Jump to content

Patrijarsi u Katoličkoj Crkvi?

Оцени ову тему

Koliko ima patrijarha u Katoličkoj Crkvi?  

24 члановâ је гласало

1. 1. Koliko ima patrijarha u Katoličkoj Crkvi?

• nijedan
      6
    • jedan
      5
    • dva
      3
    • tri
      1
    • četiri
      4
    • pet
      0
    • šest
      2
    • sedam
      0
    • osam
      0
    • devet
      1
    • deset
      3

Препоручена порука

Ja sam katolik al ne znam, mislim da ih je 12:

Indijskog Zapadnog i Istočnog to je dva

Jeruzalemskog

Venecijanskog i Lisabonskog

to je pet

Koptski Aleksandrijski

sirijsko-Antiohijski

Maronitski-Antiohijski

Melhitski-Antiohijski

Haldejski

ormanski

Ko ji beše 12 89898989898989

Zamalo točno...  1000000001010

U Indiji su bila dva, sad je samo jedan.  stadaradim

Ostali spisak je točan (ako ormanski znači armenski ili jermenski), dakle deset.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 86
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

А патријарх Венеције? Је ли то само титиула или заиста има важност?

Samo titula.

Nema nikakva veća ovlaštenja od na primjer nadbiskupa Milana, ili Pariza, ili Splita...

Је ли папа Јован XXIII, беше, био патријарх Венеције?

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

А патријарх Венеције? Је ли то само титиула или заиста има важност?

Samo titula.

Nema nikakva veća ovlaštenja od na primjer nadbiskupa Milana, ili Pariza, ili Splita...

Је ли папа Јован XXIII, беше, био патријарх Венеције?

Da, od 1953. do 1958. (kad je bio izabran za papu).

A bio je i Ivan Pavao I. od 1970. do 1978. (kad je bio izabran za papu).

Подели на овим сајтовима

Grkokatolici su zbog obreda, ali ima crkava koje su istočne katoličke a nisu grkokatolici, imaju drugi obred primer Jermeni, Kopti, Maroniti ...

Točno.

Od svih šest istočnih patrijarha u Katoličkoj Crkvi jedino antiohijski patrijarh Melkitske Katoličke Crkve je "grkokatolik".

Unijati se odnosi na one koji su pod, uglavnom pritiskom političkim, stupili u uniju sa nama, zadržali svoj obred, ustrojstvo i sl.

E ovo "pod, uglavnom pritiskom političkim" nije točno!

Ne spada u ovu temu, ali kad Zaviša već spominje...

Ako se nastanak Ukrajinske Grkokatoličke Crkve želi tumačiti političkim pritiskom (poljske države, na to misliš, Zaviša?), kako onda tumačiti to da su oni ostali katolici i pod ruskom vlašću, i pod najgorim konunističkim progonima u SSSR-u?

Ne stoji takvo tumačenje...

Ostali dio rečenice "stupili u uniju sa nama, zadržali svoj obred, ustrojstvo i sl." je točan.

Подели на овим сајтовима

Ja sam katolkinja,i prije sam negdje procitala da imaju 4 ...ali sada trazeci malo,naisla sam na 6,pa me zbunjuje..jer ne mogu pronaci 12....

Točno je i 4 (ako se broje jedino patrijarsi u Katoličkoj Crkvi rimskog obreda) i 6 (ako se broje jedino patrijarsi u istočnim Katoličkim Crkvama), a ukupno je onda 10.  0110_hahaha

Istocni katolicki patrijasi ,sjedista imaju u

Aleksandriji (Kopti),

Antiohiji (Melkiti, Maroniti, te Sirska istocna katolicka crkva),

Babilonu (Kaldejci), Ciliciji (Armenci).

Sve točno.  0110_hahaha

Nadbiskup... Kijeva koji je poglavar Ukrajinske grkokatolicke crkve...

Tako je, poglavar Ukrajinske Grkokatoličke Crkve nije patrijarh nego veliki ahiepiskop.

Подели на овим сајтовима

Дакле, ви професоре Иване негирате да је икада било прозелитизма и "мисионарења" међу православним хришћанима?  :291291291:

Pročitaj, brate, što sam točno napisao.

Подели на овим сајтовима

Zvanično ima za sad 6 latinskih, ali 2 su vakantne tj. prazne.

Sada ima samo četiri latinska patrijarha

Inače, papa je do 2006. godine bio patrijarh okcidenta, dakle zapada, ali trenutni papa Benedikt ne nosi ovu titulu.

Točno.

Osim latinskog patrijarha u Jerusalimu koji jedini ima patrijarsku jurisdikciju, ostale latinske patrijaršije su samo titularne.

Sve su samo titularne, pa i latinski patrijarh Jeruzalema.

Mlečanski patrijarh npr. je kardinal.

Kardinal je funkcija koja najviše zbunjuje pravoslavne...  :291291291:

Nije ni čudo, jer se radi o kleru (kliru) rimske eparhije.

Ne postoji "bečki" ili "mletački" ili "zagrebački" kardinal, svaki kardinal je jedino rimski.  1405_love

Sada postoji na primjer "bečki" ili "mletački" ili "zagrebački" nadbiskup koji je istovremeno kardinal, ali to su dvije sasvim različite službe koje nisu povezane, osim možda u istoj osobi.

To je posebna opširna tema, ne mogu sada o tome...  klapklap

Подели на овим сајтовима

Тачан одговор је четри , тачно сам гласао  :291291291:

колико са сећам неку сам репортажу гледао па су о томе причали ,

запамтио сам од та четри патријарха , само за два , да су у Јерусалиму и у Венецији ако се нисам можда прешао klapklap

Da, ako se broje samo patrijarsi rimskog obreda - onda su četiri.

I dvojica od njih su u Jeruzalemi i Veneciji.

Nisi se prešao.  1405_love

Подели на овим сајтовима

Nisam se dobro izrazio. Jurisdikcija ili pomesna granica beogradske (ili pećke) patrijaršije je bivša Jugoslavija. Pitanje je dakle: da li bi Rimokatolici na teritoriji bivše Jugoslavije prihvatili beogradskog patrijarha kao poglavara svoje pomesne Crkve?

Teška pitanja - što bi bilo kad bi bilo, i ako bi bilo...

Koliko sam ja razumio, Katolička Crkva u razgovorima sa pravoslavnima ne inzistira ni na kakvom unaprijed postavljenom organizacijskom rješenju.

Izuzetak je jedino ono što je Božanskog porijekla.

Mogu reći kako sada stoje stvari unutar Katoličke Crkve.

Na jednom teritoriju može biti samo jedan nadležni episkop istog obreda. Na primjer u Splitu je splitski nadbiskup nadležan Marin Barišić za sve katolike rimskog obreda, bez obzira na nacionalne i sve druge razlike.

Međutim, na istom teritoriju postoji nadležnost katoličkog episkopa drugog obreda za katolike toga obreda. Na primjer, u Splitu je za katolike bizantskog ("grčkog", toga koji koriste i pravoslavni) nadležan križevački vladika Nikola Kekić, jer njegova eparhija obuhvaća cijelu Hrvatsku (i šire).

Međutim, budući da se radi o istoj vjeri i istoj Crkvi, svi katolici mogu sudjelovati na svetoj liturgiji i primati svete tajne u bilo kojoj crkvi.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Дакле, ви професоре Иване негирате да је икада било прозелитизма и "мисионарења" међу православним хришћанима?  :drugarstvo:

Видим да негирате политички притисак у случајевима унијаћења Украјинаца, додуше не знам како оцијенити присилна покрштавања православних Срба у 2 свј. рату на подручју НДХ, но мене интересује какав је ваш искрени став о томе шта је највише допринијело конверзијама, односно досадашњим случајевима унијаћења?

Да ли је то била дјелатност прозелитских мисионара, некаквог осјећаја заштићености код конвертита, или пак се приступало унији из теолошких разлога?

Како правдати прозелитизам ако Ватикан данас у потпуности прихвата и потврђује православну теологију, праксе и обичаје као исправне?

Подели на овим сајтовима

Дакле, ви професоре Иване негирате да је икада било прозелитизма и "мисионарења" међу православним хришћанима?  facenew22222222

Видим да негирате политички притисак у случајевима унијаћења Украјинаца, додуше не знам како оцијенити присилна покрштавања православних Срба у 2 свј. рату на подручју НДХ, но мене интересује какав је ваш искрени став о томе шта је највише допринијело конверзијама, односно досадашњим случајевима унијаћења?

Да ли је то била дјелатност прозелитских мисионара, некаквог осјећаја заштићености код конвертита, или пак се приступало унији из теолошких разлога?

Како правдати прозелитизам ако Ватикан данас у потпуности прихвата и потврђује православну теологију, праксе и обичаје као исправне?

O pitanju "unijačenja" u prošlosti i sadašnjosti, o ekleziološkim principima i praktičnim pravilima ponašanja na to području postoji zajednički stav Komisije za teološki dijalog između Katoličke i Pravoslavne Crkve u dokumentu usvojenom 1993. godine kojega sam ja donio na ovaj forum:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9592.msg284693.html#msg284693

Подели на овим сајтовима

• Гости

Па ја Вас конкретно питах за ваше лично мишљење,

а не за дипломатска и увијена саопштења некаквих састанчења и конференција.

Ок, нема везе.

Подели на овим сајтовима

Rok za odgovaranje je istekao.

Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj temi, davali odgovore i komentare.

Točan odgovor je: deset (10)

Naime, toliko ima osoba u Katoličkoj Crkvi koje imaju titulu patrijarha.

Može se prihvatiti i odgovor: šest (6)

Naime, toliko ima osoba u Katoličkoj Crkvi koje imaju funkciju patrijarha.

Detaljnija tumačenja uz vaše komentare ću dati kasnije - ne danas.

Ево ја да поставим пар питања а Ви кад можете одговорите:

Шта је у Католичкој Цркви функција а шта титула Патријарха?

У чему се она разликује од Православног Патријарха?

Зар није и папа Патријарх или први међу Патријарсима?

Доста више за сад!  confused

1. Зар није и папа Патријарх или први међу Патријарсима?

I papa i patrijarh su također episkopi. Nema u Crkvi veće časti od episkopa, nasljednika apostola.

Papa je prvi episkop u cijeloj, univerzalnoj Crkvi, a patrijarh je prvi episkop u jednoj posebnoj Crkvi.  confused1

Ovo se ne odnosi na titularne patrijarhe.

2. Шта је у Католичкој Цркви функција а шта титула Патријарха?

U latinskoj Crkvi (tj. Crkvi rimskog obreda) titula patrijarha ne donosi nikakvu vlast nego je samo počasna (kanon 438. Zakonika kanonskog prava). Kakva je funkcija patrijarha u istočnim katoličkim Crkvama napisat ću nešto kasnije, ne danas.  confused1

3. У чему се она разликује од Православног Патријарха?

E na ovo pitanje ja ne znam odgovoriti - trebalo bi poznavati obje strane.   confused

Ja mogu objasniti jednu stranu, neka netko od pravoslavnih teologa na forumu objasni drugu stranu, pa je onda moguća usporedba.  confused1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...