилом! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 5 Као боговођена звезда јавио си се у Асији, отишавши тамо, коцком одређен, ради проповедања речи Божје. Али пре тога Господ допусти да те прогута море; но благодат Божја, која је свагда била с тобом, сачува те жива у дубинама морским, и после четрдесет дана нареди валу морском да те избаци на обалу. Када то угледа твој ученик Прохор који је већ оплакивао смрт твоју, он громким гласом ускликну чудотворном Богу: Алилуја! Икос 5 Када житељи Ефеса видеше преславно чудо које ти учини васкрснувши младића Домна, умртвљеног демоном који је боравио у бањи, громко прославише силу Бога кога им ти проповедаше, и избавивши се од гадног идолослужења, клицаху теби овако: Радуј се истинитог Бога служитељу! Радуј се демона прогонитељу! Радуј се, јер силом Христовом мртваце оживљујеш! Радуј се, јер том истом силом ти живот и здравље повраћаш! Радуј се, јер помрачене умом к светлости истине призиваш! Радуј се, јер просвећујући правом вером ти ка врлини упућујеш! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 6 Боравећи у Ефесу као богоносни проповедник речи Божје и ревнујући за распрострањење благодати еванђелске, ти си учење своје потврђивао чудесима страшним и тешко схватљивим: јер си једном молитвом срушио Артемидин храм, да би идолопоклоници, видевши то, познали Бога јединога, коме ми кличемо: Алилуја! Икос 6 Светлост вере Христове, коју си ти проповедао, већ блисташе у Ефесу пуним сјајем, када злочестиви Домицијан подиже гоњење на хришћане; тада и тебе, као ревносног исповедника имена Христова, посла епарх у Рим окована, где ти и претрпе страшна мучења. Њих ради ми те сусрећемо овим поздравима: Радуј се, јер си ради исповедања Христа бијен! Радуј се, јер ти испијена чаша смртоносног отрова ништа није нашкодила! Радуј се, јер се у котлу кипећег уља ниси скувао! Радуј се, јер си се у љутим мукама силом Христовом читав сачувао! Радуј се, јер си ћесара који те је мучио надприродном неповређеношћу уплашио! Радуј се, јер си том истом надприродном неповређеношћу уверио народ у величину Бога кога хришћани верују! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 7 Када мучитељ виде да те ни најљуће муке, које он беше измислио, не могоше умртвити, он, сматрајући да си бесмртан, осуди тебе на прогонство на острво Патмос; а ти, потчињавајући се таком промислу Божјем, са захвалношћу си певао Богу који све на добро устројава: Алилуја! Икос 7 Нова чудеса ти показа идолопоклоницима, иштући да их обратиш спасоносној вери Христовој, када пловећи у прогонство своје, по заповести твојој море избаци живог на лађу младића који се беше утопио, бура престаде, вода се слана претвори у слатку, војник се исцели од чира у стомаку; и по доласку твом па Патмос, демон гаталачки би изгнан из Аполона. Тада сви који гледаху таква несхватљива збивања, долажаху к познању Триипостасног Бога, а ми те величамо овако: Радуј се, јер мору и бури заповедаш! Радуј се, јер сатанске духове из људи изгониш! Радуј се, јер једном речју болести исцељујеш! Радуј се, јер свима што су у невољама помоћ указујеш! Радуј се, јер си младића од дављења у мору избавио! Радуј се, јер си невернике у истинитој вери утврдио! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 8 Необично беше жрецима Аполонова храма видети како ти дом његов, кога они безумници сматраху за бога, једном речју сруши на земљу; и они, чудећи се и уједно беснећи на такву дрскост твоју, одоше к врачу Кинопсу, ревносном заштитнику демона, да одмазди за осрамоћење бога њиховог, а он, слеп душом, не знајући силу што је у теби, покуша да те утварама и разним привидима застраши, и да народ дигне против тебе; но потом он сам, бедник, уздајући се у своје чини, зарони у море, и тамо утону, јер демони беху немоћни да га спасу, пошто им ти забрани именом Исуса Христа Сина Божија; народ, сведок овога чуда, прослави Христа, запевавши: Алилуја! Икос 8 Свега себе напунивши божанском љубављу, сав си постао обиталиште Светога Духа; прорицао си будућност, говорио си о ономе што је далеко као о нечем блиском, исцељивао си болесне, жени царског намесника која је била у порођајним мукама олакшао си патње чим си ступио на праг дома њихова. Стога прими од нас грешних ове похвале: Радуј се благодати Божје боравиште! Радуј се Духа Светога обиталиште! Радуј се реко чудотворна, пуна лековите силе! Радуј се громе који бијеш стародревну змију и њене анђеле! Радуј се, јер лукавство злог Сатане изобличаваш! Радуј се, јер верне од његових замки заштићаваш! