Jump to content

Шта су лаће?

Препоручена порука

Страст је дубоко страдање, пријатељи моји, страдање, обмотано у једну фину опну, која се назива сласт. Страст није свако страдање но само оно, које има и сласти у себи, или око себе, или на дну себе, или на врх себе. Страст је један огањ, који нас греје зато, што је близу нас, и који нас сагорева зато што је сувише близу. Чега се више бојите ви: да сагорете у огњу, или да се удавите влагом гасећи пожар? Бојите ли се више пликова или шкрофула? Знам, знам, бојите се подједнако и једног и другог, тј. бојите се подједнако и присуства и одсуства страсти. Зато и ходите ви кроз живот са шареном душом, као дете са лађама, с једном половином црвеном, а другом зеленом. О, како ми је одвратна шарена душа!

...

Но ви не волите калифе, - а страсти су калифи. Ви волите шарену, разроку душу, волите црвено-зелене лаће.

http://svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/IznadGrehaISmrti/Nikolaj060222.htm

У горњем тексту, при првом сусрету са овом речју, у књизи стоји "лаћама", а у интернет издању "лађама". У оба издања, други пут стоји "лаће".

Шта су лаће? Ако је лађа, није баш логично у односу на текст.

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

Не, шарено је. Мада, има сочиво зелено и, може се рећи, и црвено. 

Ако је лађа, који би могао бити смисао, нека дечија игра?

Можда гаће, у смислу кратких панталона?

Али, пише лаће.

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

Можда се мисли на калеидоскоп,па кад вртиш и гледаш кроз стакло/сочиво а оно све шарено...додуше не знам за верзију сличну двогледу већ је то изгледало као кратак дурбин (кад сам био клинац то је била више-мање уобичајена играчка...)

ishouldneverhaveswitche.jpg

Подели на овим сајтовима

Логично је. Усваја се. Чак и да је нешто друго, тако ћемо ставити, осим ако се неко јави ко зна шта је лаће.

Хвала пуно, зунзаро.  :cheesy2:.gif' class='bbc_emoticon' alt='0203_cool' /> torta  :)

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

Логично је. Усваја се. Чак и да је нешто друго, тако ћемо ставити, осим ако се неко јави ко зна шта је лаће.

Хвала пуно, зунзаро.  ekstra.gif' class='bbc_emoticon' alt='stadaradim' /> torta  :)

klapklap
ishouldneverhaveswitche.jpg

Подели на овим сајтовима

сад видех ову тему, са закашњењем.

Говори се  "леће"- анатомски су део ока који се налази испред иза заслона дужице, шаренице и затвара зеницу.

У физици "леће" прозирно стаклено тело ограничено двема кривим површинама, које мењају правац зрака кад кроз њих пролази.-

Овде је очигледно реч о стилској фигури па хоће да каже како кроз једно леће односно око види свет црвеним а кроз леће на другом оку зеленим.

Подели на овим сајтовима

Овде је очигледно реч о стилској фигури па хоће да каже како кроз једно леће односно око види свет црвеним а кроз леће на другом оку зеленим.

Аааааа ...  89898989898989 0110_hahaha Хвала.

0110_hahaha  0110_hahaha

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

Како разумете овај пасус?

- Ваши праоци живели су хиљаду година телом и крвљу, но зато мисао њихова није била за цео њихов век колико мисао ваша за један дан. Они нису били у стању за хиљаду година преживети ваш разум, а ви можете разумом својим преживети за дан њихових хиљаду година.

http://svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/IznadGrehaISmrti/Nikolaj060226.htm

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

У српском језику постоји око 20 стилских фигура (за које ја знам), овде бих рекао да се св. Владика користи метонимијом, па употребљава "тело и крв" као замену за облик биолошки живот, живели су наши преци из генерацију у генерацију преносећи знање једни другима, опет метонимија употребом мисао, као искуства сазнања, и онда цела реченица је амфиболија, где има једано  преносно значење:

Хиљаде година се скупља знање које има садашња генерација и својим знањем скупљено и сачувано од предака могу сагледати у једном дану оно што они нису могли, јер им је недостајало искуство од предходних хиљаду година. Тако исто и генерације наших будућих за хиљаду година ће моћи да виде оно што ми данас ни да замислимо не можемо. 

Подели на овим сајтовима

Но мој гнев га претече, - ја узвикнух:

- О продавци језика, о лицемери, како је живот од ваше мудрости обљутавио! Како је тешка и тесна атмосфера постала од ваше дебеле мудрости за све духове који су навикли на етар и светлост! Видите ли ви, колико нежних душа бежи из живота, којим сте ви завладали? Зар не чујете учестале као нигда ропце самоубица, о ви убице, с јелејним лицем, зар не чујете? Или се само претварате, да их не чујете?

http://svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/IznadGrehaISmrti/Nikolaj060227.htm

На шта Св. Николај мисли кад каже "јелејно лице"?

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...