Светлана ПС Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ИЗНАД ГРЕХА И СМРТИ 2. Проповед О РУКОТКАНИМ ХРАМОВИМА Кроз колико сте рукотканих храмова данас прошли, мали мрави? На колико сте литургија данас присуствовали, на колико жртвоприношења? Ах, не казујте ми то у бројевима, јер и ја вам то у бројевима не бих могао рећи. Гле, све је у природи безбројно. Ја сам покушавао да бројим и збуњивао сам се, и опет покушавао - и падао од умора, и опет покушавао и - сазнао сам. Сазнао сам, да природа с осмехом погледа на моје бројеве, с презривим, увредљивим осмехом. Таман сам ја избројао десет, а она ми лагано шане: Један! И ја поново погледам по мојој десетици и видим, да она у истини не представља десет ткања, но једно. Ја почињем с том новом, природином јединицом да бројим, но кад дођем до моје нове десетице, опет чујем насмешљиви шапат: Један! И ја поново погледам по мојој новој десетици и видим, да она у истини не представља десет ткања, но једно. Тад почињем ја с том новом јединицом, но кад дођем до нове десетице, опет чујем исти подсмех: Један! И ја проверавам моју нову десетицу и видим, да она одиста није десетица но јединица. Ја почињем с новим крајем, и опет с новим, и опет с новим, док моја мисао не дође до свог последњег краја, и још за једну десетицу даље од сваког краја, и тад - ах, тад шапат природе постане гласан смех и иронија њена несносна, несносна: природа поново изговара један, и мисао моја, уморена и увређена, скрива се у тамни вео и пада у болесничку постељу. Ја сам покушавао и обратан пут. Тамо где су очи моје виделе један рукоткани природни храм, ја сам и бројао један; но природа ми је с осмехом, с подсмехом, у еху одговарала: Десет! Тад сам ја пажљивије разгледао моју јединицу, и уверио сам се, да је природа у праву. Ја сам спуштао поглед свој за једну десетицу и опет изговарао: Један; но иронички ехо опет ме је исправљао говорећи: Десет! Ја сам се опет спуштао за једну десетицу и опет изговарао: Један. И опет демант. И опет се спуштао, и опет демант. И опет је, мали мрави, боловала мисао моја, уморена и увређена. Једнога пролећа, кад је мисао моја оздрављавала, ја сам лежао у трави, под Сунцем. И мисао моја, измамљена Сунцем, усправи се у својој болесничкој постељи и на моје изненађење, управи овако питање природи: - Кажи ми, добра природо, колико има у теби рукотканих храмова? Кажи ми и излечи ме, - гле, ја болујем зато, што не могу да их избројим. Ја се уплаших од овог изненадног питања моје мисли, и побојах се, да је нештедна природа својом увредљивом иронијом опет не свали у постељу. - Не зови ме добром, одговори природа, јер ја сам само ткаља добра. Не питај ме о броју мојих рукотканих храмова, јер ја ти не могу казати истину у твојим бројевима, а моје бројеве ти не можеш изговорити. - Кажи ми, питаше даље моја мисао, црвена од напрегнутости, кажи ми, праведна природо, где се налазим ја у ткиву твојих храмова? - Не зови ме праведном, одговори природа са истом краткоћом и с још више ироније; не зови ме праведном, јер ја сам само ткаља правде. Не питај ме о месту на коме се ти налазиш у ткиву мојих храмова, јер ја ти не могу истину казати, пошто ти не познајеш ни jедан мој крај! - Кажи ми, јецаше даље моја мисао, бледа од изнемоглости, кажи ми, лепа природо, бар један крај твога ткива. - Не зови ме лепом, одговори природа с дивљим смехом, јер ја сам само ткаља лепоте. Не питај ме ни о једном крају моме, јер ја ти не могу истину казати, пошто су моји крајеви и сувише везани један с другим, да би их ти могао распознати, и сувише сродни са средином, да би их ти могао разликовати. Ах, мали мрави! И не дослушав овај одговор, мисао се моја заогрну тамним велом и спусти се у постељу, и болова још до једног пролећа. http://svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/IznadGrehaISmrti/Nikolaj060220.htm Шта су рукоткани храмови? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Септембар 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Је л уопште неко чита овакве поруке или само оне које су за препуцавања и свађе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Септембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 neces povjerovat ali sam procitala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Септембар 28, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Хвала на интересовању. Има ли неко мишљење о томе шта су рукоткани храмови? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Септембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Можда рукоткани храмови представљају сву промислом и милошћу ("Руком") Божијом насталу бескрајну творевину чији је природа део. Из Њега (Једног) мноштво извире ("Тамо где су очи моје виделе један рукоткани природни храм, ја сам и бројао један; но природа ми је с осмехом, с подсмехом, у еху одговарала: Десет!"), а сво створено мноштво је "слика" Једнога Творца ("Таман сам ја избројао десет, а она ми лагано шане: Један!) Моје скромно мишљење. Свако добро од Господа сестро Светлана. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Септембар 30, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2010 Хвала, брате Дражо. Лепо тумачење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Септембар 30, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2010 Којим другим српским речима би "рукоткани храмови" могло да се каже (те и преведе), тако да буде јасније од почетка грчком читаоцу на шта се мисли? Можда "рукотворени олтари" или ..? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука