Jump to content

Сугестија-утицај на некога?

Препоручена порука

Ако бих вас питао о сугестији-утицају на неког и сугестибилности-пријемчивости неког за сугестију, шта би сте ми рекли о томе?

Ево већ вас упитах. :smiley:

Подели на овим сајтовима

Sugestija kao i autosugestija su  bitni u životu svakog ljudskog bića, prijemčljivost za sugestiju se stiče još u najranijem detinjstvu, tako da postoje osobe koje su manje i koje su više podložne različitim oblicima sugestije

Sugestija je postupak otvorenog ili skrivenog navođenja drugog čoveka ili grupe ljudi da nekritički, ali bez prisile, prihvate ideje, uverenja, stavove ili određene obrasce ponašanja. Ovaj postupak ubeđivanja se manifestuje kao predlog, nagovor ili naredba. Sugestija se često koristi u terapiji, kao i u ekonomskoj, političkoj i svakoj drugoj propagandi.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%83%D0%B3%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0

reklame na TV su najbolji uvid o sugestiji na široke populacije

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

??? ??? ??? ????? ? ?????????-??????? ?? ????? ? ???????????????-????????????? ????? ?? ?????????, ??? ?? ??? ?? ????? ? ?????

??? ??? ??? ??????. :smiley:

Sugestija je jedan oblik uslovljenosti koje se treba osloboditi.Ako analiziramo naš život vide?emo da  ve?i deo našeg unutrašnjeg sadržaja ne pripada nama.To što smo nekriti?ki prihvatili izvesne stavove je naša sklonost da se oslanjamo na autoritete.Autoritet koji insistira na slepom prihvatanju njegovih stavova, nije niko drugi do sam djavo,koji zeli da manipuliše.Suprostavljanje takvim autoritetima donosi sankcije koje se ?esto puta tokom istorije završavale teragi?no.Božanski autoritet se ne zasniva na sugestijama.Pravi autoritet podržava slobodu.Gospod Isus kada potvrdjuje  svoj autoritet ne traži slepo verovanje,ve? onaj koji ho?e da vidi da je ova nauka od Boga neka tvori zapovesti pa ?e sam imati svedo?anstvo u sebi.Takvom ?oveku ne treba bolje svedo?anstvo od duha koji svedo?i srcu ?ovecijem.Hriš?anstvo nije religija autoriteta, ve? iskustva.Kroz istoriju su uvek postojali lazni sledbenici koji su nametali svoj autoritet u Božije Ime.Znamo da ?e u poslenje vreme mnogi biti ubijeni od strane onih koji misle da Bogu službu ?ine.Koren tog zla leži u autoritetu.Zato se treba osloboditi uslovljenosti.
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Шта мислите, да ли се под утицајем ауторитарног оца, на дјете које је, да кажем пријемчивије на утицај ауторитета, може да формира личност пасивна, која углавном чека да му се каже да нешто уради, тј. са слабо израженом самоиницијативом, личност која не умије баш да промишља и доноси закључке самостално, лијена да промишља и активије се укључи у живот? 

Подели на овим сајтовима

Deca nisu naša, ona su Božja, samo prolaznici u našim životima, rađamo ih sa krilima i ne treba da im potkresujemo ta krila, da ih lomimo, moramo ih uputiti.

Uputila sam svoje dete u veru onoliko koliko sam mogla i znala, ono što mi ej trenutno najbitnije je tzo da je shvatio da je sve u Bogu i kroz Boga, i da za sve u životu, i dobro i ružno treba Bogu zahvaliti.

Šta će uzčiniti sa 15, 25 ili 30 godina je u Božjim i njegovim rukama, šta god odlučio  biće to njegov izbor

Od deteta ne treba praviti robota koji sve radi po poslušnosti već biće koje će razumno da sagledava stvari, mora koristiti svoje mogućnosti u skladu sa svojim znanjem i saznanjem da dođe do istine.

Moraju da nauče od amlena...sve mi ej dozvoljeno ali mi nije sve na korist..

kada pita da li može nešto, ja kažem ja ne želim da to radiš ali ti sam proceni, ali da znaš, moraš snositi posledice svojih dela

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

kada pita da li može nešto, ja kažem ja ne želim da to radiš ali ti sam proceni, ali da znaš, moraš snositi posledice svojih dela

Оваквим приступом чини ми се да се активира дијете да промишља и доноси одлуке, што је неопходно за живот.

Како неко ко се формирао као личност коју сам описао, да поступи да би измјенио постојеће стање?

Подели на овим сајтовима

Страх од пораза-неуспјеха је разлог зашто је та особа напустила факултет.

Страх од прузимања одговорности-кад год та особа помене неко занимање, завршава са ријечима, "велика је то одговорност".

Подели на овим сајтовима

????? ?? ??????-????????? ?? ?????? ????? ?? ?? ????? ????????? ????????.

????? ?? ????????? ????????????-??? ??? ?? ????? ?????? ???? ????????, ???????? ?? ????????, "?????? ?? ?? ???????????".

ceo život je Aleksa jedna velika odgovornost, prema sebi i prema drugima

O Bože kako mi ej poznata ta pri?a..

jednoj poznanici dete je pretr?avalo ulicu i autobus mu je prešao preko stopala, da ne dužim pri?u, akda ej noga spašena i kada ej dete(12 godina) došlo malo k sebi reklo je:

Onaj kreten od voza?a.....

na šta mu ej majka odgovorila

Sram te bilo, ti si pretr?avao ulicu, ?ovek sada zbog tvoje neodgovornosti treba da živi s atim, da li si se zapitao kako je njemu, kada se sve završi ima da odeš do njega i da mu se izvineš

Toliko o odgovornosti

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Како неком објаснити да вјера у Бога није аутосугестија?

Подели на овим сајтовима

Како неком објаснити да вјера у Бога није аутосугестија?

Вера у Бога и не може бити аутосугестија по суштини. То што смо ми као људи, као слаба бића, склони да све и свашта психологизујемо, то не значи да је и Бог Сам склон да се према нама пасује. Истина, ти можеш себе убеђивати у ово или оно, парадоксално и сам себе у своју веру, али и то може бити фијаско. Вера не долази од човека као дело аутосугестије (то пак не значи негирање своје воље и напора) већ од благодати Светога Духа. Дакле, не долази вера од самовере (изнутра) него долази вера од Једино Истинитог (одозго). Наравно, постоји опасност да неко уображава и тај домен својом аутосугестијом али зато и постоји то унутрашње смирење и бдење над својом личношћу, односно, стално (активно) самопреиспитивање. Докле год постоји тај окидач нема разлога за узбуну. Иначе, мислим да баш психологија као млада наука говори да нема ничега тако подложнијег сугестији и аутосугестији као човек. Што и јесте тачно.

Подели на овим сајтовима

Вера не долази од човека као дело аутосугестије (то пак не значи негирање своје воље и напора) већ од благодати Светога Духа. Дакле, не долази вера од самовере (изнутра) него долази вера од Једино Истинитог (одозго).

Ово што си ми написао по смислу је у ствари ово:

"Znace isto sto i ono receno na drugom mestu, kad je Petar prvi javno ispovedio Hrista kao Sina Bozijeg, i kada mu Hristos odgovara:

"Blazen si Simone, sine Jonin, jer ti to ne otkri krv i meso, nego Otac moj koji je na nebesima", tj. blazen si sto ti to ne otkri prolazna stvarnost i mudrovanje ovoga sveta, nego blagodat Bozija"... (ovo je tumacenje svetog Teofilakta Ohridskog)

Na jednom drugom mestu, apostoli direktno mole Hrista "Gospode, dometni (dodaj) nam vere", sto ocigledno pokazuje da covek nema snage ni da veruje, ako ga Bog na to ne ohrabri i ako mu ne da snage i bodrosti da u tome istraje... 

Naravno, Bog je uvek i svima otvoren, i nikoga ne odbacuje, vec nam ovim recima pokazuje da je uvek On izvor i davalac svakoga dobra, pa tako i prave zive vere..."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...