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 9 Ревносно искорењујући свако безакоње међу људима, којима си био послан, ти једном речју разори Бахусово идолиште; Нукијана мага убедивши чудесима, ти од вука начини кротко јагње и приведе Христовој вери; и изобличивши матер због безумне блудне похоте према сину, ти је обрати к покајању; и они, обративши се од греха ка спасењу, неућутно клицаху Богу: Алилуја! Икос 9 Красноречивост људске философије није у стању изразити, нити ум телеснога човека схватити оно што си нам ти објавио о беспочетном бићу Триипостасног Бога; јер слично Мојсију ти си у громовима и муњама на гори примио од Бога тајну богословља, и објавио си свету: да у почетку беше Логос, одискони нераздвојан од Оца, да је Он узрок свему што постоји, да је Он светлост живота коју тама обузети не може. Озаравани таквим блистањем светлости Божанске Истине, ми те почитујемо као тајника беспочетне Тројице, и славимо те као најсавршенијег богослова: Радуј се орле који си узлетео до самог пламеноликог престола Божјег! Радуј се трубо која си објавила свету предвечног и беспочетног Бога! Радуј се ти који нам недостижне тајне Божије откриваш! Радуј се ти који нам човечанство и Божанство Христово објашњаваш! Радуј се ти који нас љубави према Богу и ближњему учиш! Радуј се ти који нам за ту љубав присуство Божје обећаваш! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 10 Желећи спасти душе људске, ти си свесрдно поучавао људе да верују у Христа Сина Божија, да имају савест чисту, и да љубе један другог, како би не само овде него и у насељима праведних усхићено певали свемогућем Богу: Алилуја! Икос 10 Видевши у откривењу горњи Јерусалим, ти си нам предао пророштво о ономе што већ јесте и што ће бити до краја света, казујући нам то тајанственим речима и препуштајући разумевање тога онима који имају божански ум. Дивећи се таквој премудрости, дарованој ти од Бога, ми те величамо овако: Радуј се, јер си познањем Алфе и Омеге превазишао природу људску! Радуј се, јер си постао обиталиште тајанстава, необухватних за ум људски! Радуј се, јер си видео неисказана откривења Божја! Радуј се, јер си их вернима предао! Радуј се, јер си радости светих још у овом животу познао! Радуј се, јер сада те радости у највишој мери несметано уживаш! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 11 Благодарну жртву хвале принесе теби, свети апостоле Јоване, онај хришћанин који, пошто осиромаши и не имађаше чиме исплатити дуг својим повериоцима, паде у очајање и намераваше извршити самоубиство, али ти човекољубиви, желећи га избавити и од временске и од вечне смрти, крсним знаком претвори сено у злато и даде томе сиромаху, да тим златом и дугове врати повериоцима и дом свој прехрани, а да Богу, који му преко тебе учини добро, пева: Алилуја! Икос 11 Лучезарна душа твоја, достигавши у меру раста висине Христове и у човека савршена, осети да се приближило време неопходне промене човекове: да трулежно наследи обећану нетрулежност, и смртно обећану бесмртност. Тада ти нареди ученицима својим да те сахране жива; а кад сутрадан дођоше на гроб твој, и откопаше га, они у њему ништа не нађоше. Познавши у томе да промена твоја би извршена необичним људским смртним уснућем, они ти узнеше хвалу овако: Радуј се орле који обнови своју младост несметаним узлетом ка сунцу славе Божје! Радуј се, јер си таквом променом превазишао све законе људске природе! Радуј се, јер си по обећању благог Учитеља свог сео на један од дванаест престола! Радуј се, јер твориш на њему суд и правду усред људи Божјих Израиља! Радуј се,јер се ти сада наслађујеш гледајући лице оног преслатког Исуса, на чије си се прси наслонио пре Његова страдања и васкрсења! Радуј се, јер нам ти од Његова милосрђа измољујеш сва блага! