Jump to content

"Dom za vešanje" Punk opera Emira Kusturice

Оцени ову тему

раб.аџија

Препоручена порука

[shadow=red,left]Kusturica: Još uvek sam panker[/shadow]

M. Vukelić | 09. 11. 2010. - 16:55h  | Foto: FoNet |

Pank opera Emira Kusturice "Dom za vešanje" biće izvedena sutra (sreda, 10. novembar) u Centru "Sava". Ovo scensko delo će do 15. novembra biti izvedeno još četiri puta, a reditelj Kusturica za "Blic" kaže da takav spektakl naša publika još nije videla.

Постављена слика

Emir Kusturica: Pank je lep jer je nepretenciozan

"Mislim da će to biti spektakularan događaj kakav Beograd nije video. Reč je o žanrovskoj neopredeljenosti koja opet stvara svoj vlastiti žanr", kaže Kusturica.

Na pitanje zašto ovo delo ima odrednicu "pank opera", Kusturica odgovara da ga javnost na Zapadu i dalje doživljava kao predstavnika pank kulture.

"Ono što je stalo sa Stramerom, mi smo na neki način nastavili sa 'Pušenjem, kada smo elemente folklora i etno muzike sudarili s rokenrolom i svakakvim čudima. Gospodin Mortije, koji je upravnik Bastilje, je bio na jednom od naših koncerata u Francuskoj i odmah nas je pitao da li bismo mi radili pank operu. Niko nije znao šta to znači, ali smo se pravili ludi i rekli: ‘Naravno!’ Ima u panku nečeg lepog. To je taj kolektivistički duh i nepretencioznost, jer kada se pank svirao, svi u publici su bili različito odeveni”, kaže slavni Kusturica.

Ceo intervju s Emirom Kusturicom pročitajte u sutrašnjem izdanju "Blica".

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/216373/Kusturica-Jos-uvek-sam-panker

http://www.youtube.com/watch?v=C8LIEMKdEWg&feature=player_embedded#!

”Dom za vešanje” u Sava centru

V. N. | 09. novembar 2010. 20:33 | Komentara: 0

U sredu veče premijera pank opere Emira Kusturice, koja je melanž teatra, cirkusa i roka. Predstave zakazane za 10, 11. i 12. novembar su rasprodate, u prodaji karte za 13. novembar

Постављена слика

NA sceni Sava centra u sredu veče će premijerno biti izvedena dugo najavljivana pank opera “Dom za vešanje” Emira Kusturice, pod medijskim pokroviteljstvom “Večernjih novosti”. U spektaklu, koji je pre dve godine oduševio francusku publiku i kritiku, glavne uloge, Perhana i Azru, igraju “Zvezde Granda” Stevan Anđelković i Milica Todorović, Perhanovu babu glumi Gorica Popović, njegovog ujaka Ognjen Šućur, dok ludog doktora Lorenca igra violinista “No smoking orkestra” Dejan Sparavalo. Glavnog negativca, Ahmeda Đidu, glumi lično dr Nele Karajlić, koji je nedavno najavio da će srpska prestonica biti prva stanica na pravoslavnoj turneji opere rađene po filmu “Dom za vešanje”, jer su posle Beograda planirani Atina i Moskva. Karajlić je, inače, uz Dejana Sparavala i Stribora Kusturicu napisao muziku i tekstove za ovu pank operu.

Da će beogradska publika narednih dana uživati u nesvakidašnjem muzičko-scenskom spektaklu govore i kritike najuglednijih svetskih medija koji su operu “Vreme cigana” opisali kao “čudesnu i opijajuću mešavinu simfonijskog roka, bulevarskog teatra, montipajtonovskog cirkusa i pank opere”. U Kusturičinoj pank operi učestvuje čak 176 ljudi, samo ispod scene biće 56 članova orekstra, a na bini 120 aktera. U operu je uloženo dva miliona evra, a od ulaznica je do sada zarađeno čak pet i po miliona.

Naša ekipa prisustvovala je generalnoj probi i poslednjim pripremama i “glazuri” pred večerašnju premijeru. Glumački ansambl predvođen Neletom Karajlićem prošle nedelje imao je probe u KPGT, a ove nedelje na sceni Sava centra.

http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:307047-Dom-za-vesanje-u-Sava-centru

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...