Jump to content

Украјинско питање - хронологија раскола

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

• Гости

Дај, Медо, трагикомично је...С обзиром како се тамо регрутују "свештеници", мислим да има диван интервју о томе у руској духовној речи...исто толико права имам да саградим цекву и ја. Изгледа да ћу морати да отварам нову тему...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 240
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Ne, Medo, nego sam ja malo više u priči, silom prilika...Ono što je najopasnije u ovoj situaciji je što ljudi ne znaju (čast izuzecima), i zašto se rađa "novo" misionarstvo...Mislim da otac Kurajev pokušava to da uradi, a kao što rekoh ovde ima dosta materijala za početak...stvarno je za zgražavanje.  1405_love

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Гости

Постављена слика

Вођа украјинских расколника објавио да неће дозволити Константинопољу да се увелича на рачун Украјине

28.10.2009.

Извор: ИHТЕРФАКС–Религия / Седмица.Ru

Чикаго

Лидер непризнатог у православном свету  «Кијевског патријархата» Филарет Денисенко увиђа у политици Константинопољског Патријархата у односу на Украјину напоре да се увећа на туђ рачун.

Иступајући пред придошлицама Свето-Андрејевске цркве "Кијевског патријархата" у Чикагу,

Ф.Денисенко пожалио на то, што се данас "за Украјину води жестока борба: и Константинопољ жели да присоједини себи Украјину, и Москва жели да држи Украјину под својом контролом". И на крају они "цепкају Украiну на делиће". "А наша позиција је таква, да нам није потребна ни Москва, ни Константинопољ", - констатовао је Ф.Денисенко подржан узвицима "Браво!" и аплаузима.

Лидер "Кијевского патријархата" је подсетио, како је у прошлој години припреман покушај "увући" ту организацију у Константинопољски Патријархат.

"Али ми смо схватили, куда нас вуку. Ми не желимо да се објединимо са Константинопољским Васељенским Патријархом, али желимо да са њим имамо нормалне братске односе. Исто тако, и са Москвом. Стално им говорим: "Желите ли да будете велики? Ми не бранимо, будите. Али само без нас, без Украине", - рекао је Денисенко, пожаливши се, да "сви желе да буду велики на туђ рачун, на рачун Украјине".

По његовим речима, Константинопољска Црква је у своје време  "стварно била велика, али је постала мала" и данас обједињује "свега два милиона верника", а да  "Кијевски патријархат - непризнат - има 14 и по милиона" (цифру је, уосталом, као и увек, Денисенко узео «из малог мозга» - Седмица.Ru).

Главни задатак "Кијевского патријархата", по речима Денисенка, - уопште није признање од стране других Православних Цркава. "Ми знамо, да смо - помесна црква, аутокефална и независна, и ми имамо све", - рекао је.

За ЖРУ - Оливера

Подели на овим сајтовима

• Гости

Постављена слика

Митрополит Киjевски и целе Украине Владимир благословио учешће Виктора Јануковича на председничким изборима

29.10.2009.

Источники: ИHТЕРФАКС–Религия / Седмица.Ru

Кијев

Митрополит Киjевски и целе Украине Владимир благословио учешће Виктора Јануковича на председничким изборима.

После регистрације као кандидата за председника Украјине, В. Јанукович сусрео се са митрополитом Владимиром и његовој резиденцији. За време сусрета лидер партије говорио је о свом пута на Свету Гору.

Новинари су приметили на десној руци В. Јануковича танку црну бројаницу. На питање о томе, политичар је одговорио да је она дар монаха Свете Горе.

"Ова бројаница се не скида. Носићу је цео живот", рекао је В. Јанукович.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Гости

Филарет Денисенко: Наша мајка – није Москва, него  Константинопољ

Центар за уједињење Украјинског Православља може постати Константинопољ, а не Москва. О томе је говори у обраћању у православном свету тзв. „кијевског патријархата“ Филарет Денисенко свештенству и верницима Украјнске Православне Цркве Московског Патријархата, пренео је Росбалт према званичном сајту УПЦ КП.

„Ми не можемо заборавити да Константинопољска црква - мајка има и жељу и ауторитет и осведочену добру делатност у украјинским стварима и да неће бити само страна или посредник дијалога, него и центар уједињења украјинског Православља.

И за разлику од Московског Патријархата, Константинопољска црква на највишем нивоу води преговоре и сусрете са нама , и у том смислу и лично са представником Кијевског патријархата.  Ми то високо ценимо и остављамо за себе могућност за све конструктивне предлоге Константинопољске Мајке – Цркве , који ће водити ка уједињавању Украјинског православља“, рекао је Филарет.

По његовом мишљењу, отварање одељења Васељенског Патријарха у Кијеву могло би да потпомогне како бољим узајамним односима, тако и бољем информисању Патријарха Вартоломеја о животу Украјинске Цркве.

Као што је познато, у октобру 2009. године одржано је прво заседање радних група за припрему дијалога између Украјинске Православне Цркве и „Кијевског патријархата“, с циљем проналажења пута јединства украјинског Православља.

Та иницијатива је од многих верника била прихваћена негативно, као уступак расколницима. Обраћање Филарета показује да он тежи да користи консултације за учвршћивање својих позиција.

Подсетићемо, да је оснивач УПЦ КП тзв. „патријарх“ Филарет (Михаил Денисенко) одлуком Архијерејског сабора Руске Православне Цркве био рашчињен и анатемисан за почињени раскол.

05.12.2009

Сајт Руска линија

За ЖРУ _ Оливера

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости

Постављена слика

Предизборна ситуација у Украјини – све је млако и предвидиво

Лидер партије региона Виктор Јанукович назвао је фалшем документ који се појавио у украјинским медијима о његовом „тајном договору“ са актуалним председником Украјине Виктором Јушченком. Говорећи у програму украјинске телевизије, он је изјавио да никакве тајне споразуме није закључио и да не намерава да у случају своје победе даје Јушченку дужност премијера.

Говорећи у исто време на другом накалу Виктор Јушченко је такође опорвргао ову информацију и чак је поручио генералном тужилаштву да утврди „одакле ветар дува“. Између осталог, и без истраге нико у Украјини не сумња да ће трагови довести у штаб Јулије Тимошенко. Чак ако је то урађено без њене дозволе.

У то да завера Јанукович-Јушченко није замисао провокатора, већ реалност, спремни су да поверују многи. Врло су лојално расположени кандидати једни према другима, више воле заједно да нападају на Тимошенко, сматра директор Кијевског центра за политичка истраживања и конфликтологију Михаил Погребински.

Акције Јушченка сведоче о томе да он помаже Јануковичу да увећа разлику у рејтингу са Тимошенко. Осим тога, у документу стоји да тобоже Јанукович преузима на себе одговорност да не покреће питање о томе да се руском језику да статус државног. Тако и јесте, он не покреће ово питање. За разлику од свих пртходних кампања, где је био присутан овај важан програмски моменат, сада он ни једном није о томе говорио. Осим тога, од стране Јушченка нема критике Јануковича, а са стране Јануковича практично нема критике Јушченка. То је такође забележено у документу. Тачније, документ је вероватно фалш. Али независно од тога да ли је споразум потписан или не, акције и реалан живот показују да Јушченко и Јанукович делују координисано.

Између осталог, Јушченко изјављује да је без било каквих предизборних договора са фаворитом предизборне трке Јануковичем пред први круг избора он решио да баци главне снаге на борбу са својим премијером, а у другом да се разрачуна са лидером Партије региона.

Изјава је, треба рећи, врло смела и исто тако немогућа. У то да ће бити другог круга нико не сумња: ни један кандидат неће имати довољну подршку бирача, како би се питање председника решило одмах 17. јануара. Јулија Тимошенко у рејтингу украјинских грађана сада заузима 2. место. Ипак економска криза је поткопала њене позиције у очима народа и отворила политичким противницима повољну подлогу за критику. Али актуални председник тренутно има тако мало присталица, да њему самом други круг не следи ни у ком случају. И никаква тактика обрачунавања са противницима неће поправити ствар.

Па и уопште, по мишљењу политиколога Михаила Погребинског, до другог круга тешко да ће се нешто кардинално изменити. Постоји осећај да су се кандидати помирили са оним што имају.

Никаквих интересантних рекламиних потеза, некаквих нових идеја, радова стручњака за компромитовање – ништа од тога се у последње време у предизборној кампањи не налази. Све иде врло млако, предвидиво. Тимошенко на пример у последње време редовно помиње да је Јанукович незаконито приватизовао извесну територију око Кијева. Он се правда, али не превише одлучно. А за народ све то одавно није новост.

Вероватно би на кампању било занимљивије гледати када би кандидати бранили ставове у отвореном дијалогу. Ипак и Јанукович, и Тимошенко, и низ других од 18 претендената на највишу дужност одустали су од телевизијских дебата. Тако да сада већу пажњу народа привлаче не међусобни напади политичара, већ такозване прљаве технологије, од којих се не либе ни у једном од предизборних штабова. Ча се гласови бирача купују за по 10 долара, час састављају рејтинге у своју корист. А обични Украјинци су се изгледа разочарали у резултате избора још пре њиховог одржавања. Кога год да питамо, уверен је да часно гласање као и часног председника, у крајњој линији овог пута, не треба очекивати.

26.12.2009

Глас Русије

Подели на овим сајтовима

• Гости

Изборна кампања у Украјини у финишу

Изборна кампања у Украјини је у финишу. Кроз тачно 2 недеље, 17. јануара, биће одржани 5. по реду председнички избори након проглашења независности земље. На највиши положај претендује 18 кандидата. Међутим, социолози прогнозирају да ће се у другом кругу планираном за 7. фебруар, за председничку фотељу борити лидер Партије региона Виктор Јанукович и актуелни премијер Јулија Тимошенко. Њихова предност према осталим претендентима је превише велика. При томе, разлика између лидера од 10 до 13 одсто је у корист Јануковича. По мишљењу политиколога, председнички избори ће постати епитаф за наранџасту револуцију захваљујући којој је пре 5 година на власт у Украјини дошао актуелни председник Виктор Јушченко. Он је у међувремену изгубио поверење грађана и сада има свега 5 одсто присталица. Сутра ће почети ТВ-дебате претендената на председничку фотељу, али скоро сви основни кандидати одустали су од дијалога уз директан пренос.

03.01.2010

Подели на овим сајтовима

• Гости

Јушченко поново ревидира општу историју

Председник руске Државне думе Борис Гризлов оцењује као непријатељски корак указ Виктора Јушченка о прослављању украјинских војника који су се борили у Првом светском рату на страни Аустроугарске против Русије. Председник Украјине је наредио да се обележи 95-годишњица победе украјинских одреда аустријске армије на планини Макивка у Карпатима. То није први овакав корак украјинског председника, који због тренутне политичке коњуктуре наставља да намеће курс ревидирања опште историје, изјавио је Гризлов.

08.01.2010

Глас Русије

Подели на овим сајтовима

• Гости

Јушченко: плаћање руског гаса може да доведе земљу до банкротства

Председник Украјине Виктор Јушченко сматра да плаћање руског гаса из девизних резерви може да доведе земљу до банкротства. На састанку са становницима града Умањ он је изјавио да је премијер Јулија Тимошенко сакупила само 3% комуналног плаћања гаса и довела буџет на ниске гране. Јушченко је незадовољан што је за потрошњу руског гаса 2009. године морало да се плати скоро 4 милијарде долара, од којих су три милијарде узете из резерви Националне банке. Како је саопштено, Нафтогаз Украјине је платио руском гаспрому гас потрошен у децембру прошле године.

10.01.2010

Глас Русије

Иду избори... 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

• Гости

Вођа украјинских расколника објавио да неће дозволити Константинопољу да се увелича на рачун Украјине

28.10.2009.

Извор: ИHТЕРФАКС–Религия / Седмица.Ru

Чикаго

Лидер непризнатог у православном свету  «Кијевског патријархата» Филарет Денисенко увиђа у политици Константинопољског Патријархата у односу на Украјину напоре да се увећа на туђ рачун.

Иступајући пред придошлицама Свето-Андрејевске цркве "Кијевског патријархата" у Чикагу,

Ф.Денисенко пожалио на то, што се данас "за Украјину води жестока борба: и Константинопољ жели да присоједини себи Украјину, и Москва жели да држи Украјину под својом контролом". И на крају они "цепкају Украiну на делиће". "А наша позиција је таква, да нам није потребна ни Москва, ни Константинопољ", - констатовао је Ф.Денисенко подржан узвицима "Браво!" и аплаузима.

Лидер "Кијевского патријархата" је подсетио, како је у прошлој години припреман покушај "увући" ту организацију у Константинопољски Патријархат.

"Али ми смо схватили, куда нас вуку. Ми не желимо да се објединимо са Константинопољским Васељенским Патријархом, али желимо да са њим имамо нормалне братске односе. Исто тако, и са Москвом. Стално им говорим: "Желите ли да будете велики? Ми не бранимо, будите. Али само без нас, без Украине", - рекао је Денисенко, пожаливши се, да "сви желе да буду велики на туђ рачун, на рачун Украјине".

По његовим речима, Константинопољска Црква је у своје време  "стварно била велика, али је постала мала" и данас обједињује "свега два милиона верника", а да  "Кијевски патријархат - непризнат - има 14 и по милиона" (цифру је, уосталом, као и увек, Денисенко узео «из малог мозга» - Седмица.Ru).

Главни задатак "Кијевского патријархата", по речима Денисенка, - уопште није признање од стране других Православних Цркава. "Ми знамо, да смо - помесна црква, аутокефална и независна, и ми имамо све", - рекао је.

За ЖРУ - Оливера

Подели на овим сајтовима

• Гости

Молим вас, упоредите последње две вести...јел то мени није добро???

Обе вести сам превела ја, једна је из октобра, друга из децембра???

Вођа украјинских расколника објавио да неће дозволити Константинопољу да се увелича на рачун Украјине -28.10.2009.

Филарет Денисенко: Наша мајка – није Москва, него  Константинопољ - 5.12.2009.

0205_whistling

Подели на овим сајтовима

• Гости

У Украјини 8. јануара ноћу, изгорела дрвена црква Московског Патријархата

08.01.2010 20:08

Источники: Lenta.Ru / Седмица.Ru

СУМИ.

У петак ноћу, 8. јануара, у селу Каменоје Лебединског рејона Сумске области Украјине, изгорела је дрвена Светопокровска црква Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата, саграђена 1870. године.

Пожар је избио у 00:45, а угашен у 07:15, уз помоћ четири локалне ватрогасне бригаде и одељења Заштите од пожара Украјине.

Жртава и настрадалих нема, а узроци пожара се утврђују.

Извор: Lenta.Ru / Седмица.Ru

За ЖРУ - Оливера

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...