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 12 Благодат би дана од Бога оном месту где тело твоје беше предато земљи, да на дан сахране твоје пушта ситан прах на исцељење болесника, показујући тим чудом како Бог прославља оне који Га љубе, да бисмо сви, гледајући ово, непрестано срцем и душом дању и ноћу клицали Њему: Алилуја! Икос 12 Хвалећи труде твоје у апостолству, и чудеса и исцељења која си изливао и изливаш благодаћу Духа Светога који у теби обитава, ми славимо Бога што нам је даровао таквог путовођу који нас води путем спасења и пун је сажаљења према ништавности нашој. Стога, свети апостоле, прими од нас овакве похвале: Радуј се свеодлични учениче Христов! Радуј се свеизврсни учитељу Цркве Христове! Радуј се почетку и темељу богословља! Радуј се откривење Божанских тајни! Радуј се примеру девствујућих и охрабрење к целомудрију! Радуј се брза помоћи и заштито свима вернима који прибегавају твоме заступништву! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 13 О, преславни и свехвални апостоле и еванђелисте, љубимче Христов, возљубљени Јоване, својим свемоћним посредовањем код свемоћног Учитеља твог и нашег Владара и Господа, измоли нам сва временска и вечна блага, и хришћански крај живота нашег, да бисмо с тобом у насељу праведних, и са хоровима Анђела запевали Триипостасном Богу: Алилуја! (3 пута) Икос 1 Творца Анђелских Сила и сваке твари, Владара и Господа, који је примио на себе тело наше и јавио се на земљи спасења нашег ради, угледавши где ходи покрај Мора Галилејског и позива у звање апостолства тебе и твога брата, Јоване Блажени, ти остави мреже рибарске и оца свога у лађи, и од тада си непоколебљиво ишао за Спаситељем. Тога ради кличем ти овако: Радуј се, јер си из љубави према Христу оца по телу оставио! Радуј се, јер си Христом Оца небеског нашао! Радуј се, јер си свет и све његове чари презрео! Радуј се, јер си небеска блага у накнаду добио! Радуј се, јер си тело духу потпуно потчинио! Радуј се, јер си дух свој преслатком учитељу твом Исусу покорио! Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! Кондак 1 Изабрани од рибарских мрежа на проповедање Еванђеља, и од ловљења риба на ловљење људи за светлост истинског богопознања, о велики апостоле, учениче, пријатељу и љубимче Христов, моли јединог истинитог Човекољупца, кога си серафимском љубављу заволео, да се смилује на нас који иштемо твоје посредовање код Њега и који ти кличемо: Радуј се, Јоване апостоле, љубимче Христов и богослове! МОЛИТВА СВЕТОМ АПОСТОЛУ И ЕВАНЂЕЛИСТУ ЈОВАНУ БОГОСЛОВУ О, велики апостоле, громогласни еванђелисте, преизврсни богослове, недостижних откривења тајновидче, девствениче, и мили љубимче Христов Јоване, прими са својственим ти милосрђем нас грешне који прибегавамо твојој моћној заштити и покровитељству. Измоли у свемилосрдног човекољупца Христа и Бога нашег, који пред твојим очима проли Своју свескупоцену крв за нас непотребне слуге Своје, да не помене безакоња наша, него да се смилује на нас, и да поступи са нама по милости Својој, да нам дарује душевно и телесно здравље, сваку благодат и изобиље, учећи нас да све то употребљавамо у славу твога Творца, Спаситеља и Бога нашег; и да по завршетку привременог живота избегнемо, свети апостоле, немилосрдна истјазавања која нас очекују на ваздушним митарствима, и да под твојим руководством и покровитељством стигнемо у небески Јерусалим, чију си славу ти видео у откривењу, а сада се наслађујеш оном радошћу која је обећана избраницима Божјим. О, велики Јоване, сачувај све градове и земље хришћанске, и све православне хришћане, од глади, помора, земљотреса, поплаве, пожара, покоља, најезде туђинаца и међусобног рата; избави нас од сваке невоље и напасти, и молитвама својим одврати од нас праведни гњев Божји, и измоли нам Његову милост. О, велики и недостижни Боже, Алфо и Омего, изворе и уворе вере наше! ево за молитвеног посредника свог ми Ти предлажемо Светог Јована, кога си Ти удостојио да путем неизрецивих откривења позна Тебе, неисказаног Бога: прими посредовање његово за нас пред Тобом, испуни молбе наше на славу Твоју; но сврх свега усаврши нас духовним савршенством, да бисмо уживали бесконачни живот у небеским обитељима Твојим. О, небески Оче, Творче свега, свемоћни Царе! прстом Својим додирни срца наша, и она ће се као восак растопити и разлити пред Тобом, и земљана твар постаће духовна, у част и славу Оца и Сина и Светога Духа. Амин. извор: Светосавље.орг Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 8, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 8, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 8, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 8, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука